талисмани на олимпийските игри в Лондон
Футуристичните талисмани на олимпийските игри в Лондон 2012

Дизайнът на талисманите Wenlock и Mandeville,  буди противоречиви мнения, н  решаващо значение в теста за любимец на Олимпиада 2012 в Лондон, били децата. Свикнали от анимационните филмчета с всякакви странни същества, за тях талисманите на предстоящата олимпиада са нормални и интересни.

Какви следва да талисманите на следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро,  Бразилия 2016 година можем само да гадаем. Но пък може да проследим историята на талисманите на отминалите олимпийски игри:

 

талисмани на олимпийските игри

 

 

Гълъбът на мира – Мексико 1968

Първия талисман на олимпийски игри  е  гълъба  на мира  от олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 г. Талисманът на тези олимпийски игри е повече  „лозунг на играта -“ Los juegos de la Paz „(“ Игрите на мира „), но поставя началото някое животно да“ “ закриля“ спортното събитие.

талисмани

Waldi – Мюнхен, 1972 г.  – талисманът на игрите в германи е дакел.

Amik – талисмана на  олимпийските игри в  Монреал 1976 г е  в съвсем  минималистичен стил.

история на олимпийските игри

 

Миша – Москва 1980

Талисман на Русия за олимпийските игри през1980 година в  Москва е мече, проектиран е от Виктор Chizhikov. Това е и първия талисман който присъства, като  фигура  по време на игрите, и се продават много фигурки талисмани, които имаха търговски успех и Миша продължи да е любимец много след като олимпийските игри приключиха.

талисмани

Олимпийският орел Сам –  талисман на олимпийските игри в Лос Анджелис 1984г е съчетание от символите на САЩ  и е по  проект на С. Робърт Мур.

история на спорта

 

Hodori – Сеул 1988

Тигърчето Ходори е талисман на олимпийските игри в Сеул  1988 година. Проекта за талисмана е на  дизайнера Ким Хюн.

талисмани

Cobi – Барселона 1992  – талисмана на игрите в Испания е кубистично изображение  на каталонска овчарка, вдъхновението е  от стила на  Пикасо по проект на художника Javier Mariscal. Коби получава  популярност и търговски успех и дори се появява в свое собствено телевизионно шоу.  Интересен факт е, че  първоначално Коби е бил осмиван от местните жители, но след това  се превръща в много обичан символ на града.

талисмани

Изи – Атланта 1996 . Интересен факт е, че Izzy е първият компютърно генерирани талисман, и дори имаше своя собствена компютърна игра – „Quest на Izzy за Олимпийските пръстените“.

олимпийски талисмани

Olly, Сид и Мили – Сидни 2000 г.  Оли, Сид и Мили -са животните характерни за Австралия.

 

олимпиади

 

Athena and Phevos – Атина 2004

 

Талисманите на олимпийските игри в Атина са по проект на  гръцкият дизайнер Спирос Gogos.Двойката представлява герои от гръцкия епос, но твърде осъвременени.

 

олимпиада

FUWA – Пекин 2008

Талисманите  от последните игри в Пекин . FUWA  означава „кукли за добър късмет“. Талисманите са пет  – Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, and Nini – Имената им са от две повтарящи се срички, един традиционен начин на изразяване на привързаност към децата в Китай. Талисманите изразяват същността на нацията, петте елемента и се вписват в духа на олимпиадата.   Дизайнът е на Хан Meilin.

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!