ivanКазват на шега всяко второ магаре се казва Иван. И наистина това име е разпространено не само в България, но и в други държави: Иванушка в Русия, Жуан във Франция, Хуан в Испания, Джон в Англия Йоан в Гърция, и т н.
Не на празно и вицовете за най-известното момче е Иванчо. С това име символизират българския мъж в ранните му години: Смей се, но се надсмиваш над себе си…
Фактически според статистиката най-разпространеното име в България е Георги, а Иван е на второ място…Но статистиката е една стъкмистика…
Името не е просто обръщение към човека или код в регистъра. Името наистина е код, но такъв, във който са закодирани характера и други неща за личността, която го носи.
Факт е че най-обикновеното име, носят едни небикновенни мъже.

Ето вица на вицовете за Иванчо:

Когато се родил Иванчо, баща му отишъл да го види. Гледал в отделението, не го намерил. Казали му, че има и други отделения, тук било само за обикновените деца. Отишъл той при гениалните бебенца. И там не намерил сина си. На друга зала пишело „умнички бебчета“, уви и там го нямало Иванчо. Татко му се обезпокоил но надникнал в отделението за слабоумни деца, но и там го нямало Иванчо. В дъното на коридора имало стая на която пишело:
„ИВАНЧО ИВАНЧЕВ“

Ето това е Иван да си…

Още малко факти: Името Иван произлиза от евангелското ioannes, старобългарското ioaнъ, от евр. “Бог е милостив” или “Божия благодат”.

Цялата история на празника Иванов ден.

Да е честито името на Иван!
Иване -песен поздрав.

 


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!