Страница 1 от 1

Кралската свита

Публикувано: 05 май 2009, 20:30
от Petar
Здравейте!

Най-добър партньор за розите се явяват тревистите многогодишни растения.Те създават съответния фон, помагат да скрием голите клонки в основата на храста и дори служат за подпора на прекалено разклонените храсти на някои сортове рози.
Повечето от многогодишните растения имат повече листа, отколкото цветове.Това е добре да се вземе под внимание.Много подходящи за розите се явяват растенията със сиво-зелени или сребристи листа, такива като ранилистът, гипсофилата, цинеарията, салвията(градински чай), кочата билка, лихнисът.Много ефектно ще бъде, ако засадим в близост до розите хойхера с листа в бордо.Интересни биха били и композициите на рози с растения с големи листа, като хоста и бергения.Листнодекоративните растения е добре да се засаждат на групи, което ще съхрани красотата на композицията дори тогава, когато няма много цветове.

По материали от „Вестник за градината''

Re: Кралската свита

Публикувано: 19 май 2009, 17:56
от Petar
Розите в смесената леха се нуждаят от също от толкова внимание, както и ако са засадени самостоятелно.А колко подходяща ще се окаже пъстрата градинка, това зависи от избора на техни партньори.

Няма установени правила, към които да се придържаме, ако искаме да изразим идеите си.Едно от най-големите удоволствия се явява обмислянето на различните съчетания на растенията.Ако избраната от нас комбинация изведнъж се окаже неподходяща, то можем винаги да я заменим с друга.Много съчетания в смесената леха възникват често случайно.

Тук много важен въпрос е изборът на розата, принадлежността и към една или друга група или сорт. Растението трябва да е устойчиво на вредители и болести и да е студоустойчиво. При разполагането на розите в лехата е нужно да отчитаме и височината ,и ширината на растението. Особено ако се отнася до почвенопокривни видове.

Re: Кралската свита

Публикувано: 18 окт 2009, 22:20
от verji
това ми направи впечатление ... да около моите трендафили растат момени сълзи. Туфите от бял ,чербен и розов цвят се открояват приятно на зелените продълговати листа на сълзите. :D П :D риятно е за окото.