Страница 1 от 1

облагородяване на рози

Публикувано: 19 май 2009, 14:17
от Гост
Моля да споделите как да си облагородя роза върху шипка.Много бих искал да си направя щамбова роза,цъфтяща с различни цветове ?

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 11 юли 2009, 18:15
от Ерато
Здравейте гост, защо не се регистрирате? Ако има проблем моля пишете на vanili_bg@abv.bg
Ако имахме ваши координати бихме ви изпратили информацията.

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 16 юли 2009, 16:21
от Petar
Да, можете да си присадите 3-4 пъпки от различни сортове върху шипка.Желателно е те да са с еднаква сила на растеж. Сега може да се присажда до към 20-25 август, докато има добро сокодвижение.Седмица преди това започнете да поливате редовно растението, за да може кората лесно да се отделя.Ако това не стане, се прави присаждане по метода ,,на приклад'' (,,чип бъдинг'').За указания можете да погледнете в книгите по овощарство. Успех!

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 17 юли 2009, 22:56
от Ерато
Petar написа:За указания можете да погледнете в книгите по овощарство. Успех!
Благодаря, но не всеки има достъп до книжки. Може ли по-подробно, евентуално със схемички как се ашладисва :oops:

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 20 юли 2009, 06:58
от Goddess
Това е много интересно!Може ли и някой линк за непросветените?А защо не и вашите лични такива :)

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 21 окт 2009, 01:35
от Petar
Изпращам схема за облагородяване на спяща пъпка по метода ,,на приклад''(,,чип бъдинг'').
Когато кората на подложката не се отделя добре при Т-образния отрез, това е варианта за успешно присаждане.При него не се отделя кората, а се изрязва с малка част от дървесината.Необходимо е ножчето за присаждане да е изключително остро и чисто.Както при всяка операция, и тук е необходима хигиена. Около 7-8 дена преди присаждането започнете редовно да поливате подложката.Преди присаждане съкратете растението малко над мястото, където ще вмъкнете пъпката(с листната дръжка, но без листото !).Оставете няколко листа в зоната на присаждане, които ще изтеглят сок нагоре към мястото на операцията.Привържете стегнато с поливинхлоридна лентичка.Ако имате овощарска замазка(може и разтопен бял парафин от свещ), замажете мястото, като оставите няколко квадратни милиметра свободно пространство там, където е пъпката, за да диша тя.Желая Ви успех!

Изображение

Re: облагородяване на рози

Публикувано: 27 фев 2011, 12:55
от svetla
Ето моя опит с присаждане на розова пъпка в/у шипка.
Първо трябва да си намерите шипков храст, на който поне едната клонка да е не по-тънка от 1.00см в диаметър на 20см от основата. Изкоренявате внимателно растението - рано напролет - март, преди да е започнало каквото и да е развитие, или най-добре ноември, и го засаждате където искате. Аз нямам двор и го засадих на балкона в голяма пластмасова кофа с дупки отдолу. Но нямах търпение - извадих шипката напролет и направих присаждането същото лято, пъпката се хвана, израсна 45 см клонка и дори цъфна с прекрасните бели ароматни цветове на присадката. Но към края на лятото самата шипка, която едва се беше прихванала, не издържа на силната присадка и започна да съхне. за това - ако ще садите шипката на балкона, задължително изчакайте една година шипката да се прихване, или засадете шипката само наесен! Не съм опитвала в двора, може би също пъпка трябва да се присажда на другата година...
За самото присаждане - всички клонки и листа по стъблото на шипката под присадката се изрязват, остават само тези над нея !! Използвах Т-образен разрез и пъхнах изрязаната пъпка с 0,5см част от дръжчицата под кората, привързва се с лентички, изрязани от гумена ръкавица, за да се разтягат, пъпката с дръжката е открита, увива се около нея. Правите присадката на 20-25 см от корена, от сенчестата страна на стеблото!!! - за да не е изложена присадката на пряка слънчева светлина ! Аз даже сложих хартия пред стеблото с присадката, за да не й пече. Трабва да се прихване за 10 дни - на десетия пъпката, ако се е хванала, е свежо-зелена, не е съсухрена, при лек допир парченцето от дръжчицата пада. Веднага отрязвате изцяло шипката на 0,5 см над присадката, за да храни само нея ! Не развивате гумената лентичка! Изчаквате пъпкатада се развие в клонче до второ листо и тогава внимателно махате превръзката. Постоянно премахвате всякакви опити шипката да развива собствени пъпки - изчопляте ги !
Присаждате само през юни !!!! - от 01 до 30юни , след тази дата е вече прекалено късно и много топло ! Използват се пъпки от достатъчно дебело клонче роза, гледа се пъпката да е по-към върха, за да е готова да се развие веднага! Успех!