Страница 1 от 1

Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 18 фев 2009, 20:39
от ash_rose
Искам да попитам дали има някой сорт, мъничка декоративна роза, която мога да си гледам в къщи.

Предварително благодаря!

Re: Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 23 фев 2009, 14:38
от Goddess
Разговарях с майка ми по този въпрос.Тя е маниячка на отглеждане на цветя.Розите както на всяка жена са и слабост.Та тя ми обясни, че декоративната роза, която още се наричала балконска роза се води от раздел Декоративноцъфтящи и е от семейство Розоцветни.Подходящи за отглеждане в сандъчета или кашпи на балкона са повечето миниатюрни рози. Те не се различават много от градинските рози и имат нужда от същите грижи.Миниатюрните рози често биват пренебрегвани, поради липсата на аромат, но всъщност са сравнително лесни за отглеждане и са прекрасен акцент за дома и градината.Балконските рози цъфтят през цялото лято.Съдът на розата трябва да подходящ по големина. Ако е прекалено малък, розата ще стане сбита, ако е прекалено голям - растението ще расте бавно.
Необходима е богата на хумус, с примеси на глина и пясък почва, която да не задържа вода.
Наторяването се прави в началото на лятото, по веднъж в седмицата.
Когато розата прецъфти, тя се почиства от цветовете, за да цъфти наново.
Листата на розата се пръскат с вода задължително всяка седмица (отгоре и отдолу), за да се почистят от прахта и да се намали риска от акари.Мястото на отглеждане трябва да е задължително с директна слънчева светлина. Ако стеблата се издължат прекалено много или между листата остава голямо пространство, това означава, че растението не получава достатъчно светлина.
Миниатюрните рози се нуждаят също от добра циркулация на въздуха.
През зимата балконската роза може да остане на открито, но трябва да е добре защитена от слани, или да бъде прибрана на хладно и тъмно място.Размножаване: Чрез резници, през август и септември. Младите растения се засаждат в сандъчета на разстояние около 20 см. едно от друго. Достатъчна е дълбочина на почвата 20 см. Първите три седмици поливането е всеки ден.
Като си отида в Добрич ще ги снимам и ще ги кача да ги видиш!

Re: Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 23 фев 2009, 16:06
от Goddess
http://www.onsitecatalog.com/catalogs/536/933/
каталог за декоративни рози, разлиства се отдолу

Ето как изглеждат някой от видовете декоратвни розички
Изображение
Изображение

Изображение

Re: Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 26 фев 2011, 20:42
от svetla
Здравейте!
Бързам да споделя опита си в отглеждане на миниатюрни рози. Преди Коледа - ниакво време за рози - си купих мини-розичка в саксийка , висока 6 см, три коренчета, с наситено розови кичести цветове с диаметър 2см. Почвата в саксийката беше безтегловна. Розичките прецъфтяха много бързо, поставени на перваза на източен прозорец, с парно. Към края на януари я пресадих в средно голяма керамична саксия - предварително обилно полях, без да размествам почвата я извадих от старата и я поставих внимателно в новата. И реших да направя както при пресаждане на кактуси - 3 до 7 дена без поливане. На едно от коренчетата започна да пожълтяват и падат листа. Тогава започнах да държа саксията под нощната лампа с крушка. Ефектът беше незабавен - за няколко дни започна буен растеж, появиха се нови пъпки и едната цъфна с два пъти по-голям цвят! И за да усеща, че все пак е зима, я закалявам - когато проветрявам стаята, слагам саксията на перваза да я лъхне малко студен свеж въздух.

Re: Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 01 апр 2012, 09:37
от Maria Naneva
От месец имам 4 миниатюрни розички, прецъфтяха и отрязах цветовете. Растат им много листи,странно е, че тръгват високи израстъци като пъпка за цвят, а като порасне, от нея се развиват нови листенца. Какво да правя, на източен осветен балкон са и не им липсва светлина, поливам ги и много им се радвам.

Re: Отглеждане на роза в апартамент

Публикувано: 02 апр 2012, 22:40
от Strannikyt
Не знам дали сте прочели в сайта, но розите се подрязват сега, през пролетта. Храстчето се реже сега на 10-12 см. от почвата. Трябва да се прецени на място дали има сгъстяващи клонки и някой от тях да се махнат.