ТЕЛЕЦ 21 април - 21 май

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ТЕЛЕЦ 21 април - 21 май

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:26

Изображение

ТЕЛЕЦ
21 април - 21 май


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ТЕЛЕЦА

Мой приятел, чието хоби са пътешествията, ми разказваше за първото си пътуване до Гибралтар. Стоял си на палубата и се наслаждавал на морската шир. Тогава в далечината бавно и плавно се възправила величествена грамада. Някой извикал: Гибралтарската скала! Потресен от гледката, приятелят ми се обърнал патетично към скучаещия на съседния шезлонг младеж: Вижте каква красота! Векове е стояла непоклатима на това място! Около нея са вилнели бури, армии са се опитвали да я превземат, цивилизации са се раждали и умирали. Та тя е символ на вечността! Младежът се прозял и казал отегчено: Аха. Вашите приказки ми напомнят за стария.

Баща му бил Телец. Местата, където този зодиакален знак се чувства най- добре, са фермата, банката и агенцията за недвижими имоти. Но се навърта и по други пасища. Ще го познаете по неговата мълчаливост и сериозност. В речта му преобладават лаконичните изрази „да\", „не\", „благодаря\", „довиждане\", „аха\", „хм\". Ако в рождения му хороскоп има силно влияние на Овен, Стрелец или Близнаци, може да се случи по-приказлив, а походката му да е по-енергична. Но типичният Телец стъпва тежко и е скъп на думи. Той наистина прилича в своята непоклатимост на Гибралтарската скала. Нито вода, нито огън; нито яростни крясъци, нито войнствена нападателност ще нарушат неговата невъзмутимост.

Само ако си науми нещо, вирва брадичка, издува ноздри и с вас е свършено - ще ви прегази за един миг. Но това става рядко. Иначе предпочита да го оставите на спокойствие. Не го закачайте и ще ви е благодарен. Ако си позволите да го дразните и ръчкате твърде силно, ще изпитате гнева му. Дълги месеци и дори години Телецът може да живее в равновесие, без да обръща внимание на интригите около себе си. В един прекрасен ден обаче някой ще изпусне последната капка и огромната чаша на търпението му ще прелее. Той ще връхлети като бесен и тогава Бог да ви е на помощ. По-добре бягайте колкото сили имате, защото иначе ще ви смаже. Дори Скорпионът не може да му излезе на пътя в такъв момент.

Познавам една жена, която не била виждала ядосан своя мъж Телец през целия им брачен живот. Една вечер били на ресторант. До масата им се приближил пиян и казал нещо неприлично. Тя очаквала, че мъжът й въпреки това ще запази самообладание. Тогава за изумление на всички посетители Телецът скочил, сграбчил пияния и го запратил в другия край на салона. За малко не съборил подиума на оркестъра. Така че, мъже, внимавайте коя жена заглеждате. Разберете най-напред рождения ден на кавалера й.

Много от хората, родени през май, са яки и силни. Жените се движат флегматично и плавно, но походката им издава скрита сила. Погледът им е твърд и невъзмутим. Мъжете имат широки вратове и гърбове. Тялото им е пропорционално развито, ушите - малки и прилепнали. Повечето Телци имат къдрави или чупливи коси, обикновено тъмни.

Но не всеки Телец прилича на бика Фердинанд или на кравата Елза. Срещат се сухи и слаби, както и руси, със светли очи. Това не значи обаче, че те са по-малко волеви и силни. Такива са Бинг Кросби, Фред Астер и Гари Купър. Фред Астер е типичен земен Телец независимо от въздушния му чар на Близнаци и леката стъпка на Риби. Това знаят най-добре хората, работили с него. Телецът не може да бъде накаран да отиде там, където не иска, и да направи нещо, което не е пожелал. Бинг Кросби е известен с невъзмутимия си характер и кроткото си държане. Спомнете си високата като върлина фигура на героя на Гари Купър в старите каубойски филми. Той се движи бавно и отмерено и в целия филм едва изрича десет изречения. Ролята може да налага това поведение, но и режисьорът не случайно е избрал именно Гари Купър. А ето и любовна сцена с Гари Купър:
Момичето: „Безумно те обичам. Мили, не мога да живея без теб. Ти си всичко за мен. Кажи, че ме обичаш така, както те обичам аз. Обичаш ли ме?\"
Героят на Гари Купър: „Ъъ\".

Телецът е твърде далеч от словоизлиянията, не че не обича жените. Но никога няма да хукне да ги гони. Пасивността е типичното му поведение. Предпочита да привлича хората. Затова по-често посреща гости вкъщи, вместо да хаби сили и енергия сам да ходи. Истериите и разправиите са му чужди. Няма да го видите да гризе ноктите си, притеснен и разтревожен. Стоически приема живота такъв, какъвто е, без да се оплаква.

Имах един познат Телец. Беше и прокурор, и експерт-счетоводител. (Наистина странна комбинация - след малко ще ви стане ясна.) Най-учудващото бе, че говореше повече от мен - а аз съм като картечница. Оказа се, че в хороскопа му има силно влияние на Близнаци. И все пак зад неизчерпаемата енергия и леещо се слово прозираше Телецът. Умът му се движеше светкавично, но решенията се обмисляха бавно и внимателно. Клиентите му губеха търпение, докато приключи и подпише документите им. За него би могло да се каже, че се хвърля бавно в работата си.

Телецът обича да си бъде вкъщи, в познатата удобна стая. Трудно приема движението и промените, освен ако няма Луна в Близнаци, Стрелец, Водолей или такъв асцендент. Ако живее под наем, ще мечтае за своя къща и ще постигне мечтата си. Здраво стъпил на земята, той черпи сили от нея. Принуден е да живее на петнадесетия етаж, добре - но на прозореца ще има сандъче с цветя. В почивните дни ще бяга от градския шум и ще стои с въдица край някоя река или ще лежи на поляната в близката гора. Ще се опиянява от мириса на трева и цъфнали овошки. Връзката със земята при него никога не се къса. Накрая, когато се пенсионира, ще захвърли всичко и ще си спретне къщичка на село.

Типичният Телец има желязно здраве. Много трудно ще го повали някоя болест, от която обаче още по-трудно ще оздравее. Защото упорито отказва да следва лекарските предписания, пък и оптимизмът не му е вродено качество. Гърло, врат, крака, глезени, гръбнак и полови органи са слабите му места. Трябва да ги пази от травми и инфекции. Тъй като обича пиенето и особено яденето, склонен е към изпълняване. Това натоварва сърцето и води до лошо кръвообращение, разширени вени и дори подагра. Оплакванията могат да станат хронични и тогава край на великолепната физика и желязното здраве. Повечето хора, родени през май, могат да бъдат по-здрави от всички останали, ако съумеят да контролират теглото си и да се предпазят от бъбречни инфекции. Необходимо им е много движение и чист селски въздух.

Няма никакъв смисъл да убеждавате Телеца, че е инат. Той смята, че е търпелив, разумен и твърдо отстоява позицията си. Истината е, че Телецът се инати по човешки и съвсем не се дърпа като магаре на мост. Ако съпругът реши, че столовете на техните близки не са удобни, той няма да им отиде на гости, колкото и да му се моли съпругата. Или пък ако жената Телец не одобрява приятелите на мъжа си, просто няма да ги забелязва и да говори с тях. Но що се отнася до търпението, то наистина е едно от най-добрите качества на Телеца. Колкото повече се трупат бедите и проблемите, толкова повече сякаш нараства силата, с която ги понася. С години може да не се оплаква. Привързаността към семейството му е пословична. Верността към приятелите е безгранична. И все пак си остава опърничав.

Нищо не може да спре апетита му. Телецът нагьва всичко - от пържени чушки и ряпа до шоколадова торта и сметаново руло. Разбира се, пържолата и бифтекът са на първо място. Полейте обилно с алкохол цялото това кулинарно многообразие, и ще получите представа за Хенри VIII на кралския пир. Е, ако Телецът има да речем асцендент Дева, може да преживее и с марули, моркови и сок от сини сливи. Но това е изключение.

Чувството за хумор у Телеца не е от най-тънките. Меко казано, той предпочита да се посмее на дебелашката шега и по-трудно долавя фината сатира и елегантния хумор. Хвърлената в лицето торта ще го докара до сълзи от смях. Грубите и недодялани комедии са съвсем по вкуса му. Много рядко обаче ще откриете жесток или отмъстителен Телец. Ако попаднете на такъв, то в рождения му хороскоп ще има обезателно много планети в Овен. Типичен пример за такава комбинация е Хитлер. Явно двата слънчеви знака не се съчетават никак добре в една личност.

Характеристиката на Телеца няма да бъде пълна, ако не разгледаме отношението му към парите. Той обича да изгражда материалното си благополучие бавно и сигурно. Започва със стабилни и здрави основи, после внимателно разширява работата си, докато завърти печеливш бизнес и натрупа пари. Успоредно с това укрепва и властта си, но тя никога не е цел. Достатъчна му е мисълта, че разполага с нея. След като си осигури бъдещето, Телецът може да остави подчинените си - разните там Козирози и Раци - да движат работите му. През това време той ще подремне, ще си къса маргаритки или ще оглежда хубавите момичета. Важното е всички да знаят кой е собственик на пасището.

Не всеки Телец е милионер, но няма да намерите нито един на опашка за социални помощи. Парите рано или късно отиват при него. Той ги цени така, както цени вещите и семейството си. Но в никакъв случай не е скъперник. Ако сте спечелили приятелството му, щедрото му сърце и портфейлът му са отворени за вас.

Телецът се впечатлява от грамадното. Колкото по-голяма по размери е една сграда, толкова му прави по-силно впечатление. В зоопарка подминава маймуните и се захласва по слоновете. Храбро би застанал пред тигър, ала се страхува от мишка.

Тъй като е управляван от Венера, Телецът обича изкуствата. Хубавата музика и картини винаги го вълнуват. Живописта често му става или професия, или хоби. Много Телци имат развито музикално чувство. Някои стават певци, докато други се разпяват в банята и мечтаят за царски палати.

Нюансите на синьото успокояват страстите на Телеца. Розовото и цикламеното също, но в по-малка степен. Това не може да се каже обаче за червеното - питайте някой матадор как реагира бикът на него. Зеленото и кафявото в природата го отморяват и ободряват. Зелените банкноти и тухлената къща го правят сигурен и доволен.

Металът на Телеца е медта - отличен проводник на електричество и топлина. Затова и той е способен на трайна любов. Докато по-емоционалните се блъскат и напират към първото място, уравновесеният характер на този здравеняк няма нужда от фанфари, за да стигне до там. Успехът винаги ще го свари подготвен. Загадъчната Венера го е дарила с любов към лукса, ето защо той плаща скъпо за драгоценните си вещи и ги пази до края на живота си, но в същото време е заклет враг на прахосничеството и разточителството. Неговият дом е неговата крепост - нека никой не смущава спокойствието му там. Търпелив като времето, здраво впил корени в земята като гората, Телецът притежава сила, с която може да премести планини и да постигне своето.


МЪЖЪТ ТЕЛЕЦ

Типичният Телец е кротък, практичен, разумен и земен като чифт стари обувки. Той е внимателен и предпазлив. Никога не прибързва. По пътя на логиката излиза, че такъв човек не може да бъде романтик. Това обаче съвсем не е така. Логиката не помага, когато трябва да се разгадае и опознае този силен мъжки знак, управляван от спокойната и пръскаща любов Венера.

Телецът никога няма да скочи слепешката в басейна на любовта, за да открие още докато пада, че някой е забравил да го напълни. Той се влюбва бавно и предпазливо, но дълбоко. Ако е спрял избора си на вас, след като ви е преценил от всички страни, ще направи и невъзможното, за да ви спечели. С романтичното си поведение ще засрами и влюбения Лъв, и страстния Скорпион. Мило и нежно ще ви покровителства. Ще ви изпраща всеки ден по една червена роза, докато капитулирате. Може да съчини стихове за вас и тайно да ви ги мушне в джоба. Понеже е чувствителен на допир, ще се разтапя от гладката ви кожа, копринената ви коса и омайващия парфюм. Е, не е словоохотлив и няма да ви превъзнася непрекъснато, но ще усетите трепета в погледа му. Музиката го настройва любовно, затова ще пуска често любимата си песен, която обезателно е свързана с вас.

Ще ви обсипе със скъпи подаръци. Ще ви води на романтични разходки из селските пътища и усамотените места. Неговата картичка за Свети Валентин ще бъде най-голямата, която някога сте получавали. Ще вечеряте в луксозни ресторанти на свещи и с тиха музика. Той никога няма да забрави датата, на която сте се срещнали, или някоя обща годишнина. За Бога, нужни ли са ви повече доказателства за неговата любов?

Телецът не е безумен мечтател като Водолея. Той няма да ви покори изведнъж като Лъва и няма да ви обещае като Овена, че ще живеете в приказен замък с розови облаци наоколо. По-вероятно е някоя съботна вечер просто да намине, за да ви покаже проекта на къщата, която ще построи специално за вас. Понеже е делови, ще е изплатил цялата собственост още преди да сте сгодени. И когато ви пренесе през прага на солидния си дом, завие ви с пухкавото одеало на своята сигурност и усетите топлината на здравото му тяло, има да се чудите как изобщо сте искали да се реете в розови облаци. От радост и грижи по обзавеждането (а той не ще скъпи средства за това) няма да ви остане време за мъгляви мечти, които и без това сигурно никога нямаше да се сбъднат. Това се отнася до жените, които ценят материалната сигурност. Жалко, че не всички са такива. Но здравомислещите особи от осемнайсет до осемдесет години ще съумеят да оценят кроткия Телец и непридирчивия му нрав. Разумната жена ще се ориентира към него и ще спечели любовта му. Защото я очаква доволство и разкош.

Мъжът Телец винаги планира бъдещето. Той е като катерицата, която цяло лято събира лешници и орехи, така че дългата студена зима да не я свари неподготвена. Интересно е, че повечето съпрузи, които могат да си позволят да заведат или изпратят жените си на почивка през януари, са родени през май.

Разбира се, не всичко в съвместния ви живот с Телеца ще бъде по мед и масло. Ще трябва да се съобразявате с някои неща от характера му. Дръжте се като примерна по-слаба половинка. Той не харесва грубите гръмогласни жени, които размахват наляво и надясно камшик. Не го прекъсвайте пред хората, не му правете номера и не изтъквайте колко сте по-умна от него. Ако нараните мъжкото му самолюбие на глава на семейството пред приятелите, скандалът ви е в кърпа вързан. Има опасност да ви скръцне със зъби и дори да ви удари по пътя за дома. По-деликатният екземпляр ще замълчи обидено на масата, ще престане да ви забелязва и вие ще се чудите какво да правите от срам за провалената вечер.

Не се поддавайте на импулсивното желание веднага да поправите грешката си, като му се заумилквате. Може да стане по-лошо. Все едно, че се мъчите да раздвижите безмълвния сфинкс. Ако упорствате в опитите си за помирение, рискувате да се случи следното: Сфинксът да се превърне в ревящ бик, от чийто груб и вулгарен език няма да си намерите място; или той да се обърне преспокойно към компанията с думите: „Извинявам се, че развалям вечерта на всички, но се налага да заведа това кречетало у дома и да му дам да разбере\". После месеци наред няма да смеете да погледнете познатите си. И това е станало, само защото сте прекъснали неговата тирада по политически въпрос със забележка от рода на: „О, мили, не бъди толкова наивен. Всички знаят, че господин Х. приема подкупи. Ти просто не си в час\". В този момент, ако го видите да посяга към палтото си, бързо се обличайте. Той няма да ви остави да приемате чуждото съчувствие. Ще ви отведе със себе си дори ако се налага да ви влачи за косите. И в никакъв случай не се опитвайте да търсите утеха и закрила в бащиния си дом. Вмешателството на тъщата е последното нещо, което Телецът може да понесе. Първият опит да заявите „отивам си вкъщи при мама\" вероятно ще бъде и последен. След като изпитат гнева му, родителите ще ви оставят сами да се оправяте. Трябва да сте наясно, че ще спите в едно легло с него и ще живеете под неговия покрив, защото той плаща наема и всичко останало.

Познавам един Телец, чиято жена е много агресивна. Той не се разведе, но намери разрешение на проблема - просто престана да излиза с нея. В началото на брачния си живот отишли с компания да вечерят в луксозен ресторант. Жената грабнала менюто и поръчала за всички. На аперитива му направила няколко неудобни забележки за външния вид, а по време на предястието го прекъснала и доразказала вица, който той започнал. Сега ходи навсякъде сама, а съпругът си стои необезпокояван през това време в своята крепост.

Така че внимавайте с Телеца. Той обича своята партньорка в живота и за много неща двамата си допадат и се разбират, но докато жената не се научи да се подчинява, да си затваря устата когато трябва и да му позволи да бъде мъж, ще ходи на гости, на театър и на събирания сама.

Телецът е безкрайно толерантен и все пак няма да се остави да го водите за носа. Държи на свободата си прекалено много, за да хареса жена, която ще му се лепне като пиявица и ще циври за това и онова. Той няма нищо против една огнено-въздушна жена. Тя балансира собствената му стабилност и сериозност. Със снизхождение ще я наблюдава как кокетничи и се изобразява по женски, както се наблюдава любимото коте, играещо си с кълбо прежда. Но котенцето трябва да знае, че когато неговият господар дръпне конеца, време е играта да спре. Никой не може да бъде по-мил, по-нежен и по-търпелив от Телеца, когато мъжествеността му е ненакърнена. Той ще направи всичко за жената, която обича, само няма да й позволи да му носи панталоните.

Той дълго се оглежда и никога не се впуска в любовта като авантюрист. Може да води цяла година момичето си на кино и то вече да изгуби надежда за нещо повече. Търпение, моето момиче! На Телеца му трябва време да напълни котела с пара и тогава да подкара локомотива с пълна скорост. Веднъж пронизан от стрелата на Амур, той престава да бъде разумен и предпазлив. Колкото повече приятелите го предупреждават за несъвместимост на характерите, толкова се заинатява и не иска да чуе. А никой не може да се мери с неговия инат. Така че Телецът често може да залитне по огнени и въздушни знаци, а всъщност се чувства по-добре със земните и водните знаци. Понеже противоположностите се привличат, такъв брак може и да просъществува, а те да останат привлечени. Но ако бракът се провали, Телецът дълго няма да се съвземе от развода и ще му трябва много време преди да реши да се събере с жена, която повече подхожда на характера му.

Финансовото положение на Телеца обикновено е много добро. Ако не е натрупал истинско състояние до този момент, поне е обезпечил живота си. Към жена си е щедър - няма да й откаже никога разните там дрънкулки и скъпи парфюми. Не се скъпи за красиви, но в същото време и практични мебели, за дрехи и храна. Но не е с редки пръсти и няма да остави парите си да изтекат. Харчи, защото обича лукса и цени стойността на нещата.

Телецът се увлича по футбола и обича да прекарва почивните дни на риболов, на село или на излет с палатка. Ако не съм познала, значи обича цветята, градинарството и дългите разходки. Предпочита да чете книги за храбри герои и за създатели на империи вместо модерна или философска проза.

Понеже е мъж до мозъка на костите си, никога не му сервирайте на закуска сандвичи, на които сте изрязали коричката. Телецът обича селските домашно приготвени гозби с много картофи и сос, както и ябълков пай по рецепта на майка му. Трябва да се снабдите с най-добрите готварски книги. Но често ще ви води и на ресторант. Няма да ви остави по цял ден над печката. Понякога в неделя може да реши да ви отмени и тогава не ви завиждам - в кухнята ви сякаш ще е вилнял слон.

Телецът е прекрасен баща - търпелив и нежен. Мечтае за син, който ще продължи рода му, но повече ще обича дъщеричката си. Ще обсипва децата си със скъпи подаръци, ала ще ги научи и да ценят вещите. Ще бъде строг и твърд, когато трябва, и няма да ги разглези. Ще отделя много от времето си, за да насочи младите умове постепенно към учението и зрелостта. Децата му ще бъдат щастливи с такъв любящ баща. Само в редките моменти на неговите избухвания цялото семейство ще трябва да се крие зад пианото.

Роденият през май работи много и затова се нуждае от повече почивка. Погрижете се да я има, защото в противен случай става кисел и зъл. Не му натяквайте, че е мързелив или че още не е свършил еди-какво си. Той не е свикнал да се движи на бързи обороти. Неговият ритъм е спокоен и отмерен. Трудно ще го накарате да излезе от къщи, ако сам не е решил, м да прекара скъпоценното си време с някакви вятърничави типове. Предпочита да посреща гостите си вкъщи и ако това са стари приятели или сериозни хора, с които има общи интереси, ще бъде изключително любезен домакин.

Обградете го с уют. Нека къщата ви бъде пълна с красота, спокойствие и тиха музика. Никакъв дразнещ шум, разхвърляни предмети или пуснати докрай телевизор и касетофон! Бъдете неговата жена - и не бихте могли да мечтаете за по-добър мъж. Никой друг няма да се отнася към вас с толкова внимание и доброта. Със своето вярно сърце Телецът ви предлага емоционална сигурност. Ако я прибавите към финансовата, просто няма за какво повече да мечтаете. Да, съгласна съм, че е инат, но когато този инат се превъзпита, той се превръща в търпение. Купете на вашия Телец солиден люлеещ се стол, завийте го с мъхесто одеало, пуснете му тиха музика и му прочетете сведенията от стоковата борса. Поднесете му голяма купа с любимата храна, като преди това се погрижете за гореща вана с ухаещ сапун. Тогава ще имате истински мъж, доволен и щастлив, готов да ви закриля до края на живота.


ЖЕНАТА ТЕЛЕЦ

Мама се възвисяваше над околните - каза ми веднъж една писателка, Риби, с която обсъждахме характерите на родителите й. А Рибите обичат да се вглеждат в човешката душа. В такъв случай - попитах - сигурно вие приличате на баща си? О, нямах предвид ръста в сантиметри - отвърна ми тя. - Мама бе по-ниска от мен. Възвисяваше се по дух.

Тази писателка имаше право. Дори да няма метър и петдесет, жената Телец е голяма жена, тя е солта на живота. Притежава повече нравствена и емоционална сила от много решителни мъже, както и достатъчно вяра в собствения си пол и възможности. У нея са събрани ценните качества, които всеки мъж търси и рядко намира. Искрена и честна, тя никога не си служи с типичните женски номера и сълзи. Не понася празноглавите кокетки и не смята, че жената трябва да се прави на слаба, за да се наложи. Самата тя има собствено мислене и достатъчно ум, за да постигне каквото иска. Със стоицизъм посреща несгодите и ударите на съдбата. Понякога може да й при-чернее пред очите, но никога няма да избухне без повод. В живота търси истинския мъж, защото знае, че е истинска жена и се гордее с това. Ако не го намери или ако той не се окаже такъв, сама ще поеме кормилото на семейството и ще се справи.

Скритата й воля и самообладание са толкова силни, че с тях би могла да спре препускащи коне. При неблагоприятно влияние на Риби и Близнаци в рождения й хороскоп ще бъде по-припряна и колеблива, а при асцендент Овен или Лъв, или пък Луна в тези знаци е способна понякога да проявява жестокост и по-често да избухва. Но типичната жена Телец е спокойна, уравновесена, с чувство за мярка. Зад външността й обикновено се крие чувствена натура, която трудно би могла да бъде обуздана, ако не беше едно много добро за случая качество - да се самоограничава винаги и във всичко.

Жената, управлявана от Венера, не е лицемерна. Тя е добронамерена и приема хората такива, каквито са. Умее да разбира човешките им слабости и грешки. Ако спечелите доверието й и станете неин приятел, то е за цял живот. Каквото и да вършите, в каквито и неприятни положения да попадате, тя ще ви защитава и ще бъде с вас. Само че внимавайте - ще очаква да й отвърнете със същата преданост и вярност. Ако не го сторите, ще се нацупи, ще възнегодува и може да престане да се среща с вас. Хората, които не харесва, тя просто отминава с ледено безразличие.

Жената Телец няма нищо против мъжът й да се заглежда по хубави момичета. Самата тя изпитва удоволствие да види добре облечено младо момиче с хубава фигура. За разлика от жената Лъв или Овен няма да избухва в дива ревност всеки път, когато съпругът й целуне по бузата обща приятелка или се възхищава на по-млада жена. Но нека той не прекалява с нейното търпение и толерантност и да не прекрачва границата. Разбере ли тя, че я мами, ще се превърне в истински дявол. Ако никога не сте я виждали бясна, толкоз по-добре. Не е нужно да задоволявате любопитството си.

Тъй като е земен човек, жената Телец не се впечатлява от чисто духовните цели. Това не означава, че не е умна и интелигентна. Напротив, по ум се мери с най-будните. Просто не я интересува теорията на относителността и разните там абстракции. За нея от значение са здравият разум и способността да се разбират основите на всяка дисциплина. Няма никакво желание да чете сложни философски книги. Предпочита да мисли за полезни и практични неща. Затова в живота й обикновено всичко се развива закономерно и точно (освен ако няма Луна в Близнаци в рождения си хороскоп). Тя е чисто физическо създание. Сетивата й са изострени и извлича чувствено удовлетворение от всичко, което върши.

Жената Телец не обича изкуствени цветя. Нейните цветя са истински - от върбовите клончета и люляка през пролетта до хризантемите и далиите през есента. Може да си купи от ъгъла букетче зюмбюли или момина сълза -ей така, заради аромата. Обикновено използва екзотични, трайни парфюми. Но понякога предпочита дъх на измита коса и чиста кожа. Обича миризмата на прани чаршафи, на печен хляб, на скосена трева след пролетен дъжд, на запалена купчина есенни листа. Това трябва да ви подсети да използвате хубав одеколон, да забучите изгоряло листо в ревера на сакото си и да пуснете машината за поливане на тревата точно преди да я целунете за лека нощ. Неприятните миризми не й понасят. Не отглеждайте хамстери вкъщи, дори да ги пръскате с дезодорант. Не я водете на пържена риба. Виж, миризмата на прясно извадена от водата риба и на конюшня не я дразни, защото е естествена. Налага се да направите точен списък, за да спечелите обонянието й.

Цветовете също действат на сетивата й. Нюансите на синьото и розовото я правят по-сговорчива. Когато отивате при нея, си слагайте синя връзка или яркорозова риза, но не едновременно. Тя има чувство за хармония.

Ако иска, типичната жена Телец може да ви спечели само с умението си да готви. Ходете при нея на гладен стомах. Имате ли късмет да ви покани на вечеря, сигурно ще й направите предложение още преди десерта. Нейната кухня е капан за всеки мъж. Самата тя обича вкусната храна, затова отвреме-навреме я водете на вечеря навън. Но запомнете: не в някаква пицария или на хамбургери, а в ресторант с най-добри готвачи.

Повечето жени, родени през май, имат музикална и артистична дарба или разбират от изкуство. Обичат да ходят на концерти и изложби. Привличат ги благозвучие-то и красивите гледки. Те се прехласват пред величието на природата. Затова ще направите добре, ако изберете Ниагарския водопад или Големия каньон за прекарване на медения месец. Едва ли има жена Телец, която да не обича да скита сред природата, да не прекарва спокойно почивните дни на село или да не обича да язди и да лови риба. Земята я примамва и тя откликва, като възторжено прегръща с ръце майката Природа.

Практичността на тази жена се проявява и по отношение на облеклото. Дрехите й са удобни и семпли. Предпочита спортното облекло. С удоволствие носи скъпи костюми, стига да не са прекалено натруфени. Чувствената й природа обича меките плъзгащи се платове, които не дразнят кожата, тъй като има силно изострени сетива за допир. Ако има асцендент Риба или Лъв, или пък Луна в тези знаци, ще носи фино бельо и по-шикозни дрехи.

Жената Телец ще бъде вашата сигурна опора. Има уравновесен характер, лоялна е и изисква същото от останалите. Създава около себе си обстановка на спокойствие и разбирателство. Може да не е красива, но е чаровна и хората я обичат. Присъствието й ще ви подейства отпускащо като гореща вана. Самата тя обича горещите вани с дъхави шампоани и сапуни. Банята й често прилича на личните покои на Клеопатра, стига да има финансовата възможност за това. Остава само да се появи някоя робиня, която да вее с ветрило от палмови листа.

Ако живеете с такава жена, сами ще разберете, че тя не обича да й се противоречи, най-малкото пък пред хора. Освен това не обича да върши нещата през куп за грош. Не я карайте да бърза, защото това ще я ядоса, което няма да бъде от полза за вас. Предизвикате ли я, може да ви покаже не бързо, а вихрено темпо, но тогава не ви завиждам.

Родена е да бъде майка. Към бебето си е гальовна и грижовна, а то я търси непрекъснато. Когато детето поотрасне и трябва да формира характера му, става строга и взискателна. Понякога по време на юношеството, водена от своята упоритост и непреклонност, може да изгуби мярката и сама да наруши разбирателството си с децата. Не търпи непослушание, не понася мързела и немарливостта, тъй че те трябва да го имат предвид, за да не предизвикат гнева й. И не бива да пускат високо дивата си музика! Но тя ще ги научи на чувство за отговорност. С годините все повече ще се превръща в техен приятел и те ще запазят спомена за една сърдечна майка от ранните си години и приятен събеседник и изповедник с чувство за хумор от по-късните.

Бавно, настойчиво и упорито жената, ръководена от Венера, гради щастието и сигурността на своето семейство. Тя не хленчи и не се оплаква от съдбата. Приема я такава, каквато с и знае, че сама ще съумее най-добре да планира живота си. Мързелът е последното качество, което може да й се припише. Работата не я плаши, независимо дали става въпрос за боядисването на къщата или за преписване на машина на служебни материали. Организирана и подредена, тя може да бъде незаменим помощник и да сложи на мястото му всяко нещо. Работи здраво, но има нужда от почивки, за да не капне. В състояние е да си ги осигури и наложи.

Нейното чувство за стабилност не приема бързото забогатяване без здрава основа. Затова ще подтикне мъжа си да следва и ще го издържа през това време. Ще го кара да кани влиятелни хора на вечеря и ще бъде самата гостоприемност. Ако се наложи, ще взима и допълнителна работа. Но иска в един момент да има до себе си силен и преуспял съпруг. Жената Телец не понася слабостта под каквато и да било форма и ще бъде нещастна с мъж, който няма дял в семейния бюджет. Тя очаква да бъде обезпечена.

Учудващо е нейното търпение и издръжливост по отношение на болката. Емоционалните стресове не могат да я изкарат от равновесие. Няма да забравя сцената, на която присъствах в една болница. Жена Телец очакваше операция с минимани шансове за спасение и го знаеше. Когато я слагаха в количката за операционната, видя сълзите в очите на мъжа си, но нищо не каза. Продължи да се шегува с лекарите и сестрите. Последното нещо, което близките й я чуха да изрича, беше типично за зодията й. Вместо да отправи прощален поглед към тези, които обича, тя смъмри санитарите: „Следващия път, преди да ме качите на това чудо, не забравяйте да смажете проклетите му колела\".

Жената Телец е предана майка и съпруга. С любов и нежност ще отгледа децата си, ще вдъхне вяра и надежда на мъжа, когато е сломен. В поведението й няма изненади и винаги може да се разчита на нея. Тя излъчва ред и сигурност, спокойствие и увереност. В сърцето й има предостатъчно място и любов, за да посрещне в дома си непознати и роднини, а къщата й ще ви стопли, когато от бурята навън влезете в нейния уют. Както казваше онази писателка, духът на жената Телец е възвисен.


ДЕТЕТО ТЕЛЕЦ

Още нямате представа какво ви очаква с вашето дете Телец? Ще ви стане ясно, когато се опитате да го облечете за пръв път при изписването ви от родилното.

Вие му говорите нежно и гальовно: „Миличко, пъхни ръчица в това елече, баба ти го е изплела. Хайде, помогни ми, недей да стискаш юмруче. Сгъни ръчичката!\"
Приближава се таткото: „Нека аз да опитам. Хайде, моето момче, разтвори ръчички. Виж колко е лесно. Нека да облечем елечето. Чуваш ли, Чарли? Разтвори ръцете!\"
Идва сестрата: „Не се притеснавяйте. Бебетата трудно се обличат. Вашето е много сладко. Ококорено, и не гъква.\"
Бащата: „Да, кротко е. Но не мога да му разтворя ръчичките - толкова е силно.\"
Тогава майчината ви интуиция се обажда: „Май не го иска това елече.\"
Сестрата се намесва с професионален жест: „Ей сега ще го облека. Хайде в ръкавчето, ето така...\"

Изведнъж лицето на бебчето става синьо-мораво и се разнася такъв писък, че в стаята нахлуват още дузина сестри. Но това не е писък, а рев! Вашето дете от зодия Телец просто съобщава, че не желае да го подмятат.

Същият писък ще се разнася всеки път, когато се опитате да го накарате да направи нещо, което не иска. Ще отслабнете като Туиги и ще натрупате мускули като Херкулес, докато се мъчите да натикате изпънатото телце във ваната, да свиете крачето му или да напъхате лъжичка с каша в стиснатата му уста.

След като свикнете и се примирите с мисълта, че детето ви е твърдоглаво, ще откриете колко е гальовно. То обича да го гушкате и целувате. Малкото момиченце Телец навярно ще е татковата кукличка и той трудно ще устои на чара й, както на мама ще й е трудно да отказва на кроткото си синче с мечешка походка.

Децата Телец обикновено са по-кадърни от другите деца. Прохождат по-рано; израстват здрави, силни, със спортни наклонности. Емоционално стабилни са, чужди са им невъздържаността, депресията. Нямат склонност да се самоизтъкват. Независимо дали са упорити или срамежливи и плахи, по характер са спокойни, не се нервират лесно и родителите им няма да имат кой знае колко грижи по време на пубертета.

Пред хората малките Телци се държат много добре. Не обичат да бъдат център на вниманието, затова нека си играят тихо в ъгъла и гостите ще се чудят колко са възпитани. Единствената причина да се настроят войнствено е, ако им се карате или настоявате да направят нещо, което те не искат. Тогава няма да оправите нещата със сила, а с любов. Никога недейте забравя, че Телецът не може да устои на обичта. Една сърдечна целувка или топла прегръдка ще го накарат да забрави упорството и ината си. Говорете му мило и логично. Заповедите и крясъците ви няма да помогнат. Ако често е насилван против волята си, може да стане мълчалив, мрачен и жесток.

Малкият Телец е искрен и честен. И с него трябва да се отнасяте така. Умът му откликва на истината и здравия разум. Ще направи нещо, само ако му го обясните приемливо. Нищо няма да постигнете с думите: „Искам да си лягаш вече\". Обаче ако му кажете ласкаво: „Лягай си вече, защото ще изгасим лампата. Трябва да се наспиш добре, за да бъдеш бодър и утре да те пуснем да играеш\", ще го направи веднага. Или още по-добре му кажете: „Хайде, миличко, скачай в леглото между чистите чаршафи. Ще те завия с най-пухкавото одеало, а след това ще ти прочета приказка.\" Дори цял ден да се е инатил и ви е ядосвал, при тези думи ще се превърне в кротко ангелче. Чувствената му природа веднага откликва, когато му описвате усещането за нещата. Така че недейте да настоявате на своето - това е безполезно при Телеца и опасно за формиране на характера му.

Цветовете и звуците влияят в много голяма степен на неговото настроение и чувства. Ярките червено-оранжеви тонове го изнервят и правят неотстъпчиво. Нюансите на синьото и розовото, както и меките пастелни тонове, му оказват благотворно влияние. То реагира съвсем непосредствено на цветовете. Ако те са в съответствие с неговите трептения, ще бъде спокойно. Ако са в дисонанс, ще стане нервно и раздразнително. Силните шумове и музика имат същия ефект.

Още от малко детето Телец трябва да започне с уроци по музика. Това изкуство му се отдава определено. То има нисък, мелодичен и приятен глас. Музикалната му дарба трябва да се открие навреме, за да се развие в правилна насока. Даже ако не превърне музиката в своя професия, Телецът ще слуша малкия си грамофон в стаята. Навярно ще предпочита класика пред модерните ритми или детските песни. Никога няма да ви пречи и да ви надува ушите с дива музика. Другото му любимо занимание може да бъде рисуването. Нека на масичката си винаги има хартия и цветни моливи. Може да се окаже надарено и в тази насока.

В училище няма да бъде блестящ ученик като Близнаците, Водолея или Овена. Но при всички случаи ще бъде гордост за класа и учителите ще го обичат. Ще учи упорито и системно, макар понякога и по-бавно. Наученото обаче няма да бъде забравено. Децата от тази зодия умеят да се концентрират, поради което се представят много добре на контролни и изпити. Често ги избират за отговорници на класа, защото са честни, разумни и справедливи.

Понякога детето Телец може да създаде неприятности на своите родители заради упорството и ината си, макар че това се случва рядко. Една моя позната имаше син Телец. Момчето обидило учителката си, като й казало, че фактите, които им съобщила, не са верни. (Впоследствие се оказа, че и авторът на учебника ги е сбъркал.) На другия ден сутринта майката го завела на училище и му заповядала: „Извини се на мис Апългардън, Сами\". На обяд в кабинета на директора чули майката нервно да повтаря и да потретя заповедта си. След обяд, когато учениците си отишли, прислужникът доловил треперещ, омаломощен глас: „Извини се на мис Апългардън, Сами. За последен път, извини се.\" После чул удар. Последвало мълчание. На другия ден момчето си седяло пак на чина. То проявило по-голям инат от учителката, майката и директора. Изобщо не се извинило. Но за децата станало герой, още повече че било право.

И така, когато вашият малък Телец зарови яките си крака в земята, нищо не може да го помръдне. Приемете спокойно този факт и тогава ще гледате с радост как той расте. Може би ще цапа хубавите си дрешки, но никога няма да губи играчките си. Ще установите с учудване, че главичката му винаги ще мирише на топло птиче гнездо, колкото и често да миете косата му. Когато порасне, няма да потроши колата на баща си с бързо и неразумно каране. Може да нападне хладилника и да изяде сам семейната вечеря. Но няма да забрави рождения ви ден. С него ще ви бъде спокойно и ведро.

Вашата малка дъщеричка, родена през май, може да скъса новата си рокличка, както се катери към къщичката си на дървото. Може да побеснее, ако някой по невнимание счупи любимата й играчка. Но тя ще ви помага да печете курабийки и кейк, а след като се омъжи, винаги ще сте добре дошла в нейния чудесен дом. Най-малкото внуците ви ще са мили и внимателни с вас.

Отглеждайте своето детенце Телец с любов. Обградете го с топлина, уют и нежност вместо с бодлива тел. Не го дърпайте за рогата и го оставете да си пасе спокойно. Дайте му красота и музика и един ден то ще изпълни сърцето ви с покой. Тогава дори мис Апългардън ще му прости.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост