БЛИЗНАЦИ: 22 май - 21 юни

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

БЛИЗНАЦИ: 22 май - 21 юни

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:33

Изображение

БЛИЗНАЦИ:

22 май - 21 юни 22 май - 21 юни

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ БЛИЗНАЦИТЕ

Ако хората от тази зодия понякога създават у вас впечатление, че виждате двойни образи, не бързайте да сменяте очилата си. Само си спомнете, че това е зодия Близнаци и че непостоянната им природа притежава две страни. Веднъж ги усещате, друг път не. Какво зърнахте в тези живи черти? Любов? Или може би омраза? Възторг? Интелект? Идеализъм? Тъга? Радост? Толкова е интересно да се наблюдава меркуриевата непостоянност в изражението на Близнаците - досущ като лудата игра на светлините в някоя дискотека. Не може да се осъзнае границата между реалността и илюзията, които ту се сливат, ту се разделят.
Ако човек иска да намери някой от зодия Близнаци, ще му бъде необходима известна проницателност - той трябва да усети къде да го търси. Хората от тази зодия често сменят местонахождението си и то твърде неочаквано. Те имат навика най-изненадващо да променят дрехите, професиите, любовните си увлечения или домовете си, както и своите решения. Ако искате да намерите характерен представител на този знак, доста ще трябва да се помъчите. Пробвайте например в книжарница. Близнаците набързо прелистват книгите. Един бърз поглед из страниците им е достатъчен, за да схванат съдържанието. (Не случайно Джон Кенеди е четял толкова бързо.) Освен това родените под този меркуриев знак имат навика най-напред да четат последната страница. Ако познавате някой от зодия Близнаци, изчел цяла една книга от игла до конец без да се отегчи, трябва да го изпратите в института „Смитсън\" във Вашингтон като рядък екземпляр (или трябва да проверите в хороскопа му дали неговият асцендент не е Козирог, Телец или някой от по-упоритите знаци). Близнаците обичат да шарят напред-назад по книгата - всъщност на такова поведение те са склонни и в живота.
Няма как да не се натъкнете на представители на тази зодия, които да търчат из коридорите и се шегуват с колегите си в радиокомпания, издателство, телефонна централа, автосалон или рекламна агенция - ако разбира се успеете да ги накарате да ви обърнат внимание между многобройните си ангажименти. Когато все пак откриете една такава живачна личност, отделете й необходимото внимание, дори и да трябва да паднете от умора, докато тичате по петите й. Най-напред ще забележите нервното напрежение, което ври и кипи около този човек. Ако той обаче има Луна в Скорпион, Везни или Козирог, възбудата му може да не се усеща така явно, но вренето и кипенето са прикрити и могат да бъдат доловени веднага щом се появи влиянието на други планети. Възможно е да срещнете Близнаци, които говорят бавно, но повечето от тях приказват бързо. Всички до един обаче схващат почти моментално.
Родените под знака на Близнаци, независимо мъже или жени, не понасят консервативните, застояли хора, както и неспособните да изкажат мнение по даден въпрос. Близнаците винаги са способни на това.
С изключение на случаите, когато имат противоположен асцендент, хората от тази зодия обикновено притежават стройна и подвижна физика и са по-високи от средния ръст. Много от тях имат леко изострени черти, все едно че са издълбани в камея. Естествено съществуват и Близнаци с кестеняви очи, но повечето от представителите на този меркуриев знак притежават великолепни кристално бистри очи, светлокафяви, сини, зелени или сиви на цвят, които постоянно трептят и хвърлят неспокойни погледи във всички посоки. Близнаците никога не задържат поглед в някаква точка за повече от две-три секунди. Всъщност техните пъргави и подвижни очи са онова, по което най-лесно можете да ги познаете. По принцип кожата им е твърде бледа, но те бързо почерняват и точно по това ще ги откриете през лятото. (Зимно време лицата им понякога се зачервяват от брулещия вятър, докато летят със ските по някой стръмен склон.)
У тези хора се усеща някакъв нетърпелив копнеж, една искрена, предразполагаща добронамереност, както и необикновено бързи, но елегантни движения. Косата им би могла да бъде руса или черна, а понякога и двете - като че ли е на ивици. Да, наистина, нали са двама! По правило носът им е издължен или изящен, при всички случаи обаче той има правилна форма. Мъжете често оплешивяват над челото (вероятно след прекалено активна умствена дейност). Обикновено и двата пола имат високи чела.
По всяка вероятност ще сгрешите, ако опитате да накарате Близнаците да стоят на едно място или да се подчинят на една определена мисъл. Съвсем сигурно обаче ще си изпатите, ако ги предизвикате на словесен двубой. Техният ум сече като бръснач и лесно се приспособява към всяка ситуация. Близнаците мислят бързо, когато са в движение (или в каквото и да било друго положение). Обикновено притежават изтънчено чувство за хумор и са по-умни от останалите. Доста хора от тази меркуриева зодия намират за забавно да объркват по-бавно мислещите със светкавичния си ум. Човекът от зодия Близнаци най-внезапно ще изникне край вас като любопитна птичка, живо ще се огледа около себе си, за да види какво става, и след това ще отлети нанякъде преди да успеете да го поздравите. С един мой приятел от тази зодия често се виждаме в едно кафене, за да хапнем пасти и да поговорим. Той наближава четиридесетте, но прилича на колежанин - типично за младоликите Близнаци. Известно време разговаряме приятелски, като засягаме най-различни теми, прекъсвайки се взаимно. В един момент започвам да ровя в чантата си за пудриера или молив и докато вдигна глава, от приятеля ми няма и следа. Изчезнал е като в цирков фокус, взимайки със себе си дори и сметката. (По-малко възпитаните, притежаващи подобна пъргавина, обаче те оставят сам да се оправяш с келнера.) Щом се случи подобно нещо, тревожно се взирам наоколо и веднага го забелязвам - избира нечий телефонен номер или игриво ми махва с ръка, докато се шмугва през вратата и отпрашва нанякъде.
Същият скоро се сгоди за чудесно момиче от зодия Водолей (само Водолеят би могъл да се справи с непредсказуемите Близнаци) и седмица преди сватбата всички бяха сигурни, че той ще намери начин да избегне примката, например ще забрави да дойде в църквата във венчалния час. Нищо подобно обаче не стана. Близнаците са способни на всякакви изненади. Особено когато са влюбени.
Много ми е симпатична една представителка на тази зодия, която - като същинска меркуриева личност - ръководи нюйоркското бюро за телефонни услуги „Белс Лимитид\". Пиесата „Звънците звънят\" сякаш е написана за нея. Наистина поради постоянното си седене край телефона по 20 часа на денонощие краката не я носят толкова леко, както по времето, когато играеше в балета на един мюзикъл. Тя едва ли може да се нарече пъргава, тъй като рядко се отделя от телефона, но дори и да стои на едно място, отново създава впечатление, че е пълна с енергия. Както болшинството от жените Близнаци, тя притежава много хубаво интересно лице, излъчващо интелект, а неспокойните й меркуриеви ръце шарят като игриви птички. Демонстрирайки често своя чар и ум, тази жена е в състояние да разреши всякакви проблеми само с едно мигване на бистрите си сини очи. Била съм свидетелка как намира гледачка на децата и хамстерите на своя клиентка, съставя списъка с покупките, подписва тридесет и два чека (едно от любимите й занимания), обажда се по телефона на режисьор от Бродуей на яхтата му в Карибско море, праща девет телеграми наведнъж, прибира прането, прави работен план за седмицата на телефонистките си, издирва синята вратовръзка на съпруга си, разяснява му пътя до магазина, от който да купи тропическа риба на сина им, прави четири снимки на кучето си, разглежда съобщенията за сметките за месеца (след което разсеяно ги хвърля в кошчето), помага на една театрална трупа да издири някаква актриса, владееща шест езика и успява да събуди дванадесет клиенти по телефона. Всичко това за малко повече от един час, без да се отдели от стола си. Бихте ли й излезли насреща?

Тайната се крие в двойствената природа на Близнаците. Те могат да се захванат с две работи едновременно и да ги свършат с по-малко усилия, отколкото бихте положили вие за едната. Нерядко жените Близнаци в един и същ момент гладят, хранят бебето и говорят по телефона. Според доста хора Близнаците се раждат с телефонни слушалки и в двете си ръце.
Представителите на тази зодия се чувстват като птичета с подрязани криле в клетка, ако около тях властва твърдо установен ред. Те ненавиждат каквато и да била скучна работа или монотонност. Точността рядко им е присъща (освен ако асцендентът им не е Дева, когато се превръщат в живи часовници). Типичните Близнаци обаче винаги закъсняват - не защото не ценят или нямат представа за времето, а защото нещо по пътя е отвлякло вниманието им и ги е забавило. Неизтощимата меркуриева природа постоянно търси емоции и промени, иначе духът се поддава на меланхолията и унинието.


Всички родени под този слънчев знак чувстват голяма необходимост да скриват истинските си мотиви. Като че ли изпитват непреодолимо желание да вършат неща, коренно противоположни на действителните им желания, досущ като Рибите. Тази тяхна невероятна гъвкавост обаче, както и красноречието им, ги прави забележителни политици и много добри специалисти в областта на човешките отношения. Близнаците знаят по какъв начин да ви откажат и от най-заклетите ви възгледи. Словесните им удари така ще ви огънат, че ще приемете всяка тяхна дума и дори ще им благодарите за великолепното изпълнение. Ако почувстват опасност, инстинктивно напипват слабите ви места и ги атакуват с подвижния си ум и острия си език.

Има нещо необикновено във връзката между Близнаците и писането, което се управлява от собствения им слънчев знак. Точно затова и мъжете, и жените на Меркурий притежават талантливо перо и забавно и интелигентно дар слово. Много хора от тази зодия пишат речи, реклами, сценарии за документални телевизионни филми, пиеси и книги. Тези книги обаче са преди всичко романи, учебници, документална литература или биографии. Много рядко човек Близнаци пише за себе си или за собствения си живот. Нито пък обича да поддържа лична кореспонденция. Типичните Близнаци мразят да пишат писма и понякога ги отлагат със седмици.

В началото ще ви се струва, че този факт крие някакво противоречие, но ще разберете причината, след като си спомните за нежеланието на Близнаците да се придържат към конкретно мнение. Те не бързат да споделят мислите си на хартия, тъй като инстинктивно съзнават, че утре може да обърнат гръб на днешните си възгледи - точно затова не обичат да излагат мнението си в писмен вид. Малко Близнаци имат нужда от предупреждението на адвоката си: „Кажи го, но не го пиши\". Това е нещо като защитен механизъм, който те притежават от рождение. Много писатели Близнаци предпочитат да пишат с псевдоним. Дори обикновените хора от тази зодия са склонни да използват други имена - или различни от истинските си, или с променени букви или прякори. Това е толкова неизменно правило, че може да се обзаложите за всички Близнаци, които познавате, и да забогатеете.

Почти всички представители на тази зодия владеят повече от един език, като отдават предимство на френския. По един или друг начин Близнаците винаги са владетели на словото. Без проблеми -могат да продадат късчета лед на ескимоса или мечти на песимиста. Ако по някаква случайност ги притиснете натясно, те могат толкова бързо и майсторски да сменят темата и да отклонят разговора от себе си, че в крайна сметка победения се оказвате вие. Понякога меркуриевата склонност да си правят шеги с околните може да подтикне Близнаците към измами или престъпления, но това едва ли се случва често. Срещат се Близнаци, които живеят в лъжи и лукавство, подведени от своите наклонности. Болшинството от тях обаче са прекалено големи идеалисти, за да се превърнат в престъпници. Все пак трябва да се признае, че Меркурий им дава шансове да успеят в тази област. Те биха могли да бъдат ненадминати мошеници. Благодарение на бързите си ръце ловко могат да извършат обир, да подправят чек или да фалшифицират банкнота от пет лири, без да ги усетят.
Ако се натъкнете на някой приказлив търговец на стари коли от зодия Близнаци, който ви уверява, че единственият притежател на синия студебейкър е била дребна възрастна дама, използвала автомобила единствено, за да отиде на църква в неделя, по-добре се поинтересувайте за името на църквата и се обадете на госпожата (освен ако и тя не е от същата зодия). Все пак с изключение на случаите, когато планетите в рождения хороскоп на Близнаците са подредени по такъв начин, че излъчват негативни влияния, повечето хора от тази зодия са честни, а някои дори прекалено. Те като че ли са разкъсвани между две крайности. Всички до един обаче - и дребните обирджии, и мошениците, и почтените граждани притежават склонността да разкрасяват историите си, когато имат възможност. Не го правят от стремеж да излъжат. Просто са пълни с въображение.

Няма по-големи майстори на рекламата от Близнаците. Дори и Овенът не може да се мери с тях в това отношение. Методите им да убеждават не винаги са коректни, но малко хора могат да се противопоставят на това съчетание от чар и остроумие. Близнаците не щадят тези свои качества и така малко нечестно използват ситуацията. Когато някой от тази зодия направи нещо достойно - примерно да продаде някакъв продукт, полезен на човечеството, ангелите му се усмихват и трябва да сме признателни на хората от тази зодия за много трайни постижения, които са били от полза за всички ни. Дълбоко в себе си всеки меркуриев човек таи търговски заложби и стремеж да продаде нещо - това се отнася дори и за йезуитските свещеници и протестантските мисионери от тази зодия. Можем да го илюстрираме с два примера. Близнакът Джон Кенеди продаде на света един велик идеал, а Майкъл Тод изтъргува не една мечта на Бродуей. Всеки от тях по свой начин се оказа подвластен на Меркурий. А не е тайна фактът, че светът и Бродуей са страшно преситени и капризни купувачи.

Изтощеният мозък на Близнаците има нужда от два пъти повече сън, отколкото другите, за да се възстанови напълно. Те обаче рядко могат да се наспят, тъй като често страдат от безсъние. Все пак винаги трябва да опитват да почиват пълноценно, за да излекуват обтегнатите си нерви и да отморят възбудените си мозъчни клетки, тъй като съществува постоянна заплаха от нервно изтощение. Нуждаят се от огромни количества свеж и чист въздух, както и от много слънчева топлина, ако искат да не постъпват в болница. Липсата на всичко това, наред с липсата на движение, може да причини възпаления в областта на раменете, ръцете и пръстите. Белите дробове и червата също могат да пострадат. Ако не се съобразяват достатъчно със здравето си, меркуриевите хора могат да се натъкнат на усложнения в краката и гърба, както и на заболявания като артрит, ревматизъм или мигрена. Не е за вярване, но Близнаците са много по-податливи на проблеми с нервната система, причинени по-скоро от скука и заседнал живот, отколкото от прекалено активна дейност.

Дълбоко в своята търсеща и неспокойна натура Близнаците се стремят към някакъв идеал и най-големият им проблем е да разберат какво представлява той. Този идеал може да бъде всякакъв, тъй като въображението на тези хора няма граници. Пари, слава, богатство, любов, кариера - това не винаги им е достатъчно. Меркурий зове Близнаците все по-високо и надалеч, примамва ги с нови и нови обещания, всяко от които е по-светло от предишното. От отсрещната страна на пътя тревата винаги изглежда по-раззеленена. Небето е по-синьо над някой друг океан. Звездите са по-ярки в други Вселени. Накъде са се устремили тези хора? Може би към някакъв неизвестен и все още неоткрит континент вътре в душите им. Те пътешестват и разкриват духовни пространства.

Близнаците имат проницателен поглед и разностранна дарба. Притежават чудесно чувство за хумор, тактичност, дипломатичност и ловкост. Липсва им обаче постоянство и търпение. Лесно загърбват старите ценности за сметка на неизвестното и новото, след което съжаляват за мигновено взетото решение. Независимо, че са сред толкова много хора, Близнаците споделят най-скъпите си чувства единствено с постоянния си спътник - брата близнак вътре в себе си. Въздухът е техният елемент и истински дом. Земята им е чужда.

С обаянието си Близнаците са способни да подмамят птичката от дървото и да я научат на нови песни. Непрестанно търсещият меркуриев ум обаче лесно може да изпусне синята птица на щастието, която в продължение на години копнее за него в собствената му градина. Цветовете, подхождащи на хората от тази зодия са жълто, зелено и синьо, както и сребристо и сиво, а настроението им отразява техният светещ камък - аквамарин.

Ефирното им присъствие напомня нежния аромат на момина сълза, а устните им са поели свежото ободрително ухание на най-зелените ели от девствените гори. Студеният метал и живакът обаче разкъсват Близнаците с противоречиви копнежи, те се спират в очакване и се вслушват... в туптенето на собственото си сърце.


МЪЖЪТ БЛИЗНАЦИ

Ако сте влюбена, усещате приятно, топлещо чувство на сигурност. Изпълнена сте с блажено спокойствие и знаете, че вече не сте сама на този свят и че когато почувствате нужда от човека до вас, той ще се отзове. Изчезват всички съмнения, които сте изпитвали преди. Ако обаче избраникът ви се окаже мъж от зодия Близнаци, това може доста да охлади топлещото ви чувство на сигурност. На практика вие бихте съжителствали с мъж от този слънчев знак, ако в понеделник го изпратите за хляб и го очаквате не по-рано от четвъртък, например. Никога не отивайте да го посрещате, ако не сте го видели да се завръща. И не го дърпайте за сакото, ако е решил да си ходи.

След като вече сте свикнали с непостоянната му същност, бихте могли да се надявате па някакъв успех в отношенията ви. Нямате шанс обаче, ако опитате да почувствате онази сигурност и да изпитате усещането, че другият винаги ще бъде до вас. Може би никога няма да знаете кога и къде ще бъде вашият любим и много е вероятно това да съживи част от съмненията, изтрити от първия любовен порив. Наистина, ако избраникът ви е от зодия Близнаци, съвсем не сте сама на този свят, тъй като съжителствате и с двете негови същности. Та нали е роден под знака на Близнаците. При това тези Близнаци никога не си приличат. Двойствената същност на тази зодия съчетава два коренно различни характера. Възможно е и партньорът ви да носи в себе си три, а може би и пет близнака. В такъв случай ще попаднете сред доста многолюдна компания.

Типичният мъж от тази зодия е мечта за всяка домакиня. Той обича да бъде сред хората. Колкото повече толкова по-добре. Рядко ще срещнете Близнаци, които да не могат да ви забавляват с думите си. Тези мъже притежават изтънчен вкус и богат запас от духовитости, а бляскавите им комплименти сякаш се изливат направо от сърцето им. Тъй като притежават изискани маниери и умеят да общуват, те са душата на всяка компания и от тях зависи много.

Вероятно познавате онази игра, в която хората се разделят по двойки и всеки търси разни странни неща - например косъм от косата на известна филмова звезда или парченце попивателна от бюрото на полицейския началник. Наградата печели двойката, успяла да намери по-голям брой предмети от предварително набелязаните в специалния списък. Такива игри се харесват на мъжа Близнаци, тъй като му разкриват големи възможности да се срещне с всякакви хора и да обикаля много места. А той обича да прави и двете неща.

Ако се запознаете с него на някакво парти, на което той е показал обаянието на непредсказуемата си много-лика природа в целия си блясък, вие сте обречена. Непременно ще останете с впечатление, че това е най-покоряващият, интересен и интелигентен мъж, когото сте срещали. И никой не би оспорил подобно твърдение. Най-вероятно всичко това е вярно. Не е чудно, че сте толкова развълнувана и смаяна. Преди да му позволите да ви на-дене брачния хомот обаче, помислете си дали можете да се впуснете в едно несигурно бъдеще с партньор, който сменя капризите си с бързината на вятъра и който променя целите в живота си преди още да е изтекъл медения ви месец. Уолт Уитман е от зодия Близнаци и е написал следните стихове: „Дали си противореча? В мен са сбрани хорските тълпи\". Съзнателно или не той на практика е направил обобщение на меркуриевата природа.

Някой ден мъжът Близнаци ще намине към вас с писклива маймуна на рамото си и ще ви покани да отидете на цирк. Ще ви подари цветя, парфюм, грамофонна плоча или няколко книги, една от които може и да бъде негово творение. Миговете ще отлетят неусетно, докато се топлите под лъчите на жизнерадостната му природа и щастливо смеете се на остроумните му шеги и се топлите под слънцето на веселия му галантен чар. Той ще сподели, че ви обича по сто различни начина, както никой на този свят.

На другия ден ще ви звънне по телефона и без видима причина ще отложи планираната среща, хвърляйки ви в мъчителни догадки. Нима любовните му обяснения са били на шега? Дали пък си няма някоя друга? Или пък го мъчат проблеми? Опасенията ви може и да се потвърдят, но може и да са напълно неоснователни. След седмица отново ще се появи - навъсен, раздразнителен и язвителен. Ще бъде припрян, критичен и взискателен. Възможно е да намери недостатък на червилото, обувките или литературния ви вкус и да изрази огорчаващи съмнения относно щастливото ви съвместно бъдеще. Може пък и да е мрачен и притеснен, а мислите му да са отлетели на километри и да се държи студено и резервирано. Не си правете труда да питате защо - едва ли ще получите смислен отговор.

Ако все пак оцелеете след едно такова преживяване, само след няколко дни ще се озовете с вашия приятел Близнаци в картинна галерия, театър, музей, библиотека или опера, напълно омаяна от всестранните му знания и наклонности. Той ще бъде изключително мил, изпълнен с нежни мечти и крилати надежди за бъдещето. Може да ви направи и предложение. Просто така. Със светкавична бързина. Вие моментално ще забравите гръмотевиците, буреносните облаци и пороя, ще побързате да се съгласите преди още да е променил решението си и ще се опомните сгодена за... една загадка.

Да, точно така, загадка. Ако си мислите, че това е мъж, който ще проявява постоянност и търпение, който спокойно ще поддържа огъня в семейното ви огнище, докато любовта и живота тихо и кротко отминават като плаваща по романтичните канали на Венеция гондола, ще изпитате разочарование. Ще попаднете в една въртележка по кръгово движение. Трябва да се измъкнете бързо, макар и да е трудно. Не се поддавайте на изкушението на веселата и безгрижна музика, не се оставяйте да ви подлъже картината на това пъстро веселие с вечно преливащи се цветове, в която сивите сенки на мрачния ден се борят с горещото злато на слънцето и синия простор на небето. Ако сте заклета романтичка, която мечтае за съвършената хармония, над вас е надвиснала сериозна опасност.

Независимо от останалата част на рождения му хороскоп, ако в момента на раждането Слънцето е било в Близнаци, този човек ще е съвсем различен, нито пък ще го интересува какво е станало вчера. Малко или много той винаги се променя. Вярно е, че винаги търси по-доброто и постоянно се цели все по-високо. Ако си падате по хазартните игри, много е възможно с избора на подобен партньор да ударите шестица от тотото и на златната си сватба да вдигнете наздравица за взаимното щастие в мислите и чувствата ви, което винаги ви е свързвало. Добрият играч обаче залага само на сигурно. Така трябва да направите и вие. Две редки изключения от променливата природа на Близнаците като че ли са президентът Кенеди и английската кралица Виктория. И все пак да не забравяме, че през живота си Джон Кенеди имаше многобройни интереси, които постоянно се променяха, а кралица Виктория (разположението на планетите в хороскопа й е такова, че тя се влияе силно от Овен) успя да осъществи доста промени в нравите на страната си. Много малко от нас обаче се женят за крале, кралици или президенти, които са принудени от обстоятелствата да узреят рано и да се придържат към строго установен ред.

Добър пример за многоликата природа на Близнаците е признанието на една жена, изпитала я върху себе си. Мъжът Близнаци е режисьор, а жената, която е известна актриса, е от зодия Риби. По време на нейно гостуване през уикенда на яхтата на режисьора той се държи с нея ту обидно и грубо, ту дистанцирано и надменно. Актрисата е направо озадачена от този факт. По-късно тя споделя: „Не зная какво му става. Може би не ме понася. Нищо не съм му сторила, а не ми проговори през целия уикенд\". Оказва се обаче, че тя все пак му е сторила нещо - накарала го да се влюби в нея. И то толкова сериозно, че малко след тази случка двамата се оженили. Как реагира този мъж на внезапно осъзнатия нежен порив, който изпитва към нея? Така, сякаш тя е Лукреция Борджия.

Този инцидент едва ли ще ви предпази да хлътнете по някой мъж Близнаци. Той обаче може да облекчи нанесените ви рани от надменното поведение на този мъж, който най-вероятно е лудо влюбен във вас, но майсторски го прикрива заради причини, които сам си знае. Близнаците са склонни инстинктивно да скриват истинските си намерения, да водят словесни битки с околните и да прикриват мотивите си под булото на непостоянното си поведение. Най-общо казано се опитват да ви объркат. След което внезапно се обръщат на 180 градуса и така се променят, че ви смайват с откровеността и искреността си.

Приятно и забавно е да сте влюбена в мъж Близнаци, стига да не се опитвате да се доближите прекалено много до него. Дълбоко в сърцето му съществуват неща, които той пази единствено за себе си. Тях няма да разкрие дори и на вас. Не се вживявайте прекалено, не проявявайте необуздани страсти и не правете трагедии. Ако не го отегчавате, а поддържате интереса му към вас, връзката ви може да се окаже необикновена. Не въставайте срещу променливата му природа. Променяйте се и вие. Проявявайте същото любопитство към живота, каквото и той. В противен случай връзката ви може да се разпадне. Мъжът- от тази зодия преди всичко търси духовното у партньора си - някой със сходен интелект, който дори от време на време да го превъзхожда, тъй като Близнакът не е егоист. Той е реалист и духовното предизвикателство го стимулира. Последното, което желае, е да има до себе си лишена от индивидуалност мълчалива кукла. Оставете вашия ум да изпъкне на преден план. Това няма да стресне мъжа Близнаци като другите мъже, а само ще го обърне в правилната посока - с лице към вас.

Мъжете от тази зодия често сменят приятелите си, но не го правят от коравосърдечност. Собствената им личност се люшка и върви напред тъй непостоянно, че за тях е напълно естествено да избират хората, от които биха Могли в определен момент да имат полза. Когато мъжът Близнаци окачи шапката си някъде, вече се чувства като у Дома си. Рядко изпитва трайна привързаност към стари спомени, места, хора или вещи. Ако остане самотен за по-дълго време, може и да пролее някоя сантиментална сълза, но причината за това се крие по-скоро в самотата, отколкото в носталгията по отминалия ден. Той постоянно си търси компания и не обича, дори се страхува да остане сам за по-дълго време. Ако успеете да го убедите, че като негова партньорка ще бъдете винаги до него без изцяло да му се уповавате, нито пък ще очаквате подобно нещо от негова страна, той може и да склони да подпише дългосрочен договор. И все пак не забравяйте - мъжете от тази зодия често се женят повече от веднъж, въпреки че това е по-характерно за мъжете, оженили се прекалено млади. Не всеки представител на този зодиакален знак има две жени, но обикновено има по две от всичко останало -например две коли, две жилища, две образования, две професии, две мечти, две домашни животни, две самобръсначки, две хобита, две амбиции. Числото две е любимо на Близнаците.

Моят добър приятел Франк Блеър, който е телевизионен журналист в Ен Би Си и е водещ на програмата „Днес\", взима годишната си отпуска на два пъти. А неговите хобита? Пилотира самолета си, кара яхтата си и играе перфектно голф. (Не съм сигурна, но Франк може и да е от тройните Близнаци.) Свири на два инструмента, има много деца, притежава много награди и трофеи, окачени на стените в кабинета му, радва се на много приятели, работи на две смени в телевизията (едната - за „Днес\", а втората - за „Акцент\" и други предавания), държи две самобръсначки в чекмеджето и една дузина мечти и планове, които променя по на половин година. Има само една жена (вероятно асцендентьт му е Рак или Телец). Обърнете внимание, че професията му е типична за тази зодия - води предаване. Меркурий е господарят на информацията и комуникациите. Франк определено притежава чар и ловкост, характерни за Близнаците. Нерядко може да го видите да си налива чаша доматен сок, да диктува на секретарката си, да се обажда по телефона на жена си и да слага документи в куфарчето си - всичко това едновременно. Ловкостта в ръцете никога не изневерява на тези мъже.

Когато стане дума за пари, двойственият характер на Близнаците отново се проявява. Този мъж може днес да бъде щедър, а утре да се превърне в скъперник. Ако сложите на везни противоположните му наклонности, аз бих заложила на щедростта и съм убедена, че ще спечеля. Близнаците нямат особено желание да трупат пари или знания. Предпочитат да ги подреждат и да ги подобряват. Те са нещо като посредници със задача да творят нови идеи и да са в полза на другите с блестящия си ум.

Дали ще ви бъде верен? Да, но по свой особен начин. На този въпрос съществуват хиляди отговори, ако е замесен Меркурий. Мъжът от тази зодия обича да разговаря и да общува с хората. Освен това в женско обкръжение проявява своя особен чар и е много възможно да стане обект на шушукания и подозрения. Вие обаче може да разчитате на едно: рядко ще срещнете мъж Близнаци, чието вродено чувство за справедливост да му позволи да ви лъже при положение, че му вярвате. Говоря за истинско доверие. Той не е човек, който ще ви дава повод за съмнения. Мъжът от тази зодия винаги ще усети подозренията ви. Неговият меркуриев ум може да прочете мислите ви, сякаш сте ги излъчили в ефир. Няма да е много разумно от ваша страна обаче да очаквате от съпруга Близнаци да загърби останалите жени само защото е надянал брачния хомот. Те са част от спектакъла на живота, а Близнаците са тези, които го правят. Ако този мъж се намира сред жени, може да си поговори, да се посмее или да пийне заедно с тях. Покровителстван от Меркурий, за него общуването е нещо нормално, без значение какви са събеседниците му. Това обаче не означава, че на всяка цена трябва да флиртува с тях.

Истина е, че на много Близнаци им се носи славата на свалячи, но винаги съществува причина за онова, което сте чули за тях. Мъжът от тази зодия дълбоко се наскърбява, когато не му вярват или не го разбират. Това го обезсърчава й му действа подтискащо, ето защо опитва късмета си насам-натам, с цел да се освободи от емоционалното напрежение. Когато не се чувства духовно самотен и не трябва да доказва нещо на някого, поривите му Да експериментира и да дава воля на фантазиите си веднага го напускат. Жената, постигнала съвършена духовна хармония с мъжа Близнаци, не бива да се опасява от емоционална или физическа изневяра. Това правило важи в максимална степен за тези мъже. Мъжът Близнаци обаче не се оставя да бъде впрегнат без причина. Да се очаква, че ако някой му се усмихне - без значение дете или възрастен - мъж или жена, и той няма да му отвърне със същото, е все едно да се очаква слънцето да спре да свети. Жизнерадостният му и благоразположен характер постоянно търси компания. Може да е кондукторът във влака, с който всеки ден отива на работа, или пък сервитьорката от кафенето до службата му. Не се опитвайте да премахнете тази негова необходимост. Ако някой се помъчи да заключи в клетка духа на този мъж, той става неспокоен и променлив като вятъра.

Бащата Близнаци е истински приятел с децата си. Не обича да ги учи на дисциплина, но им е показал доста неща още преди да започнат да ходят на детска градина. В повечето случаи той печели доверието им, тъй като рядко изразява възмущение или прекалена строгост към тях. Бащата Близнаци знае да обича без да задушава с тази своя обич. С децата си той изгражда много близки, макар и малко неопределени отношения, колкото и противоречиво да изглежда. Родителското му поведение издава привързаност, обаяние и жизненост, но той не винаги успява да им внуши да се придържат към определени правила, може би защото самият мрази правилата. Понякога днес ги хока за нещо, за което утре ще ги похвали, и това ги обърква. От време на време изнася по някоя друга възпитателна лекция, но няма да сбъркате, ако приемете възпитанието на децата като ваше задължение. Бащите Близнаци обикновено ги глезят.

Безграничното въображение на Близнаците може да ги предизвика да кажат неща, които не са в състояние да изпълнят. Затова е хубаво да напомняте на партньора си, че трябва да държи на думата си. Колкото и добри намерения да има, той все пак може и да не успее да изпълни някое от прибързаните си обещания. Ако децата не ограничават свободата му и не го отвличат от многобройните му занимания, те му доставят огромно удоволствие. Трябва обаче да знаете: въпреки че е противник на телесните наказания, склонността му понякога да говори язвително и саркастично може да нарани дечицата и да ги обиди за цял живот. На моменти бащата проявява и известно нежелание да прегръща и целува малките и трябва да положи съзнателни усилия да преодолее тази типична за зодията сдържаност. Аз обаче познавам и други бащи Близнаци. Те отдават на децата цялата човешка топлина, която не са способни да проявят към възрастните. И така, постарайте се децата да не ограничават много свободата му, не го карайте да бъде с тях, освен ако сам не е пожелал, и вашият съпруг ще стане добър баща, независимо дали ще го дарите с едно или дванадесет деца.

Тревогите ви, че може да ви ревнува са неоснователни, тъй като собственическото чувство не е типично за него. Ако усети, че го подозирате, бързо ще отхвърли съмненията ви (освен ако няма някоя ранена планета в рождения си хороскоп). Нормално е всеки човек да изпитва ревност, но у мъжа Близнаци тя обикновено не е пресилена. За него любовта не означава непременно физическа близост. Със своите сетива той чува, вижда и усеща повече от другите, а богатото меркуриево въображение му помага да запечата и най-мимолетните впечатления. Неговата любов е лека и ефирна, но като че ли й липсва земната страст на другите зодии. Ако не мечтаете за някой първобитен дивак, който да ви дръпне за косите и да ви завлече в гората, би трябвало да сте удовлетворена от любовта на Близнаците. Той ще изповядва чувствата си с романтични и галантни думи и ще нахрани сърцето ви с необикновената красота на своя идеализъм.

Не трябва да забравяте, че характерната за Меркурий емоционална дистанцираност може значително да се промени, ако ушите ви чуват една и съща музика, а душите ви таят едни и същи мечти. Ако умът и сърцето на този мъж се съединят с вашите, много скоро страстта ще ги последва. Този път може и да ви се стори дълъг, но е единственият правилен към душата му.

Трябва да свикнете с думата „ако\". Той често обича да казва: „Ако те обикна, двамата можем да...\" или „Ако те обикна, може би ще имаме...\" Понякога дори и не довършва изречението. В подобни случаи може би трябва да се доверите на сърцето си и да прозрете мисълта му. Не обръщайте внимание на думата „ако\". Той я употребява само като параван или предпазна мярка. Бурните прояви на недоволство, честите натяквания и прекалените емоционални изблици няма как да не повлияят на нежната и чувствителна любов на мъжа Близнаци. Опитайте да стиснете капка живак в юмрука си. Какво се получава? Тя мигновено се пръска на стотици блестящи топченца, които се изплъзват между пръстите ви. Един мъж от тази зодия написал следните стихове преди да напусне жена си, която била убедена, че го познава много добре - намерила ги след развода в книжата му:

В съня ми ти дойде с обуща подковани и стъпка мекия килим на моя блян. Често ще четете или ще чуете мнението, че мъжът Близнаци винаги е подвластен на две любовни страсти. Тази двойственост, която може да се изтълкува и като измама, толкова често се засяга, че може да предизвика неоснователна тревога. Ако позволите, малко ще променя това становище. Мъжът Близнаци се нуждае от две любовни страсти. Не непременно от две жени. Това е гатанка. Ако наистина разбирате тези мъже, лесно ще отгатнете отговора.


ЖЕНАТА БЛИЗНАЦИ

Мислите ли си тайничко, че Бригам Йънг изобщо не е бил глупав като е препоръчвал по няколко жени на мъжете? Изпитвате ли завист към източните владетели и техните хареми? Ако отговорът е положителен, просто няма нужда да мечтаете за всички тези неща. Вземете си жена, родена под знака на Близнаците. По този начин ще си осигурите минимум две съпруги, а през свободното време и три-четири.

Наистина може да попаднете и в капан. Има известна разлика между харема и жената от зодия Близнаци. Тази жена не познава истински земната страст. Не е лесно да я накараш да спре и да се позамисли сериозно за страстта или за нещо друго. Мислите й винаги пътуват нанякъде, а наред с това тя доста добре разказва за пътешествието. Опитайте да проникнете малко по-надълбоко. Там някъде, сред няколкото жени се крие и романтичката - способна на изгарящи страсти, ако успеете да постигнете пълно телесно и духовно единство. Как да стигнете до тази романтичка без да се лишавате от другите й спътнички, затворени в личността на тази жена? Това може и да не се окаже така лесно. Само ще ви припомня, че тя винаги крие в себе си няколко жени. От вас обаче зависи да се заемете със сложните изчисления по тяхното преброяване и подреждане. Всеки отделен случай е различен.

Нейната възраст ще ви помогне да изградите представа за нея, защото до духовното си съзряване тя възприема любовта само като игра. Тази жена може да бъде невероятно лекомислена и непоследователна. В началото ще изпита възхищение от усмивката, гласа и дори от походката ви. След това възхищението й ще се превърне във враждебност и тя ще намери недостатъци във всичко - от чорапите до прическата ви. При това ще го направи толкова остроумно и язвително, че дълго ще мажете с йод раните си. Този факт обаче не трябва да ви стьписва - тази жена ви предлага добра сделка. Взимате една, а получавате две. Не е малко, нали?

Жените на Меркурий не са толкова коравосърдечни, колкото изглеждат понякога. Неуморимото им въображение постоянно ражда най-различни фантазии. Изразяват ги най-вече посредством любовта, а тези жени обикновено имат да изразят повече неща от другите хора. Мъжът Близнаци може да бъде едновременно режисьор, певец, адвокат, актьор, търговец, председател на няколко управителни съвета. Той е склонен постоянно да търси начини за лична реализация. Една жена обаче едва ли може да се справи с подобно разнообразие - най-малкото хората биха я възприели като странна птица. Това не означава, че жените Близнаци не се Стремят към кариера. Има и такива. При сегашното положение в обществото обаче точно любовта, а не кариерата им предоставя възможността да проверяват многобройните си теории и да изпълняват емоционалните си пируети.

Жената Близнаци има нужда от съчувствието ви, а не от гнева ви. За нея е много трудно да се обвърже изцяло с един-единствен човек. Ако е очарована от умствения потенциал и интелекта на някой мъж, другата й половина ще забележи, че той не се вълнува от изобразително изкуство, музика или поезия. Ако пък попадне на някой ценител на изкуството, на някой, който се интересува от балет или литература, нейната двойственост отново ще проговори. По време на разходка в музея нейното второ Аз ще си зададе въпроса дали той е достатъчно практичен и пресметлив, за да може да осигури семейното препитание и да постигне житейските си цели. Може би вече сте започнали да проявявате повече съчувствие и разбиране към вътрешните конфликти, които мъчат Близнаците.

Трябва да й повярвате. Тази жена ще успее да скрие раздиращите я противоречия и няма да ви обременява. Тя е жизнерадостна и духовита като партньорка. През повечето от времето (когато е в много добро настроение) тя ще ви ободрява с лъчезарната жизненост на природата си, ще ви развеселява с остроумието и интелекта си и ще ви бъде компетентен събеседник на всевъзможни теми. Пада си по сантименталните любовни слова и лесно омагьосва мъжете. Няма да срещнете друга жена, способна на подобна изобретателност, за да ви достави истинска наслада с любовта и неустоимия си чар. Нейните мигли могат да играят нагоре-надолу с женствен финес, но тя може и сама да си изкарва прехраната. Жената Близнаци е великолепна артистка и идеално влиза в ролята на лекомислена палавница, чиито ласкателства карат попадналия в капана мъж да загуби и разума, и банковите си спестявания. Внезапно обаче тя може да се превърне и в кротка любвеобилна съпруга, след което неусетно да се преобрази в сериозна интелектуалка, заинтригувана от великите философии, както и от политика или поезия и накрая, наред с всичко това, да се окаже само едно кълбо от неовладяни чувства, изтъкано от нерви, сълзи и емоции. Без съмнение жената Близнаци не може да се нарече досадна или скучна.

Ако смятате, че преувеличавам, спомнете си Мери-лин Монро. Всеки мъж, срещнала в живота си - от Карл Сандбърг до нейния фризьор - я е възприемал като съвсем различна личност, въпреки че всички са мислели, че я познават добре. Вземете нейна снимка, на която е застанала като неотразима богиня на любовта до друга, на която задълбочено слуша лекции по руска литература с рогови очила и забрадка, но без грим. До тези две снимки може да поставите още една. На нея с памучна престилка около кръста се учи да прави суфле на съпруга си, чиято атлетичност и искрена сърдечност обожава. На четвърта пък върви безгрижно с новия си съпруг, притежаващ интелект и литературен талант, който тя дълбоко цени и уважава. Могат да бъдат прибавени и още две снимки. На едната е с разплакано лице, изразяващо надежда след третото неуспешно раждане, на другата е облечена в бански и лъчезарно се усмихва заедно с елегантен френски актьор на Ривиерата. На тези снимки тя не е позирала. Заснели са я без нейно знание, още по-малко е търсела някаква публична изява. Всичко това по блестящ начин илюстрира как фотоапаратът е запечатал образите на всички жени, съжителствали в тази представителка на зодия Близнаци, успяла да прикрие многоликата си същност зад лицето, което най-често обичаше да излага пред света.

Меркуриевата ви приятелка жадува за „истинска и луда любов\", но тя все й убягва. Копнее да бъде майка, но и това нерядко я отминава. Тя открива различни добродетели у всеки срещнат мъж и продължава неспирно да търси човек, който притежава всички необходими качества да я направи щастлива.

В нейно лице ще имате истински другар. Тя ще ви следва във всяко ваше начинание - водолазно гмуркане, мотокрос, каране на велосипед или бадминтон. Ще се интересува от всякакъв спорт на открито и независимо от това винаги ще бъде нежна и женствена като пухчето на пудриерата, с мисъл бърза като камшик. Характерният за тази зодия остър като бръснач ум ще проблясва у нея винаги, когато нещо предизвика любопитството й. Благодарение на меркуриевата си проницателност тя ще разнищва и най-заплетените нишки на вашите творчески замисли и ще може дори да ви подскаже как да ги осъществите. Ако не искате от нея да бъде постоянна, тя ще бъде неустоимо обаятелна.

Трябва обаче да имате предвид, че тази жена може да е искрено влюбена и в същото време да се увлича по други мъже. Ако не сте постоянно до нея, е в състояние да ви забрави по-бързо от която и да било друга представителка на останалите зодии. Тя е склонна да приема промяната и дори да се стреми към нея. Ако не се научи да укротява непрестанния си стремеж към разнообразие и ако не си наложи да бъде търпелива и постоянна, тази жена може да превърне живота си в хаос. А защо не и вашия? За щастие на влюбените в тях мъже, жените Близнаци обикновено улягат и вникват по-дълбоко в своята същност преди да е станало прекалено късно.

Ако й направите предложение и тя приеме, трябва да съжалите всички онези мъже, обрекли се на моногамие само с една партньорка. Ожените ли се за вашата жена Близнаци, вие ще се радвате на няколко съпруги.

Първата с лекота ще отговаря на всичките ви изисквания. Ако искате да ви бъде вярна, тя ще съумее да го направи, но само ако сте я впечатлили достатъчно, за да спечелите истинската й любов. Имам предвид онова съчетание от интелектуална, духовна и физическа близост, като физическото идва на последно място подобно на червения пипер в някое ястие. Тази съпруга няма да се сърди, ако си намерите работа извън града. Със своята изобретателност, вкус и усет към цветовете, с лекотата и умението на сръчните си ръце, тя може да създаде уют в новия ви дом. Наред с това тя обича приключенията и никога няма да ви упрекне, че залагате на карта съвместното ви бъдеще. Привличат я новите хоризонти на неизвестното. Тя може да ви изненада със способността си да прави бизнес и да подкрепи всички ваши оригинални начинания. Можете да бъдете спокойни, че тя ще се заеме с някаква работа, ако семейството изпитва нужда от допълнителни доходи, и ще прояви пресметливост при изразходването им. На пръв поглед тази жена може и да изглежда повърхностна, но в действителност не е така. Зад бъбривия й характер се крие будна и жива натура.

Втората съпруга често ще сменя настроението си. Ще ви бъде от полза, ако свикнете с това. На моменти може да доловите язвителност и подигравка в нейния тон. В същото време ще отправя предизвикателства към вашия ум. Все пак мъжете се нуждаят от някаква стимулация, нали? Не се колебайте, приемете предизвикателството и се постарайте да надделеете в спора. (Всъщност тя тайно си мечтае за това.) Тази жена не може толкова лесно да се уплаши от живота и не страда от предразсъдъци. Може да й хрумне да участва в протестна демонстрация или седяща стачка и да не се прибере чак до полунощ. Ако пък излезете с ергенските си приятели, докато тя държи някъде реч или посещава вечерни курсове, едва ли ще ви досажда с подозренията си с кого сте се срещнали, къде сте ходили и какво сте правили. Желателно е и вие да й отвърнете със същото. Имайте й доверие, каквото и тя ви е гласувала. Тази жена е заклета и независима индивидуалистка.

Третата ще се отнася с досада към всекидневните си домашни задължения. Леглата ще стоят разхвърляни, а мивката - пълна със съдове, докато тя мечтае, чете или пише сюжет за някоя пиеса. Може да ви сервира консерва с боб за вечеря и дори да забрави да я отвори. За сметка на това пък с нея може да разговаряте чак до късните нощни часове. Ще получите съчувствие заради поднесените ви от живота разочарования. Ще споделя емоционалните и интелектуалните ви стремежи, ще проявява интерес към мнението ви за будизма и ще се заинтересува от опита ви да напишете песен. С една дума компанията й е изключително приятна. Наред с това ще прояви нежност и привързаност към вас от благодарност, че не й досаждате със забележки относно чистене, готвене и други подобни Дреболии. Тази съпруга може да попрекали с пестенето на средства. Но ако най-внезапно й предложите почивка на къмпинг или няколко дни в Лае Вегас, тя с готовност ще започне да приготвя багажа си без досадни забележки как ще се отрази подобна авантюра на семейния бюджет, кой ще гледа сиамската котка и какво ще стане, ако кранът в банята започне да капе по време на отсъствието ви.

Четвъртата ви съпруга ще бъде лъчезарна и винаги усмихната майка. Тя няма да допуска децата й да ограничават нейната свобода, а пък и ще бъде заета с много лични планове, за да ги тормози с прекалени родителски грижи. Те ще се опитат да подражават на независимия й характер и само могат да спечелят от това. Ако й бъде зададен въпросът колко време отделя за децата си, вероятният отговор ще бъде: „В нашето семейство това не е въпрос на време, а на любов\". И наистина ще е права. Децата може и да не й се подчиняват безпрекословно, тъй като ако днес бъде строга с тях, утре може да омекне и да отстъпи, но с радост могат да разговарят с нея в продължение на часове. Нейното въображение е сходно с тяхното и те взаимно ще се забавляват. Тази майка може да бъде доста либерална към децата си, но в същото време ще държи на учението и добрия успех. Тя ще ги накаже, ако не си научат уроците, но няма да им се скара, ако не си приберат дрешките в гардероба.

Петата съпруга ще бъде чаровна домакиня. Ще се чувства в стихията си на вечеря със свещи, цветя и сребърни прибори. Който и да кани на вечеря - от своя началник до министър-председателя - тя ще се държи толкова изискано и очарователно, че гостите няма да искат да си тръгнат. Ще планира деня си с деловитост и лекота, ще се облича като манекенка и ще обожава театъра. На представления или на концерти, тя ще се чувства като риба във вода във всяко обкръжение. Другите ще ви заглеждат и ще се чудят коя е тази чаровница, хванала ви толкова нежно под ръка. Тя е романтична и изключително женствена - не се учудвайте, ако ви посвети стихотворение за рождения ви ден. Ще ви се иска да й купувате домашни кадифени одежди и скъпи парфюми, защото изтънченият й начин на живот ще ви кара да се чувствате като аристократ. Ако й предложите екскурзия в чужбина, очите й ще заблестят. Тя цени изискания стил.

Това е всичко. Може да съм пропуснала някоя и друга съпруга в харема ви. Мъжете наоколо ще позеленеят от яд като видят, че всеки ден сте с различна жена. Ако ви запитат, няма ли да пострадате, не им издавайте тайната. Трябва да помните, че полигамията е забранена със закон.
Вашата жена Близнаци никога няма да избере влака вместо самолета. Тя няма да си замълчи, ако може да говори. Няма да стои настрана, ако може да помогне. Никога няма да се разхожда спокойно, ако може да бяга. Мозъкът й е пълен с толкова мисли, а сърцето й - с толкова мечти, че може би й трябва компютър, за да се справи с тях. Или вероятно има нужда от човек, който да я следва в нейния полет и да споделя дързостта на мечтите й за утрешния ден. Ако този човек сте вие, тя не смее да се обърне, за да се увери дали я следвате. Някакъв дълбок и необясним страх й пречи да погледне назад. Когато най-после я стигнете, накарайте я да забави крачка и да тръгне наравно с вас. Това ще ви се удаде, ако я хванете за ръката и никога вече не я пуснете. Северните ветрове на Меркурий може би я тласкат напред, но дълбоко в себе си тя мечтае за малко почивка без дори и да подозирате. Не се бавете, а увеличете темпото и опитайте да я настигнете. Тя има нужда от вас.


ДЕТЕТО БЛИЗНАЦИ

Ако щъркелът току-що е дарил дома ви с бебе Близнаци, пригответе си летните кънки и оберете паяжините от ума си. За следващите двайсетина години ще ви са нужни бързина и съобразителност, така че по-добре веднага започвайте тренировките, докато пратеното ви от Меркурий вързопче безпомощно лежи в люлката. Много скоро обаче то ще проходи и ще проговори. И ако нямате готовност във всеки момент да литнете заедно с него, то ще ви се изплъзва като кълбо с въздух. Пробвали ли сте някога да хванете кълбо с въздух?

Според данни от службата за преброяване на САЩ през юни се раждат повече близнаци отколкото през останалата част на годината. Значи ако сте родили през юни, сте имали възможност да дарите с живот две същества. А може би и повече. Може би не споделяте това мнение? Не бързайте да го отхвърляте. Пребройте десет пръста на ръчичките и още десет на крачетата. Това в повечето случаи ще ви даде резултат - едно бебе, но не когато то е от зодия Близнаци. Може би ще трябва да преосмислите представата си за математиката. Ще разберете какво имам предвид веднага щом бебето започне да лази. Това, което искам да ви кажа, ще се случва по десетки пъти на ден. Сигурна сте, че току-що сте го видели да си играе с електрическия миксер в кухнята. Но възможно ли е това? Ето го и в другия край на къщата - весело дъвче листата на петунията, застанало на прага на градината. Как е възможно да бъде на две места едновременно? Не забравяйте, че това дете е управлявано от Меркурий - онзи гръцки бог, когото сте виждали изрисуван по страниците на книгите с крилати сандали и блестящ сребърен шлем. Нахлупете върху главата на детето си една кухненска тенджера вместо шлем и се опитайте да си представите крилата, израснали от пухкавите му розови пантофки. Забелязахте ли приликата?

Винаги съм се отнасяла с неодобрение към онези каишки, които майките купуват, за да връзват току-що проходилите бебета, когато ги вземат с тях на пазар. Щом ги видя по магазините, винаги ми се струва, че тези жени разхождат не децата, а кучетата си. Все пак, ако имате дете Близнаци, бих посъветвала майката да си намери няколко подобни приспособления за всеки случай.

Вероятно първата ви мисъл ще бъде, че ако това бебе е толкова енергично, на всяка цена трябва да го затворите в здрава кошарка. Разбирам ви и дори съм склонна да приема подобно съждение, но не съм сигурна дали една такава бебешка кошарка е подходяща за бебето Близнаци. Ако го затворите натясно, ще проявите жестокост към това дете, което с цялото си същество се стреми да търси, да изследва и да изучава. Ограничаването на физическата му свобода обаче не е нищо пред умственото бездействие, на което сте го подложили, когато сте го затворили в тази малка розово-синя клетка, при положение, че вълнуващият свят около него го примамва с какви ли не гледки и наслади. Не го дръжте затворено в тази кошара прекалено дълго. Едно такова ограничаване на свободата на Близнаците може да предизвика твърде упорита емоционална депресия. Спомнете си, че този слънчев знак е въздушен, а въздухът постоянно се движи. Ако се наложи да оставите детето в кошарката, на всяка цена го снабдете с най-шарени играчки и пъстри книжки, за да си отвлича вниманието.

Естествено и това скоро ще му дотегне. Гласните струни са под владението на Меркурий и когато малкият реши да ги изпробва, едва ли ще повярвате, че целият този невъобразим шум идва от такава малка устичка. Сигурна съм, че веднага ще го пуснете да излезе от клетката. Освен ако съседите ви не са прекалено търпеливи или пък глухи. Децата Близнаци често стряскат по-възрастните и спокойни хора с внезапните си стремглави движения. Големите постоянно правят забележки на децата от тази зодия да застанат на едно място и да не правят две неща наведнъж. Точно това обаче е присъщо за тях. По-улегналите и лениви хора смятат тези деца за прекалено палави, но това е нормалното им състояние. Неправилно е да поощрявате и хвалите детето си Близнаци, ако се опита да се държи като по-уравновесените, но за сметка на това не толкова жизнерадостни хора. Може би няма да е зле, ако се научи да бъде по-въздържано в бързината си, но едва ли ще промените изначалната му същност без да попречите на естествените му наклонности. Не трябва да забравяме, че живото и неспокойно дете Близнаци, което тревожи улегналите си родители, както и кроткото, предпазливо дете Козирог, дразнещо агресивните си родители, просто са подвластни на собствената си природа. Да останеш верен на себе си е достатъчно трудно дори и без съветите на хората около теб, които упорито се опитват да те променят. Обичайте това дете Близнаци и го приемете такова, каквото е - контактно, будно и любознателно малко същество, изпреварило останалите деца в развитието си. Не можете да превърнете светулката в охлюв и обратното. Както и леопардът не е в състояние да смени петната си. Тук бих добавила, че ако някой се опита да ги изтрие, резултатът ще бъде един нещастен и нервен леопард. Не пипайте тези петна, символи на двойствената природа на вашето дете. Един ден то ще ви накара да се гордеете с построеното от него здание и спечелената литературна награда. И когато дава израз на многоликия си талант, вие ще недоумявате как така сте се опитвали да стегнете природата му в един калъп. Ако ли пък неспокойно подскача наоколо, това значи, че изпробва вродените си бързи рефлекси. Подвижният му като светулка ум може би ви хвърля в недоумение, но не забравяйте, че този ум е по следите на хиляди идеи, опитва се да ги проумее и да реши кои да отхвърли и кои да запази за бъдещето.

На учителите веднага им прави впечатление, че момичетата и момчетата Близнаци бързо се учат да четат. Децата от тази зодия като че ли сами са измислили думите. Те нямат нищо против да изрецитират нещо, ако учителите им ги накарат, и усмихнати посрещат темата за съчинението, която у другите предизвиква уплаха. Те изпитват истинско удоволствие да общуват с околните и да споделят с тях знанията си в устен или писмен вид. Голяма част от тези деца притежават механични сръчности и си служат еднакво добре и с двете ръце. Често може да видите дете Близнаци да пише с лявата и да рисува с дясната ръка. От време на време някои от тях си гризат ноктите, но пръстите им по правило са тънки и сръчни и точно затова те са ловки фокусници, отлично свирят на музикални инструменти. Един ден тези техни умения могат да им помогнат да станат добри хирурзи, зъболекари или часовникари. Ръцете на Близнаците са нежни, изразителни и сръчни.

Тези деца обикновено притежават ясно изразена способност да имитират останалите. Рано се проявяват типичните за тази зодия остроумие и склонност към ирония. И у дома, и на училище това дете живее в полуизмислен, полуреален свят, в който истината и фантазията постоянно се преплитат - ту фантазията приема лицето на истината, ту става обратното. Понякога ви се струва, че детето Близнаци често преувеличава и дори лъже. То просто не може да устои на желанието си да разкраси някой свой разказ, а и обикновено само започва да си вярва, че всичко е така, както го представя. В подобни случаи трябва да подхождате с внимание, тъй като то само се опитва да разгърне въображението си. Вместо да му насаждате чувство за вина задето има такова въображение, по-добре му напомнете, че винаги трябва да казва истината, а разкрасената си история по-добре да напише в тетрадка. Когато последва заръката ви, то ясно ще може да разграничава измислицата от факта и няма да се колебае между тези два свята. Децата Близнаци, които не могат да се изразяват свободно и да общуват безпроблемно, може да се вглъбят в един илюзорен полуистински свят. Желателно е детето от тази зодия от малко да почне да учи чужди езици. То няма проблеми с тях. Подобно на случая с детето Водолей, това ще се окаже много полезно за него, тъй като обикновено Близнаците доста говорят и пътуват.

Ако това дете се опитва да ви увери, че може едновременно да учи уроците си и да слуша радио, най-вероятно ви казва истината. Ако успехът му в училище е добър, защо да не му позволите да го прави. Близнаците никога не се задоволяват само с една дейност. Сякаш трябва да изживеят два живота и бързат да усвоят всичко, без да губят никакво време. Основните опасности в тези случаи са липсата на търпение и нежеланието да се упорства, докато изучаваната материя бъде добре усвоена. Не позволявайте да се развие склонността на това дете да плъзга подвижната си мисъл по повърхността на знанието без да се задълбочава в него.

Може би на вашето дете Близнаци ще му бъде трудно да бъде точно, защото накъдето и да тръгне, от пътя му ще го отклоняват все нови и нови неща. Вероятно ще се изкушава и да ви прекъсва, когато ви слуша, тъй като вече ще е схванало мисълта ви и подробностите няма да го интересуват. То пък често обича да повтаря, като не ви позволява вие да го правите и това дразни доста хора. В класната стая лесно се разсейва - от една муха, парченце Цветна хартийка или някакъв дим навън. Не е лесно да привлечете вниманието му, но ако успеете, ще бъдете доволни от неговата съсредоточеност и любопитство.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост