РАК 23 юни - 23 юли

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

РАК 23 юни - 23 юли

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:36

Изображение

РАК
23 юни - 23 юли

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ РАКА


Най-често Ракът се открива по заразителния му „лунен смях\". Неговият глас покрива широка гама от звуци, минавайки през тихото хихикане и стигайки до гърления смях, който се чува надалеч. Човекът от този зодиакален знак е лесно забележим, когато е сред компания и е настроен за забавления. Ако няма на какво да се засмее, тогава сам се впуска да разказва вицове и анекдоти. Ракът обича шегата повече от всеки и когато това качество се прояви спонтанно, то изглежда напълно в разрез с тихата му и спокойна, леко меланхолична натура. Лунният хумор не е плосък и маниерен. Той се основава на дълбоко проучване и наблюдение върху човешката природа и психика.

За разлика обаче от екстровертните Лъв и Стрелец, Ракът не се опитва задължително да се превърне в център на внимание. Той деликатно проявява тънкия си усет към обществена изява, когато държи да бъде забелязан. Тази на пръв поглед непретенциозност не бива да ви заблуждава. Лунният човек отдава голямо значение (макар и да не показва) на всеки жест от страна на околните. Едва ли ще срещнете Рак, целенасочено преследващ славата и известността. Но естествено няма да срещнете и такъв, който би се отказал от тях. Човекът от лунната зодия все пак обаче предпочита да грее с отразени светлина, отколкото да стои на „обратната страна на Луната\". Вярно е, че той се крие от много неща, но известността и славата определено не са сред тях.

Ако решите да се подложите на сълзите на изпадналия в меланхолия Рак, то ще ви трябва най-малко чадър или дъждобран. Този човек е в състояние да ви полива със студен душ, докато се разтреперите от студ. Ракът може да изглежда и като буреносен облак, както й да ви приобщи към дълбоката депресия, в която е изпаднал. Великолепното му чувство за хумор често добре прикрива постоянните му страхове и усещането за опасност, но човекът от Луната винаги е на крачка от песимизма, който вечно плаши с провал безкрайните полети на рачешкото въображение и фантазия. Вътрешните страхове на Рака са неговата ахилесова пета и не се ли научи да ги преодолява и да се бори с тях, те ще бъдат пречка при всеки „опит за летене\".

Лунните сълзи никога не са измамни или двулични. Те извират направо от сърцето. За лесно ранимата деликатна натура на Рака са достатъчни само една строга дума или груб поглед, за да го уязвят. Човешката жестокост предизвиква или сълзи, или пълно отдръпване. (Интересно и любопитно е, че Раците са по-податливи на настинка, но пък по-рядко вдигат температура.) Ракът трудно би могъл да бъде изненадан в подобно настроение, тъй като почувства ли се дори малко обиден (а това става лесно), той се скрива в черупката си и потъва в мълчалив укор. Случва му се понякога да се втурне да отмъщава по скорпионски, но го прави потайно, след като предвиди всички отрицателни последствия. В повечето случаи обаче човекът от тази зодия няма никакво желание за мъст, а предпочита да се оттегли насаме. Ако веднъж сте загубили доверието му, той вече става недосегаем за вас с дни наред. Не вдига телефона, не отваря вратата, нито отговаря на писмата ви.

Ракът често изпада в раздразнителност. Човек, който ви отговаря троснато, когато го попитате колко е часът или сопнато ви подава солта след вашата молба, най-вероятно е Рак, изпаднал в едно от онези свои настроения, в които целият свят му се струва черен. Не към вас обаче е насочена тази раздразнителност. Щом Луната премине в Друга фаза, Ракът ще преодолее агресивността си и ще се превърне отново в мил и благовъзпитан човек.

Хората от тази зодия могат да се обобщят в два основни типа. Първият е красив, кръглолик, с гладка кожа, широка усмивка и почти овални очи. Типажът прилича на човешкото изражение на Луната, което сме свикнали да й приписваме.

Вторият тип се среща по-често: уголемен череп, високи скули и изпъкнало чело. Веждите са сключени и правят лицето да изглежда постоянно навъсено. Долната челюст е масивна, а зъбите са или издадени напред, или криви, с големи разстояния помежду им. Очите са малки, дълбоки и раздалечени. Срещат се и хора, които съчетават и двете лица. Но всяко от тях е толкова характерно, че дори и събрани в едно, лесно бихме могли да познаем човека от тази интересна зодия. Лунните хора са склонни към изпълняване. Често крайниците са несъразмерни спрямо тялото. Раменете са широки, а дланите и стъпалата са или по-малки от нормалното, или по-големи. Независимо дали са слаби или пълни, жените от зодията са или доста надарени в бюста, или са твърде плоски отпред. И в двата случая тази особеност е ясно изразена. Средното положение е рядко срещано явление, Лунните хора имат изразителни черти. Докато говорите с тях, лесно забележими са хилядите настроения, пробягващи по лицата им. Раците добре владеят образността и лесно могат да предадат емоциите си върху вас. Те улавят и дълбоко запечатват в паметта си радостта и мъката, ужаса и състраданието, тъгата и възторга. Подобно на огледалото или фотоапарата, те поглъщат образа и го пресъздават точно. Всяко преживяване се отпечатва в паметта им като снимка. Раците никога не забравят уроците на живота, както и уроците на историята. Представителите на тази зодия почитат миналото и са патриоти в пълния смисъл на думата. Ракът често се занимава с антикварна дейност, събира и колекционира стари ценни вещи и реликви.

Лунните хора умеят да пазят тайни. Можете спокойно да им се доверите, макар те със силно развитата си интуиция отдавна да подозират какво се таи в душата ви. Проявяват дълбоко състрадание и ви съчувстват истински. Но тази връзка е еднопосочна. Вие никога няма да узнаете какво изпитват те самите, защото грижливо пазят чувствата си от любопитни погледи. Ракът не говори за личния си живот, но е чудесен слушател и лунното му въображение бързо го подсеща за нещата, които вие пропускате. Но този човек рядко прави преценки и дава съвети. Той просто поглъща информацията и я запаметява.

Когато Ракът придобие нещо, той не се отказва от него без борба. Лесно ще се убедите в това, стига само да погледнете какво прави един истински рак на морския бряг. Докопа ли някакъв предмет, не го изпуска за нищо на света (внимавайте това да не се окаже палецът ви!). Готов е по-скоро да загуби щипката си, отколкото да се откаже от плячката. Ракът не обича да се лишава от онова, което цени. Дали ще е приятел, близък, кариера или ценна вещ - той пази всичко, дори и старите охлузени обувки, останали вече почти без подметки.

Ако така или иначе сте отишли вече на морския бряг, то обърнете внимание и на още някои от навиците на истинския рак. Например как се движи. Ако е хвърлил око на пръста ви, той никога няма да се втурне направо към крака ви. Първо тръгва назад, после встрани и изведнъж, съвсем изненадващо - право към вас. В каквато и посока да се движи Ракът, той никога не изпуска от очи набелязания предмет. Ако само за миг му се стори, че целта се изплъзва, добре е да си плюете на петите, ако не искате да опитате щипките му. Хората от лунната зодия точно копират всички тези тактически ходове. Раците никога не преследват открито това, което желаят. Тяхната стратегия е да се движат във всички посоки, само не и към целта. Те са способни да се щурат наляво-надясно до безкрайност. До момента, в който се появи опасност някой да отмъкне плячката под носа им. Тогава ракът не се мае, а се хвърля напред и защипва здраво.

Подобно е поведението на лунните хора що се отнася до това да проявят щедрост или да дадат нещо. Сърцето на Рака е болезнено чувствително и трогателно отворено към чуждите скърби и неволи. Той чистосърдечно желае да помогне и се опитва да влезе в положение. Но предпочита да изчака и да се увери дали някой друг няма да свърши работата вместо него. Защо да пилее време и средства, ако не е твърде наложително? Ако няма надежда и изгледи да се появи помощ, Ракът в последния момент спасява удавника. Твърде добра душа носи, за да ви остави да потънете, но няма и пръста си да потопи, ако му се стори, че можете и сам да доплувате до сушата. Това е Рефлекс на самозащита, а не проява на коравосърдечие и жестокост. Уязвимото сърце на Рака се крие под бронирана черупка. Все пак той е способен на жестове и често пъти те са разточително щедри. Но никой не може да го обвини в импулсивност.

Предприемайки какъвто и да е ход, Ракът мисли за последствията и желае да остави следа, да бъде запомнен. Той планира всичко внимателно. Рядко действа сам и без застраховка, поради което почти всички начинания се увенчават с успех. Когато Луната е в огнен знак, той си позволява да поеме и по-голям от обикновено риск, но ако претърпи провал, се чувства ужасно нещастен и дълго след това избягва да върви против убежденията си. Под влиянието на Лъв или Стрелец Ракът би се осмелил да рискува, но мъките започват, когато след провала той се върне в собствения си слънчев знак. Тогава се затваря в себе си и дълго премисля грешките преди да се опита отново да рискува.

Независимо от пола си Ракът милее за родния дом. За него мястото, където закача старата си шапка, е по-свещено и от олтар. В стаята му най-вероятно ще видите написано нещо от рода: „Скромен макар, най-мил ми е домът мой\". (Да, знам, че стихът се чете само отзад-напред, но за Рака това е шедьовър, тъй като го е писала дъщеря му в училище.) Неговият дом е там, където живее, мечтае, обича и усеща сигурност. Макар Ракът често да избира служба, позволяваща му да пътува по целия свят, той не се чувства добре, ако няма собствено тихо пристанище. Наблюдавайте го когато току-що се е върнал у дома след дълго отсъствие. Лицето му изразява истински екстаз.

Ракът постоянно трупа материални блага и запаси, сякаш да се избави от някакви въображаеми бъдещи трудности. Често под леглото му може да намерите цели кашони с храна, консерви, лекарства и др. Така той се чувства по-сигурен и спокоен. Но колкото и пари да успее да спести, те никога няма да са достатъчно. Същото се отнася и за любовта. Колкото и да получава, Ракът непрекъснато иска още и още. Може би ви се струва, че преувеличавам за кашоните под кревата? Ако ги няма там, то погледнете в килера или зимника. Ще откриете двадесет и четири пакета червен пипер и двадесет и осем купи с витаминизирани обогатени сухари, които е купил през 1943-та година на една разпродажба. За какво ги пази? Не питайте така глупаво. Той се подготвя за евентуални тежки години, които може би предстоят. Неговите мисли летят далеч в бъдещето, но той никога не забравя и помни всички минали катастрофи, дори и да не е присъствал на тях.

Най-лесно може да откриете Рака край вода. Той обича всичко, свързано с водата и водните спортове. Ако не плува, не се гмурка, не кара водни ски, не лови риба, то най-малкото гази из водата, шляпа с крака, седнал на дървения кей, или се разхожда по ситния пясък на морския бряг. Всяка свободна минута той обича да прекарва на плажа. Стига обаче в рождения му хороскоп да няма някоя уязвена планета, която да му вдъхва страх от вълните или нещо подобно. Много от раците притежават собствени лодки. Те предпочитат да се усамотят на малко кокетно корабче, отколкото да разполагат с огромни вили, цветни телевизори и лимузини. Някои Раци имат само малка гумена лодка с весла, но дори и тя е достатъчна, за да ги отведе към блаженото щастие. Сякаш тайната им мечта е отплувала навътре в морете и те никога не престават да я търсят и гонят. Много от Раците, които познавате, ще правят именно това през почивните си дни. И ще бъдат в прекрасно настроение докато шляпат по палубата, обути в старите си протрити джапанки. (Въобще не им предлагайте да си купят нови! За тези хора трябва да знаете едно - старата вещ е ценна, новата - със съмнителни качества.)

При Рака емоционалното състояние е по-важно от физическото. Неговите притеснения и грижи могат да му повлияят негативно, а мимолетната радост - да му вдъхне нови сили. Той постоянно се плаши от фалит или от загуба на любим човек. Ако се почувства застрашен (в банката, в душата си или все едно къде), Ракът лесно се депресира и това подсъзнателно го довежда до болестно състояние. Силно развитото му въображение лесно превръща дребното неразположение в сериозно хронично заболяване. Когато отпадне духом, той почти не реагира на положителните събития. Тогава ви смята за груби и зложелателни, защото не му съчувствате. Но болният Рак най-малко се нуждае от състрадание, каквото и да си приказва той. Ако меланхолията му се дължи на неговите глупави предчувствия за страшни опасности, то за да излезе от нея, ще му трябва двойно повече време, отколкото на всеки друг.

Най-уязвимите части на Рака са гърдите, колената, бъбреците, пикочният мехур и кожата. Главата, лицето, стомахът и храносмилането са по-слабо чувствителни, но също са сред слабите му места. Всъщност като заболяване язвата най-вероятно се е появила първа при Раците. Въпреки това тези хора могат да доживеят здрави до дълбоки старини, стига да успеят да се преборват с мрачните настроения чрез великолепното си чувство за хумор. Радостта, смехът и оптимизмът чудесно поддържат както телесното, така и духовното им здраве. Всъщност Ракът се чувства така, както той самият си мисли, че се чувства. Никой друг слънчев знак не е така податлив към болести, предизвикани от мрачни мисли, но пък и никой знак не е способен на чудотворното самолечение, присъщо на лунните хора. Ще е от полза на всички Раци да поразмислят върху това парадоксално противоречие.

Много от Раците имат „зелени\" ръце. Те се грижат с голяма любов и всеотдайност за своите свежи и добре поддържани градини. Тези, които не се занимават със зелени растения, пък притежават внушителни банкови сметки в зелено, на които отделят същото внимание и любов. Раците харчат твърде икономично. Дори в рождения им хороскоп да има импулсивни влияния от други планети, Ракът винаги ще задели по нещичко за черни дни. Ако ви каже, че е останал без пукнат грош, това значи, че му остават още поне няколко хиляди. За него обаче това е бедствено положение. Никой от останалите слънчеви знаци не може да спестява по-добре от Рака. Той е майстор в натрупването на богатства и умножаването им. След него се нареждат такива всепризнати „финансисти\" като Телеца, Козирога и Девата. Парите рядко изтичат между ловките рачешки пръсти. Никога няма да видите Рак да хвърля банкноти през прозореца просто, за да се наслади на полета им. Все пак хората от този слънчев знак на драго сърце споделят всичко, което имат, с някого, когото обичат и знаят, че наистина е изпаднал в беда. Всяка обезоръжаваща детска усмивка би му измъкнала пари за дъвка или сладолед, но Ракът грубо ще наругае продавача, дръзнал да го излъже дори с два лева за пакет ориз.

За Рака храната означава сигурност. Без значение дали изяжда всичко или не, той се чувства спокоен само ако хладилникът му е пълен до козирката. Само при споменаването на нещо, което става за ядене, лицето на Рака просветва и той автоматично изпада в чудесно настроение. Разказите за оскъдица и глад обаче направо го ужасяват. Хората от тази зодия в никакъв случай не са безучастни към гладните по света. Те се чувстват отговорни за това и се терзаят дълбоко. За Рака разхищението на храна е сред най-големите престъпления на този свят. Той ще ви сипе от ястието колкото пъти пожелаете, но не забравяйте да изядете всичко, сложено в чинията.

И мъжете, и жените Раци притежават силно изявен родителски инстинкт. Те вечно се опитват да ви натъпчат с не толкова вкусна, но богата на витамини и калории храна, пред-пагат ви топли напитки и стават по деветдесет пъти на нощ, за да проверят да не би случайно да сте се отвили докато спите. Раците обичат да глезят приятелите си и любимите си хора. Въобще, трудно е да се каже кое най-много възбужда чувствата им - децата, храната, морето или парите.

От благоразумие Ракът избягва бурните морета. Половината от времето си той прекарва на сушата, а другата половина - в дълбоките води. Предпочита да се облича в лунни тонове - бледожълто и сребристо, а зад бледозелените и бледолилавите нюанси на скромността крие своите силни и пламенни чувства.

Всеки Рак крие в душата си поне зрънце от лунната лудост. Наяве или не, той си има едно прекрасно тайно местенце, където между лилавите перуники цъфтят две лилии и седем бели рози. Понякога^ мисълта за тази вълшебна градинка го кара да изпитва възторг и радост. Друг път ще го накара да се усамоти и да заридае горчиво. Ракът търпеливо събира смарагдите, бисерите и лунните камъни, небрежно изпуснати в пясъка от някой друг, и чака приливите да изхвърлят сребристите му мечти на брега.


МЪЖЪТ РАК

Той е мълчалив, уклончив, обича да увърта..Няма да ви омае с приказки и не е развейпрах. Не очаквайте от него да разкрие сърцето и мислите си още при първата ви среща. Ракът е недоверчив по природа и пази тайни дори от най-добрите си приятели. Трябва ви време и огромно търпение, за да се доближите до мъжа Рак. Ако той е настроен защитно и заядливо, има опасност желанието ви за близост да се изпари яко дим, но въпреки това не се отказвайте толкова лесно.

Колкото и непостоянен да ви се струва Ракът на моменти, ако пожелае, той може да бъде изключително предан и сантиментален. Киселата му гримаса изненадващо се сменя с любезна усмивка. От недоволен и груб той става внимателен и отзивчив. Способен е така да ви разчувства когато е тъжен и умислен, че ви се приисква да го прегърнете и утешите. Хората изпитват уважение и страхопочитание пред неговия пъргав интуитивен ум. Предпазливостта му ги смайва, а песимизмът му ги подтиска. Без съмнение Ракът е романтична натура, но съчетава това с пресметливост и практичност. Опитайте се да го разберете. При него не става дума за някакви коренни душевни промени, а просто за честа смяна на прословутите му „лунни настроения\". Когато е в подобно настроение, както и в периодите между тях, мъжът Рак остава винаги верен на себе си. Характерът му си остава същият, въпреки че изразът на лицето му се мени толкова често. Не бива да забравяте обаче, че макар Ракът да е груб и резервиран, при него това е само външна защитна обвивка. Сърцето му си остава меко, сантиментално и лесно уязвимо. Почувства ли се засегнат, той се оттегля в удобната си раковина и за няколко кратки мига успява да се отърси от неприятните усещания. Скрие ли се, вие бързате да се предадете, мислейки си, че това всъщност е един истински райе. Но щом той подаде мустаци навън, изкушението да го доближите отново е голямо.

Ракът реагира по цялата скала на термометъра. И често се чудите дали да се държите хладно с него или сърдечно да разтворите обятия. Той ви дарява с най-ледения поглед на света, а миг след това ви обсипва с любов и внимание. Държи се отвратително, когато изпитва страх от загуба на нещо или някого. Затова често го успокоявайте, че принадлежите единствено нему. Думите ви ще звучат ката музика в ушите му. Бъдете подготвена, че точно по средата на някоя нежна сцена в пълнолунна нощ на него ще му хрумне да ви рецитира любимото си стихотворение. Облегнете се на рамото му и затворете очи. Не очаквайте обаче някоя пламенна ода или прекрасна тиха лирика, а по-скоро нещо от рода на: „Пих цяла нощ, пих до насита. На сутринта издухах нос, потропах с крак - ще пия пак, защото съм юнак!\" Подобно нещо лесно би могло да попари и най-пламенните чувства, но вие знаете, че пълнолунието влияе странно върху рачешката душевност, затова бързо му прощавате. Мисълта ми е, че Ракът понякога може да се държи наистина изненадващо и неадекватно, макар да е в състояние да натрупа един милион долара и още повече да съумее да ги запази.

Щом стана дума за пари, ще ви кажа още нещо. Ако сте от жените, които държат да си плащат наема навреме, значи сте избрали най-подходящия партньор. Ракът обича сигурността почти колкото обича и вас. Той е в плен на парите още от най-ранна детска възраст. Става ли дума за финанси, дори прословутото му чувство за хумор остава на заден план. Според него парите не са тема за шеги. Много Раци като малки първо се научават да смятат, а чак след това учат азбуката. Не се учудвайте, ако видите касичката с форма на прасенце, която са му подарили за петия рожден ден, да стои все още неотворена. Не заради социалното утвърждаване обаче събират пари Раците. Те правят това от любов към самите пари. За тях звънът на монетите и шумоленето на пачките с банкноти са по-приятни и от най-чудната музика. Колкото и да е богат, мъжът Рак винаги се опитва да омаловажи своя финансов успех. За себе си казва, че е „само един беден човек, който се опитва някак си да изкарва хляба си\". Не е изключено дори да ви стане толкова мъчно за него, че да предложите да му изтеглите заем от банката. Недейте. Той най-вероятно притежава тази банка.

Ако в знака на мъжа Рак присъства огнен асцендент, това може да го подтикне към нехарактерно прахосничество, на което той храбро се опитва да устои. Е, случва се понякога да пръсне пари на вятъра, за да си оправи настроението, но това в никакъв случай не се превръща в навик. Преди да му обърнете гръб и да го наречете „скъперник\", знайте, че Ракът има нетрадиционна представа за пестеливост. Той предпочита да ви заведе в най-изисканото заведение, където е сигурен, че ще получи това, което му обещават и за което плаща, отколкото да рискува да влезе в някой второкачествен ресторант, където келнер-грубиян ще му тикне под носа топла бира и студени котлети, а на всичко отгоре и ще го излъже в сметката. Ракът смята, че не си струва да се купува всяка година обикновено палто, докато това от визон или норка би изтраяло с години. Лъскавият вечен „Мерцедес\" или последното поколение „БМВ\" за него са по-сигурно капиталовложение от евтината бричка, която се скапва още на първия завой. За Рака доброто качество и пестеливостта означават едно и също нещо.

Дори и най-мечтателните и поетични представители на зодията притежават особен усет към стойността на парите. Лунният художник може да рисува на някой мрачен таван, но едва ли се нуждае от подаяния. Със сигурност някъде между боите и четките си той е скрил ценни книжа или акции от борсата. Няма да видите този художник да раздава картините си като дарения. Той ще ги продаде на добра цена, но не за повече, отколкото струват в действителност. Ракът притежава усет и творчески талант. Това му помага с каквато и професия да се захване, винаги да достига върха в кариерата.

Ако няма други влияещи планети, типичните Раци не се интересуват от мода. Те се обличат строго и официално. Мъжът Рак предпочита костюм с традиционна кройка, често с обърнати маншети и остър ревер, и скъпи ризи, които той купува на едро (но без монограм. Прекалено претенциозни са, а той не иска да бие на очи). Дори ако в момента не разполага с достатъчно пари, обувките му ще са лъснати, а чорапите чисти и изопнати. Така, дори и изпаднал във временна финансова нестабилност (бъдете сигурни, че е временна), от него ще се излъчва усещане за успех и благополучие. Ракът няма винаги да е безмерно богат, но да го видите на опашка в бюрото за безработни е по-невъзможно, отколкото да попаднете на портокалова горичка в Сибир. Негов девиз е „Който не работи, не печели\", а мъжът от зодия Рак предпочита да усеща тежестта на претъпкания портфейл в джоба си.

Дано да харесате майка му от пръв поглед, защото тя твърде често ще бъде важен обект в разговорите ви. „Не мислиш ли, че си слагаш доста грим, скъпа? Майка ми не ползва толкова сенки и въпреки това е красива жена.\" Този символ на добродетелта често ще се появява когато най-малко го очаквате. „Мила, да отложим театъра довечера. Трябва да закарам мама на село.\" Най-общо казано, мъжът Рак не е склонен да замени мама и да ви направи своята нова кралица. Той е силно привързан към домашния уют, въпреки че понякога го обхваща желание да пътешества, и ако майка му е превърнала дома в приятно кътче, трудно бихте го откъснали от там. Лунните мъже са или дълбоко свързани с майките си, или напълно отделени от тях. Средно положение няма.

При типичния Рак обаче много по-вероятно е пречката да се окаже именно близостта с майка му. Затова побързайте да се сприятелите с нея, защото тя ще се окаже ваша съперница, въпреки многобройните комплименти, с които ще я засипете. Не допускайте тя да доминира в готвенето или чистенето. Но не й отнемайте удоволствието да ви научи как се готви любимия сладкиш на сина й. След това запретнете ръкави и му пригответе вашия специалитет. Колкото и усилия да ви коства, постарайте се да го глезите така, както е свикнал да го глези мама.

Ракът обаче притежава доста качества, които понякога са достатъчни, за да балансират отношенията ви. Най-често срещаното е, че умее добре да готви. Ако такъв мъж ви покани на вечеря в апартамента си, първо: не яжте нищо предварително (няма да успеете да вкусите от многобройните му специалитети), и второ: не очаквайте никакви скрити помисли от негова страна. Типичният мъж Рак е почитател на прекрасните неща в живота. И ако ви покани да разгледате редките платна живопис или невероятната му колекция от плочи, бъдете уверена, че ще бъдете в безопасност, ако отидете съвсем сама в скалистата му пещера. Защото към жените тези мъже олицетворяват самата галантност. Те ще се държат джентълменски дотогава, докато вие не решите да направите първата крачка. Така са постъпвали по времето на баба им, а за тях това са добрите стари времена. Ако ги попитате за родословието им, те ще се отплеснат да разказват, прибавяйки по някой и друг спомен. За повечето Раци съставянето на родословно дърво е въпрос на чест.

Ако поиска да ви снима, не хуквайте да бягате през глава. Фотографията е често срещано занимание при Раците и за много от тях фотоапаратът е консуматив, който сменят често. Естествено, възможно е вашият Рак да има в хороскопа си Венера в Скорпион или Луна в Лъв, така че преди да се съгласите, просто поискайте датата и часа на раждане и позвънете на астролога си. Ако сметне, че се шегувате - добре, ако не - разкажете му, че Дж. П. Морган рядко предприемал борсова операция без съвета на личната си астроложка Иванджелийн Адамс, внучка на Джон Куинси Адамс и правнучка на Джон Адамс. Това съчетаване на история с пари ще отвлече вниманието му и ще го заинтригува.

Мъжът Рак може доста време да не се сети да ви покани на вечеря или да разгледате колекциите му. Понякога с години не намира жена, в която да се влюби сериозно, въпреки многобройните флиртове, с които се захваща. Изискванията му са високи, но все пак, когато я срещне се държи галантно и нежно, обсипва я с подаръци и възхищение. Ракът се страхува много да не се опари и има право. Защото един провален брак, който за обикновения човек би представлявал само няколко тъжни седмици за пренагласа, за Рака би се превърнал лесно в съдбоносна катастрофа. Тези мъже са способни да страдат с години, ако се разделят с жената, с която са решили да се сближат.

Нерешителната природа на Рака му пречи да се хвърли в атака към набелязания обект, но почувства ли увереност в силите си, трудно може да бъде отблъснат. Лесно му се отдава ролята на романтичен влюбен. След като веднъж е разкрил чувствата си и вижда шанс да ви спечели, той от стеснителен и плах изведнъж става упорит и вие разбирате, че ви ухажва един настойчив и категоричен мъж, който за нищо на света не желае да получи отрицателен отговор. Той ще задръсти пощенската ви кутия с писма, ще спи на изтривалката пред дома ви и ще накара телефонната слушалка да пари в ръцете ви. Трудно бихте се изплъзнали от пипалата на Рака, но навярно няма и да искате. Много жени мечтаят точно за такъв свят като неговия - залят от лунна светлина, в който мечтите им могат да полетят и където някой силно ги прегръща и ги брани от големия лош вълк, дебнещ отвън.

Сега, след като знаете, че винаги се облича добре, не е прахосник, готви фантастично, има отличен вкус, търси старомодно момиче като това, което се е оженило за милия му татко, безкрайно любвеобилен е (когато не е вкиснат), какво друго бихте искали да знаете? Какъв родител е? Това е най-добрата новина. Всички Раци са майки по душа. Дори и мъжете.

Всъщност искам да кажа, че той ще бъде идеален родител именно заради всички онези качества, които вие сте харесали у него. Ще е безкрайно търпелив към децата и силно ще го развълнува прищипаното пръстче, болното зъбче или счупената играчка. На всеки рожден ден ще се облича като клоун, ще щурее с малките гости около масата и ще ги омагьосва с часове. Бащите от лунната зодия са горди със синовете си и загрижени за дъщерите си. Докато децата поотраснат, няма по-добър баща от Рака. Но навлизането в по-зряла възраст може да предизвика вълнение в отношенията. Ракът обича да е съпричастен към всичко, случващо се с хората, които обича. И ако те решат да проявят независимост, той може да се превърне в един кисел, опърничав Рак и да се противопостави на желанието им да опознаят света.

Когато младият Хенри се прибира по малките часове с колата, а прелестната Луси пресрочва определения вечерен час, бащата Рак няма да спре да крачи напред-назад, час по час да излиза пред дома в проливния дъжд и да се ослушва напрегнато. В такива случаи просто използвайте малко обикновена математика, за да го накарате да осъзнае поведението си. „Така е, скъпи. Сега имаме две деца. Когато се оженят, ще имаме шест или осем внучета, като дивидентите в банката. А шест или осем носят повече щастие от две, нали?\" (Цифрите го впечатляват и току виж, че сте го убедили!) „Радвам се, че си съгласен, мили. А сега ще ни кажеш ли къде си скрил сватбената рокля на Луси и ще свалиш ли белезниците от ръцете на Хенри, за да си вземе брачното свидетелство?\" Но не постъпвайте така с него по време на пълнолуние. Когато лунните вибрации са особено силни, Ракът може да ви разбере погрешно, забравяйки изцяло прословутото си чувство за хумор. Не забравяйте да му напомните обаче, че дори да загуби децата си, му оставате вие. След такива думи той ще престане да стиска така здраво юмруци.

Но всичко това е въпрос на бъдеще. Сега пред вас стои проблемът да накарате Рака да стигне до предложението за женитба. Бихте могли да се престорите, че го напускате заради някой по-напорист мъж, но за тази цел ще трябва да намерите някого, а това може да се окаже твърде неприятно, тъй като Ракът не ви изпуска от очи дори за миг.

Най-сигурният начин да го накарате да спре отстъплението и да ви сграбчи здраво е всяка вечер да свирите по тънките струни на неговата чувствителност. Музика, поезия, цветя, красиви дрехи, лек парфюм, нежни думи и прегръдки - това са оръжията, с които можете да го впримчите в мрежата на любовта. Не пренебрегвайте също и пряката връзка между сърцето и стомаха му. Изрязвайте си снимки на бебета, оставяйте шевната машина отворена и скъсете малко полите си. Съвсем изненадващо някоя вечер той ще ви попита дали искате да се запознаете с майка му. Още на другия ден можете да поръчвате покани за сватбата. Ще сте спечелили сърцето му завинаги. Сега вече отплавайте нанякъде заедно и танцувайте на лунна светлина. Бон воайяж! Не забравяйте, че не бива да изхвърляте старата му шапка, скъсаните гуменки, колекцията марки или ученическите му бележници. Това са неговите съкровища. На всяка цена си вземете чадър, защото ще има влажни нощи. Мога ли да кажа, че изглеждате прекрасно в палтото от чинчила? Но, разбира се! Жената е красива само когато е обичана. А вие сте обичана.


ЖЕНАТА РАК

Трудно е в началото да определите дали вашата любима от зодия Рак е благопристойна лунна девица или нещо й хлопа. И до края няма да го узнаете.

Тя може да ви удави в сълзите си по време на нейните чести дъждовни периоди. А когато слънцето пробие облаците, ще ви кара да се заливате от смях и ще ви радва с нежността и ласките си. Не можете да избягате от нейните настроения. Тя е просто малко налудничава, тъжна и меланхолична, притежава невероятно въображение, но също така знае да се грижи за парите.

Естествено поради благоприличието, което тя строго спазва, преди да сте се оженили няма да ви позволи да надникнете под дюшека й. Но спокойно можете да се обзаложите, че държи там стара платнена торба, натъпкана със зелени банкноти и сребърни монети. Дори и да има асцендент или Луна в знак, предразполагащ към разхищение, тя ( задължително е скрила някоя и друга скъпоценност под саксията с цветя или в новата дантелена покривка в гардероба (подарена й преди десет години и незастлана нито веднъж!). Внимавайте като разтваряте книгите й, защото от там често падат стари измачкани банкноти, ненавременно появяващи се на бял свят. Почувства ли се уязвена, жената Рак се впуска да харчи с пълни шепи и това й носи удовлетворение, но най-често разходите й чувствително изостават от приходите й. Не я винете, че проявява оживен интерес към банковата ви сметка и че любимата й тема за разговор са парите. Не ще се отдръпне от вас, ако ви липсват спестявания, стига да й покажете, че се опитвате да ги натрупате. С радост ще ви помогне да спечелите пари, но ще ви остави да се оправяте сам, когато се стигне до прахосването им. Когато подарите на тази жена невъзможно скъп подарък и тя ви каже: „Не биваше да го правиш\", знайте, че не го казва от куртоазия, а говори сериозно.

За да я откъснете от постоянните й грижи около застраховките, ипотеките, наемите и годишния баланс на фирмата й, просто я отведете на морския бряг в полунощ и се разхождайте до забрава под лунното сияние. В такъв момент тя се чувства чудесно. Луната пробужда най-тайните й мечти, а приливът на вълните премахва всичките й хиляда и сто задръжки. За кратко време ще откриете цялата дъга на чувствата й. Просто си харесайте едно и я насърчете да го подхранва. Типичната жена Рак странно се преобразява, когато застане сама на пясъка срещу тъмната тайнствена необятност на морето, прорязана единствено от сребърната лунна пътека. Хладната и уравновесена дама, която познавате от деня, или веселата лекомислена кокетка, която случайно сте забелязали в ресторанта или театъра, ще се превърне в неземно същество в мига, в който магнетичните лъчи на Луната заблестят в очите й, а завладяващият шум на прибоя погали слуха й. Тя ще бъде морска нимфа, която би се възнесла с вас докъдето ви стига въображението. В девет от десетте случая ще се получи точно така, а на десетия просто ще откриете, че сте попаднали на морски бряг по новолуние и затова магията не се е получила. Под влиянието на Луната и когато нейните лични приливи и отливи съвпадат с морските, жената от Лунната зодия може да сътвори стихотворение, песен или да разгадае загадки, над които философите са си блъскали главите от векове.

Влюбена ли е във вас, жената Рак винаги действа по два начина. Страмежлива, тръпнеща, добра и женствена - това е първият подход. Вторият може да бъде доста неприятен. Жените, които го използват, прибягват до всяка позната им хитрост, за да се притиснат колкото може по-плътно до вас. Това, разбира се, е вълнуващо, стига наистина да я харесвате. Но ако за вас тя не е нищо повече от приятел, а съзнателно ви стиска ръка или ви целува често, често по бузата без причина, играта може да загрубее. Бихте могли и да се впуснете в интрига, но познавам един мъж, който го направи, и другото момиче (тя беше сериозна и не играеше разни игрички) го подмина. Сега той прекарва живота си с една натрапница от зодия Рак, която се смее като побъркана по цял ден. Такава жена е истинска заплаха за успешния брак и голямата любов. Слава Богу, подобни създания се срещат рядко. Но имайте едно наум, когато се захващате с жена от зодия Рак.

Вече знаете, че жените от другите слънчеви знаци не са съвършени. Жената Овен вечно си блъска главата в стената и винаги сама спира такситата. Жената Стрелец е отвратително пряма и нетактична, жената Скорпион може да ви стресне с агресивността си. Жената Близнаци е особено непостоянна. Лъвицата - горда и неотстьпчива, и т. н. Жените от зодия Рак обикновено не притежават нито един от тези недостатъци. Но помнете, че има някои граници, които не бива да преминавате. Те не понасят пренебрежението, подигравките и критиките. Тъй като агресивността им е чужда, жените Рак са колебливи. Лунната жена почти винаги изчаква вие да направите първата крачка. А ако й се наложи да тръгне, ще бъде или назад, или настрани. С това поведение жената Рак повтаря напълно мъжа от същия слънчев знак. Чувала съм за двама Раци - мъж и жена, които една вечер в продължение на седем часа разглеждали списания, седейки един до друг в нейния апартамент. В това време сърцата им лудо биели и при случайните им допири пламвали искри. До сутринта нито единият, нито другият посмял да направи първата крачка.

Никога няма да ви прости, ако не уважавате майка й. Жената Рак не търпи шеги по повод на тъщите и свекървите. Майката е човекът, който тя не би искала да обиждат и подиграват. И не надниквайте в дневника, който тя води от седемгодишна възраст. А и навярно няма да успеете да го направите, защото тя го е скрила на най-тайното местенце и го е заключила със седем ключа. Раците обичат да си имат тайни. Те не харесват изповедите, освен в случаите, когато вие сте този, който се изповядва.

Комплексите на вашата лунна любима наистина могат да ви изкарат от нерви. Тя постоянно мисли, че не е достатъчно хубава, достатъчно умна, достатъчно млада и достатъчно зряла. Без значение дали притежава фигурата на Афродита, лицето на Хубавата Елена или умът на Аристотел, тя продължава да се чувства непълноценна. Повтаряйте й, че е млада, прекрасна и че винаги ще сте до нея поне по двайсет пъти на ден, и това може да има някакъв резултат. Всяка лунна четвърт ще й носи ново настроение - средно четири пъти на месец плюс две слаби колебания всеки ден, свързани с приливите. Това може да я направи очарователна и загадъчна, но може и да ви вбеси до полуда. Когато изпадне в някое от мрачните си настроения, тази жена може да си втълпи, че не умее да готви - нещо, което е абсурдно, защото в сравнение с нея и най-изтънченият френски готвач би изглеждал като дежурен по кухня в скаутски лагер. Жената Рак мрази замразените храни и не посяга в супермаркета към полуфабрикатите. Тя предпочита сама да изчисти ориза и да разточи корите за баница. Ястията й са фантастични, картофките са хрупкави, а ягодовият конфитюр - направо божествен. Тя няма проблеми с фурната и котлоните. Кухнята (заедно с детската) е нейната любима стая в дома.

Като добавка към неоснователния страх относно кулинарните й умения, тя може да ви сервира, че не я обичате достатъчно. Затова й го доказвайте дори по-често, отколкото ви се иска. Тя ще бъде много отзивчива. С удоволствие ще приема всяка ваша покана и това ще намали чувството й за непълноценност, но е възможно и да доведе до нов проблем. В един момент може да се окаже толкова здраво прилепнала за вас, сякаш няма намерение да ви пусне цял живот. Е, срещат се и мъже, които си падат по подобна вярност. Гарантирам ви едно: вие никога повече няма да почувствате глад - нито на масата, нито в леглото. Присъщият й безумен лунен смях може също да ви доставя своеобразно удоволствие, особено след като си припомните за всички онези язвителни сирени с цинично остроумие и лицемерен смях. На техния фон нейният неизчерпаем хумор изглежда дори интелигентен и приятен.

Твърде несправедливо е да си играете с любовта на тази жена, защото когато ви обича, уважава, слуша или се заяжда с вас, тя го прави искрено и предано. Така че ако нямате намерение да отвърнете по същия начин, по-добре не насърчавайте чувствата й. Спомнете си нейната упоритост. Дори за вас тя да е поредният лек флирт, трудно ще успеете да обявите край на играта. А и тя едва ли ще чуе съдийския сигнал. Жената Рак никога не се отнася лекомислено или повърхностно към нещо. Когато притежава мъж или чаша за чай, те остават завинаги нейни.

Жената Рак няма да омае познатите ви със заслепяващи ласкателства, но чарът й, леко прикрит зад високата интелигентност и култура, не може да остане незабелязан. Жените, родени под лунния знак, запазват съкровените си чувства само за най-близките си. В отношенията с тях най-трудно ще ви бъде да ги придумате да не се връщат обратно в непристъпната раковина, която винаги им е подръка. Те са толкова лесно раними и крехки, че често най-невинната забележка или изпусната не на място дума може жестоко да ги нарани. И най-лошото е, че никога не можете да предвидите кога ще стане това. Ако решите някоя вечер, прибирайки се от работа, да й направите комплимент от рода на „Косата ти изглежда чудесно, скъпа!\", а в очите й се появят сълзи, не се учудвайте. Тя просто го е приела като намек, че последния път, когато сте я видели, е изглеждала ужасно. Жените Рак могат да бъдат страшно докачливи. И много плачат. Затова носете винаги чиста носна кърпа в джоба си.

Не можем да наречем скъперници жените от зодия Рак, но е факт, че нямат навика да изхвърлят разни неща. За тях това е нещо съвсем нормално. Те рядко се разделят с конци, копчета, празни бурканчета от детски храни, съпрузи или стари дрехи от времето на баба им. Ще ви изгледат учудено, ако обявите за ненужни перфорираните билети за градския транспорт, употребяваните пакетчета за чай или отдавна счупената мелничка за кафе, която не става дори за боклука. Те мислят за бъдещето и вярват, че някой ден ще им потрябват изгорелите бушони, които държат в едно чекмедже заедно с изпочупените играчки за елха. Не ги питайте за какво са им онези двеста единични чорапа и ръкавици, чиито половинки са отдавна изгубени. Те имат отговор и за това. Всяко нещо в къщата им има някаква сантиментална стойност, включително невалидните чекове отпреди тридесет години и старите им значки от училище. Типичната жена Рак грижливо съхранява всички тези ненужни дрънкулки и ревниво ги пази. Естествено, в това число влизате и вие. Всъщност неправилно употребих думата „ревниво\". По-скоро жената Рак има силно развито чувство за собственост. Съществува малка разлика.

Търпението е една от най-прекрасните й добродетели. За разлика от жените, родени под огнен знак, които недоволстват и се бунтуват срещу неправдите в живота, жената Рак обикновено се примирява с мисълта, че нищо не може да се направи и със скръстени ръце очаква нещата да се променят от само себе си. Е, най-много тихичко да си поплаче сама. Но усетите ли, че е депресирана, трябва да се опитате по-бързо да я извадите от това й състояние. Тя има нужда да бъде поглезена отвреме-навреме от хората, които обича. Това е залегнало в природата й. Тя обича да й повтаряте, че не можете да живеете без нея, и е готова на какво ли не само и само да пробуди рицарското у вас и да предизвика съжаление. Разбира се, тези нейни потребности са нищо в сравнение с онова, което е готова да даде в замяна. Нейната слабост и безпомощност в такива случаи обаче не бива да ви подвежда. Ако се наложи, тя е способна да се справи сама и с най-непосилните трудности. Малкото крехко създание с насълзени очи след някоя остра разправия с вас най-спокойно след заминаването ви ще сложи плоча на грамофона си и ще изчисти шкафовете. Разбира се, има и случаи, когато мъката й е истинска, а не типично рачешко търсене на съчувствие. В такива случаи е по-добре да останете с нея, да я прегърнете нежно и да слушате музика заедно.
В името на любимите си хора жената Рак е способна на героична саможертва. Бъдете сигурни, че тази жена никога няма да ви предаде, ако тежки облаци надвиснат над вас. Винаги недостигащата й смелост задължително се проявява щом имате нужда от нея. В такива моменти тя прилича повече на огромна здрава скала, отколкото на нежен сребрист лунен лъч. Децата ще намират опора и убежище в полите й. Тя ще им помага с деликатност и разбиране. Нейната топлота и любов ще превърнат дори и бедната дъсчена къщурка в приказен, богат и светъл дворец. Вие, като съпруг, навярно ще загубите малко от вниманието й, щом на бял свят се появят децата. Както .знаете, този слънчев знак управлява майчинството. Тя ще остави място в сърцето си и за вас, но ще трябва малко да се посместите. (Бездетната жена Рак ще обича някое мило животинче или приятелите си с цялата насъбрала се у нея майчинска любов.) За децата си тя ще е като квачката за пиленцата - всеки път щом отворят уста, ще бъдат нахранени с топла и вкусна храна.

Майката Рак постоянно ще си намира притеснения. Щом някое от децата кихне, тутакси ще се озове в леглото с термометър под мишницата, а тя ще го натъпче с лекарства, горещ чай и пилешки бульон. Това ще се повтаря, докато децата не пораснат и не започнат да й се противопоставят. Трябва да си страшно ловък, тих и потаен, за да успееш да се измъкнеш в някоя студена вечер от къщи без пуловер, шапка или ръкавици. За да се опълчи срещу това рачешко покровителство, детето трябва да притежава характер и силна воля. Защото границата до разглезването е много тънка. Често пъти децата преживяват голямо сътресение, когато направят първите си крачки в света и открият, че той не се върти около тях. Подобна всеотдайност и загриженост представляват уютен, сигурен подслон, където детето винаги може да се скрие от реалностите на живота, но това може да го направи твърде зависимо от семейните връзки и неспособно да понася удари и да се бори със собствените си грешки. Понякога е трудно да се каже дали майката Рак връзва децата за престилката си или те самите предпочитат да го направят. Тя пази всяка изписана тетрадка от училище и гордо закача навсякъде по стаите несръчните рисунки. Нежно увива изтърканите бебешки обувчици и ги прибира при семейните ценности, защото с фотографската си памет винаги ще си спомня първите стъпки, направени с тях, години след като рожбата отдавна е напуснала гнездото. Самото излитане е твърде болезнено. Майката Рак с тревожна неохота преотстъпва децата си на бъдещите им съпруг и съпруга. Дори след това тя продължава да живее с мисълта, че никой не е достатъчно подходящ за тях. Понякога кандидатите за женитба трябва да преминат през какви ли не тестове, за да бъдат одобрени.

Познавах една майка от зодия Рак, която всеки ден чакаше своя малък син след училище. Момчето си имаше навик - изстрелваше се като тапа през вратата и бясно хукваше по площадката. След като я обиколеше няколко пъти, се приближаваше до нея. Веднъж майката дойде със сестра си. Лелята се втурна след момченцето, но майката Рак я спря. „Недей, остави го - тихо каза тя, - той просто изразходва излишната си енергия. Като се умори да тича, ще дойде.\" Накрая синът й отиде при нея, хвана я за ръка и заяви: „Да се прибираме, мамо. Гладен съм\".

Това обобщава цялото отношение на жената Рак към любовта и семейството. Особеното й чувство за собственост е характерно силно, но в никакъв случай не и агресивно. Тя знае, че колкото и да се отдалечавате, гонейки мечтите си, винаги ще се завърнете при нея. И търпеливо ще ви очаква. Очите й все още ще са красиви, озарени от неземния блясък на лунния лъч, кухнята пак вкусно ще мирише, а тя загрижено ще ви погали и няма да ви пита нищо. Ако не ви е провървяло или сте нещастен, ще ви разкаже нещо смешно, за да ви развесели. После ще ви нахрани, а по-късно на светлината на камината ще се вгледате в спокойното й озарено лице и отново ще се запитате: „Наистина ли е лунна девица, изплувала от някоя мъглявина, или просто не е с всичкия си?\" Но отговорът не е много важен.


ДЕТЕТО РАК

Скъпи родители, никога не забравяйте едно нещо -вашето бебе Раче ще сменя настроението си толкова често, колкото вие му сменяте пелените. За новороденото лунно дете светът е необикновено интересен. То ще е очаровано от всички вкусотии, с които го тъпчете, и ще запечатва трайно в паметта си всички шарени картинки, мяркащи се пред очите му. Тези деца цял живот не забравят преживяванията си. Дори и в края на житейския си път те все още ясно помнят различни усещания и чувства и са в състояние да ги възпроизведат съвсем точно. Познавам една мила жена от зодия Рак, която бе родена в Европа и въпреки че бе дошла в Америка преди почти петдесет години, когато боледуваше пееше дума по дума руски приспивни песни, които слушала като малка. Повечето от нас едва ли биха си спомнили мелодията и думите на „Спи ми, рожбо, спи\".

Преживяванията на детето Рак са образни и богати и е трудно на земните възрастни да го следват из лунните планини на мечтите и да газят дълбоките реки на въображението му. Затова то може би често се чувства самотно. Забавно е да се играе с лунното бебе. Лицето му непрекъснато се свива и разтяга във всевъзможни гримаси и мимики. С интерес ще наблюдавате смешните му изражения и често ще ви се иска да чувате веселия му смях или да виждате онзи блуждаещ отсъстващ поглед, когато слуша странната музика, долавяна от всяко лунно дете. Малките Раци имат огромни емоционални нужди. Семейната среда играе твърде важна роля при формирането на характера им. Тя оказва много по-силно влияние върху тях, отколкото при която и да е от останалите зодии. Лунните човечета се влияят от реакциите на родителите, братята и сестрите си. Тайничко им се иска да ги носят на ръце, да ги милват и обичат. Но често са прекалено срамежливи, за да си го признаят. Ако те не получат достатъчно внимание и грижи от семейството, роднините и приятелите, това може да ги съкруши и да изпаднат в апатия и меланхолия. С моя близка приятелка, родена под знака на Рака, седяхме една вечер в кухнята й (къде другаде?!) и си говорехме за детските й години. Тя ми разказа, че когато учела в началното училище, родителите й давали по десет-петнадесет цента на седмица за джобни пари. Тя обаче никога не ги харчела, а ги давала като награда. „За какво?\" - попитах я аз.

Тъжен копнеж пробягна по замечтаното й красиво лице. „Ами в края на всеки месец - отговори тя - давах по петдесет цента на приятелката, която се е държала най-добре с мен\".

Бях изумена. Понечих да й разкажа за всички онези лакомства и развлечения, които е пропуснала, раздавайки месечните си джобни пари за мило отношение, купувайки с тях приятелство, но нещо в очите й ме накара да преглътна думите си и да замълча.

Често в по-зряла възраст Ракът бива обхванат от бунтарски настроения, но докато е малък, той сравнително лесно се контролира и подлежи на възпитание. Неговият вътрешен мир е също толкова реален, колкото и външният и той би могъл да прекарва сам с часове. Често дори си измисля някое невидимо приятелче в игрите, наречено Фред или Бети, или каквото и да е там. Заедно с него прави торти от кал, сади дръвчета или играе на каубои и индианци. Измислените другарчета са винаги много възпитани и учтиви. Те винаги губят безропотно в игрите и не се възпротивяват на нито една от командите на Рака. Често измислените приятели изчезват за цели седмици, но се връщат веднага щом някой реален съученик засегне лунните чувства на детето Рак. Парадоксално е наистина как след като слънчевият знак на Рака символизира лидерството и водачеството, повечето представители на зодията изглеждат тихи и хрисими. Въпреки лесната им на пръв поглед уязвимост обаче, те трудно се оставят някой друг да ги ръководи. Раците са силни индивидуалисти със самостоятелен поглед върху света.

Ако детето ви повтаря схемата на поведение, типична за повечето родени в този слънчев знак деца, то ще обича да се налага над другите и ще бъде доста поразглезено. Няма да скърца със зъби, но е способно да пролее море от сълзи, когато го пренебрегнат или се държат прекалено строго с него. Заговорихме за сълзи - във възможностите на малкото Раче е да наводни стаята не по-зле и от библейски потоп. И ако цялата тази влага не му осигури необходимото съчувствие и внимание, детето Рак би могло да се превърне в безчувствено и неспособно да дава или приема любов същество, което постоянно търси самота и няма нито един истински приятел.

Ако ви се наложи да се грижите за точно такъв чувствителен малък Рак, ще трябва да се смеете и да плачете заедно с него и да се научите да успокоявате всичките му безбройни страхове. Малкото дете се страхува от тъмното, бои се от огъня или кибрита, от бързите коли и силните шумове, често дори и от животните или непознати хора. Плашат го също така поройните дъждове, светкавиците и гръмотевиците.

Често когато вали чудатите Рачета изпадат в меланхолично униние. Особено влияе на душевността им тихият непрестанен есенен дъжд. В такива моменти често им се приисква да напишат стихотворение, да нарисуват картина или просто да слушат тъжната нежна музика, която да бъде в унисон с настроението им. Това дете се нуждае от много емоционално съпричастие, за да изяви лиричната си, артистична и творческа дарба. Ако получи подходяща подкрепа по време на своето личностно оформяне и съзряване, то ще се превърне в търпелив, великодушен и открит човек. Но усети ли липса на внимание от околните, съчувствието и добротата му могат да се изкривят и деформират в самосъжаление, огорчение и подтиснатост. Ако страхът не бъде преодолян навреме, той прогресира в омраза и предубеждение. Когато емоционалното развитие не е протекло правилно, малките Раци стават груби, отмъстителни и дори склонни към самоубийство. В най-добрия случай тези тъжни и нещастни мъже и жени водят нерадостно съществуване, освен ако не ги осени драматичното просветление и не се наемат да осъществят някоя своя скрита дарба или да създадат финансова империя. И двете са в състояние да заместят обичта и нежността, отказани на бедното лунно сърце, когато е било най-уязвимо - в детството.

Твърде е възможно тези чувствителни деца да си самовтълпят и измислят разни огорчения и несъществуващи обиди. Нужно е внимателно да ги следите и постоянно да ги убеждавате колко добри, умни, хубави и обичани са те. Много от родителите успяват да доловят това тяхно желание. Това обяснява и противоречието, което възниква когато разглезените вкъщи деца от зодия Рак се стъписват щом светът се отнесе равнодушно към техните желания. Може би тук се корени и причината почти всички Раци с умиление да си спомнят за мама и да я поставят на пиедестал. Според тях никой никога няма да ги обича с толкова много грижи. Главната дилема, която възниква при възпитаването на лунното дете, е дали да сте твърде строги и да го пречупите от самото начало или да сте меки и снизходителни дотолкова, че да го разглезите непоправимо. Не е лесно да се намери среден път в това решение. Ключовата дума е „спокойно\". Обичта обикновено е най-верният подход към подрастващото поколение. Като цяло оптималната стратегия като че ли е изпитания здрав пердах при необходимост и купища прегръдки и целувки по всяко друго време.

Тъй като страхотно помнят дати и събития, малките Рачета са любимци на учителите по история. Тази тяхна историческа памет се дължи най-вече на силно развитото им въображение, защото когато четат за нещо, случило се преди много време, те са в състояние да се пренесат във времето и дори да си повярват, че са присъствали там.

Ако Пол Ревиер, Томас Джеферсън или Ейбрахам Линкълн биха могли да се възродят и да разкажат собствените си истории, едва ли биха го направили по-живописно от типичния млад Рак. Тези деца сякаш наистина са видели с очите си битката на Наполеон при Ватерло, падането на Римската империя или потъването на „Титаник\". Описват всичко дори и с най-малките подробности. Не е чудно при това положение, че толкова много от тези млади хора стават актьори, фотографи, художници или музиканти. Често учителите им се оплакват от упорството им, граничещо с инат, или от внезапните пориви на развихрената им фантазия, но рядко тези слабости са толкова изразени, че да предизвикват безпокойство. Раците често обичат и да преувеличават. Само за да оправдае няколкото драскотини, получени от горския малинак, Рачето може да ви съчини такава история за мечки и преследване, от която да ви се завие главата. Момичето пък е способно да разкаже най-тъжната история за това как е била оставена без вечеря и заключена в страшна нощ от жестоките си родители само заради някакво спречкване. Но всичко това се дължи най-вече на силното впечатление, което оставят прекаленото гледане на телевизия и четенето на приключенски романи в съчетание с безграничното лунно въображение. Ако наистина сърдечен проблем измъчва децата Раци, а не някаква измислена трагедия, те обикновено предпочитат да мълчат и отказват да обсъждат това. Една древна китайска мъдрост гласи: „Когато е истински засегнат, не говори\".

Ако е доволно и спокойно, детето Рак, подобно на детето Везни, може да увеличи твърде семейните ви разходи за храна и децата в училище и на улицата веднага ще му лепнат прякора „Шишко\". Ако пък е замислено и нервно - прякорът му ще е „Хърба\". Прякорите силно дразнят лунните деца. Ще трябва да се опитвате да се борите срещу това.

Често младите Раци обикалят квартала в търсене на каквато и да е работа. Печеленето на пари ги привлича от малки. Вашето дете от зодия Рак ще започне от рано да подстригва трева, да мете окапали листа или да наглежда бебета. То ще връща празни бутилки и стара хартия, ще продава лимонада на тротоара или плодове на гарата само и само в джобовете му да дрънкат монети. Всичко, което изработи, ще бъде грижливо разпределено, а по-голямата част от него навярно то ще спести. След време ще можете дори и вие да спестите от парите, които му давате за джобни. Навярно по-рано от другите деца Ракът ще си осигури финансова независимост и много ще се гордее с това. Тези деца често работят, докато учат. Момчетата проявяват силно влечение към света на бизнеса. Момичетата също се справят нелошо с финансите, но прекарват и доста време с куклите или край фурната, печейки сладки и подготвяйки се за бъдещото си майчинство.

Малкият Рак винаги ще успее да ви разведри с шегите си и заразителния си лунен смях. Той е в състояние да ви направи повече гримаси дори и от маските за празника на Вси светии. Ако имате възможност, отделете му малко късче земя. Това ще бъде неговата земя и тя ще бъде засадена с цветя и зеленчуци до последния сантиметър. Там малкият лунен човек ще прекарва голяма част от времето си, поливайки своите растения и наслаждавайки се на растежа им. Освен към растенията, Ракът проявява и безкрайна загриженост към болните роднини, личните проблеми на приятелите си или непредвидените финансови затруднения в семейството. Също така е особено чувствителен към животните. Лошото отношение към малкото бездомно кученце или премазаното на асфалта котенце ще се запечатат в паметта му завинаги. Ако към тях самите се отнесат жестоко, това може да рефлектира в отношенията им към по-малките и слаби от тях деца. Рачетата могат да бъдат и твърде неприятни и кисели, но това обикновено продължава не повече от няколко часа.

Гасейки лампите докато детето си ляга, вие си мислите като всички родители за деня в не много далечното бъдеще, когато няма да я има тази малка къдрава главица, дето все се надига „за още една глътка вода\". Тогава домът ви ще бъде пуст и тих и няма да се оглася от смехове и плач, защото смешното малко Раче ще е изпълзяло от къщи, за да създаде свое собствено семейство. Дали ще ви забрави? Не и ако е родено в дните на лунната зодия. Могат да минат години, Ракът може да прекоси далечни страни и да кръстосва незнайни морета, но не изхвърляйте стъклените му топчета (онези, които ви е дал един съботен следобед, когато сте се карали). А парцалената кукла нека да стои на прозореца. Вашето лунно дете често ще се връща у дома, за да се срещне с миналото. Без значение колко километра го делят от това минало, без значение къде живее - то винаги ще бъде близо до дома ви. Дръжте кутията с бисквити пълна.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост