ДЕВА 24 август - 23 септември

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ДЕВА 24 август - 23 септември

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:40

Изображение

ДЕВА
24 август - 23 септември


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕВАТА

Ако приемем буквално символите, Девата би трябвало да означава „девица\". Действително бракът не е голямата цел в живота на хората от този слънчев знак и може би най-висок процент от останалите неженени и неомъжени са именно Деви. Тези обаче, които приемат задълженията и отговорностите на брачния живот, макар и да не са водени от страстта, остават верни и предани на своето семейство и партньор.

Девата лесно се откроява сред другите хора. Спокойна, на пръв поглед флегматична, не особено речовита, тя не обича шума около себе си. Бихте си помислили, че е самотница. Ето, в онзи ъгъл там ще забележите привлекателния млад мъж, наблюдаващ уж безучастно тълпата наоколо. Но неговата мисъл отчита и преценява всичко. Когато трябва, на минутата ще бъде готов с мнението или решението си. Или красивата сдържана девойка, облечена безупречно, която чака на спирката. Видяхте я, нали? Тя вече си е приготвила точни пари за билет. Никога няма да тръгне да моли някой да й развали банкнота от пет лири. Тя е Дева.

Шумните купони не са по вкуса на хората от тази зодия. Те предпочитат да останат в службата, за да си довършат спокойно и методично работата, вместо да се потопят сред безгрижната тълпа или да отидат с колегите на събиране, където няма да се чувстват комфортно. Девата много трудно се отпуска в компания и едва ли някога може да си позволи по-свободно или лекомислено поведение. Дори Козирогът изглежда истински веселяк пред нея, колкото и да не е това типичното му държание.

Девата обича да се тревожи. Ако няма за какво, ще си намери. Защото тревогата е обичайното й състояние. Прелестната й усмивка често крие вътрешно безпокойство или несигурност. Проблемите следват един след друг в живота й. Тя обича да си ги създава.

Типичната Дева има приятна външност. Фигурата й е слаба (освен ако няма други планети или асцендент в рождения си хороскоп), чертите на лицето са интелигентни, фини и изразителни, а очите са невероятно бистри и красиви и често в тях може да видите своето отражение. Чаровна и грациозна, Девата е твърде критична към външния си вид. Почти никога не харесва снимките си. Твърди, че не е суетна, но лесно ще я хванете да се оглежда скришом в огледалото. Облича се стилно и спретнато, макар и не задължително по модата. Навиците й в това отношение са твърдо установени. Така например Морис Шевалие би приел по-скоро да изгуби гласа си на сцената, отколкото да се появи пред публика без цвете в бутониерата и игла на вратовръзката си.

Крехкото телосложение на Девата крие много повече физическа сила, отколкото можете да предположите. Силните й здрави мускули ще се справят с всяка работа по-добре от много други зодии, стига да не получи нервен срив. Защото зад външното спокойствие и уравновесеност се крият вечни тревоги, а това я разстройва емоционално и нарушава храносмилането й. Девата трябва да се пази от мозъчна преумора и да не се нагърбва с прекалено много работа. Нейната изпълнителност и чувство за отговорност, желанието й да свърши всичко в срок могат да я Доведат до претоварване и нервно изхабяване.

Планетата, която управлява Девите (засега), е Меркурий. Ето защо те са разумни, реалисти, искрени и лоялни Но в тях определено се крие актьорски талант. Ако не искат да отидат някъде или да направят нещо, спокойно ще се престорят на болни. Създавайки си въображаеми неприятности, така могат да се вживеят, че да убедят и самите себе си. Причудливи и взискателни са към всичко - облекло, храна, работа, лични взаимоотношения и любов, дори към словото. Ненавиждат жаргона. Толкова спретнати и чисти са, сякаш току-що са излезли изпод душа. Наистина Девите са способни да се къпят по четири пъти на ден. Те се грижат за здравето си, не търпят немарливостта и не хранят излишни илюзии за живота и хората. Дори да са влюбени, никога няма да се поддадат на емоциите си до такава степен, че да не видят недостатъците на другия или безнадеждността на самата връзка.

Разбира се, не всяка Дева е педант и догматик. Понякога сред родените под този слънчев знак ще срещнете ярки умове или ослепителни чаровници. Типичен пример в това отношение е София Лорен. Друг път ще се натъкнете на такава Дева, която чак е занемарила външния си вид или дома си, защото робува на точността и изрядността в служебните си задължения. Но не я съдете прибързано. Скоро ще я видите да вдига карфичка от килима или да маха влакънце от рамото си и ще ви стане ясно, че Девата в крайна сметка си е Дева.

Мила и състрадателна, Девата е особено подходяща за професията на медицинска сестра. Тя е внимателна към болните, вдъхва доверие в своята компетентност и те се оставят с удоволствие в ръцете й. Ако имате приятел или приятелка Дева, достатъчно е само да им споменете, че ви боли глава или нещо друго. В дома им се намира мини-аптека. Едно от шкафчетата в банята непременно ще е претъпкано с лекарства и всякакви хапчета срещу стомашни разстройства, запек, лошо храносмилане или главоболие. На всичкото отгоре най-подробно ще ви бъде обяснено какво е най-подходящо за вас. Девата никога не купува лекарство, без да се запознае с неговите съставки и показания. Също така не тръгва на път, без да си вземе цял куфар с хапчета и шишенца. Ами ако там, където отида, ги няма по аптеките? Подобно е положението и с любимата марка сапун, лосион, крем за бръснене или каквато и да е козметика. За по-евтино и по-сигурно Девата си ги купува по цели кашончета наведнъж. Защо да рискува в чуждия град, където може да не ги намери или пък ще струват много по-скъпо? По същата причина Девата е способна да помъкне в багажа си и вода за пиене. Ако й се присмеете, веднага ще ви постави на мястото и ще ви обясни какво би могло да се случи, когато пиете съмнителна (може би заразена?) вода и в организма ви проникнат бактерии или микроби.

Създадените вече навици при Девата остават за цял живот. Тогава защо трябва да се нарушават, да речем, когато се отиде на почивка или в командировка? (Това между другото обяснява и факта, че много Деви се боят да сключат брак и да променят начина си на живот). Ако мъжът Дева е свикнал вкъщи да държи чорапите си в лявото чекмедже на гардероба, точно в това чекмедже ще ги сложи и в хотелската стая. Не дай боже обаче гардеробът да е цял, без чекмеджета! Това ще го обърка и навярно накрая ще ги върне в куфара си, но няма да спи спокойно. На следващата сутрин сервитьорката ще разбере, че когато един клиент Дева каже, че иска яйце, варено три минути, той има предвид точно толкова минути, а не някакви си там четири или три и половина. Тя просто няма да получи бакшиш и толкова, щом не обръща внимание на тези неща.

Понякога Девата започва да се заяжда, да спори и да ви критикува, докато ви вбеси. Но ако в същото време изпаднете в беда, с радост ще ви се притече на помощ, без да търси отплата. Или ако не можете да смогнете с работата си в службата, Девата с удоволствие ще се включи, за да свършите в срок. Това тя ще направи не от желание да се изтъкне или да покаже колко по-способна е от вас, а защото нейният подреден меркуриев ум не търпи размотаването и недовършените задачи. Освен това тя инстинктивно се стреми да сложи ред в хаоса. Така например, ако е на парти, Девата с радост ще помогне на Домакинята да прибере и почисти след гостите. Но в същото време веднага ще забележи, че модното списание е поставено върху масичката, за да скрие петното на покривката. Или пък че възглавничките на дивана са подредени така, че да покрият прогорените от цигари дупки.

Девата прекрасно вижда чуждите недостатъци - д0 най-дребните неща, но не и своите. Всъщност вижда ги и ги усеща, но не понася някой друг да й ги изтъква. По това си прилича с Везните. Само се опитайте да й кажете, че е критикарка, придирчива, вманиачена чистница или болна на тема хранене и здраве. Кой, тя ли? В никакъв случай не е такава. Още помня (и пазя) писмото на една жена Дева. На десет грижливо изписани и подредени страници тя изтъкваше защо описанието на нейната зодия не й съответства, без да съзнава, че равният почерк и обстоятелствените обяснения я издават.

„Аз не съм чистофайница. Напротив, къщата ми е в ужасно занемарен вид - пишеше тя. - Имам две малки деца, които обръщат всичко наопаки, и това ме подлудява. Непрекъснато съм след тях да прибирам. Опитвам се всяко нещо да поставя на мястото му. И макар че не си губя времето да чета или да се мотая пред телевизора като някои мои съседки, когато съпругът ми се върне от работа, вкъщи е пълен хаос. Не мисля, че той има право да се оплаква, защото вечер си ляга навреме, а аз продължавам да подреждам до полунощ. Защото, съгласете се, не мога сутринта да вляза в мръсна кухня да приготвям закуската. Мръсотията носи микроби и зараза. Но докато съпругът ми тръгне на работа, всичко у нас отново е с краката нагоре. Така че направо ме дразни констатацията, че Девата е чистница. Аз не съм такава. Също така не се тревожа за щяло и нещяло. Не критикувам съпруга си за това, че понякога носи по-малко пари, отколкото трябва. Или поне не го правя често, тъй като една жена не бива да се бърка в тия неща, защото си има достатъчно грижи и задължения вкъщи... (Тук отново се изброяват тези задължения, едно по едно). Тъй че много ми се иска да съм чистница, но с тия две деца... (и т.н., и т.н.). В крайна сметка можете ли да ми обясните защо характеристиката на Девата не се отнася до мен?\"

Естествено, към писмото й беше приложен адресирай плик, за да й отговоря. Смятам някой ден да поставя в рамка тези страници и да ги окача на стената под знака на Девата.

В едно пълно с хора помещение веднага бихте познали девата. Тя не може да стои дълго на едно място. Ще започне да нервничи, да сменя позата си, да присяда в различни ъгьлчета, сякаш закъснява за важна среща. Но в същото време изразът на лицето й ще остане спокоен. Нервното напрежение много рядко намира външен израз у Девата, но може да увреди храносмилателната й система. Затова тези хора често носят хапчета за стомах у себе си.

Вече споменах, че засега Меркурий е планетата, която управлява Девите. Същата планета управлява и Близнаци. Но за разлика от Близнаците Девата се е научила как да не прахосва жизнените си сили. Тя вече е готова да откликне на гръмовития повик на Вулкан, истинската й управляваща планета, все още неоткрита от астрономите, ала влияеща на всички, родени под този зодиакален знак. Когато Вулкан се приближи до Земята така, че да се вижда, Девата ще се освободи от въздействието на Меркурий, което е причина за нервното й напрежение. (Меркурий е по-съвместим с въздушните Близнаци, отколкото със земната Дева). Тя ще получи от Вулкан, планетата на гръмотевиците, своето астрологическо наследство от смелост и увереност и тогава ще изчезнат много от нейните задръжки. Откриването на истинската планета, управляваща даден зодиакален знак, променя характеристиката му. Ще ви дам един пример. Когато Сатурн е управлявал не само Козирога, но и Водолея, родените през февруари (Ейбрахам Линкълн) са проявявали меланхолията, характерна за тази планета. Когато обаче бил открит Уран, истинският управител на Водолея, родените под този знак придобили нови качества - непредсказуемост, неспокойствие, стремеж към откривателство. Такъв е Франклин Д. Рузвелт. Защото Уран символизира Космоса и електрониката. Твърде интересно е, че в гръцката митология Вулкан е куцият бог с блестящ ум. Огледайте се и ще видите, че много Деви леко накуцват или имат по-особена стойка и походка.

И така, след като бъде открит Вулкан, ще остане последната планета според древните предсказания. Това е Пан-Хор, истинският управител на Телеца. Тогава всеки знак на Зодиака ще отговаря на вибрациите на своя истински господар - дванайсет знака и дванайсет небесни тела.

Девата непрекъснато се страхува да не изпадне в зависимост, да не си пропилее времето на вятъра или да не пренебрегне задълженията си. Не е разточителна нито на емоции, нито на пари. Държи се благоразумно, консервативна е в любовта. Но съзнанието й винаги е нащрек и очаква жадува за нещо по-добро. С удоволствие помага на изпадналия в беда, на приятелите си, но не обича на нея да й помагат. Не иска да се чувства задължена, предпочита да бъде самостоятелна и да разчита само на себе си. Най-много се бои, че на старини може да зависи от някого. Това я кара да живее пестеливо. За себе си не би похарчила нищо излишно, но към приятелите и хората, които обича, е неочаквано щедра. Защото е убедена, че те заслужават. Към просяците и безделниците обаче не изпитва никакво съчувствие. Дразни се от мързеливите, които чакат да получат нещо наготово. Тя самата е постигнала всичко с много труд, затова е против разточителството и прахосничеството.

Положителните качества на Девите са бистър ум, проницателност, благовъзпитаност, услужливост, практичност и честност. Изявени в отрицателната си форма, те се превръщат в критикарство, капризност, свитост, песимизъм, чувство за малоценност и педантизъм. Критическите забележки на Девата обаче не бива да ни учудват. Просто тя е родена и устроена така - да забелязва и най-малката пукнатинка на вазата. Да вижда чуждите недостатъци, но да усеща и своите. Другото, което не понася, е закъснението. За нея то е чиста загуба на време. Тъй че бъдете точни на срещите си, за да не ви скастри язвително. Който е имал честта да бъде поканен на вечеря от Франк Синатра, знае много добре, че посоченият час е абсолютно задължителен. Синатра е Стрелец, но асцендентът му е Дева. Това обяснява усърдието и прецизността в работата му. Когато прави запис, обръща внимание на всеки тон. Може безброй пъти да повтори изпълнението, докато се получи както трябва. Ето защо песните му имат такъв успех. При него се е получило чудесното съчетание от перфекционизма на девата с пламенността и топлотата на Стрелеца.

Девите умеят да се грижат за себе си и внимателно подбират храната си. Обвиняват ги, че са егоисти. Но това твърдение се опровергава от факта, че те обичат да помагат на другите. И все пак го правят в рамките на разумното. Когато прекалите с исканията си, те ще кажат твърдо “не\" и ще се отдръпнат. Податливи са на белодробни заболявания, подагра, артрит, ревматизъм, болки в гръбнака и краката (спомнете си куция Вулкан). Но грижите за собственото здраве обикновено предотвратяват по-сериозни заболявания. Много Деви са вегетарианци. Или пък са наясно какво и колко трябва да ядат. Понякога се вманиачават на тема „микроби\". Познавах един мъж Дева, който всяка вечер изваряваше четката си за зъби и не се докосваше до филийка хляб, ако на съседната беше кацала муха. По принцип обаче всички Деви обичат чистотата и винаги грижливо мият ръцете си преди ядене.

Девата ще постигне по-голямо душевно равновесие и щастие, ако носи зелен нефрит или чиста платина до тялото си. Любимите й цветове са снежнобяло, сиво, бежово, морскосиньо, зелено във всичките му нюанси. Нейното цвете е зюмбюлът.

Девата е достигнала етапа, когато душата обича себе си, но все още не е докрай разбудена и само мъгляво предусеща страстта, която ще бъде отприщена от планетата Вулкан. За Девите любовта означава пълно себеотдаване, тайнство, което те предпочитат да не разкриват. Затова насочват енергията й в съвършенство в работата си. И въпреки че даряват човека до себе си с нежна преданост, истинската същност на любовта все още спи в сърцата им.


МЪЖЪТ ДЕВА

Ако се надявате да прекарате вълшебни романтични мигове с мъж, роден под знака на Девата, ще трябва доста да чакате. (Между нас казано, може и изобщо да не ги дочакате). Защото този мъж е практичен материалист и твърде малко се интересува от романтиката. Няма да седне да ви прави серенада, нито пък ще се катери по балкона на лунна светлина като Ромео. Вашите желания и намерения спрямо него в крайна сметка могат да се окажат в сферата на теорията или фантазията, защото най-трудно е този\" мъж да завърже връзка с жена.

Не че не е способен на любов. Напротив, той силно обича своето семейство, предан е на приятелите си, с готовност и всеотдайност помага на по-слабите и изпадналите в беда. У него има дълбоко вкоренена любов към работата, дълга и дисциплината. Но сантименталните емоции и сълзливи излияния не са по вкуса му. Те само могат да го изплашат и той да избяга така далеко, че никога повече да не го видите. Не се опитвайте да го съблазнявате, да кокетничите или да го преследвате агресивно. Има други начини да стигнете до сърцето му.

Мъжът Дева търси качеството, а не количеството в любовта. В живота си той има по-малко любовни връзки, като нерядко те са нещастни. Това го кара да страни от шумни компании и веднъж опарил се, да бъде много предпазлив следващия път. Също и да се хвърля в работата, където намира отдушник. Ето защо на жената, която би искала да спечели мъж Дева, е нужно голямо търпение. Тя трябва да е наясно, че основният инстинкт на Девата е целомъдрието и мъжът би се отказал от него само заради истинска, неповторима жена. Затова много мъже Деви остават стари ергени - може би процентно най-много от всички останали зодии. Те приемат покорно съдбата, без да изпитват особени емоционални трусове, и все пак успяват да изживеят поне една, макар и крехка, любовна връзка.

Когато реши, мъжът Дева може да съблазнява фино и изтънчено. Той е съчетание на висок интелект и здрав реализъм. Много жени са потръпвали от свенливата усмивка и топлия глас на Морис Шевалие, нищо че той съвсем не е Карузо в пеенето. Признавам, че и аз съм изпитвала омаята на неговия поглед и глас, макар че съм от друго поколение.

При този мъж платоническата любов е много по-силна от физическата. За да се събуди страстта му, трябва да е безумно влюбен и чувствата му да са разпалени докрай. Това между впрочем го предпазва от безразборни връзки. Естествено, и той е човек, и на него отвреме-навреме му се случват чисто физически любовни приключения. Но те са изключения. Все пак мъжът си е мъж и не всички Деви остават девствени в прекия смисъл на думата, но всички запазват по някакъв начин непорочността си. Познавам един мъж, който на времето за пари бил принуден да играе в еротичен филм. Още се изчервяваше, когато някой го познаеше или си спомнеше за филма.

Любовта на мъжа Дева е чиста и целомъдрена. Той мечтае за честно и истинско приятелство и затова изискванията му към бъдещата избраница са много високи. Критичен и придирчив е към нея по същия начин, както е критичен към облеклото и навиците си или придирчив към храната и здравето си. Никак не обича да го мамят. Ако връзката му стане досадна или неприятна, веднага ще я прекъсне.

Мъжът Дева проявява пасивен интерес и обикновено не чувства нужда от постоянна партньорка. Отвреме-навреме може да поиска да разбере дали не му липсва мъжественост. Е, когато разбере, че е достатъчно способен като мъж, ще се отдръпне и няма да търси повече доказателства. Хладнокръвен, сдържан, разсъдлив, мъжът Дева понякога отстъпва пред зова на човешката природа, макар и Да не обича да го признава и се опитва да прикрие това, слагайки си маската на безразличие. Той притежава скрита актьорска дарба и умее да се преструва, така както се преструва на болен, когато нечия компания не му харесва. Изобщо това е човек, който трудно се раздвижва емоционално. Ще се питате не сте ли се излъгали жестоко като сте си помислили, че може да се ожени за вас. Та той има в гърдите си по-скоро буца лед! Не бързайте. Бъдете търпелива и търпението ви ще бъде възнаградено. Когато накрая той реши, че вие сте голямата му любов, ще ви го признае просто и ще ви бъде верен докрай. Нищо няма да може да угаси пламъка на обичта му. Ще бъдете обожавана и носена на ръце цял живот. Стига наистина да реши, защото мъжът Дева е безкрайно придирчив.

Ако успеете да се омъжите за него, ако го подкрепяте вярно и предано, той ще преодолее всякакви материални затруднения и няма да позволи чуждо вмешателство в брака ви. Може да не ви обсипе с пари, но ще бъдете задоволена и нежно ще се грижи за вас, когато сте болна или разстроена. Не се опасявайте изобщо, че може да поглежда встрани от семейното гнездо. Мъжът Дева почти никога няма да ви даде повод за ревност. Но ще иска да му отговорите със същото. Не би ви направил сцена само защото друг мъж е бил галантен с вас. Трябва обаче винаги да помните, че у него има силно развито собственическо чувство, и да внимавате до къде може да си позволите свобода. Не прекалявайте с флиртовете, защото в крайна сметка ще се окажете без съпруг. Стига да засегнете по някакъв начин мъжкото му достойнство или благоприличието, следващата ви среща ще бъде в съда. Трудно ще му бъде да го направи (защото Девите са лоялни и много държат на семействата си), но той умее да контролира чувствата си. Самодисциплината е една от най-съществените му черти. Щом е дошъл краят на брака ви, няма връщане назад. Никакви сълзи и разкаяния няма да го накарат да повярва, че счупеното отново може да се залепи.

Мъжът Дева харесва жени, които са чисти и телом, и духом. Той никога не би хукнал подир някое разголено момиче с пищни форми. Защото си търси съпруга, а не любовница. (Друг е въпросът, че би помогнал на същото момиче в беда). Колкото и да е сексапилна, такава жена, която търси само удоволствията и не се отличава кой знае с какъв ум, не би привлякла мъжа Дева. За да му хареса, жената трябва да се облича елегантно (не екстравагантно) и мозъкът й да работи без грешка под безупречната прическа. Изобщо, ако сте се влюбили в такъв мъж, по-често му демонстрирайте ума и мислите си, а не чувствата. Защото Девите мразят невежеството, глупостта, ограничената мисъл, както и мръсотията и грубостта. Старайте се да поддържате дома си чист и не хранете вашия съпруг Дева с консерви.

За да постигне емоционално равновесие, мъжът Дева обикновено не изпитва нужда от деца и не копнее да стане баща. Но роди ли се дете в семейството, той се превръща в отговорен и добросъвестен родител. Грижи се не само за здравето на малкото, но и за умственото му развитие. Старае се да го възпита в нравствено отношение и да му предаде своите високи норми на поведение. Не жали сили, време и средства, за да осигури най-доброто обучение на наследника си. Дори да е разведен, не изоставя родителските си задължения. Децата му израстват ученолюбиви и възпитани. Тук обаче се крие следната опасност. Тъй като бащата Дева е твърде строг, критичен, държи много на дисциплината и не обича да дава израз на чувствата си, между него и децата може да се появи бариера и неразбирателство. Затова той трябва да внимава, по-често да разговаря с тях и дори понякога да ги поглезва. Те ще усетят, че са обичани, а това наистина е така.

Тъй като мъжът Дева обикновено обръща голямо внимание на здравето си, той очаква от вас да проявите грижа и търпение в това отношение. Ако вие се разболеете, ще ви отвърне със същото. Често изпада в мрачно настроение и става капризен. Един съвет от мен: оставете го сам да преодолее лошото си настроение. Нека да се потерзае малко. Това е добре за него. Душевното терзание е нещо като душевно упражнение за Девите. Не му обръщайте внимание и след малко той ще ви изненада с нежността си. Ако видите обаче, че мрачните мисли се отразяват на здравето му, направете всичко възможно да го изтръгнете от тях. Постарайте се да му измислите ново и интересно занимание.

И така, вече сте наясно с всичките недостатъци на мъжа Дева. Приемете ли съдбата си, омъжвайки се за него, ще имате умен и интелигентен съпруг, който няма да ви досажда, нито пък ще иска от вас и денем, и нощем да бъдете съблазнителна. Винаги можете да разчитате на неговите грижи. Само трябва да не се заяждате, да не обръщате внимание на педантичността и постоянните му критики, на това, че всеки ден прокарва пръст по мебелите да види дали има прах. Най-добре е да обръщате всичко на смях. Е, той не е ангел, няма крила на раменете си. И все пак много жени биха ви завидели за такъв работлив, спретнат и красив мъж, който никога няма да забрави важните ви годишнини. Той ще направи всичко, за да ви осигури материално. Ще се гордеете с неговия елегантен вид. Ще се ласкаете от мисълта, че той няма да погледне друга жена освен вас. А когато е мил и нежен, ще бъдете на седмото небе от щастие. Я се вгледайте пак по-внимателно в него! Какво ли е това сияние около главата му? Да не би пък наистина да е ореол? Не може да бъде, след като снощи ви сряза така яко в театъра, когато го посипахте с пудрата си. И все пак... ето, той се усмихва, а вие се потапяте в ясните му чисти очи и замирате от удоволствие...Забравяте всички лоши моменти и сте готова да вървите с него... (Е, докато се появи някой с истински крила!)


ЖЕНАТА ДЕВА

Когато стане въпрос за жена Дева, мнозина може би си представят целомъдрена девица, чиста като пряспа сняг. Съжалявам, че им развалям представата, но тя съвсем не е такава.

Истината е малко по-друга. Това е жена в пълния смисъл на думата. Тя е нежна и крехка на вид, но отвътре е твърда като стомана. Свенлива е, никога няма да я видите да се държи предизвикателно и дръзко в обществото. Но затова пък чудесно владее всички дребни женски хитрини и тайни, когато с непоколебима решимост тръгва да гони щастието си, макар пътят към него да е трънлив и стръмен. Нито ще спре разколебана, нито ще вика за помощ. Тя може да роди дете на любовника си, преди да е сключила брак, може да напусне съпруга си, ако срещне друг мъж, и да се изправи с горда осанка срещу едно общество, сочещо я с пръст. Стига да реши, че любовта й е истинска и заслужава всичките жертви. А това не е нито девическо, нито целомъдрено.

И все пак, опитайте се да я разберете. Дълбоко в помислите си тя е чиста. И в любовта е такава. Но става въпрос за истинската любов, защото другата не я интересува. Готова е да изкачи планини, да се спусне в морските дълбини, водена от силните си чувства. Не трябва да забравяме, че богът на гръмотевиците, Вулкан, е истинският управител на Девата. И ако тя усети, че бракът й не е истински, а в същото време срещне любов, която смята за съвършена, без колебание и с размах ще прекъсне старата връзка. Не й е по вкуса да разбива семейно гнездо, но не може да живее в лъжа и лицемерие. Такъв е характерът на нейната непорочност, изградена преди всичко в собствените й представи за морал и честност.

Девата е единствената жена в Зодиака, която може да бъде едновременно практична и романтична. Ще се отдаде на всепоглъщащата я любов, а в същото време ще страда от мисълта за укорите на обществото, но няма да спре и промени решението си. Това е пример за практичността на земното начало у Девата, съчетано с въздушната, вечно търсеща идеала същност на Меркурий. Силата на любовта у тази жена може да засенчи страстта на всички други зодиакални знаци. Много често физическата страна на същата любов обаче е заменена от страстта на нейния дух, което се нрави особено на по-интелигентните и деликатни мъже.

Макар че е перфекционистка, жената Дева не е съвършена. Крие у себе си недостатъци и дразнещи черти, които трудно се понасят. Например може да ви вбеси с твърдението, че никой не върши нещата така методично и експедитивно като нея. Обикновено е права и точно това е дразнещото. Освен това много държи на точността. Затова забравете навика си да закъснявате. В противен случай рискувате да я ядосате, а тогава става дребнава и се заяжда за най-малкото. Не спорете с нея - все едно, няма да я победите. Тя винаги ще бъде права. Поднесете й рози - те ще смекчат гнева й. Извинете й се незабавно, без да увъртате. Кроткото и искрено обяснение пред нея минава повече, отколкото най-умелата лъжа. Тя усеща и забелязва всичко - от малкото петънце червило на яката ви до вашата неискреност. Никак не е наивна. Но няма да се рови в бельото ви, поне не преди да се ожените. След това може и да го сметне в реда на нещата, след като ще бъде в дома й.

Най-голямата ви грешка ще бъде да посочвате и изтъквате недостатъците й. Девата никак не обича това. Оставете я да вярва, че е безгрешна (между другото в повечето случаи е така). Нещо повече - поверете й семейния бюджет и се допитвайте до нея по финансовите си дела, стига от това да не страда мъжкото ви самочувствие. Тъй като е практична, тя ще се справи много добре и ще ви даде ценни съвети.

Ако сте решили да започнете връзка с жена Дева, най-напред трябва да обърнете внимание на маниерите и речта си. Тя не търпи грубите изрази и жаргона. Не понася хората, които се нахвърлят върху храната или ядат царевицата направо от кочана. По-добре се откажете от този деликатес, в противен случай ще трябва да молите сервитьора да ви я нарони и да ви я сервира в чиния. За да из-, държите успешно изпита при Девата, трябва да се къпете и бръснете по два пъти на ден, да слагате чиста риза, да се полеете с одеколон, да се срешите грижливо, а обувките ви да бъдат лъснати до блясък. Едва тогава можете да отидете на среща. Ако случайно закъснеете, не се опитвайте да се оправдавате. Правете се, че не знаете колко е часът. Кажете й, че библиотеката е затворила по-рано и не сте успели да си дочетете еди кои си научни статии, а те са много важни за вас. Това ще й направи впечатление и тя няма да се цупи за закъснението ви.

Не харчете и не разхищавайте лекомислено парите си пред нея. Показвайте непрекъснато възхищението си от това колко е умна, но не и досадна. Девата не обича крайностите. Не бързайте да я целувате и прегръщате още на първата среща. Изчакайте и добре преценете момента.

По-добре направо режисирайте сцената. Тя обича театъра. Театралната зрелищност и емоции са като отдушник за нейните силно контролирани чувства. Освен това е много добър критик. Притежава изискан художествен вкус и остра проницателност. Основното й качество е взискателността. Тя може да ви направи пълен анализ на една театрална постановка, като разбие на пух и прах съдържанието на пиесата. По същия начин ще се отнесе към вашата външност, обноски и думи. Най-естественото състояние за Девата е да критикува.Без нея светът би бил по-небрежен и неподреден. Вие обаче нямате право да я критикувате. Самата тя е своят най-суров съдник, няма защо да й натяквате слабостите и грешките.

Едно от най-хубавите неща на връзката ви с жена Дева е, че можете да й прехвърлите всичките си проблеми и тревоги. Тя просто умира да се грижи за някого и да си създава главоболия.

Ако Девата наистина ви обича, можете да бъдете спокоен. Без скрупули я оставете на безлюден остров заедно с най-привлекателния мъж. Тя ще ви остане вярна. Е, все пак недейте да рискувате и да я забравите там. И тя е човек в края на краищата. Сърцето й е по-горещо, отколкото изглежда, а чувствата й понякога могат да се сравнят с гръмотевична буря. Девата умее много добре да прикрива емоциите си, което не означава, че те не съществуват. Не пренебрегвайте това.

Може да ви дразни със своята придирчивост по отношение на всичко, но жената Дева може да бъде най-милото, любящо и великодушно същество на земята. Ако приемете това й качество като добродетел, а не като порок, ще живеете щастливо с нея. Ще ви помага ясната й проницателна мисъл, скромността й, мелодичният й смях и забавното й държание, когато е спокойна и никой не я ядосва. Тогава с радост ще се бръснете по два пъти на ден и вечер ще отскачате до библиотеката.

Тъй като е реалистка и практична, жената Дева няма Да се остави да я залъгвате с илюзии и фантазии. Говорете й истината. Не се дразнете от навика й да изпразва пепелниците през пет секунди, и тя ще ви отвърне с нежност и внимание. Тъй като дреболиите имат много голямо значение за нея, съобразявайте се с това. Накарайте я да ви вярва и тогава ще разкрие цялата прелест на душата си пред вас. И когато в живота или кариерата ви надвиснат облаци, тя ще бъде тази, която ще ви вдъхне кураж и ще прогони лошите мисли. Защото зад външната стеснителност и скромност се крие вътрешна сила и смелост. Дълбокото й чувство за отговорност сплотява семейството. С нея домът ви ще бъде винаги чист и уютен. Никога няма да ви отрови със супата си, а на масичката в хола ще има по-скоро ябълки, отколкото шоколадови бонбони. И без това те не са полезни за зъбите, пък и за здравето.

Жената Дева е суров и строг възпитател. Никога няма да заварите детето си омацано и изкаляно на улицата или пък със скъсани дрешки. То няма да рови в нещата ви и няма да драска по документите ви. Само че тези жени рядко имат по повече от едно или две деца. Женската им природа не се нуждае обезателно от майчинство, за да се докаже. Роди ли се обаче детето, те ще се отдадат изцяло на неговото отглеждане и възпитание. Обезателно ще му осигурят образование и ще му внушат моралните ценности и добродетели. Като майка Девата е забавна и нежна със своето дете, стига да е уверена във вашата любов и да се чувства спокойна в семейството. Със своята взискателност изгражда добри навици у детето си, а от прикритата й обич то получава усещане за топлина и сигурност.

Има едно стихотворение, в което се казва, че с последните си пари трябва да купите хляб, а не цвете. За жената Дева са нужни и едното, и другото. Къщата й ухае божествено на свежи цветя и домашен сладкиш, който допича в печката. Приятно е вечер да се връщате в такава къща. Съпругата ще ви посрещне мило и ще изтупа праха от някогашните ви мечти, та да заблестят отново. Ще бъде вашият ангел-хранител, когато се разболеете или ви сполети беда. Ще бъде винаги спретната и ще разговаряте до късно край камината за най-различни неща. Няма да ви прави сцени на ревност, няма да харчи безразборно парите ви или да флиртува с най-добрия ви приятел. Ще ви бъде вярна и предана. Ще ви помага в работата и ще пази тайните ви, а лицето й няма да се покрие с бръчки още на 40. Заради всичко това си струва да се къпете по два пъти на ден и да се държите нежно, нали? Очите й са озарени От чиста любов, а в усмивката й можете да се потопите и да потънете в блаженство. Опитайте да я задържите.


ДЕТЕТО ДЕВА

Още от раждането това бебе носи у себе си и проявява актьорския талант на Девата. Най-напред се опитва да имитира звуците около него. По-късно имитира майка си и я разбира от една дума. На пръв поглед е спокойно и мирно дете, но всъщност е по-пъргаво и буйно от другите деца. Това е едно противоречие, което подсказва бъдещата личност - от една страна ще обича да утешава хората и да се грижи за тях, а от друга лесно ще се ядосва и ще бъде раздразнително.

Взискателността на Девата по отношение на храната се проявява отрано. Бебето може да ви изненада със странните си предпочитания. Не се чудете защо то извръща главица или плюе, когато му давате ябълково пюре. Може би предпочита от моркови или праскови? Ако упорствате, рискувате това омразно ябълково пюре да се размаже по пода и мебелите.

Тази придирчивост към яденето ще се запази у Девата през целия й живот. Вероятно ще се появят и някакви храносмилателни оплаквания. Иначе детето Дева е лесно за отглеждане. То не създава проблеми и си стои кротко, докато майка му върши къщната работа. Още от малко обича реда и винаги подрежда играчките си след игра. Обикновено проговаря много рано и с радост бърбори пред близките си, но пред непознати хора е мълчаливо, свито и срамежливо.

Когато тръгне на училище, детето Дева ще стане любимият ученик на учителите. То е дисциплинирано и редовно учи уроците си. Бързо схваща и те нямат почти никакви проблеми с него. Единствено трябва да внимават със забележките - в никакъв случай не бива да му ги правят пред другите деца. Това може да подтисне самочувствието му и да го разболее, или пък то да изгуби всякакво желание да ходи на училище. Допусне ли грешка, трябва много тактично и спокойно да му се обърне внимание. Повече не е нужно - то ще направи всичко възможно да не я повтаря.

Детето Дева с удоволствие изпълнява поръчения, от които останалите деца обикновено бягат. То е изпълнително, сериозно, притежава различни дарби. Умее да рисува и често се заема с училищния стенвестник. Участва в театралните представления. Успехите му трябва да бъдат оценени по достойнство, за да получи то признание и стимул за работа. Хапливите забележки на буйните му другарчета го ядосват и изкарват извън релси.

Тъй като е много внимателен, съсредоточен и прецизен, ученикът Дева лесно забелязва всички грешки, което може да го направи отличен помощник на учителя при проверка на писмени работи. Но това е нож с две остриета. По същия начин той би забелязал грешките, допуснати неволно от самия учител, или пък неточните данни в учебника. И понеже е честен, няма да се поколебае да ги съобщи на всеослушание. От това учителският авторитет може и да пострада, но истинският педагог трябва да преглътне и се извини в името на истината и на възпитателните цели, които преследва.

Любознателният ум на Девата иска да знае всичко. Той търси обяснение на нещата и явленията в книгите, но често поставя под съмнение прочетеното. Писаното слово не му е достатъчно. Затова на децата Деви още от малки трябва не само много да им се чете, но и да им се дават най-различни образователни играчки. Целта е те да получат добро образование. В противен случай, когато пораснат, ще станат неудачници. Като перфекционист Девата би страдала болезнено от факта, че знае по-малко от другите хора, а това ще я направи още по-раздразнителна и затворена.

Родителите на дете Дева, което навлиза в пубертета, трябва да бъдат много внимателни. Понеже тогава се засилва и оформя интересът към противоположния пол, трябва да се направи всичко възможно това да протече гладко. Л без това Девите не приемат лесно близки взаимоотношения. Ако юношата Дева харесва някое момиче, той трябва да бъде оставен на мира. Никой не бива да му се бърка и да изказва мнения. Иначе има опасност той да бъде наранен, да се отдръпне и никога повече да не погледне другия пол. Създавайки му комплекси, има опасност да го обречете на вечно ергенство. Същото е и при момичетата. Не се шегувайте с Девата за нейното първо приятелство. Това може да я нарани емоционално за цял живот.

Обсипвайте вашето дете Дева с внимание и любов. То има нужда от тях. Само няма да ви каже колко силно ги желае, но ще страда дълбоко, ако не му ги дадете. Трябва да чуе от вас колко е умно, забавно, интересно и красиво и това да му се повтаря по-често, за да придобие самочувствие. Няма опасност, ако прекалите с ласките и похвалите, да го превърнете в самовлюбен егоист. У него самолюбието и високото самочувствие, което му изграждате, винаги ще се уравновесява с вродената му скромност и боязливост. Така че, мили родители, давайте на вашето дете Дева ежедневната дажба от емоционални витамини заедно с рибеното масло.

Още от малко то ще си създаде постоянен ред и навици. Затова е най-добре да има самостоятелна стая. В противен случай често ще се сърди, когато премествате нещата му на друго място или не разбирате желанието му да се усамоти. Не бива да се нарушава дневният режим, който само си е изградило.Това ще го разстрои. Не го предизвиквайте много да откровеничи. То обича да критикува и уж забавно, но иронично така може да имитира недостатъците на всеки член от семейството, та чак да се изприщите от неудобство. Майката трябва да бъде подготвена, че това дете ще бъде претенциозно и придирчиво по отношение на храната и готвенето. В картофеното пюре не може да има никакви бучици. В яденето - никакви силни подправки! Тези капризи ще бъдат компенсирани обаче от други качества. Детето Дева проявява удивително чувство за отговорност. То така мило и грижовно съчувства на мама, когато я боли глава, или на татко, когато има проблеми в службата. Помага в къщната работа, не харчи неразумно джобните си пари и е за пример в училище. Приятно е да имаш такова дете вкъщи, макар че отвреме-навреме ще ви се прииска да го шляпнете, когато ви кара да почистите докрай семчиците от лютите чушки или не иска да облече току-що изгладената блузка, защото имала две гънчици.

Детето Дева обича животните, особено по-малките. С удоволствие се грижи за тях. Не му взимайте обаче куче, което ще стане огромно. По-добре донесете вкъщи някое птиче или малко коте. А забелязали ли сте с какъв интерес то наблюдава мравките? Движението около един мравуняк занимава и интригува неговото практично и любознателно съзнание.

За възрастта си това дете обикновено е по-умно от останалите деца. Съобразявайте се с мнението му. Бъдете ясни и точни в изискванията си към него и то ще се постарае да ги изпълни. Развивайте и поощрявайте въображението му. Не се страхувайте, че ще го разглезите или ще го превърнете в празен мечтател. Именно мечтите, които ще му вдъхнете като дете, биха му осигурили онова емоционално равновесие, което ще му е особено нужно, когато порасне. Внушете му нещо прекрасно и приказно, към което да се стреми. Мисълта за сбъднати като с магическа пръчка желания ще го спасява от самота през следващите години.

Детето Дева е един истински малък реалист. Затова може би не обича най-много на света измислиците и приказките. Но има нужда от тях, повярвайте ми!

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост