ВЕЗНИ 24 септември - 23 октомври

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ВЕЗНИ 24 септември - 23 октомври

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:42

Изображение

ВЕЗНИ
24 септември - 23 октомври


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ВЕЗНИТЕ

Родените под знака на Везни са любезни и възпитани хора. Ако са ви на гости обаче, няма да се стърпят да оправят картината на стената, защото виси в единия край. Или да изключат пуснатия прекалено силно телевизор Обичат да са сред хора, но не понасят сборищата и тълпите. Посредници са в кавги и разправии и успокояват духовете. В същото време любимото им занимание е да спорят страстно. Обикновено са добри и мили, но често са мрачни и раздразнителни. Ненавиждат заповеди и чужди нареждания. Много интелигентни са, и заедно с това наивно лековерни. В един момент ще се уморите от приказките им, а в следващия ще бъдат най-добри и търпеливи слушатели. Неуморни и неспокойни по натура, те рядко бързат или тичат. Май вече съвсем ви обърках. Този слънчев знак е толкова противоречив, че изумява и самите тях, не само вас.Хората си мислят, че Везните олицетворяват любовта, красотата, доброто и светлината. Би било чудесно, но не е точно. Спомнете си Юджийн О\'Нийл и пиесите му. Действително символ на този знак са везните на правосъдието. Но хората, родени под него, не са винаги спокойно уравновесени. Отбийте се в някоя аптека и наблюдавайте известно време аптекарските везни. Най-напред едното блюдо пада надолу, после се вдига нагоре и пада другото. Движат се така с все по-малка амплитуда, докато се изравнят.

Сега вече няма да си мислите, че Везните са напълно уравновесени, спокойни и мили хора. Такива са само в половината от времето. В другата половина са объркани, сприхави и мрачни. Преди да замрат в пълно равновесие като аптекарските везни, те са ту весели и в приповдигнато настроение, ту обезсърчени. Колебанията следват едно след друго. Затова пък накрая божественото им равновесие е великолепно.

Искам да обърна специално внимание на външността на хората от тази зодия. Тя е не по-малко интересна от характера им. Типична външна черта са трапчинките -обикновено две на бузите или една на брадичката. Ако не ги откриете на лицето, вижте коленете им. Трудно ще бъде да обясните на момичетата защо зяпате коленете им, но опитайте. Това ще ги заинтригува. При мъжете ще бъде още по-трудно. Единствено на плажа или на тенис-корта можете да направите това незабелязано. Не губете присъствие на духа, ако изведнъж се окаже, че трапчинките са налице, но човекът не е роден през октомври или края на септември. Накрая все пак ще излезе, че има асцендент Везни.

След трапчинките обърнете внимание на лицето. То е с правилни и приятни черти, добре балансирани. Дори и разгневени, Везните никога не изглеждат грозни. Гласът е мелодичен и наподобява звънче. Затова тези хора могат да кажат: „Мразя те и сега ще ти цапна един!\", а то да прозвучи сякаш рецитират „Колко те обичам\" от Браунинг. Това впечатление се засилва и от аленочервените устни и дъгообразната форма на устата. Въобще лицето на една типична Везна прилича на торта или мелба, покрита със сметана и захаросани плодове. На всичкото отгоре те умират за такива неща.

Планетата, която управлява Везните, е Венера. Затова почти всички жени са красиви, а мъжете - хубави и представителни. Естествено, не всички красиви хора на земята са Везни. Красотата на Венера обаче е една и се отличава от красотата на другите слънчеви знаци. Лично аз разпознавам представителите на този зодиакален знак, като си представям най-напред лицата на Бриджит Бардо и Дуайт Айзенхауер, и едва след това продължавам нататък. Тук обаче трябва да имате предвид следния проблем: понякога жените приличат на Айзенхауер, а мъжете на Бардо. С това съвсем не искам да кажа, че жените Везни са мъжествени, нито пък обратното. Напротив. Първите са си точно толкова женствени, колкото трябва, за да завъртят главата на всеки мъж. Вторите са доста ярки животни от мъжки пол, които притежават особена чистота, така че в никакъв случай не ще ги помислите за боксьори или борци. Дори и тези от Везните, които не са все пак красиви, имат очарователно изражение. Това се дължи на усмивката им. Тя преобразява и най-недодяланите, и най-семплите като черти - в буквалния, а не в преносния смисъл на думата. Изобщо усмивката на Везните е пухкав бял облак и ярко слънце (което може да разтопи шоколад от двайсет крачки), взети заедно.

Подобно на Венера повечето Везни са по-скоро закръглени, отколкото слаби и кльощави. Но в никакъв случай не са дебели. (Единствено асцендент Телец може да доведе до по-голяма пълнота). Косата им е къдрава или поне чуплива. Дори да са се подложили на пълна диета и да са постигнали мечтаната елегантно-манекенска фигура, кръглото им лице ще ги издаде. Бриджит Бардо е типичен пример за външността на този слънчев знак. Никой не би казал, че тя е пълна, но пък и съвсем не е ъгловата и кльощава, нали?

И така, Везните са приятни за околните и привлекателни със своите трапчинки, винаги търсят красота и справедливост и не капризничат. Вероятно си мислите, че те са галеници на съдбата и орисницата им е дарила най-добрите качества. Наистина е удоволствие да се общува с тях, но само когато блюдата са уравновесени. Защото същата орисница или фея кръстница, както искате я наречете, непрекъснато почуква с вълшебната си пръчица ту едното, ту другото блюдо. Тя самата се колебае и прехвърля своята нерешителност върху горките Везни. И вижте какво ще последва от това. Най-напред от устата им избликват леещи се думи подобно на водопад. В следния миг кротко и търпеливо вече слушат другите. Когато около тях избухва пререкание, те умиротворяват спорещите. И веднага се обръщат на сто и осемдесет градуса, вземайки страна в спора заради самото удоволствие от него.

Везните търсят хармония. Въпреки това често се пристрастяват и изпадат в крайности, с което нарушават всякаква хармония. Те могат дни и месеци наред да са активни и необикновено работоспособни. Да преместват планини. Да дремват няколко часа и отново да са на крак - бодри, изпълнени с енергия. Но в един момент, съвсем неочаквано, да се отпуснат на дивана и да кажат: „Стига толкова!\" Тогава и с топ не ще ги помръднеш. Изпадат в такава летаргия, че напълно оправдават другото име на слънчевия си знак - „Лениви Везни\". Четат или се прозяват, дремят и гледат телевизия, безсилни дори да се довлекат до спалнята. Никакви външни сътресения не могат да ги засегнат, нищо не достига до съзнанието им. Сякаш са извънземни, които не чуват и не разбират. Когато мине времето за възстановяване, скачат енергично и отново хукват така, че не можеш да ги познаеш. Пак планират камари от работа и ги отхвърлят с лекота. Кажете тогава на някой около тях, че Везните са мързеливи, и той няма да се съгласи за нищо на света. Както няма да се съгласи и онзи, който ги е виждал в момент на пълна отпуснатост, че те са олицетворение на кипящата енергия и деловитост.

Въпреки тези си състояние Везните не са двойствен знак - поне не в този смисъл, в който това се отнася за Близнаци. Те наистина изпадат ту в едно, ту в друго състояние, но това няма нищо общо с абсолютната промяна на характера у Близнаците. Защото Везните усещат със своето шесто чувство, че трябва да редуват периоди на активност с пълна почивка, за да възстановят хармонията на тялото си. Навярно техните клетки са устроени така. Но хармонията на разума и чувствата не винаги се подчинява на това шесто чувство или инстинкт. Затова те са в състояние да плачат от радост и умиление, сетне да се заяждат остро и невъздържано и в следващия момент да се превърнат във весело чуруликащи птички. Във всеки от тези моменти обаче чувствата им са искрени и силни. Също така те имат склонност да приемат философски и смешното, и тъжното в живота. Това им помага да запазят душевното си здраве и покой.

Най-голяма опасност за здравето на Везните крие пристрастяването им към нещо. Ако прекаляват със сладкишите, това ще им докара стомашни оплаквания, затлъстяване и петна по кожата. Прекаляването с алкохола води до болести на бъбреците и пикочния мехур. Често се появяват силни главоболия или мигрени. Гърдите са слабото място, по-рядко се появяват проблеми в краката. Язвата е резултат от начина им на живот - емоционално объркан характер и нещадене на храносмилателната система.

Везните могат да бъдат по-здрави от другите, ако не се преуморяват и съблюдават точно редуване на работа и почивка, което изисква организмът им. Когато са болни, имат нужда от пълен покой без никакви емоционални преживявания. Леката музика, хубавата книга и приятните ободряващи думи ще ги вдигнат скоро на крака.

Характерът на родените под този слънчев знак е съставен по равно от склонност към безкрайни спорове, търсене на истината и баланса, нерешителност, желание за посредничество, упорита неотстъпчивост, преследване логиката на нещата, справедливост и доброта. Както виждате, преобладават положителните качества. Нека сега да разгледаме и осветим поотделно тези слънчеви черти. Ще започнем с най-характерната - стремежа към спорове. Везните винаги намират за какво да спорят, с повод и без повод. За времето например. Ако случайно имате неблагоразумието да нападнете младежта за нейната разхайтеност и невъзпитаност, пригответе се да чуете защитна реч. За чудесните млади хора, за Корпуса на мира и неговата дейност в служба на обществото. Разпалено, с жар ще бъдат възхвалявани прекрасните добродетели на всички подрастващи, макар в същото време собственият им син да е нехранимайко. Ако заявите непредпазливо пред тях, че законите са несъвършени, а съдиите и прокурорите -корумпирани, пригответе се да чуете цяла тирада за върховната закрила на правосъдието и честността на адвокатите, всичко това подплатено с примери от Римското право и Гражданския кодекс на Франция. Изпуснете ли се да кажете: „При наличието на всички тия стресове и шумове е неразумно да се живее в града. Човек трябва да си намери местенце на село - там тишината и спокойствието са несравними\" - правите голяма грешка. Едва дочули последната дума, Везните скачат като бик пред червен плащ. Подхвърлете им само нещо за сравнение, и няма да спрат цяла нощ. Е, имате шанс да ви оставят на мира за една лека закуска. През останалото време ще доказват преимуществата на града с неговите театри, музеи, паркове, с празничните ярки светлини и клаксони на такситата. Ако обаче сте били на противоположното мнение в по-горните случаи, Везните убедително ще ви развият тезите за все по-страшната престъпност при младото поколение, за безчестието и подкупността у служителите на реда и закона, за пасторалната и идилична картина на селото. Общо взето за тях няма голямо значение коя страна в спора ще застъпват, стига да е противоположната. При положение, че им стане интересно, могат да сменят позицията си по средата. Кажете им, че харесвате еди-кой си филм, и ще ви изброят недостатъците му. Направете го на пух и прах и те ще го превъзнесат. Похвалете някоя книга и ще чуете упреци за стила й. Разгромете я и ще ви бъдат изтъкнати достойнствата й. И при всички тези непрекъснати логически умозаключения Везните се опитват да са справедливи. Те търсят истината, верния отговор, след като обмислят и претеглят всички възможности.

Разбира се, това е едно много добро качество, стига Да не изгубите търпение и да не ви влуди безкрайното обмисляне и претегляне. Или пък то да не доведе самите Везни до състояние на постоянна нерешителност. Иначе с умението си да дава точни и справедливи преценки генералът Везни е отличен стратег, който може предварително да спечели битката при внимателно обмислен план. За него справедливостта е всичко. Умението му да се съобразява с другите, да успокоява нервното напрежение, да балансира го превръща в най-добрия посредник и парламентьор. Войната и кръвопролитията го карат да страда. Той ги ненавижда. Затова ще остави друг да взима светкавични решения под куршумите, докато той планира блестящи стратегически маневри, с които да спаси хиляди човешки живота и да спечели победа.

Ако имат неблагоприятно разположение на планетите при раждането си, Везните могат да бъдат безкрайно нерешителни. Сутрин ще се колебаят коя обувка да обуят по-на-пред или пък от коя страна на леглото да станат. На работното си място дълго ще търсят вярното решение, докато времето за това безвъзвратно отлети. В компания могат да ви докарат до лудост, колебаейки се къде да седнат и какво да си вземат. Обичат да разсъждават така: „Ако направя това, ще се случи еди какво си. От друга страна, ако постъпя обратното, току-виж станало това и това.\" А блюдата им се люлеят в умопомрачение нагоре-надолу. Мъчително е да наблюдаваш отстрани такива колебаещи се Везни. На всичкото отгоре те не обичат никой да ги притеснява и да ги кара да бързат в моменти на размисъл. Проявите ли нетърпение, ще се превърнат в такива инати, че дори Телецът ще бледнее пред тях. Нетърпението е качество, което повечето Везни не понасят. Неуравновесените, прибързани и импулсивни хора ги хвърлят направо в паника.

Най-забавното в цялата ситуация е, че те отричат яростно нерешителността си. Ако се опитате да свържете поведението със слънчевия им знак, ще се дръпнат обидено: „Не съм нерешителен. Това не е вярно и изобщо не дава представа за мен.\" Постарайте се да скриете усмивката си. За себе си те мислят, че даже са много решителни и твърди, защото, макар да им е нужно време да определят становището си (това го забравят на мига), щом вземат окончателно решение, за нищо на света няма да го променят. Не се оставяйте да ви подведат. Когато твърдят, че изобщо не се затрудняват с решенията си, те просто подхващат типичния за тях спор, така че можете да им го кажете. Ще им е от полза да разберат, че с това доказват истината за слънчевия си знак. Или им кажете: „Очаквах реакцията ти. Везните вечно спорят.\" Това ще ги влуди, но може и да им помогне да разберат истината, а те търсят именно нея, както и логиката. Подхвърлете им, че са несправедливи, щом не вземат предвид всички аргументи -това също ще им натрие носа.

Много малко от родените под знака на Венера са ексцентрични или надменни. Болшинството са благородни, честни, а в колебанията си приличат на буйна пшеничена нива с грациозно люлеещи се на вятъра класове. Нехайството им е чуждо. Умеят да се съсредоточават в работата си, да обмислят дълбоко и внимателно подробностите. Не обичат да претупват нещата или да започнат прибързано нещо и после да се налага да го повтарят. Мразят недостойните изблици на гняв, макар самите.те да са подвластни на подобни крайности, ако личността им е подложена на насилие.

Везните обичат хармонията на звуците и цветовете. Имат вродено чувство за прецизна употреба на думите -и писмено, и устно. Затова се отнасят с голямо уважение към книгите и обикновено имат богати библиотеки вкъщи. Предпочитат луксозните и красиво издадени книги пред евтините джобни издания. Подвластни са на изкуството. Обожават всичко добро, чисто и красиво, на чийто фон могат да изпъкнат. Артистични души, те обикновено са в центъра на културния живот и прояви. Въодушевяват ги меката светлина, приглушената успокояваща музика, интересният разговор, добрата храна и хубавото вино. Умът им притежава и блясъка на диаманта, и нежното сияние на опала. Движат се в подвижния елемент на въздуха и отразяват полезността на медта - металът, който им носи Щастие. В интелигентните им разсъждения и тънкото чувство за хумор се долавя известна хладина и отчужденост, а Венера ги озарява с покой.

Едното блюдо на Везните е пълно с ярките златни листа на октомври, носещи дъх на есен, а другото - с букети от свенливи теменужки, напоени със свежия аромат на априлски дъжд. Щом блюдата се залюлеят, ведрият оптимизъм се заменя от безмълвна паника или самотна депресия. А уравновесят ли се, между богатия им буден интелект и нежната отзивчива душа се установява съвършена хармония. Зимата е прекалено студена. Лятото - твърде горещо. Те трябва да смесят едното с другото, за да постигнат съвършенството на есента и пролетта.

Когато проумеете загадката на Везните, ще разберете истински и хората от тази зодия.


МЪЖЪТ ВЕЗНИ

Този мъж ще ви даде всякакви съвети, при това безплатно. Ще подскаже решението на заплетените ви проблеми и ще отговори на всичките ви въпроси. Няма да отговори единствено на моминските ви мечти и блянове. Май ще се наложи да ги промените. Навикът му да разсъждава по всеки въпрос и да търси верния отговор се отнася включително и за любовта и това може да ви влуди. Във всички случаи ще претърпите поражение. Колкото и да ви се иска, трудно ще се измъкнете от чаровната клопка на Везните, ако вече сте се хванали в нея. Опитате ли се да избягате, той ще ви убеди да останете с логични и разумни доводи, които не можете да оборите, без да сте завършили поне Харвардския университет. При това ще бъде толкова мил и нежен, че ще забравите изнервящата непоследователност на характера му. Свършено е с вас, когато най-накрая ви се усмихне и преобърне сърцето ви.

Край, загубили сте битката. От този момент нататък ще вършите всичко, което той пожелае, за да го направите щастлив и да получите като най-голямо възнаграждение чаровната му усмивка. Ще се стремите към нея както жадния към водата. Има нещо магнетично у този мъж. Той създава около себе си божествена атмосфера. Очарованието му е естествено и не прилича на хипнотичната настойчивост на Скорпиона. Но не бъдете толкова наивна да си въобразявате, че щом е управляван от Венера, любовта ви с него ще е безбурна. Понякога и Венера има почивни дни! Тогава трябва да правите какви ли не фокуси, за да го накарате да ви погледне или да помръдне. Все пак когато блюдата на Везните са в равновесие, животът с родените под този слънчев знак може да опиянява като чаша със златна амброзия, да е пълен с много смях, безгрижие и свобода като живота на олимпийските богове.

От друга страна (припомням любимата му фраза) вземането на решение за мъжа Везни е изключително тежка задача. Дори да достигне до него, може да го промени всеки момент, ако сметне, че е сбъркал. Имам позната, която се надяваше да започне бизнес с такъв човек и така можа да изпита всички затруднения, създавани от непоследователния му характер. Една прекрасна утрин двамата се срещнали и споделили идеите си. Направили оптимистични планове за бъдещето, обсъдили в подробности всички въпроси и задачи. После той я закарал с колата си в кантората й. Всичко било прекалено розово, за да е истина. Жегнало я съмнение да не е сънувала, затова му позвънила веднага по телефона. Той потвърдил всичко и се разбрали да се видят следващата седмица.

- Между другото - казал й накрая - няколко дни няма да ме има. Исках да ти кажа, че... - поколебал се за миг, но това убягнало от вниманието й - знам какво те тревожи. Няма да променя намерението си. Ще направим всичко както сме го замислили, ще бъде о\'кей.

Следващата седмица въобще не се обадил. Тя изгубила търпение и сама му позвънила.

- Не ти се обадих, защото исках да дообмисля нещата. - Последвала дълга пауза. - Знаеш ли, май на първо време трябва да опитам с нещо по-малко. А с твоя проект ще се заловим следващата пролет, обещавам ти! Разбираш ли, реших, че е най-добре да поизчакаме, а? Нека отложим засега плановете си.

Тя се зарекла, че повече няма да му проговори. Кипяла от негодувание заради лекомисленото поведение на този жесток и безотговорен човек. Но след месец го срещнала случайно на улицата. Поздравил я любезно, а тя изненадана измънкала нещо и веднага съжалила, че не го е убила на място. Тогава той се усмихнал. И това решило проблема. Станала отново негова пламенна почитателка, убедена, че повече не е способен да я изиграе. До ден-днешен го защитава яростно от всички и само ако чуе, че някоя от мечтите му може да се провали, бърза да му се притече на помощ, само и само да го види отново усмихнат.

Е, щом такова нещо е възможно при делови отношения с мъж Везни, какво ли остава при интимните. Едва ли ще успеете да се изплъзнете, ако се влюбите в един от тези неотразими чаровници. Все едно бдителността ще ви изневери. Затова по-добре извърнете глава, когато той се усмихва. Запушете си ушите, когато започне да ви говори със своя мек кадифен глас, от който ще ви полазят блажени тръпки. Защото Любов и Везни са синоними. Везните са създали любовта, като са й придали изяществото на изкуство. И са направили това с далеч по-голям финес, отколкото да кажем един Лъв, Скорпион или Телец. А това подсказва някои неща.

И така, мъжът, роден под знака на Венера, владее до съвършенство изкуството на любовта. Деликатните стратегии на Купидон са в кръвта му. С лекота може да се добере до всяко момиче и да го омае. Но щом то падне в обятията му, той се обърква и не знае какво да прави. Дали да се възползва от ситуацията в момента, когато момичето е загубило ума и дума от любов и е готово да се отдаде, или да предложи брак.

Или и двете. Или нито едното. Душевната борба започва и на Везните вече не им е чак толкова приятно и леко.

Все пак тези мъже никога, и до дълбока старост, не губят интерес към другия пол. Нищо че с възрастта чувствата стават все по-платонични. Важното е, че красивата приказка продължава до сетния им дъх и в мислите си те се пренасят в разкошна бална зала, където летят във вихъра на танца с най-прекрасното момиче.

Мъжът Везни не обича да наранява чувствата на другите. Той ненавижда думата „не\" и рядко си дава сметка, че отлагането е по-жестоко от окончателното скъсване, след като връзката е обречена и няма бъдеще. Единствено Водолеят може да го надмине по нерешителност. Ако почувства, че е бил несправедлив към някого, на когото е държал, безконечно ще се терзае. Несправедливостта за него е едно от най-големите престъпления, равносилно едва ли не на убийство. Ето защо често прави грешката да предлага брак (след като отлично знае, че този брак ще завърши с развод), тъй като грубият отказ не е в природата му. Или пък изчаква и безкрайно протака обяснението или предложението и така пропуска голямата любов на живота си. Сякаш всеки момент мъжът Везни балансира върху нож с две остриета, който или съсича истинската любов на парчета, или му отрежда труден и краткотраен брачен живот.

Везните са склонни към непостоянство. Те флиртуват много, особено на младини. В търсенето на идеалната жена често сменят приятелките си. Понякога смесват приятелството с любовта. Но рядко се съкрушават и се потапят в любовна мъка, макар че непрекъснато се заплитат в експериментални истории. Мъжът Везни забравя обидно бързо флирта или несподелената любов, на която не й е било писано да се превърне в нещо по-сериозно. Единствено Близнаците и Стрелецът го надминават в това отношение. Той е в състояние да понесе няколко удара, без да позволи на страданието да го сломи. Само в изключителни случаи болката от нещастната любов е опустошителна. Това обаче е толкова рядко, че трудно се откриват примери. Малко по-лесно ще намерите простодушен добряк, попаднал в капана на властна и страстно влюбена жена, който не смее да я изостави, защото тя му е внушила, че с това ще извърши по-голям грях от нарушаването на десетте божи заповеди, взети заедно. Но и двете крайности са изключения, тъй като болшинството Везни съумяват да запазят свободата си и не се оставят да бъдат обвързани със сантиментални вериги.

Роденият под знака на Везни не се стреми към вашите тайни. Само на пръв поглед изглежда такъв. Ако го огледате внимателно, ще видите, че той не забелязва какво става дори под носа му. Да, ще спори до безкрайност, но не за да разбере личните ви намерения и подбуди, а да разгадае абстрактните теории, с помощта на които ще стигне до точна преценка. Той просто иска да разнищи фактите и да ги постави по местата им. С блестяща логика и проницателност ще обсъди всички „за\" и „против\", докато не стигне до най-правилното и целесъобразно решение. И Соломон с цялата си мъдрост не може да надмине типичното за Везните категорично, честно и безпогрешно заключение. Психологическите упражнения, както и дълбоката проницателност на Рибите, Скорпиона и Водолея са чужди на мъжа Везни. Според него те замъгляват кристално чистата картина, която той търси. Фактите и само фактите тук имат значение.

Ако сте разточителна, той ще направи извода, че няма защо да рискува да ви кредитира. Предположението, че пилеете пари в търсене на емоционална сигурност, съвсем не може да стигне до съзнанието му. Мъжът Везни не е вашият психоаналитик. Ако пък сте стисната, внимателно ще изследва спестовността ви с единствената цел да достигне до най-точната похвала за навиците ви. И през ум няма да му мине, че това се дължи на тайния ви страх, че бедността би ви направила зависима от някого. Безразборните полови отношения го подтикват да спори яростно за последиците от това за обществото; фригидността му дава повод да търси отчуждението в човешките отношения. Но никога няма да се замисли за болката, която причинява първото, и дълбокото чувство на неудовлетворение - плод на второто. Той е само арбитър. Така както много съдии произнасят справедливи решения - резултат от внимателното претегляне на всички факти по случая, но малко от тях ще ви попитат защо червеният цвят ви изнервя или ще ви разберат, когато сте изгонили от къщи съпруга си заради хобито му да събира пижами на червени райета. Никога не забравяйте, че Везните спорят от чисто абстрактно любопитство. Те само създават впечатление, че вечно се ровят и сплетничат.

Истината е, че е почти невъзможно да измъкнете от мъж Везни поверената му тайна. Затова спокойно можете да му се доверите. Но в същото време той ще бъде и най-строгият ви съдник. Много скоро ще разберете, че не е в състояние да долови онова, от което най-много имате нужда, или да удовлетвори всичките ви копнежи (освен ако асцендентьт му не е воден знак или Луната не е във воден знак). Фактът, че е опитен и умел в любовта, съвсем не означава, че ще отговори със състрадание на чувствата и настроенията ви. Достатъчно му е това, че трябва да се справя със себе си и собствените чувства. Най-досадно ще му бъде, ако потърсите закрила или му се оплачете, че някой ви е наранил дълбоко. Първият му въпрос ще бъде: „А ти какво му направи? (На него или на нея, според случая.)\" След това ще посочи вашите грешки и ще проанализира поведението ви, докато не ви вбеси и вие не закрещите от яростно възмущение. Но колкото и да крещите, той няма да вземе страна, дори да смята, че сте права. А сантименталните изводи просто ще му убягнат.

Мъжът Везни не осъзнава, че жената до него има нужда да бъде разбрана напълно. Това често създава напрежение в брака. Наистина изглежда невероятно, че той може да е толкова проницателен в абстрактното, толкова логичен в своите блестящи умозаключения и в същото време толкова невъзприемчив и безразличен към всичко, което причинява болка и трепет в душата ви. Но това е едно от противоречията, които трябва да приемете, ако живеете с мъж от тази зодия. Е, положението може да стане по-поносимо, когато ви озари с лъчезарната си усмивка и добротата си.

Типичните Везни са доста разточителни. Те смятат, че парите трябва да се харчат за неща и занимания, носещи красота и щастие. С изключение на моментите, когато вашият мъж Везни си почива или изпада в летаргия и не обича да го безпокоят, домът ви ще бъде притегателен център на гостолюбие. Затова се пригответе да бъдете добра домакиня и да посрещате приятели през по-голяма част от денонощието. Но не водете съпруга си навън, на непознати места, където многолюдието и шумът ще оскърбят чувството му за хармония. Тълпите нарушават вътрешното му равновесие. Неговият светски живот е богат на интелигентни ярки личности, но щом компанията се превърне в голяма група от топли тела, той започва да се бори за въздух. Всички Везни изпитват неприязън и отвращение от физически контакт с човешки маси. Затова вашият мъж може да ви изостави сама в претъпкан театър. При това без всякакво обяснение и съвсем не защото ви мрази. Просто е почувствал пристъп на клаустрофобия - нещо типично за Везните.

Безпорядъкът и хаосът вкъщи дразнят най-много мъжа Везни. Затова не оставяйте бутилката с мляко и другите неща, които току-що сте купили, където ви падне. Не пускайте силно радиото и телевизора. Не простирайте чорапите в банята. Не допускайте миризмата от кухнята да стигне до чувствителния му нос. След като сте сготвили лучена супа или сте опекли чеснови хлебчета, напръскайте дома си с ухаещ на бор дезодорант и така му създайте усещането за свежа северна гора. Не му сервирайте хляба направо с опаковката и не слагайте книжни кърпи вместо салфетки. В противен случай се обричате на не особено веселия живот на разведена. Най-бързият начин да го накарате да загуби интерес към вас и брака ви е да оставяте леглата неоправени, прозорците неизмити и къщата непочистена. Той ще намери убежище от тази дисхармония във все по-продължителните дремки и все по-често ще прекарва вечерите навън, докато накрая престане да общува с вас. Може да е най-немарливият човек на света, но ще очаква вие да прибирате захвърлените му чорапи и разпилените от него вестници. Ако светлозелените пердета не подхождат на килима в кафяви тонове, този мъж ще се цупи години наред, без да разбира какво го дразни. По-добре обзавеждането вкъщи да е в пастелни тонове. С типичната за зодията си доброта той едва ли ще седне да се оплаква, но нищо чудно собствената му секретарка с нейния съвършен вкус да започне да му се струва все по-привлекателна.

За да се запази вътрешно устойчив, мъжът Везни наистина ума нужда от хармония. Затова домът му трябва да е красив и спокоен оазис сред хоаса на външния свят. В противен случай везните му непрекъснато ще са дебалансирани. Тъй като той рядко се замисля и изследва задълбочено мотивите, ще се наложи сама да откриете причината защо не си стои вкъщи или защо непрекъснато спи. Запомнете, че вие трябва да сте неговият психоаналитик, защото мъжът Везни не умее да се самонаблюдава. Въобще няма да се сети, че причината да се чувства дискомфортно е лъсналото ви от масажен крем лице или омазаните със сладко деца. Едва ли ще си даде сметка, че оранжевата завеса в банята го прави нещастен, а литографията на Джордж Вашингтон с армията си, окачена над камината, дразни чувството му за естетика. Няма да разбере и защо все забравя да ви целуне за лека нощ и за добро утро, но логиката ще му подскаже, че нещо не е наред, и това ще го накара да страда още повече. Затова не се бавете, а разтребете къщата навсякъде, съберете вестниците и играчките, намалете звука на телевизора, свалете ролките, сложете си най-хубавия парфюм, купете небесносиня завеса за банята и на мястото на Джордж Вашингтон окачете приятно за окото копие на Дега. Тогава една сутрин ще се събудите и ще откриете до себе си съвършено нов човек.

Децата във вашето семейство винаги ще са спокойни и облагодетелствани от чувството му за справедливост. Бащата Везни следи по-големите да не бият и използват по-малките, а те пък от своя страна да не чупят спиците на батковия велосипед. Той ги учи на дисциплина с разум и авторитет, като се опитва да осмисля наказанието, ако се наложи, с цялата си логика. И децата също като вас се разтапят от чара и усмивката му; и те се ядосват и дразнят от непрекъснатите му спорове. Интересното е, че този мъж не жадува с нетърпение да се родят деца в семейството. Но след като са дошли на бял свят, той преценява, че е по-добре за него да спечели любовта им и да се наслаждава на бащинството, отколкото да се обрича на самотни старини. Така се превръща в предан родител.

Никога обаче не допуска бащинската обич да надделее над съпружеската. Това е характерно за Везните и от двата пола - на първо място е партньорът и чак след това децата. Затова не се опасявайте, че любовта му към вас ще намалее след раждането на децата. Това може да се случи само ако забравите да махнете едно от двете - зелените пердета или кафявия килим, или ако мивката в кухнята ви е пълна винаги с мръсни съдове.

И един последен астрологичен съвет. Ако сте влюбена в мъж Везни и имате сериозни намерения, не се колебайте, а по-скоро му направете предложение за брак сама. Само много внимавайте да не ви убегне онзи негов особен нрав, който го кара да ви остави да вземете съдбоносното решение, та когато се окаже, че съвместният живот не върви, безгрижно да каже: „Ти взе това решение, не аз.\" Единственият начин да се изравните по точки с него е да заявите уверено: „Да, аз реших. Ако бях оставила на теб, досега щяхме да стоим под дъжда, повтаряйки „Обичам те!\", и отдавна да сме хванали пневмония.\" Естествено, той веднага ще понечи да спори с вас, но точно преди това или след като го фраснете с тенджера по главата, ще се усмихне и... е, и отново ще се намерите под дъжда, повтаряйки „Обичам те!\" Мисля, че съветите ми бяха дотук.


ЖЕНАТА ВЕЗНИ

Едно дете веднъж ме попита защо жените носят панталони, а мъжете използват силен одеколон. Доста труден въпрос, нали? Тогава побързах да отговоря в типичен за Овена стил, за да предотвратя друг подобен.

- Защото у всеки мъж има нещо женствено и у всяка жена - нещо мъжко. А сега дай да поиграем шах.

И досега този спомен ме кара да се гордея със своята Марсова мъдрост и пъргав ум. Ако твърдението ми е вярно до известни граници за всички слънчеви знаци, за Везните то е съвсем вярно. Защото и у най-силния и мъжествен представител на тази зодия ще откриете черти, характерни за другия пол. В същото време Венера си прави подобни шеги и с жените Везни.

Тези жени може да са нежни и деликатни, изтънчени и крехки. Може да ухаят на скъп парфюм и да се обличат в коприна и дантели. Но въпреки цялата си женственост и грациозност родената под този знак носи често панталони и те много й отиват. Разсъжденията й не отстъпват на мъжката логичност, напротив - могат да се мерят и да се окажат дори по-добри във всяка дискусия. При това жената Везни крие твърде изкусно женското си начало и няма да ви остави лесно да го разгадаете. По време на медения месец тя ще ви щади и ще внимава да не ви победи на шах, но съвсем няма да крие острия си ум. И няма да закъснее да ви докаже в крайна сметка на какво е способен той.

Повечето родени под знака на Везните жени демонстрират остроумието си винаги, когато имат възможност да спорят. Независимо за какво е спорът - дали за това как трябва да носите ризата си или защо не се издигате в службата. (Според нея вината за последното е поравно на вас и на шефа ви). Ако не се хванете на въдицата, тя е в състояние да спори със себе си. Може да започне сама спора, да го води сама и да го завърши победоносно пак сама. Нужно й е единствено отвреме-навреме да подхвърляте „Не мисля така\" или „А защо?\", след което да я оставите да произнесе блестящия си монолог. Той може да продължи и цял час. През всичкото време ще я гледате прехласнат и ще се опивате от чара й. А когато ви дари с прелестната си усмивка, ще бъдете свършен и ще промените намеренията си както тя иска. Най-интересното е, че обикновено жената Везни е права и решенията й са поточни от присъдите на върховния съд. Един политически сезон например й дава безброй възможности да шлифова своя полемичен и риторичен талант. Накрая, решила все пак на коя страна да застане и кого да подкрепи, тя се превръща в истински политик.

За да разберете по-добре жената Везни, ще ви демонстрирам набързо нещо. Представете си, че сте в една стая с дванайсет жени и обсъждате, да речем, темата за визитните картички. Нека преминем набързо по Зодиака и да видим как ще протече разговорът.

ОВЕН: Нямам нужда от тях. Телефонът ми върши по-добра работа.

ТЕЛЕЦ: Аз рядко посещавам някого. По-често на мен ми идват гости.

БЛИЗНАЦИ: Визитни картички ли? Че кой има време за това?

ЛЪВ: Ако са наистина безумни и върховни...

ДЕВА: Трябва да направя справка с Емили Пост и да видя какво точно казва тя.

СТРЕЛЕЦ: Господи! Да не би да искате да кажете, че хората все още си губят времето с тези глупости?

СКОРПИОН: Не ги ли заваря вкъщи, няма да ме видят повече. Те ще съжаляват за това, не аз.

ВОДОЛЕЙ: Стори ми се, че чух гръмотевица. Дали не заваля?

РАК: Визитните картички са много безлични. Аз бих оставила бележка.

РИБИ: Усещам подсъзнателно кога хората не са си вкъщи или кога искат да ме видят и отивам само във втория случай.

КОЗИРОГ: Обичаят е много благопристоен. Има ли смисъл обаче да обсъждаме дизайна? Ако не е гравирана, това не е никаква визитна.

ВЕЗНИ: Зависи. Ако държите на традициите и протокола, трябва да имате визитни картички.

От друга страна, съвременната жена е твърде заета, че да се занимава с подобни неща. Хубаво е да се съобразявате с обичая, но има хора, които финансово не могат да си го позволят. И все пак визитките може би си заслужават парите, защото внасят красота и изящество в нашия живот, а тъкмо това липсва на днешното забързано време. Една творческа личност например е добре да си направи визитки със собствен дизайн. Може и да са гравирани. В същото време обаче, ако са съвсем оригинални и самобитни, могат да останат неразбрани от някои хора. На Рокфелер например подобни картички биха му се сторили премного претенциозни. Но като си помисли човек, кой всъщност ходи на гости на Рокфелер? На вашите приятели ще им хареса индивидуалността ви, но може би за предпочитане е върху визитката да има нещо по-простичко. Поне това е моето мнение. От друга страна...

Тя вече е изчерпала всички (или кой знае дали всички) аргументи и се мъчи да подреди собствените си доводи, за да извлече от многото едно единствено становище.

Жената Везни иска да бъде преди всичко справедлива. Е, може и да ви отегчи със своето вживяване в един нищо и никакъв проблем. Но поне прави усилия да се съобразява с аргументите и на двете страни. Докато другите жени си казват направо мнението и хич не ги е грижа какво мислите вие.

Идва ми на ум едно сравнение. Жената Везни прилича на птичка, която се нуждае от много красиви пера за луксозното си гнездо. Ето защо тя работи и преди, и след като се омъжи. Защото й трябват пари за всички онези красиви неща като дрехи, скъпи парфюми, класическа музика. Но има и друга причина. Нейният мъж. Ако има нещо, което цени най-много, това е мъжът, когото е избрала да обича, да уважава и да държи във властта си.

Тя не обича да работи и особено да живее сама. Предпочита съдружието и в бизнеса, и в любовта. Когато посещава астролог, непременно задава един от двата въпроса: „Кога ще намеря подходящ човек за съвместна работа?\" или „Кога ще срещна някого, когото наистина да обичам?\" За нея бракът е съвместно предприятие, в което важат строгите правила на всяка корпорация. Вас като президент ще ви почита и уважава, а тя като председател на управителния съвет Ще ви пази от грешки и ще ви покровителства по женски. Ще се старае да ви отменя и да участва в колкото се може повече ваши ангажименти и дейности. Готова е да забавлява гостите и бизнеспартньорите вместо съпруга си, да го последва, когато той отиде в друг град или смени кариерата си. Ще бъде винаги до него, за да проправя пътя му и да го предпази от прибързани или необмислени решения.

Трябва да й вярвате и да се оставите в ръцете й. Тя просто иска да махне всички камъни от пътя ви. При това го прави много внимателно и не се налага (освен ако няма асцендент в Овен). Положението става по-сериозно, ако вашата жена Везни има кардинален асцендент.

Обикновено представителката на тази зодия е много интелигентна. Нейните анализаторски способности й помагат неимоверно много в бизнеса. Тя ще ви даде по-добър съвет, отколкото вашия банкер. Чувствата не й пречат да вземе трезво решение. С чар и обаяние ще ви поднесе перлите на мъдростта си. Желязната й ръка в мека кадифена ръкавица ви направлява толкова нежно и внимателно, че до края на живота си ще се кълнете, че всичко сте постигнали сам. Мъжете Овен Скорпион, Лъв или Телец боготворят жената Везни. Тя им отвръща със същото. Отстрани изглежда, че това са Адам и Ева, преди да се е появила змията, за да отрови всичко. (Ако и двамата съпрузи са Везни, те са или две нежно гукащи си гълъбчета, или настръхнали един срещу друг противници. При това се мятат от едната в другата крайност почти през ден).

С жена, родена под знака на Венера, ще бъдете щастлив в много отношения. Тя никога няма да отваря писмата ви. Няма да издаде служебните ви тайни, нито ще ви злепостави пред вашия началник. По-скоро ще го покори със същата грация и усмивка, с които някога преди години ви е пленила. В редки случаи, и то само ако има ранен Марс, вашата половинка ще бъде склонна към преяждане, препиване и прекалени емоции. Но рано или късно сама ще си възвърне естественото състояние на божествена хармония. Понякога ще се чудите дали е ангел или дявол, но без съмнение ангелите са по-често на нейна страна.

Твърде емоционална, тя няма да ви даде повод да се оплаквате от липса на физически доказателства за любовта й. Мили погледи, уж случайни докосвания, топли прегръдки и чести целувки ще ви доказват нейната преданост. Е, понякога всичко това може да бъде ефикасна димна завеса за мъжкото, което крие у себе си.

Домът ви ще е като снимка от списание за вътрешно обзавеждане. Цветове и мебели - всичко ще бъде подбрано с вкус. На масата ще има цветя, фин порцелан, свещи, вино и приятна музика. Ако съчетаете това с яркия ум и интелект, няма за какво повече да мечтаете. Да бъде жена до мозъка на костите си за нея е призвание за цял живот. Тя е едновременно и твърда, и мека. Обича да говори, но е и прекрасен слушател, когато имате нужда от това. Мъжкото у нея рядко ще ви притеснява, освен ако не сте един от онези невъзможни мъже като Хенри VIII, които все крещят и очакват от жените си да бъдат послушни съпруги, треперещи да не загубят главите си, ако изтърват нещо друго освен „да\" или „не\". Бъдете сигурни, че вашата съпруга Везни ще казва много повече от това. И съвсем няма да е слаба и беззащитна, както може да ви се стори на пръв поглед, особено ако се подведете от милото й женствено държание. Напротив, тя съдържа в себе си деветдесет процента стомана. Не бива да оставате цял живот сляп за това, само защото не сте разбрали навремето как ви е заблудила с онези първи игри на шах, оставяйки се да я победите. Отворете широко очи и честно си признайте кой задържа лодката във вашето семейство да не се клати. От това мъжествеността ви няма да пострада. Сам ще разберете колко много се нуждаете от протегнатата й за помощ ръка, когато вятърът смени посоката си и вие трудно удържате кормилото. Тя никога няма да се похвали с това и да ви отнеме нещо друго освен по-голяма част от отговорността. Бъдете благодарен на съдбата, че имате до себе си толкова надежден човек.

А иначе наистина е симпатична, когато се обуе в панталони, за да работи в градината или да отиде до супермаркета. Всички жени изглеждат чудесно в панталони, стига да имат достатъчно разум да носят муселин, когато отиват на гости или на прием, и коприна когато си лягат. А жената Везни има разум. Най-ценното й качество е умението да крие дълбокия си остър ум под женствеността си.

Децата във вашето семейство ще бъдат обградени с грижи и обичани от своята майка Везни, но винаги ще бъдат на второ място в сърцето й след вас. По начало основната причина да иска да има деца е не заради тях самите, а за да дари вас с повече щастие като родител. Едно от първите неща, които ще им внуши, е да казват в молитвите си: „Господи, благослови татко!\" Няма да допусне малките да не уважават баща си. Ако играта им смущава почивката ви, тя може да бъде невероятно строга. Ще се ядоса много повече, ако не слушат вас, отколкото ако не слушат нея. Децата на една майка Везни като малки винаги са спретнати и спокойни, защото тя е грижлива и любвеобилна към тях. Но когато е нужно, може да бъде твърда и взискателна, така че като младежи те ще израстат възпитани и изискани. Ако вие ги глезите, тя ще съумява да им дърпа юздите. Ако сте прекалено строг с тях, ще им ушие мека възглавничка за сълзите, но никога няма да ви направи забележка за възпитанието им. Все едно, те са младши партньори, а вие сте президентът на фирмата и това не бива да се забравя.

В определени моменти жената Везни се опитва да се налага. В други може да ви проглуши ушите с приказките си. Понякога прекалява със сладкишите и започва да дебелее. Друг път се налива с вино или не излиза от дискотеката. Всичко това означава, че емоционалните й везни са временно дебалансирани. Но те непременно ще се уравновесят. Стига някой да не е поставил тежкия си крак върху едно от блюдата. Ако то е паднало твърде ниско, добавете малко обич и ще се вдигне. Ако другото е натежало от скръб, проявете повече разбиране и божествената хармония ще се възстанови.

Жената Везни може да изглежда като принцеса на бала, а след него да си обуе маратонки, да облече червеното си карирано яке и да ви помогне да нацепите дърва за камината. Защото е достатъчно грациозна, благовъзпитана и изтънчена за първото и предостатъчно силна и волева за второто. Ще сгрее сърцето ви така, че непрекъснато ще си тананикате името й и накрая ще напишете песен, посветена на вашата жена Везни.


ДЕТЕТО ВЕЗНИ

„Ах, какво хубаво бебе!\" Родителите на децата, родени през месец октомври, го чуват толкова често, че трябва да простим самодоволството им. Малките Везни наистина изглеждат като пухкави розови ангелчета. Красивото изражение на лицето и добре балансираните черти на Венера правят това дете истински чаровник. То почти никога не изритва одеалцето си с писъци и разгневено личице, нито пък удря майка си по носа, докато тя се опитва да го нахрани. Възпитано е сякаш да не прави подобни номера. Прелестната му усмивка озарява стаята. „Господи, какво красиво и послушно бебе! Толкова тихо и спокойно. С такива сладки бузки и трапчинки!\"

Не ми се ще да играя ролята на старата и зла вещица по време на кръщаването на кралската дъщеря, но бихте ли проверили дали бебето ви има трапчинка на брадичката? Повечето деца от зодия Везни имат. Видяхте ли я? Прекрасно. А сега, ако обичате, отворете дневника на вашето бебе на последната страница и напишете онези думи, които баба ви е обичала да повтаря: „Трапчинка на брадата - дяволче в душата.\" (Сигурно вашата баба е учила тайно астрология?). Когато му дойде времето, ще погледнете написаното и ще се преклоните пред мъдростта й.

Някоя сутрин вашето малко момченце може да седи на масата в кухнята и да бърка с лъжица ту в едната, ту в другата чиния. В дясната чиния има яйца на очи - точно по вкуса му, а в лявата - овесена каша, точно както то я иска. Закуската изстива, а детето нищо не хапва. Сигурно не е гладно? Не, та то умира от глад. Болно ли е? Напротив, чувства се чудесно. Тогава може би е сърдито на някого? Не, изобщо не е. Защо все пак само седи и нищичко не хапва?

Вашият син не може да реши първо какво да изяде - кашата или яйцата. А вие го обърквате още повече, като му предлагате друго - портокалов сок или препечена филийка. Сега вече задачата става много сложна. По-добре го оставете, а утре му сервирайте последователно храната. Първо портокаловият сок. После овесената каша. Той я изяжда. Следват яйцата. Изяжда и тях, защото ги обича. Накрая -препечената филийка. Той продължава да яде, а вие го гледате слисано. Току-що сте научили най-важното за възпитанието на детето Везни: никога не му давайте възможност за избор. То не обича да взима решения. Също така и никога не го карайте да бърза. Това не обича още повече.

Същите проблеми ще имате и докато го научите да се облича. Внимавайте да не изгубите търпение от това, че не може да реши първо кой чорап на кой крак да обуе. Не кп, приготвяйте едновременно гащетата, панталонките, ризката и обувките. Ще има да си седи и да ви къса нервите. И не разправяйте наляво и надясно, че вашето дете Везни е упорито. Нищо подобно, упорито е детето Телец например, д вашето просто не може да реши бързо какво да направи.

Точно това може да ви вбеси, особено ако сте дейна натура. А и не само вас. Някой ден ще се появи прекрасно и влюбено в сина ви момиче. Ще се стигне до сватба. Д синът ви ще мисли - трябва ли да се жени, не трябва ли? Момичето чака търпеливо и най-после пита решително: „Ще се оженим ли, Харви? Кога ще се оженим?\" Стоп! Това е същата грешка, която вие допуснахте с препечената филийка и портокаловия сок. Сега той трябва да решава наведнъж две неща - не само дали ще се оженят, ами и кога. Ще трябва да обясните на момичето някои неща.

Ала това ще стане след доста години. Проблемът сега са обувките и чорапите. Затова кажете нежно, но решително на детето си: „Харви, нека най-напред обуем този чорап на този крак.\" Още по-добре му го изпейте като песничка, много ще му хареса. Така ще премахнете две препятствия. Ще му помогнете да реши и ще разсеете неприятната атмосфера. След пет минути синът ви ще бъде облечен. Така ще трябва да постъпи и момичето някога - просто да му изпее тихичко с мелодията на „Сватбения марш\": „Харви, ще се оженим на двайсет и шести юли.\" Но ако момичето все пак е по-стеснително, ще има доста да чакате, докато станете баба.

Ето защо започнете внимателно и мило да приучвате сина си още от малък да взима решения. Не го подканяйте, подбутвайте или карайте да бърза. Това може да го изнерви и да наруши деликатния му баланс. В началото му предлагайте сама решенията. Правете го многократно. Той може да изглежда упорит, но всъщност това е типичната за Везните реакция, когато някой ги изтръгне от техния размисъл и ги накара да се поразмърдат. Ако сте достатъчно търпелива и внимателна, той ще иска да ви достави удоволствие и лека-полека ще свикне да се справя сам. Така ще му помогнете да преодолее една от най-големите трудности в характера си. И не забравяйте - ще успеете само ако създадете около него пълна хармония на звука, цвета и мисълта. Напрежението ще изкриви неговия вътрешен свят. Най-голямата грешка на възрастните е да насилват младия човек да влезе в погрешен калъп.

Спомням си за мой приятел зъботехник, който имаше две момиченца Везни с разлика от три години. Можете да си представите целия хаос сутрин в техния дом. Четири обувки, четири крака, четири чорапа и две объркани малки същества. Момиченцата ходеха почти всеки ден боси, докато родителите им не откриха астрологията.

Не забравяйте и друго - причината за нерешителността на вашето дете. Децата Везни по рождение са умни, добри и търсят справедливостта. Ужасява ги мисълта да не направят грешка. Затова търсят балансиран отговор, преди да започнат да вършат каквото и да било. Тази предпазливост пък от своя страна изгражда характер, който ще избягва инциденти и неприятности по-късно в живота. Така че не драматизирайте много нещата - те си имат и добрата страна. Момченцето ви толкова дълго ще се колебае дали да нарисува синя пуйка върху стената на хола, че ще успеете да го спипате преди поразията да е станала.

Ако звуците и цветовете около детето Везни са неприятни, такова ще е и поведението му. Гърмят ли непрекъснато телевизорът и радиото, емоционалните везни на детето ще се поклащат неудържимо. Цветовете в детската стая могат да предизвикат неспокойния му сън. Всички нюанси на синьото и пастелните тонове ще го успокоят. Пуснете тиха и нежна музика, когато се храни. Роденото в тази зодия има нужда от тишина, покой и много почивка. И внимавайте да не стане случайно свидетел на каквото и да е насилие. Това може да унищожи завинаги нещо дълбоко в него.

Забележите ли, че детето Везни не върши нищо, не се притеснявайте. Това не е мързел, нито пък безделие. Детето играе Доста дълго и неуморно, след което трябва да си почине и да се възстанови. Ритъмът на Везните изисква периоди на активност и след тях - на пасивност. Техните планети са им предопределили този ритъм и те са безсилни да променят каквото и да е. Затова не карайте своето дете да се чувства виновно за тази потребност, предизвикана от природата му. Скоро то ще възстанови енергията си и вътрешните му везни ще се уравновесят отново. Тогава пак ще бъде жизнено и действено.

Като истински деца на Венера малките Везни са мили и гальовни, с очарователни маниери. Те могат да омилостивят и най-коравото сърце. Никой не може да устои на усмивката им и сладките трапчинки. Затова тези деца започват училище толкова разглезени и родителите изпълняват всичките им прищевки, а роднините са влюбени в тях. Ето защо вместо да се чудите после как да се справите с тях, по-малко ги глезете.

Правилно отгледано и възпитано, детето Везни е истинско удоволствие за своя учител. То е умно и много любознателно. Обича да разсъждава и да спори. На учителите може да им дойде множко тази му склонност, но нали истината се ражда в спора.

Няма да постигнете особен възпитателен ефект, ако сте категоричен с момче или момиче Везни. Затова пред него обезателно излагайте и двете страни на всеки проблем. Ако изложите само едната, ученикът Везни или ще ви сметне за несправедлив, или ще се превърне във ваш вечен опонент и това може да му създаде репутация на бунтар в училище. А той търси просто истината. Ще спори до момента, в който се убеди, че и двете спорещи страни са еднакво прави и везните на правосъдието са се уравновесили. С тези деца винаги трябва да сте нащрек. Трябва да си поразмърдате мозъка, ако искате да излезете наглава с тях. Те ще спорят за всичко - от заглавията във вестника до това кой е бил прав в семейната разпра. Само правотата ги интересува обаче, а не някакви си там клюки на възрастните. Освен това заклето пазят тайни. И все пак може да вземат страната на най-големия ви враг, ако мислят, че не сте прав.

В къщи децата Везни са тихи и внимателни, стига да им създадете нужните условия за това. Отнасяте ли се грубо към тях, могат да намерят спасително убежище в негодуванието и сляпата ярост. Избягвайте да нарушавате спокойствието и да се месите в личния им живот, така както те не го правят с вас. Повечето родени в тази зодия деца обичат реда и чистотата. Обикновено пазят дрехите си и са спретнати. Дразни ги безпорядъкът, затова ще ви помагат да разтребвате къщата. Приятно им е, когато на масата е весело и празнично. Момиченцата ще поставят цветя и свещи, а момченцата ще са във възторг от сладкиша. Е, понякога се появяват известни проблеми с килограмите им.

Везните са музикални и артистични. Обърнете внимание на дремещите у тях таланти и създайте условия да се развият. Кой знае, може би в дома ви расте бъдещ композитор или талантлива и очарователна актриса.

Момиченцето Везни умира от удоволствие с часове да прекарва в банята. Ще се потапя в пълната с ароматна пяна вана и ще се наслаждава на тишината и спокойствието. Когато излезе от там, може и да излее целия ви парфюм върху главицата си. Момченцето ви може би на моменти ще ви отчайва с ленивите си пози по дивана или на хамака, както и с вечния си навик да философства и да знае повече от вас. Нали не сте забравили, че Везните имат нужда от почивка и зареждане на батериите си? Помнете също така, че те управляват и книгите. Затова насърчавайте вашите момчета и момичета да пишат, стига да имат желание.

Вероятно те ще обичат животните, особено кучетата. В определен период домът ви може да се превърне в кучкарник. Но и това ще се изживее. Затова пък вкъщи постоянно ще цари атмосфера на обич и нежност. Най-после в един прекрасен ден ще удари сватбената камбана и вашата пораснала рожба Везни ще създаде хубаво, мирно, спокойно и хармонично семейство, в което обичат да спорят. А някоя слънчева октомврийска утрин пред родилното ще чуете сестрата да възкликва: „Господи, какво красиво и послушно бебе! Толкова тихо и спокойно. С такива сладки бузки!\" Тогава ще отвърнете с цялата своя трудно постигната мъдрост: „Да, но виждате ли трапчинката на брадичката?\"

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост