КОЗИРОГ 22 декември - 20 януари

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

КОЗИРОГ 22 декември - 20 януари

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:52

Изображение

КОЗИРОГ
22 декември - 20 януари


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ КОЗИРОГА

Трудна работа е да разбереш характера на един Козирог. Трябва ви търпение и известен опит, докато се научите да разпознавате този слънчев знак. Вгледайте се в задрямалия паяк в ъгъла. Нима може да се мери с бързокрилите насекоми? Но ето че те се улавят в невидимите нишки на паяжината му и... паякът печели. Спомняте ли си баснята на Езоп? Там тромавата костенурка пъпли бавно, но целеустремено към финала и накрая побеждава, докато надменният и самоуверен заек, убеден в своите възможности, дреме под едно дърво. Вижте как козелът се катери по чукарите. Изглежда, че няма шанс да се измъкне от примката на умните и всеможещи хора, които го преследват. Но ето че ловците изостават, а якият козел упорито преодолява баир след баир и накрая успява да избяга.

А сега се вгледайте в един Козирог. Питате къде да го намерите? Потърсете го навсякъде, където той има възможност да се развива и самоусъвършенства. Навсякъде, където може да върви напред и да осъществява тайните си амбиции. Оглеждайте се докато сте на гости или на прием. Не спирайте погледа си върху лекомислените веселяци. Козелът, когото търсим, е не само катерач по скали, но и по социалната стълбица. Затова ви препоръчвам да се насочите към някоя разнородна компания от по-заможни и влиятелни хора. Може да опитате и сред хора с по-ограничени средства и възможности, но колкото повече слизате надолу, толкова по-малко вероятно става да срещнете представител на този слънчев знак. Човекът, когото търсим, едва ли ще танцува сам на дансинга, ще се прави на шут и ще привлича вниманието върху себе си. Напротив, той ще стои отстрани и ще попива всичко случващо се с блеснали очи, без да се натрапва. В началото трудно ще го забележите, защото той кротко и безмълвно следи с поглед ярките, напористи, очарователни, блестящи, екстравагантни и агресивни личности, кръжащи около него. Някои от тези личности просто се преструват, други изпитват страх, но до един са с безупречни маниери. В сравнение с тях Козирогът сякаш е в твърде незавидна позиция. Но не се съмнявайте, че все пак ще победи.

Преди известно време посетих един известен нюйоркски астролог в собствената му книжарница. Обсипвайки го с мъдрости и нежелани съвети за книгите, които би трябвало да набави, аз спорех с него на астрологически теми и научих, че зодията му е Козирог. Той пък разбра, че аз съм Овен. С нескрито удоволствие отгатнах асцендента му, говорех и жестикулирах възбудено и въобще се чувствах като на сцена. После той ме изпрати с любезна усмивка и на раздяла каза нещо странно с интересния си унгарски акцент: „Козелът винаги стои над Овена.\" Думите му прозвучаха сякаш между другото и аз го погледнах изненадано, но той беше напълно сериозен. Тръгвайки си, си помислих снизходително: „Какво самочувствие! Кой може да надвие двоен Овен?\" И знаете ли какво се получи от този ден нататък? Ако не мога да открия някоя книга, изчезнала отдавна от книжарниците, Козирогът ми я намира. Постепенно се видях принудена да призная с уважение неговото превъзходство. И ето сега аз виждам у този зодиакален знак качества, които при мен липсват и I които му завиждам. Видяхте ли? Козирогът победи.

Ще си призная и още нещо. Като типичен Овен не търпя чужди съвети и напътствия. И въобще няма писател Овен, който да приеме намеса в творбите си. Затова когато ми предложиха за редактор една жена Козирог се вбесих. На глас казах, че нямам против, но вътрешно реших, че няма да й разреша да промени нито ред в моето гениално, граничещо със съвършенството произведение. Мислех само да се преструвам, че съм съгласна с нея. Но тя започна да излага забележките си плахо и кротко и аз с неохота трябваше да призная колко уместни и точни са те. Ругаех се наум как сама не съм се сетила да сменя тази дума с друга или да задраскам онази фраза. След като дословно изпълних всичките й препоръки, книгата ми стана определено по-добра. Козирогът отново спечели. Накрая агресивният ми овчи мозък осъзна, че е напълно безсмислено да се боря с Козлите. Моят съвет е да направите същото.

Както вече казахме, Козелът се разпознава трудно, тъй като не се натрапва и инстинктивно се крие някъде по-назад в компанията. Още по-малко ще го различите по физическите му белези. Може да откриете най-различни Козирози - яки и набити, слаби и жилави или тромави и пълни. Във всеки един случай обаче няма да ви напусне усещането, че даденият индивид тежи на мястото си. Болшинството от Козлите са с прави тъмни коси, кестеняви или черни очи и сравнително тъмна пигментация на кожата. Разбира се, има и такива с къдрави руси коси и сини очи, но ако се вгледате по-продължително в тях задължително ще си помислите, че е трябвало да се родят тъмнокоси, чернооки и мургави. Вземете например Марлене Дитрих. Порцеланова кожа, очи - по-зелени от пролетта и сламеноруса коса. Вижте спокойните й и уверени движения, послушайте дълбокия й плътен глас. Наблюдавайте нейното легендарно лице, изключителния интелект и амбиции. Не ви ли се струва, че всичко това е присъщо по-скоро на някоя брюнетка, която ви вдъхва доверие със своята стабилност? Запомнете това и вече няма да се обърквате от външния вид на Козирога.

Меланхолията и сериозността неизменно съпътстват личностите, управлявани от Сатурн. Редом с тях вървят и строгата дисциплина и себеотрицанието. Повечето Козирози предпочитат удобните, не задължително елегантни обувки. Те са сръчни в ръцете, а в гласа им - равен и спокоен, ще доловите благост, която едновременно ласкае и убеждава. Това е типично за Козирозите - уж ви галят с перо, а в действителност пипат с желязна ръкавица. Те са неуморни работяги и упорито преглъщат обиди, разочарования и неприятни задължения със същата съсредоточеност, с която козата невъзмутимо сдъвква ръждивата тел по оградите, стъклените отломки от счупени бутилки или захвърлени картонени кашони. И те като нея притежават добро храносмилане и остри рога. Докато веселите екстровертни личности пилеят енергията си за какво ли не, Козирогът няма да се отклони нито милиметър встрани. Той се катери по стръмнината с упорита вяра в сигурността на утъпкания път, избягвайки с презрение примамливите живописни пътечки, по които лесно можеш да се подхлъзнеш в пропастта.

Козирозите имат за пример онези, които преди тях са извървели пътя до върха и са установили правилата на това изкачване. За тях авторитетът и традицията стоят над всичко. Много от по-импулсивните и енергични хора ги възприемат като сухи и ограничени. От своя страна пък Козирозите биха могли да преценят критиците си като прибързани и глупави. Но в повечето случаи са достатъчно мъдри и благоразумни, за да си създават врагове с подобна самозащита. Синовете и дъщерите на Сатурн по принцип са склонни да приемат чуждите оценки и да извлекат поуки от тях. Или може би просто дават вид, че е така. Тактиката на Козирога е да пусне другите да минат пред него и, напук на всяка логика, да стигне пръв до финала. Той има нюх към опасните препятствия и подводните скали и рядко стъпва накриво. Не е вперил взор в звездите, а стои здраво на краката си и гледа право напред. Ревност, страст, гняв, импулсивност, леност, лекомислие - това са все препятствия. Те обаче са за другите, не за Козирога, Той ще погледне за миг назад към неуспелите, ще благодари за съвет или оказана помощ и ще продължи равномерния си ход нагоре към целта, докато я достигне.

Някои Козирози са възхитително романтични - те се захласват по лунните отражения или по прелестните багри на пеперудите. Но винаги фактите и реалността ще надделяват над чувствата. Това важи най-вече за типичните представители на Сатурн. Ако Козирогът даде воля на въображението си в сътворяването на някое прекрасно стихотворение, то темата задължително ще е сериозна, а пунктуацията - без грешка. Основната мисъл ще е изразена ясно и просто, без пресилване. Ако искате да си спечелите уважението на Козирога, не се обявявайте против условностите в живота. Той се старае винаги да спазва това, което е прието в обществото. Публичните скандали и примитивните страсти го смущават и объркват.

Понякога се срещат Козирози, които трудно прикриват амбициите си и отказват да работят, ако не ги приемат за водачи от първия момент. Такива хора се превръщат в заинатени козли, които държат и настояват да започнат от най-високото стъпало на йерархията, понеже смятат, че това е тяхното призвание. Те остават мрачни, песимистични, студени и себични и трудно може да им се угоди. Но след като се опарят веднъж-два пъти, бързо влизат в правия път.

Подобно на китайците младите Козирози се отнасят с почит и уважение към предците и по-възрастните хора, към мъдростта и опита на годините. Когато достигнат зряла възраст, а достопочтените старци в семейството вече са си отишли от този свят, консервативните Козли се плашат и смущават от разюздаността на младото поколение. Те клатят глави и мърморят, цъкайки с език, като непрекъснато правят сравнение как е било по тяхно време. Все пак голяма част от тях бързо се приспособяват към новите обстоятелства. Не е за пропускане милата картина как беловлас Козирог скача и се весели редом с младите, изпитвайки за първи път радостите на пропуснатото детство. Има два вида възрастни Козирози - едните са вечно вкиснати и недоволни от нещо, другите се радват на живота и без да му мислят се впускат в безразсъдни младежки лудории. Има и такива, които от средна позиция гледат усмихнати, прикривайки въодушевлението си, и потупват крак в такт с музиката. Те така и не събират достатъчно кураж да скочат и да заиграят.

Рядко ще видите Козирог, който пуска клюки или си пъха носа в чужди работи. Ако е под влиянието на Риби или Близнаци, може и да е по-голям дърдорко, но по принцип Козелът си гледа собствената работа. Не е склонен да дава житейски съвети без да са го питали за това, но ако се обърнете с молба за помощ, той не би се поколебал и би ви подал ръка. Козирогът е свикнал да се справя със задълженията и трудностите и сравнително лесно преглъща неуспехите. Така че ако не послушате съветите му, той едва ли ще си губи времето да ви наставлява или да ви съчувства особено.

Сигурно все някъде сте прочели, че Козирогът се жени заради пари и обществено положение. Това е твърде преувеличено, макар че именно на Козирог принадлежи следното изказване: „Да се влюбиш в диригента и да флиртуваш с втората цигулка е еднакво лесно.\" Практичната същност на Козела не му позволява да предприеме сделка или да сключи брак, без да е подготвен за първото финансово, а за второто - психологически. Тези хора често постъпват странно в името на сигурността. Те никога не забравят възрастните в семейството и обичат да ходят на гости у вуйчовци и лели. Та нали не бива да се изключва възможността тези грижовни хорица да имат някоя и друга акция или имот, пък и в техния свързан с прекрасното детство дом Козирозите се чувстват толкова уютно и сигурно. Все пак не е редно цялото състояние да бъде завещано на любимото канарче. Докато за един Козирог подобно отношение е просто проява на здрав разум, то на някого може да се стори хладно пресметливо. Козелът никога не чака птичето на щастието да кацне два пъти на рамото му. Той ще го хване още първия път, след като се е готвил дълго за това.

Като деца Козирозите са по-слаби и по-често боледуват от връстниците си, но с течение на времето здравето и имунитетът им срещу болести укрепват. Трезвата и умерена същност на Козлите предполага удивителната им издръжливост. Тези хора имат такива съпротивителни сили и способност за оцеляване, че често надхвърлят стоте го-Дини. Ако не бяха страхът, несигурността, тревогите и Мрачните чувства, Козирозите дори биха могли да живеят без доктори и болници. Песимизмът обаче е по-страшен и от най-смъртоносния вирус. Затова ако хората, родени под знака на Сатурн желаят да избегнат боледуването, то на тях им трябва повече спорт на открито и стремеж към изграждане на по-положителен и открит характер. Свежият въздух сред природата би сторил чудеса за тях и тяхното здраве. Почти всички Козирози имат чувствителна кожа - получават обриви, алергии, разширени пори и лесно изгарят на слънце. Обичайни за тях са и стомашните болки, породени от неподходяща храна или нервни разстройства. Повечето от Козлите лесно чупят костите си. Уязвими области са коленните капачки и ставите. Тези хора или имат красиви, здрави, бели зъби, или точно обратното - постоянно им се налага да ходят по зъболекари. Най-общо казано Козирозите притежават забележителни жизнени сили, стига да успеят да избегнат заболявания, причинени от депресия или песимизъм. Не е кой знае какво щастие обаче да надживееш орлите, ако страдаш от артрит, лумбаго или ревматизъм, например. За да бъде здрав, Козирогът трябва да търси слънчевите лъчи, прохладния горски въздух и да не се бои от дъжда.

Хората от тази зодия изглеждат стеснителни и благи и дори да проявяват понякога упоритост, рядко се инатят. Идеални са, ако търсиш някого, на когото да вярваш и да разчиташ - умеят да ти влязат под кожата. Трудно бихте ги заподозрели в амбициозност. А те всъщност през цялото време използват слабостите ви и глупавата ви надменност, за да наложат себе си. Толкова са полезни (на моменти дори незаменими), че вие сами им предлагате да поемат юздите. И тогава те се разпореждат скрито, зад кулисите и дърпат конците на властта. Козирогът пренебрегва собственото си Аз в името на онова, което наистина желае - ролята на истински лидер. Внимателно и мъдро, със здрава ръка той не позволява да бъде забравено миналото, предотвратява неразбориите в настоящето и гради едно светло и сигурно бъдеще.

Не му е необходимо да стои начело на войските с фанфари и барабани. Важното е, че той определя ритъма и маршрута. Смелите акробатични номера на цирковия трапец са немислими без яката и сигурна мрежа на Козирога, в случай, че акробатите паднат. Сериозните и официални черно и морскосиньо, кафявото, означаващо практичност и тъмнозеленото, баграта на разумните мечти - това са цветовете на неговата не особено променлива палитра. Тръгнете бавно през смълчаната му гора, застлана с кадифен мъх и дъхави цветя, и търсете осемте скрити съкровища на Сатурн. Под плачещата върба на Козирога са заровени прекрасни яркочервени рубини. Останете малко по-дълго и ще съзрете дълбоката прелест на тъмния матов оникс. Оловото на Козирога е твърдо, а неговите въглища поддържат дълго огъня.


МЪЖЪТ КОЗИРОГ

Той се е обградил с високи стени. Изглежда стеснителен, но всъщност е силен и волеви. Приятен събеседник и изключително амбициозен. Бихте си помислили, че предпочита да е сам - също като легендарния мълчалив и разумен каубой. Но в действителност не е така.

Козирогът крие дълбоко в себе си желанието да му се възхищават. Често си се представя под купола, хванат за летящ трапец пред възторжените погледи на публиката. В най-интимните си помисли и мечти е неизлечим романтик, но влиянието на Сатурн му тежи като окови. Планетата - символ на строгостта и дисциплината изисква от него спокойно поведение, практични действия и сериозни намерения. А това е твърде тежко бреме за носене. Често прикрива страховете си с рязко отношение или с неочакван и не особено уместен хумор. Но най-странният тип са тези Козирози, които разказвайки виц след виц, продължават да се държат заядливо и хапливо.

Погледнете в огледалото един солиден мъж Козирог, на когото може да се разчита, и там ще видите огледалната му същност - весел и нежен мечтател, който жадува да тича под дъжда, опиянява се от сладкия аромат на комплиментите, ненавижда скуката и търси приключението. Само избрани личности успяват да намерят достатъчно вътрешни сили, за да освободят самотните си души от тайния им затвор.

Основното познаване на зодиите би ви помогнало да не съдите за хората прибързано. Например вие си мислите, че Козирогът би бил отличен учител, но не и страстен любовник. Смятате, че той по-скоро ще стане президент, отколкото да падне на колене пред вас. Възприемате го като човек, предпочитащ да види името си в светска хроника, отколкото във вашия личен дневник. И тога внезапно откривате, че той притежава пламенно сърце,-което ви топли като разгоряла се камина в студената зимна нощ. Знам, звучи доста вълнуващо, но не бързайте да се хвърляте в прегръдките му и не очаквайте да полети с вас към звездите. Изненадите, които ви изброих, са просто част от скритата му същност. Той ще бъде трогнат и очарован, ако успеете да я откриете, но знайте, че скритата му природа си е скрита природа. Едва ли би позволил някога тайните му интимни мечти да станат обществено достояние. Затова просто знайте, че той ги таи в себе си. Това ви стига. Не очаквайте вашият Козирог да хукне бос по тревата. Не можете да промените същинската му природа, наложена от Сатурн.

Нещото, което бихте могли да направите, е да се смеете на скучните му вицове, докато той събере кураж да разкаже нещо наистина остроумно. Намекнете, че консервативното му поведение е като пепел върху тлеещ огън. Това ще му вдъхне увереност и скоро ще лумнат истинските пламъчета. Кажете му също, че според вас мечтите му са твърде колоритни, но няма по-ярки от сбъднатите мечти. Това ще го окуражи. Някой ден Вие ще стоите до Него, на върха на Неговата планина, горда със своя решителен Козел и ще бъдете предоволна, че сте повярвала на практичните му стремежи.

Всички Козирози твърдят, че могат да живеят без комплименти. Опровержение на това е начинът, по който ги 1риемат. Едва ли има случай, след като сте казали нещо хубаво на вашия Козел, той да го е посрещнал толкова безразлично, колкото показва изражението на лицето му. 1е бързайте! Склонността на Козирога да се самозалъгва не означава, че ще излъже и вас. Той обича да го възприемат като добър, умен, красив, желан и интересен, макар и рядко да допуска това да проличи. Оттук и държанието му - малко недодялан, не знае какво да каже, щом някой го похвали, шегува се неловко, трудно прикривайки смущението си. Всичко това наистина създава впечатление, че той мрази комплиментите. Затова все по-рядко ги получава. Прилича на омагьосан кръг, но може би грешката е по-скоро ваша, отколкото негова. Следващия път, поднасяйки на своя Козирог „букет\" от думи, погледнете ушите му. Стават розови, нали? А забелязахте ли блясъка в очите му и лекото потръпване на ноздрите му? Той желае да бъде видян, обгърнат от светлината на истинското величие, което притежава. Неговата планета му е отредила да не обявява това на всеослушание. Затова ще ви се наложи да играете ролята на пресаташе.

На младини Козирогът се държи строго и сериозно, но постепенно се променя с времето, и ако е истински представител на Сатурн, ще стане най-младоликият и бодър по дух мъж сред всички в Зодиака. Струва си да се замислите над това. С всеки друг мъж ще сте принудена дълги години да понасяте глупост и нестабилност, а на стари години ви очаква скука. Ако сте с Козирог обаче ви предстоят все по-хубави и спокойни дни. Вашият любим едва ли ще ви заведе в Париж през „пролетта\" на вашата любов, но като нищо след 40-50 години ще разглеждате заедно Тадж Махал на лунна светлина, докато другите мъже се оплакват от ревматизъм и лумбаго. Това е нелощ вариант, нали?

Разбира се, подобна промяна в процеса на стареене би могла да предизвиква у вас съмнения по въпроса за съпружеската вярност. И те няма да бъдат неоснователни. Истина е, че с течение на годините може да го обхванат други настроения и да пожелае да кривне от правия път. Въпреки това обаче смея да твърдя, че той е едно от най-добрите попадения що се отнася до верността. Каквото и да си позволи Козирогът по време на късната си младост, той никога не ще накърни дома си, вас и децата. За него семейното огнище е свещено. Това включва вас, децата, както и семейството, в което е отраснал и което обожава още от детските си години.

Пазете се да не обидите с нещо майка му или да се отнесете хладно с брат му. Никак няма да е разумно от ваша страна. Научете се да обичате и уважавате новите си роднини, дори те да не заслужават това. Той не само ще ги защитава, но в случай, че пререканията се задълбочат, не би издържал на напрежението да избира към кого да прояви лоялност и чия страна да заеме. Тогава ще изпадне в често спохождащото го песимистично настроение. (А знайте, че няма нищо по-неприятно от мрачен и подтиснат Козирог, комуто целият свят е виновен за нещо.)

Съществува вероятност да се натъкнете на някой, изпитващ презрение към роднините си или по някаква причина скъсал завинаги с тях, но ако го разпитате по-подробно, под тази привидна независимост ще попаднете на една все още незаздравяла душевна рана, която именно е причината за това бягство. Козирозите остават да живеят в родните си домове дълго след като техните връстници са излетели от гнездата. Те правят това, за да се радват по-дълго на свободния ергенски живот. Влюбват се по-късно от всички останали мъже и рядко се женят преди Да са успели да изградят кариерата си.

Сатурновите мъже държат на потеклото и маниерите на избраничката си. Козелът ще си избере момиче, което би било добра майка. Освен това трябва да е отлична домакиня и да готви чудесно. Изкуството да се облича добре и да го представя достойно пред приятели, гости и бизнеспартньори също не стои на последно място. Чак накрая идва ред на физическите данни. Бързо ще се успокоите, ако косата ви не е особено пухкава, парфюмът ви се е свършил, а краката ви не са обект на завист от страна на Мис Свят. Покажете му в справочника за известни личности вашата фамилия, извадете от бюфета красивите старинни чаши, канете майка му поне веднъж седмично на обяд и му покажете колко стриктно водите финансите си. На следващата среща с него вземете и петгодишната си сестричка. Ако нямате такава, вземете от съседите едно дете назаем. От време на време му издухвайте нослето, използвайки снежнобяла кърпичка, обсъждайте възможността да ви включат в общинския граждански комитет, вървете умерено, подхвърляйки по някоя и друга френска дума, а като срещнете бебе, се наведете над количката и му се порадвайте умилено. Добре е да изразите почитта си към баща му, като го наречете най-мъдрия джентълмен, когото познавате. В удобен момент споделете, че един от братята на дядо ви е участвал в създаването на великата империя на Карнеги или че някой от прадедите ви се е бил редом с Уелингтън при Ватерло (без значение кой точно). Ако пък сте и красива, толкова по-добре. Но ослепителният ви външен вид едва ли ще е по-впечатляващ от един собственоръчно изработен подарък за рождения ден на братовчедка ви. Бъдете сигурна обаче в едно. Той никога няма да се ожени за вас, ако семейството му не ви одобри. Има изключения, разбира се, но те са изключително редки и са плод на случайност.

След като сте си извоювали предложението за женитба от него (по-точно от семейството му), време е да проявите и малко твърдост. Покажете, че обичате горещо Роднините му, но му заявете, че той е този, с когото сте Решили да прекарате остатъка от живота си. Ако не направите това навреме, рискувате да загубите доста съботни дни, приготвяйки вечеря на чичо му Чар ли или да помагате на сестра му да си избере нов тоалет от купищата модни списания.

Не мислете Козирога за груб и коравосърдечен, ако изрече неуместна шега или ви обиди неволно - това се дължи на нервността му в присъствието на другия пол. За него това е начинът да се утвърди като мъж и да скрие смущението си от горещите страсти на по-агресивните хора. Никога не забравяйте, че сте дама. Не се заблуждавайте, че той иска да си играе на Бони и Клайд. Е, случва се понякога да хвърли тайно поглед подир някоя блестяща красавица, но тя съвсем не е жена, за която би се оженил. Ако приемете съветите ми - добре, ако не - тогава продължавайте да ходите смело на плажа по монокини, сложете си лилави лещи за очи, окъпете се в парфюм и го целунете на улицата пред всички. Някой ден може и да чуете сватбения марш, но младоженецът до вас едва ли ще е от зодия Козирог.

Вашият съпруг Козел би се зарадвал особено, ако по някакъв повод му подарите томче с поезия (колкото по-романтична, толкова по-добре). Ваше задължение е отрано да го приучите да дава външен израз на обичта си. Иначе скоро ще се озовете в положението на добре гледана жена, уважавана и ценена от един безупречен съпруг, но... емоционално ощетена. Тогава вече ще е късно да искате от него да ви казва по-често „Обичам те!\". Той просто ще ви погледне наивно и малко обидено или ще изръмжи нещо от рода на: „Ти си луда, много добре си спомням, че ти го казах, когато ти слагах венчалния пръстен, а също и когато се роди малкият Джон.\"

Според него вие добре знаете какви са чувствата му и не му се налага да ги доказва отново, след като имате честта да сте майка на неговите деца, да метете пода в дома му, да ви издържа, да бършете праха от ловните му трофеи и да готвите любимите му ястия. За Козирога любовните словоизлияния са излишни и развалят красотата на романтичните чувства. Той е способен да ви каже: „Какво искаш, Ричард Бъртън ли?\" Точно това е моментът да отговорите „Да!\" Ако го сторите категорично, това може малко да го постресне. Той едва ли ще заприлича на Ричард Бъртън, но дано поне проумее, че в подходящи моменти е необходимо да прошепва нежно „скъпа\".

Що се отнася до бащинството, той е Баща с главно Б и в истинския смисъл на думата. Сяда винаги начело на масата, държи на уважението и подчинението и настоява да се спазват редът и дисциплината. В замяна на това е искрено привързан към всички от семейството и е готов дори да се жертва за тях. Твърде вероятно е да насърчава шумните и многолюдни рождени дни и веселите коледни тържества, като често се наема да ги организира сам. Бащите Козирози се придържат към максимата „Който щади пръчката, разваля детето.\" Те следят стриктно децата им да се грижат за външния си вид, да са добри ученици, а наложи ли се, ги наказват в тъмния килер, за да се постреснат малко. Козирогът се опитва да втълпи на наследниците си собственото си чувство за порядъчност и дълг. Това в никакъв случай не би им навредило. Най-много да не са чак толкова непринудени. От време на време му напомняйте, че бащинството си има и своите приятни страни, а не е само сериозна отговорност. Приучете децата да го целуват за лека нощ и го карайте да ги води за риба, на игрището или на плувния басейн. Дори да е доста строг, не забравяйте, че това е от полза за децата, стига все пак ръката му да не е прекалено твърда. Дойде ли време да люлее в скута си внучета, няма да повярвате на очите си, като го видите как ги глези. Дядовците Козли идеално заместват бавачката на деца. Познавам лично един, който дори кара ролери на улицата заедно с внука си.

Вече споменахме, че сатурновият мъж не се жени прибързано. Склонен е дълго да обмисля тази решителна и съдбовна стъпка, та да не съжалява някой ден горчиво за това. Затова повечето бракове на Козирози са здрави и дълготрайни, а в случай, че се окажат неудачни, раздялата е неминуема и безапелационна. Козирозите ненавиждат развода, но стигне ли се дотам, връщане назад няма.

Вашият сатурнов съпруг може би ще планира сексуалния ви живот по часове както пазаруването, банковите си сметки или посещенията на театър и кино. Това може да ви прозвучи твърде безчувствено, но помнете, че практичният Козел се интересува от физическата страна на любовта дълго след като другите съпрузи са преминали основно на поезия. С мъж Козирог вие ще сте застраховани срещу черни дни, самота, а също и от ударите на един грозен и враждебен свят. Всяка умна жена би оценила това. Той не е страстен любовник, който ще ви опиянява с разпалени слова и любовни погледи. Но ще ви избави от всичките ви женски страхове. Той е твърд мъж с меко сърце. Ще насече дърва, ще запали огън да ви стопли, ще седне до вас пред пламтящото огнище и нежно ще ви държи ръката. Ще минат години, ще се появят бръчките, косата ви ще посивее, но за него винаги ще си останете онова същото момиче, на което е казал някога „Обичам те.\" Замислете се, нужно ли е да ви го повтаря и днес? Веднъж е достатъчно, стига да е завинаги.


ЖЕНАТА КОЗИРОГ

Няма типична жена Козирог. Тези дами могат да бъдат и строги музейни надзирателки, и танцьорки в някое кабаре, могат да ръководят родителски комитет в училището, да пържат кюфтета в ресторанта или да организират големи благотворителни балове. Жената Козирог може да се усмихва сдържано по снимките в светските хроники, застанала редом до прочутия си съпруг политик или да забърква тайнствени течности в колби и епруветки. Но с каквото и да се занимава, нейните действия винаги ще бъдат белязани от знака на Сатурн.

Ако поиска, тя може да е толкова чаровна, кокетна и женствена, че мъжът до нея би се чувствал като огромен мечок, пазещ я от враждебния и жесток свят. Но може да бъде и в другата крайност - надменна и ледена, стъпила здраво на мраморен пиедестал. Ако ви прецени като достатъчно умен, току виж ви подала ръка. Независимо към кой от двата типа спада жената Козирог, зад многобройните й капризи и практичния й здрав разум винаги прозира основната й цел - да притежава най-подходящия мъж, онзи, с когото ще се гордее, който според нея ще преуспее и ще бъде отличен баща на децата й.

Човек остава с впечатление, че за жените Козирози любовта и бракът са второстепенни, тъй като държат много на кариерата си. За любовта може и да е така, но не и за брака. Четири са основните неща, които Козирозите преследват: сигурност, авторитет, уважение и обществено положение. И няма значение какъв ще бъде начинът за постигането им - дали като учителка пред черната дъска, дали като високопоставена служителка в мощна фирма или хванала подръка амбициозния си съпруг, с чийто авторитет, дом и финанси тя се разпорежда внимателно, тактично и разумно. Във всеки случай жената Козирог винаги получава признание. Някои го постигат пишейки книги, рисувайки или композирайки музика. Изненадващо е наистина колко много представители на зодията и от двата пола притежават голяма доза артистичен талант. Това най-вероятно се дължи на вроденото им чувство за равновесие и хармония и на усета им към приятното и правилното.

Въпросът е деликатен, но дори онези Кози, които играят в театър или практикуват най-древната професия (те са малко на брой), накрая се омъжват за директора на театъра в първия случай и за най-богатия си клиент - във втория. В природата на Козата е да се катери. Без значение къде се намира стартът - тя се задоволява единствено с гледката, откриваща се от върха на хълма. Рядко ще видите у жената Козирог нещо, биещо на очи. Още по-малко ще я видите да се домогва шумно и дръзко до началничество или титла. Дори бихте я помислили за прекалено кротка и отстъпчива, отписвайки й всякакви шансове. Почакайте и ще видите как ще успее.

Не прибързвайте със заключението, че тя никога не би пожертвала кариерата си заради брака. Просто й дайте възможност за избор: изява в обществото или добре уреден дом, на когото тя да е стопанка, и ще видите колко бързо ще изгуби интерес към работата си. Ако я помолите за финансова помощ, то тя ще хвърли всички сили в работата си, за да ви помогне по пътя към успеха. Или просто ще е щастлива в ролята си на ваша съпруга, стига да се чувства спокойна и материално осигурена.

Едни от най-типичните и обаятелни качества на тази жена са вроденото й възпитание и изящните маниери. Често се срещат девойки от тази зодия, израснали на село или в барака край някой кантон, които (ако не разкрият произхода си, а те едва ли ще го сторят) бихте взели за потомки на уважаван род или възпитанички на известен колеж. Осланяйки се на инстинкта си, Козирозите се държат безупречно в обществото, а външният им вид е издържан в тон с добрите традиции.

Ако един мъж реши да се обвърже с жена от тази зодия, трябва да знае, че тя изглежда доста по-уравновесена и стабилна, отколкото е всъщност. Със своето поведение Козата е в състояние да ви убеди, че е твърда като камък и нищо не би могло да я извади от равновесие. Истината обаче е, че тя постоянно мени настроенията си. Чувам думите ви - та нали това е характерно за всички жени. Да, но жените Козирози често изпадат в тежки продължителни депресии. И най-малкият намек за подценяване или онеправданост би я хвърлил в мрачно настроение, от което тя не излиза с дни, седмици, че дори и месеци наред. За нея това е най-разумното и практично състояние, но в действителност тук се крият корените на нейния песимизъм, склонността към униние и сатурновата мрачност. Причината за всички тези неща най-често е страхът от бъдещето, тревоги в настоящето или чувството за срам от миналото. Също така и подозрението, че й се присмиват, защото не е на ниво. Тези жени не понасят закачките, затова избягвайте да се шегувате с тях. Ако те самите са обект на шегите ви, просто няма да оценят чувството ви за хумор. Не прекалявайте с комплиментите (те веднага ще разберат, ако са неискрени) и не се опитвайте да ги заблудите за нещо важно. По-добре ги хвалете често, за да ги уверите, че държите на тях.

Жената Козирог трудно се отпуска в романтична обстановка. Зад хладното си поведение тя крие силно физическо желание, което едва ли може да бъде задоволено как да е. Докато общото ви бъдеще е неясно, безцелните разходки, задушаващите прегръдки и блажените целувки ще са просто губене на време. Но веднъж решила, че вие сте подходящият мъж (това значи амбиции и стабилни доходи), тя ще стане любвеобилна и гальовна като домашна котка и дори страстна. Козирозите не вярват в блянове и въздушни кули. Те искат да знаят накъде плава корабът на любовта им и кога ще стигнат там. Домът ви трябва да е построен на здрава основа, ако възнамерявате да пренесете на ръце през прага му момиче Козирог.И още един съвет - застраховайте имуществото си.

Тъй като рядко пропуска прием в елита, за нея етикетът е като настолна книга. Всичко трябва да е безупречно, а традицията - спазена на всяка цена, въпреки понякога ексцентричните й изисквания като метални пръстени за салфетки и столове с високи облегалки и бродирана тапицерия. Козите обичат да пазаруват в най-скъпите магазини, но дори и там винаги си правят точна сметка. Могат обаче и да си купят рокля от разпродажба, стига да е от реномирана марка.

Характерна за жените Козирози е свежата им хубост. Рядко ще срещнете жена от тази зодия, която да не ви плени с красотата си. Въпреки това те са плахи и несигурни по отношение на физическите си данни и ще ви се наложи да употребите много усилия докато ги убедите колко добре изглеждат. Тези момичета мразят безчестието във всичките му форми, но не биха се поколебали да излъжат за годините си. Трудно бихте ги уличили в измама поради учудващите им възрастови превъплъщения. Като деца са доста невзрачни, после разцъфват и дълго след като са навлезли в зрелостта изглеждат като девойки.

Голяма грешка ще направите, ако кажете нещо против семейството й. Мъж, който взима за жена такова момиче, се жени за нейните роднини. Бъдете сигурен, че и вашата избраница не прави изключение. Напротив! Ще мине време и вицовете на тъщата вече няма да ви се струват толкова смешни (дори ще ви се иска да заплачете). Много често вашата жена Коза ще е единственият поддръжник на семейството си както морално, така и материално. Тя ще поеме грижите около болен родител с такова себеотрицание и жертвоготовност, че има опасност дори да се откаже от женитбата. Най-често прави всички тези жертви на драго сърце поради безкористната си любов към фамилията, но дори и да ги прави с неудоволствие, силното й чувство за дълг няма да й позволи да се откаже.

Добре е като съпруг да се научите да ласкаете тъща си. Още по-добре ще е, ако тя наистина го заслужава. Не разнищвайте политиката с тъста си, ако имате различни възгледи. А ако се осмелите да критикувате братята или сестрите й, старайте се наистина да има защо. Типичната представителка на Сатурн никога не ще бъде изцяло заслепена от любов и няма да пренебрегне задълженията си към рода. Отделете още в началото една-две стаи за братовчеди, вуйчовци и лели, които ще отсядат у вас. От това естествено ще извлечете и вие полза, тъй като съпругата ви ще се отнася абсолютно идентично и с вашите роднини. Братята и сестрите ви ще намерят в нейно лице добър другар. Тя е от онези момичета, които майките харесват още при първата среща. Подобно бързо одобрение обаче може да ви накара да се отдръпнете (мъжете са толкова опаки!). Винаги е по-интересно, когато с честна борба спечелиш сърцето на своята дама. Но майка ви е права - вие само ще съжалявате, ако се откажете от нея. Стига да са типични представители на зодията, девойките бързо се превръщат в отлични съпруги.

Домът на жената Козирог е толкова подреден и изряден, та човек би се обзаложил, че в стаите се крият малки феи и духове, които по цяла нощ шетат и подреждат всичко по местата им. Един Козирог обаче едва ли би разчитал на подобни въображаеми същества. Той е практичен и вярва само в голите факти, а това изключва всякаква симпатия към вълшебствата. Жената Коза не би повярвала в призрак, дори той да се ръкува с нея. Тя не е нито ексцентричен мечтател, нито би станала член на религиозна секта, но веднъж изясни ли си фактите, тя открива романтика и поезия дори в най-обикновените неща.

Със своята практичност тя прави дори грубото и грозното около себе си прекрасно и обаятелно. Има вкус към земните неща. Не й е чужда скитническата магия на вятъра, нито е глуха за тихия ромон на дъждовните капки или писъка на самотна чучулига. Хубавата музика стига до дъното на душата й и няма изкуство, на което да не е покровител. За да повярва, тя трябва да види и да пипне магията. Призракът от сънищата, който тихо нашепва къде е скрито гърнето с жълтици би имал по-голям успех, ако просто я хване за ръка и я заведе на мястото.

Обикновено дамите от тази зодия пазят романтичните си чувства за историята и героите от миналото. Те си падат по традицията и по личности, преодоляващи всякакви препятствия по пътя към целта си. По-лесно биха изпаднали във възторг от речта на Линкълн в Гетисбърг през 1863 г., отколкото от последната ви смела идея. Всъщност те са истински мечтателки и имат по-голямо въображение от празноглавите фантазьорки. Всяка сатурнова девойка носи поезията в себе си, но не би се трогнала от поетите, които мизерстват по таваните. Защото за нея по-важно е осигуряването на прехраната и плащането на наема, а преследването на мечтите си оставя на заден план. При това тя преследва мечтите си само ако е напълно убедена, че си заслужава. Жената Козирог не вижда нищо затрогващо и привлекателно в един евентуален неуспех.

Ще ви се наложи да поделяте вашата съпруга Козирог с всички обществени каузи, на които служи. Тя е великодушен благодетел за бедните и беззащитните, но по-често проявява своята блоготворителност в групови, отколкото в индивидуални начинания. И трябва да се отбележи, че симпатиите й не са хаотични, а доста добре организирани. Тя чудесно би се справила с президентския пост на някой женски клуб.

Жената Козирог отрано учи децата си на пестеливост и уважение към качеството.Тя ги кара да си изяждат всичко, да износват старите си дрехи и да знаят две и двеста. Но въпреки това тези деца винаги ще се хранят здравословно и вкусно и ще носят най-красивите и удобни дрехи и обувки. Защото за майка им да купуваш евтини стоки не означава икономия. Тя Ще възпитава децата си да бъдат учтиви към възрастните и роднините. Няма да ги глези, нито ще търпи капризи и неподчинение. Ако й предложите книга по детска психология, тя най-напред ще я използва, за да натупа с нея някое от непослушните си деца, а после може и да я прочете. Тази майка не прекалява с нежностите и целувките, но въпреки това е една от най-всеотдайните майки в зодиака. Децата й могат да разчитат на нея във всеки момент. Е, понякога е не особено състрадателна към младежките им проблеми, но аплодира всеки техен успех най-възторжено. Тя няма да остави без внимание рожбата си, нахълтваща след училище с думите: „Чуй какво научих днес!\" Дори и да е твърде заета, тя ще отдели от времето си и ще прояви искрен интерес. Настъпващият пубертет може да издигне стена помежду им, тъй като сатурновият консерватизъм ще се сблъска с младежкото дръзновение и свободолюбивост. В такива моменти майката Козирог вероятно ще се нуждае от помощ, за да вникне и разбере бурните мечти на чедата си. Може да й се наложи да изстрада много нови истини, но нейната интелигентност ще й помогне да се примири, особено след като осъзнае, че може да загуби повече, отколкото да спечели.

Кожата при доста от жените Козирози е един от най-чувствителните им органи. Затова те не носят силен грим. А и повечето обикновено са алергични към някоя от съставките я на крема, я на червилото или ружа. Но природата ги е дарила с естествена красота, която не се нуждае от много украса, и те ще я запазят дълго след като хубостта на повечето жени е отдавна повяхнала. Дори и на осемдесетгодишна възраст те ще ви учудят с прекрасния си тен и гладка кожа.

Бъдете търпелив с вашата жена Козирог и й помагайте да преодолее комплексите си и липсата на самочувствие. Не смятайте, че й липсва въображение, просто защото не се оставя лесно да бъде излъгана. С изненада ще откриете колко смислени и лесно осъществими са нейните практични мечти. Упорството, стигащо до инат не е сред най-приятните й качества, но пък и никога няма да я чуете да хленчи и да се оплаква. Тя ще ви помага по пътя към успеха и в същото време ще е любвеобилна и предана. Любовта й е дълбока, щедра и трайна. Кой твърди, че тя не вярва в приказки? Само едно мъдро момиче Козирог умее проницателно да разпознае омагьосания принц в очите на тромавата жаба. И още нещо - ожените ли се за нея, винаги ще бъдете с чиста риза.


ДЕТЕТО КОЗИРОГ

Ако сте човек, който твърди, че всички новородени приличат на старци в умален вид, то със сигурност ще си навлечете гнева на много майки. За бебето Козирог обаче можете спокойно да изкажете подобно мнение. Може би единствено в този случай майките не ще се нахвърлят яростно срещу вас. Невръстните Козирози действително изглеждат стари на младини, но за сметка на това пък младеят на старини. Един ден съсухреното като сушена слива личице в бебешката количка ще се заглади и Козирогът ще има прасковена кожа дълго след като връстниците му се сбръчкат. Може би това се дължи отчасти и на факта, че рождената му дата е около смяната на една година с друга. Необичайното превъплъщение силно напомня на старец с набраздено от грижи лице, застанал до новородено бебе със свежо, ухаещо на сапун личице.

Отрано ще забележите тази нарушена последователност при вашето дете Козирог. Още в ранните си години то ще ви смути с необикновена зрялост. Ако го глезите и се държите закачливо с него, то ще ви хвърли такъв сериозен поглед, сякаш се чуди как може да сте толкова повърхностна и глупава. За един средно интелигентен родител едва ли ще са нужни много такива погледи, за да се отучи да говори на бебешки език.

В юношеска възраст Козирозите вече имат определени вкусове и принципи, на които държат. Те ги изразяват обаче без да вдигат много шум около себе си. Вашето чедо няма да изпадне в нервна криза и да разлее супата, но достатъчно ясно ще ви покаже, че нещо не му се нрави. Майката може и да усеща смътно, че не може да се справя с малкия Козел, но ще й бъде почти невъзможно да установи истинската причина на упорството му. Тя усеща, че пред детето си се чувства глупава и непоследователна, сякаш тя самата е дете, а не родител.

Детето Козирог не се отказва от нещо, което си е наумило. То пълзи и драпа с всички сили към мястото, което иска да достигне. Оставате с чувството, че още докато сте му сменяли пелените, то вече е съставило план, който сега изпълнява. Малкият човек е съвсем категоричен в намеренията си и без смущение изразява желанията си. След което просто ще очаква отговора ви. Ако той е „не\", и ако не става въпрос за нещо особено важно, детето вероятно ще преживее разочарованието без сълзливи сцени. Но ако е решило на всяка цена да постигне желанието си, вашето „не\" едва ли ще го разколебае. То няма да се противопостави открито срещу вас, а просто ще пренебрегне мнението ви и ще печели време, докато накрая ви изтощи.

В процеса на растеж детето, родено под знака на Сатурн, ще се старае да организира живота си в доста строг режим. Играчките му ще са прилежно подредени и ще се дразни, ако му ги размествате. Ако е типичен представител на зодията, то бързо ще свикне да сяда на гърнето и да се храни в определени часове. Любимата му среда от най-ранна възраст е семейната. Тези деца предпочитат да отидат на разходка с мама и тате или да останат вкъщи и да слушат разговорите на възрастните, вместо да играят на улицата с децата. Рядко се включват в кварталните банди. Имат няколко добри приятели, с които споделят тайните си.

Младият Козирог няма да възприема училището като бойно поле. Уроците не ще го затрудняват, освен ако асцендентът му е конфликтен или Луната е в неблагоприятна позиция в рождения му хороскоп. Още щом се върне вкъщи, той незабавно ще седне да се подготви за следващия ден като остави игрите и развлеченията за след това. Така постъпват всички истински Козирози.

Любимата игра на малките Козирози е да се преструват на възрастни. Момиченцата обичат да обличат роклите на майките си. Сигурна съм, че ще почувствате известно неудобство, когато дъщеря ви ви предложи да бъдете детето, а тя - майката и видите колко убедително се държи в уж новата и непозната за нея роля. Едва ли ще ви е твърде забавно, ако трябва да седите в тясната кошара и да хленчите, докато тя, обута в обувките ви на висок ток и сложила очилата ви на малкото си носле, гледа важно, изпод вежди и казва строго: „Мирувай, или ще те сложа да спиш, без да вечеряш!\" Определено трябва да побързате да прекратите тази игра, иначе тя, току виж, наистина ви сложила да спите. Ако не могат да привлекат вас за своите игри, малките Козлета играят на майки и бащи с домашните животни и, в краен случай, с куклите. Какъвто и да е партньорът им в игрите обаче, те се вживяват в ролите си докрай. Когато синът ви облече огромния бащин балтон и захапе лулата, едва ще се въздържите да не му поръчате да отскочи с колата до магазина. Малките Козирози са също така и добри художници. Те обичат да рисуват с моливи и водни бои. Често се оказват в доброволен плен на някакво практическо занимание, чийто краен резултат може да е недостатъчно дебела кухненска ръкохватка или разкривена кутия за моливи, но във всеки случай ще е нещо полезно, нещо, което може все някога да влезе в употреба. Подтиквайте ги да играят на открито, защото те се нуждаят от слънцето и въздуха, които да прочистят главите им от мрачните сатурнови мисли.

По принцип учителите нямат проблеми с децата Козирози, макар понякога да губят търпение от бавното им, но упорито възприемане на материала. Рядко се оплакват от небрежност в час или несериозна мечтателност. Усвоили веднъж основните неща, тези ученици напредват в науките. Може би не чак толкова бързо като някои други, но за сметка на това задълбочено и концентрирано. Именно благодарение на способността им за концентрация те често печелят високи бележки и награди.

Възможно е вашето Козле да донесе бележник, на който е отбелязано: „Послушен, сериозен, учи се добре\", но по-нататък да пише, че: „отказва да участва в училищни мероприятия, плах, необщителен, липсва му самоувереност\". Като прочетете всичко това, вие ще се обезпокоите, че сте отгледали едно безнадеждно саможиво, антисоциално същество. Но ето че някой ден това същество ще под-метне между другото, че на другата сутрин не бива да закъснява, защото ще води проверката. „Защо ти ще водиш проверката?\", питате вие. Отговорът ще ви хвърли зад борда: „Защото съм председател на класа.\" А когато възкликнете: „Но защо не си ни казал досега?\", той скромно ще отвърне: „О, нима е толкова важно?\" Но вътрешно ще се зарадва неимоверно. Такова поведение ще характеризира и целия му живот. На пръв поглед муден и необщителен, накрая винаги ще го видите начело, тъй като вроденото чувство за отговорност кара всички да му се доверяват. Той не се блазни от мечти и развлечения. Той търси за себе си единствено авторитет и уважение.

Понякога се случва малкият Козирог да наложи на приятели, братя и сестри упоритата си воля (стигаща в определени случаи до жестокост), но много по-често той самият се подчинява на околните, чиито зодии са по-властни. Обикновено братята и сестрите им ги командват и у вас може да възникне опасение, че към тях се проявява несправедливост. Не се тревожете! Козелът умее да се защитава по своему. Познавам лично едно момиче, което се подчинява на по-голямата си и по-агресивна сестра от зодия Стрелец. Жаждата за власт на огнената личност се налага над търпението на земната зодия. Но ако по-голямата сестра прекали със заповедите, току виж, изчезнали обувките й, четката за коса или любимият й пуловер. След време те ще се появят изневиделица, но тяхното изчезване ще си остане мистериозна загадка. В крайна сметка резултатът е изравнен, а властната кака вече се държи по-внимателно.

Интересът на малките Козлета към противоположния пол е силен, въпреки че те са доста стеснителни. Често ще чувате забележки от рода на: „Момчетата са пъзльовци\" или „Момичетата са ревли\", но наближи ли Денят на Свети Валентин - 14 февруари, те стават все по-развълнувани и изпращат купища картички, подписани „Познай от кого\". Пубертета обикновено преживяват доста мъчително. В този период те се нуждаят от внимателно насърчаване и напътствие относно първите любовни срещи и вълнения.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост