ВОДОЛЕЙ 21 януари - 19 февруари

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ВОДОЛЕЙ 21 януари - 19 февруари

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:53

Изображение
ВОДОЛЕЙ
21 януари - 19 февруари


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ВОДОЛЕЯ

Цветните следдъждовни дъги - кой не е готов да възкликне пред красотата им? Децата назовават желанията си, художниците се опитват да ги нарисуват, мечтателите - да ги догонят, но Водолеят е изпреварил всички. Той просто живее върху дъгата. Нещо повече - той вече е успял да я разнищи, да разгледа всяка нейна ивица, всеки неин цвят и въпреки това е запазил възхищението си и вярата си в нея. Трудно е да благоговееш пред нещо, което напълно си опознал. Водолеят по принцип минава за реалист, макар че адресът му се намира в утрешния ден, а пощенският му код е изписан със синьото на лазура.

Луис Карол е Водолей и вие също като слисаната Алиса, поведена от него в Страната на чудесата, трябва да бъдете постоянно нащрек, защото хората, управлявани от Уран, са в състояние да ви сервират какви ли не изненади. Макар благодушни и спокойни по природа, Водолеите обикновено обичат да противоречат на общоприетото мнение и с тайно удоволствие изваждат от равновесие неподготвените за необичайните им постъпки. Обикновено са внимателни и учтиви, но понякога са в състояние в един миг да ви стреснат с неочаквани думи или постъпки, паднали като гръм от ясно небе. Типичната уранова личност е нещо средно между Албърт Швайцер и Мики Маус. Не го е грижа дали сандалите, обувките или гуменките, които е обул, са подходящи за случая. Ако реши, може и бос да се появи и да ви се присмее, ако види, че му се присмивате. За да демонстрират нежеланието си да се съобразяват с общоприетите правила, Водолеите понякога нарочно се обличат по твърде странен начин.

Ако държите да разпознаете хората, родени под този постоянен въздушен знак, имайте предвид, че те много често употребяват думата „приятел\". Франк Рузвелт -един от забележителните Водолеи, винаги започвал разговорите си с неизменното „Приятели мои...\", а типичният уранов въпрос, който фиксира края на една любовна връзка е: „Не бихме ли могли да си останем приятели?\" Водолеят не може да бъде преситен, не може да бъде наивен, не може да бъде възторжен, не може да бъде безчувствен. След като е направил своя продължителен експеримент, той запазва любопитството си към следващата загадка, а следващата загадка може да се окажете вие. Този човек, който с ума си е на милиони километри от вас, а в същото време ви прави дисекция под невидим микроскоп, вероятно е Водолей. След като сте били поласкани от неудържимото му любопитство, вие в един момент с неудоволствие може да забележите, че той проявява не по-малък интерес и към личния живот на уличния регулировчик, на бармана, на пиколото, на певицата в бара или на обитателите на отсрещната къща. Политиката го привлича, спортът го поглъща, а децата са му крайно интересни. В същото време по подобен начин го интригуват конете, автомобилите, старците, откритията в медицината, писателите, астронавтите, алкохолиците, пианата, въртележките и моливите - да не говорим за бейзбола и за Луис Армстронг. Задоволете се с това, че сте част от тая поредица и прежалете собственото си Аз - в противен случай той ще ви нарани, защото подходът му към всичко е хладен и безпристрастен.

Друг ориентир, за да разпознаете Водолея, е отнесеният поглед, излъчващ някакво загадъчно познание, недостъпно за вас. Очите на Водолея са предимно сини, зелени или сиви и обикновено имат някакъв призрачен, мечтателен израз. Косите му обикновено са прави, копринено меки, предимно руси, пясъчни или кестеняви; тенът на кожата му е светъл, ръстът му е по-висок от средния. Не бива да забравяме обаче, че тези характеристики не са абсолютни, защото асцендентът може да видоизмени външността на всеки слънчев знак. Профилът на Водолея се характеризира с подчертано благородство. Чертите му са фино изваяни - спомнете си изсечените върху златните монети ликове на римските императори. Когато обмисля нещо или след като е задал някакъв въпрос, Водолеят обикновено свежда глава. И рязко я накланя встрани или напред в очакване на реакцията ви. И нещо особено любопитно: поради двуполовостта на Уран в телата на мъжките Водолеи се срещат женствени белези като широк ханш например, а в телата на женските Водолеи - мъжки белези - широките рамене и пр.

Характерна особеност за Урановите представители е съвместяването на несъвместими на пръв поглед качества - те могат да бъдат забавни, своенравни, оригинални, надменни, независими, а заедно с това могат да бъдат отзивчиви и неуверени, дипломатични и внимателни. Водолеят се стреми към многолюдното обкръжение и е способен да акумулира в себе си безброй приятелства. Но в даден момент ще го видите мрачен и смръщен да търси усамотение и да се отнася враждебно към обкръжението си. Две са основните му състояния - общуване и изолация. Независимо от конкретното си състояние, той се отличава с остра проницателност, по-бърза и по-дълбока, отколкото е при другите. Това, че е бунтовник по природа, е заслуга на Уран. Носи инстинктивното усещане, че старото е обречено и че светът се нуждае от революционни променя (ако е политик, той притежава достатъчно мъдрост, за да не прибързва с прогласяването на тези принципи и да не провали стратегията си),

В характера на Водолеите е да анализират ситуации, приятели и случайно срещани хора. В стремежа си да проникнат в интимния ви свят те много често са безцеремонни и задават нетактични въпроси, от които бихте могли да се почувствате неудобно. Но бързо и с раздразнение се оттеглят, когато с разочарование установят, че интересът им е бил напразен. Обидно и болезнено е да разберете, че след като сте били според неговите внушения едва ли не най-важният човек на света, вашият Водолей изведнъж изоставя микроскопа си, защото сте му омръзнали, и се обръща към друга по-интересна личност. Как да не се обиди човек!

Водолеите се вълнуват от темата за приятелството, но нямат много интимни приятели. В тази област те държат повече на количеството, отколкото на качеството и дълготрайните им сърдечни връзки са рядкост. Твърде много ги интересува това какво ги чака зад ъгъла, за да се обвържат ;само с едно-две приятелства. Отношението на Водолея към света е безпристрастно и е безсмислено да предизвиквате чувствата му, но ако сте съумели да докоснете сърцето му (това не е същото като да сте го разчувствали), той даже би могъл да слезе от велосипеда си и да се върне назад, за да се увери, че не е пропуснал нещо.

Над урановите хора като че ли тегне странна прокоба за самота и те често остават неразбрани. Това се дължи на факта, че водолеевата утопия още не е завладяла околните. Понеже роденият под знака на Водолея живее в бъдещето и рядко прескача в настоящето, хората на земята го смятат за нещо като таласъм. Това не му убягва и той става още по-самотен. Но това, че другите не са като него, не е аргумент, който би го заставил да се върне в тяхното време. Той предпочита да се рее самотен в облаците и на нас, простосмъртните, ни остава да си правим догадки за неговия път. Астрологията буквално казва: „Онова, което Водолеите мислят днес, светът ще го мисли след петдесет години.\" Ако е вярно, то само задълбочава пропастта между подвластните на Уран и останалите хора. С пълно основание този слънчев знак е считан за знак на гениалността, защото над седемдесет процента от най-бележитите личности на човечеството са или със слънчев знак, или с асцендент Водолей. Вярно е също така, че немалка част от пациентите на психиатричните клиники са от същата зодия. Известно е, че границата между гениалността и лудостта понякога е незабележима и ако вие имате познати, управлявани от Уран, сигурно ви се е случвало да се питате от коя страна на границата се намират. Човечеството винаги е било склонно да отрича пророците, с които е съжителствало и това до известна степен обяснява нещата. Неслучайно битуват характерни фрази като: „Някога хората са се отнасяли с присмех към Фултьн и към неговия параход\", „Смятали са Едисон за бавноразвиващ се\", „Искали са да затворят Луи Пастьор в приют.\" Тези фрази формулират отношението на „здравомислещите\" към хората с дръзновена новаторска мисъл.

Хората на Уран съчетават в себе си хладната практичност с ексцентричната несигурност. Забележете, че те проявяват някаква инстинктивна симпатия към душевноболните. Впечатлява това, че почти всеки Водолей е в състояние да успокои някой умопобъркан като му заговори тихичко. Неговото умение да усмирява изпаднали в истерия хора и да успокоява изплашени деца е направо чудотворно. Възможно е свръхизострената му нервна система да е причина за тези негови чудодейни способности.

Родените под знака на Водолей притежават рядко широк мироглед. Те са чужди на всякаква ограниченост и предразсъдъци. Изключения се срещат само при Водолеи, които имат в рождения си хороскоп ранени планети, макар че и те няма да ви повярват, ако им го кажете. Инстинктът за братство е особено силно развит при Водолея. Може да прояви нетолерантност само по невнимание и ще се възмути, ако друг определи постъпката му като нетолерантна. Иначе е готов да смята за свой брат всекиго. Ето го - разхожда се със символичното си ведро сред богатите квартали и сред бордеите, черпи от водите на знанието и ги излива, все така, с изключение на времето, когато се е отдал на бездействие. Тези периоди не траят особено дълго и вие ще го видите отново да се появява, още преди да ви е домъчняло за него. Затова не смущавайте уединението му. Щом е решил да остане сам, нищо не може да промени решението му. Но дори да е взел внезапно решение да си смени телефона, без да го регистрира в указателя, това не означава, че той се е оттеглил завинаги. Адресът му остава непроменен, той - също. За него е невъзможно да се отрече от хората. Просто не му обръщайте внимание и не след дълго ще го видите отново да обикаля града на собственоръчно направени кокили, любопитен и осторожен.

Водолеите по принцип избягват да правят точни уговорки за срещите си. Те предпочитат неопределеността, защото не им е приятно да се обвързват с конкретни задължения в конкретно време. Един Водолей по-скоро би казал: „Хайде, пак ще се видим. Може би по някое време във вторник\", но без да уточнява часа и нерядко имайки предвид по-следващия вторник. Ако обаче все пак успеете да го уговорите за конкретен час, можете да бъдете сигурни, че ще бъде на мястото точно навреме. Погрижете се само вие да не закъснявате. Той може да не дойде, само ако по пътя го отвлекат. (На един Водолей е напълно възможно това да се случи. Изобщо, на тези хора може да им се случи всичко и по всяко време).

Можете да разчитате, че той винаги ще ви каже открито какво мисли, но никога няма да седне да ви учи как да мислите и как да живеете. По същия начин няма да позволи и на вас да го учите на тези неща. Той не обича да натрапва свои идеи, както го правят Овните, Лъвовете и Близнаците. Неговата философия повелява всеки да си има свой неприкосновен интимен свят, всеки да прави, каквото си иска, и всеки да уважава индивидуалността на другия. Приближаването на света към епохата на Водолея се характеризира с това, че негови предшественици стават децата-цветя и различните гуру. По един доста особен начин те като че ли изразяват идеалите на Водолея: равенство, братство, всеобща любов, невмешателство, стремеж към истината, експериментиране, самовглъбяване.

Да срещнеш Водолей, който се бори ентусиазирано за някаква кауза, е почти невъзможно. Водолеите смятат, че това, което правят е достатъчно. Те оставят на Овните, Скорпионите, Лъвовете и Стрелците да грабнат оръжие и Да поведат потиснатите в битка за освобождение. Водолеите са твърде заети с това да си обясняват причините за революциите, да изслушват хорските тегоби и да проявяват съчувствие. Не че не вярват в промените чрез насилие, напротив. Но оставят насилието на други. Водолеят не може да бъде страхливец, нито в морален, нито във физически смисъл. Но той не е настроен да води битки. Ако някой път му се случи да попадне в сбиване, той е способен да се обърка и да започне да раздава удари напосоки, но е способен и да се съгласи с противника, за да избегне стълкновението. В подобни случаи неговите реакции са непредсказуеми, но е сигурно, че на другия ден мнението му ще бъде каквото е било винаги - категорично. Всеки, който е придобил някакъв опит в изкуството на спора, може да го победи, тъй като в схватката на умовете той често се отклонява към абстрактни доводи. Затова най-доброто негово оръжие е шапката му. Той просто я нахлупва и си тръгва. Но неговото безусловно преклонение пред истината го задължава да брани до сантиметър позицията си, въпреки вродената си неприязън към конфликтите. Когато става дума за твърдо убеждение, той е непоклатим. Край него може да избухват гранати, но той ще върви решително по пътя си. Нищо няма да е в състояние да го отклони. Линкълн и Рузвелт - двамата президенти Водолеи потвърждават този принцип. Техните еднакво оригинални възгледи са еднакво силно оспорвани. Те и двамата са проявявали търпимост към останалите обществени теории, но са провели радикалните си реформи, въпреки липсата на подкрепа и въпреки яростната съпротива срещу тях.

Друга причина, поради която Водолеите често биват подлагани на враждебни критики, е че те са способни на всякакви изненади. Както са ви повели на запад, ще спрат изведнъж и без дори да ви предупредят, ще тръгнат на изток. Водолеят обича да ви държи в неизвестност за плановете си. Един мой познат от тая зодия в продължение на седмици не обръщаше внимание на оплакванията на съпругата си от развалената готварска печка. Четеше си вестника и се правеше, че не чува молбите й. Един ден пред къщата им спря камион и двама работници свалиха от него нова готварска печка. После я монтираха пред смаяния поглед на съпругата, която всъщност отдавна трябваше да е свикнала с подобни изненади.

Доверието на Водолея към хората не е нещо, което се разбира от само себе си. Той най-напред оглежда под лупа мотивите ви, ако е възможно, би огледал по същия начин и душата ви. Внимателният му анализ на вашите думи и жестове ще ви направи притеснителни. Направо ще изпитате чувството, че той ги складира в ума си, което си е така. От време на време може да ви се стори, че той плува в мъгла, но не се заблуждавайте. Той вече е преброил дори миглите ви. Водолеят няма да ви приеме само заради образа, който вече е създаден за вас пред света. Достатъчно е любезен, но няма да ви спести подробния оглед с помощта на прожектора си. Той много държи да знае какво се крие зад вашия образ, затова ще ви зададе няколко твърде неудобни въпроси. Затова пък можете да сте сигурни, че ако веднъж ви приеме, никакви клюки и сплетни няма да повлияят на приятелските му чувства към вас. Ако вече сте негов приятел, той няма да се повлияе от злостните шушукания на враговете ви, макар че от чисто любопитство ще им даде ухо. Остава да помните, че той ще си създаде мнение за вас едва след окончателния анализ.

Характерните болести на Водолеите са свързани с кръвообращението. Те трудно понасят зимните студове и страдат от влагата през лятото. В старостта си могат да страдат от разширени вени и атеросклероза, особено ако имат негативни емоции. Често ги сполетяват злополуки с краката, специално в глезена и пищяла. Глезените им могат да бъдат слаби и поради лошо кръвообращение да чувстват болки в краката. Трябва да се пазят от възпаление на гърлото. Сърдечни смущения могат да имат за кратко, но ако имат силни отрицателни влияния в рождения си хороскоп, тези смущения могат да бъдат опасни. Водолеите трябва да знаят, че имат нужда от чист въздух, от сън и движение, защото те обикновено подценяват тези чудесни лекарства. Как няма да им липсва чистият въздух, като постоянно затварят прозорците и се завиват с няколко одеала? Високият градус на умствената им дейност им пречи да се наспят достатъчно, да не говорим, че на всичко отгоре ги тормозят и странни сънища. Що се отнася до физическите движения, ако Водолеят не е развил любов към спорта от ранното си детство, ще му бъде много труд. но да се забърза, камо ли да се затича. Умът на Водолея се намира в състояние на перманентна тренировка, но тялото му обикновено е занемарено. То има нужда от специални грижи. Здравето на детето Водолей е отлично, въпреки някои странни, неподдаващи се на диагноза оплаквания. Бедите идват по-късно, когато зрелостта засили упорството на Водолея. Урановите хора са извънредно податливи на хипноза. Те интуитивно усещат това и избягват да се подлагат на действието й, но грешат, защото един добър специалист с помощта на хипнозата би ги освободил от различните неприятни фобии. Те се отнасят отрицателно и към предложенията за електролечение, макар че то също би могло да им помогне.

Не може да се каже, че паметта на Водолеите е забележителна, но по някакъв необясним начин като с невидими антени те усвояват знанията, без да им се налага да наизустяват това или онова. Те притежават качеството да не допускат до съзнанието си безполезната информация, но най-важното да абсорбират безпогрешно. Биха могли да се върнат от магазина, забравили да купят някои неща, просто защото са ги сметнали за несъществени. Типичният Водолей е много близък до образа на класическия разсеян професор. Един познат се беше уговорил да се срещнат с жена си в центъра на града. Само че срещнал стар приятел. (Това се случва много често на Водолеите. В Африка или на Алеутските острови, навсякъде е пълно с техни познати). Въпросният мой познат сладко си бъбрел с приятеля на мястото, където трябвало да дойде жена му. Дотолкова бил вглъбен в разговора, че когато тя усмихната довтасала, той равнодушно я погледнал, докоснал шапката си, хванал под ръка приятеля си и го повел по улицата, залисай в сладките приказки. Побеснялата от яд съпруга дълго не могла да разбере какво се е случило.

Водолеите притежават удивителната способност да се концентрират. Ако желаят, те могат в едно и също време да поемат информация, идваща от различни посоки. Могат да спорят оживено с някого и едновременно с това да не пропуснат нищо от онова, което става в другия край на стаята, стига да ги интересува. Понякога може да сте абсолютно сигурни, че Водолеят не е чул нищо от думите ви, но на другия ден с изненада разбирате, че той е способен да ги повтори едно към едно като магнетофон. Тази негова дарба да поглъща информация и познания не бива да бъде подценявана. Той го прави, въпреки че е в състояние да се отчуждава и да се откъсва от света в концентрацията си като моя познат, оставил жена си на улицата в състояние да убие първия срещнат.

Ако търсите ключа към утрешния ден, можете да го намерите в мислите на някой мъж или жена Водолей. Става въпрос за една невероятна интуиция, породена от способността без ни най-малки усилия да се улови загадъчното и мистериозното. Тази интуиция дарява Водолея с предварителна информация в пространствата на духовното. Познавам един Водолей, който вдига телефонната слушалка, преди да е прозвучал първият сигнал. На всичко отгоре той знае дори кой се обажда. Няколко пъти на Ейбрахам Линкьлн му са се явявали предчувствия за собствената му смърт, придружени с потвърдени от бъдещето удивителни подробности. Неповторимата чувствителност на Водолея му помага да отгатва вашите скрити помисли.Без много приказки той е в състояние да улови подробности, които са зарити толкова дълбоко в съзнанието ви, че вие отдавна не ги помните. Магическата осмоза дава възможност на Водолея да предава собствените си мисли чрез невидими електрически заряди. Посредством този необикновен процес той може да предава чувствата си даже застанал гърбом към вас. По телефона може продължително да мълчи и в същото време да получава и изпраща трептения, докато вие си мислите, че е заспал. На някои от тези хора не им трябва поща, за да изпращат телеграмите си.

Но в техните мисли няма никакво суеверие. Дори да е музикант или механик, Водолеят е учен по душа и никога няма . стигне до прибързан извод, преди да е подложил фактите , обстойна проверка с безпогрешния си ум. Мнението, кое-вече си е създал, е здраво и остава завинаги в съзнанието у. Казахме, че той обича промените в обществото, но собствените си възгледи не променя за нищо на света. Световният прогрес за него е отворена система, но когато опре до личното му поведение, то може да бъде изненадващо консервативно и тогава системата се затваря. Какво да се прави, неговият либерализъм също има граници.

Водолеите се отнасят с презрение към лъжата и измамата. Освен това те избягват да вземат и да дават пари на заем. Не искайте заем от тях - те по-скоро ще ви дадат безвъзмездно някаква сума. Ако все пак получите някоя петдесетачка до другия ден, внимавайте да не забравите връщането й. Един неизплатен или забавен дълг е в състояние да вгорчи приятелството ви. Тъй като държат на думата си и винаги плащат сметките си, Водолеите очакват същото и от другите. Не ги изкушавайте с изгодни лихви. Те по принцип се страхуват от заемите. Както се страхуват и от кредитните карти. Тяхното преклонение към честността понякога се деформира в неочаквано поведение. Въпреки че мразят лицемерието и прикритостта, те понякога дават толкова хитри отговори, че човек се обърква в представите си за тях. Но един Водолей ще кипне от възмущение, ако забележи нещо подобно у другите. Добре е да знаете, че абсолютната лъжа е табу за него, но той е в състояние да ви заблуди по начин, който трудно може да се вмести в границите на проповядваната от него почтеност. От една страна той всеотдайно се стреми към истината. От друга страна е стремежът му да скрие мотивите си. Налице е една несъвместимост на две коренно противоположни черти. Ако иска да стигне до истината за себе си, Водолеят трябва да признае противоречието.

Много Водолеи се добират до славата на идеалисти, но тази слава е малко пресилена като се има предвид, че в основата на истинския идеализъм са сляпата вяра и оптимизмът, а един Водолей е твърде умен, за да се заблуждава с изгубени каузи. Той знае, че повечето от мечтите са илюзии и по това си приличат с небесната дъга, която вече е опознал. Той не може да бъде впечатлен от традициите и авторитетите. Ще ги уважава, но няма да им позволи да го разколебаят в готовността му да разобличава заблудите, неистините и прибързаните изводи.

Умът и тялото на Водолея трябва да са свободни като вятъра. Опитай се да подчиниш Водолея - все едно, че се опитваш да накараш пеперудата да седи неподвижно, да уловиш южняка в килера си или да затвориш зимната хала в бутилка. Как да стане и кой би се опитал да го направи? И въпреки че той е далеч във времето, струва си да се помъчите да погледнете света от неговата гледна точка. Ще се почувствате по-мъдър, макар и малко объркан. Зодиакалното цвете на Водолея е жълтият нарцис. Чаткате ли сега защо на перковците им дават жълта книжка?

Влиянието на Уран - неукротимата и непресказуема планета на промяната, непрекъснато разтърсва душата на Водолея и заедно с това му помага да прави своите ярки като светкавици прозрения в бъдещето. Той принадлежи на човечеството и олицетворява най-съкровените му въжделения и идеали. Дори зодиакалният метал, уранът, не е метал като останалите, а радиоактивен елемент, който се среща само в съединения. Без този елемент атомните проучвания са невъзможни - благодарение на него се получава верижното разпадане на атома. Осем, подобни на светкавици, лъча се отразяват с магнетично великолепие от зодиакалния камък сапфир. Те могат да осветят тайните на Водолея пред онзи, който се стреми към това. Но трябва да знаете, че само ако и самите вие живеете в утрешния ден, ще можете да надникнете за повече от миг в самотното му сърце.


МЪЖЪТ ВОДОЛЕЙ

Не очаквайте от мъжа Водолей да се държи както обикновено се държат влюбените. Така ще си спестите много разочарования. Става ли въпрос за приятелство, той е незаменим другар, с когото може да споделите какво ли не. Но любов? Както казва един мой приятел Водолей, „всеки може да си има момиче. Любовта е нещо съвсем различно.\" Видяхте ли? Любовта наистина е нещо съвсем различно при Водолея.

Този индивид харесва всички. Всеки му е приятел. Дори към най-върлия си враг ще се обърне с „приятелю\". Затова когато започне да се държи сякаш не ви харесва, това означава нещо. Той е на път да лапне въдицата. Макар че любимото му развлечение е да прониква в чувствата на другите, не желае да разкрива своите. В живота му ще има много преживявания, които той ще анализира с ненаситно любопитство. И вие ще сте едно преживяване или поредният експеримент, колкото и да ви е тежко да го приемете. Не бързайте да се цупите. И той може да бъде победен и заведен пред олтара, само трябва да знаете как да се справите с нетрадиционното му виждане за хората.

По природа е общителен и обича да има публика. Но вниманието му към хората е безадресно. Готов е да помогне на всеки срещнат, докато ние, останалите, спестяваме тези си усилия само за избрани хора, имащи значение в живота ни. А за Водолея всеки има значение. Дори и онзи, когото още не е срещнал. Тъй като е привикнал да оставя на заден план собствените си проблеми в интерес на мнозинството, има вероятност това отношение да се прехвърли и в любовната му връзка. Когато осъзнае, че ви отдава всичкото си внимание, а в същото време отстрани го чакат и се нуждаят от него тъй много безименни лица, той може да се отдръпне, за да си докаже, че не е изгубил обичта към приятелите си и всички останали хора, като се е привързал към една конкретна личност. Но щом веднъж преодолее шока, че си е позволил да се заинтересува от една жена по-силно в сравнение с човечеството като цяло, той може да се прояви като невероятно внимателен в интимните отношения.

Вечно готов да анализира, мъжът Водолей непрекъснато се пита: „Какво ли искаше да каже тя с това?\" И не мирясва, докато не намери отговора. Загадките го влудяват. Надуши ли някаква тайна, няма да мигне докато не я разбули. Може и да се разочарова като я разбере, затова гледайте да му предложите нещо, което си струва да се открие. В противен случай ще покаже недоволството си по болезнено откровен начин и ще отиде другаде да разбулва тайни.

Момичето, което желае да го спечели, трябва най-на-пред да го заинтригува. Една отворена книга никога няма да събуди любопитството му. Привличат го затворените страници. Тогава се изостря детективският му инстинкт. Когато някоя жена го пренебрегва открито или е сдържа-I на, той застава нащрек. Прилича на копой, надушил следа. „Защо тя е толкова непостоянна?\" (Спокойно можете да бъдете непостоянна, стига да не обяснявате защо). „Наистина ли е толкова емоционална, или това е само игра? Защо се гримира предизвикателно, носи къси рокли с деколтета, а после се обижда, когато всички ония Лъвове, Стрелци и Скорпиони й подсвиркват пред кафенето? Приятно ли й е да я задирят мъжете или не? Какво ли се крие в главата й?\" Докато той оглежда, души и разпитва, момичето най-напред е поласкано. Щом обаче забележи, че същото любопитство го гложди и по отношение на келнерката, която току-що им е сервирала (или пък на кондукторката в автобуса), започва да се дразни и да охладнява. Да се чувстваш като насекомо под микроскопа на изследователя не е най-добрият стимул за женското сърце да запърха в гърдите. Тъй че накрая то бегом се изнася (към по-пламенен или по-земен мъж), а Водолеят тъжно въздиша цели две-три минути, преди да подхване следващото си романтично проучване. Стига, разбира се, някое ново изобретение или уникална идея междувременно да не са привлекли интереса му. Тогава следващият обект на проучване от женски пол ще трябва да почака реда си.

Мъжете Водолеи могат да бъдат трогателно нежни и покорни, но не е зле да си намотаете яркосин електрически кабел около пръста, за да не забравяте, че външното спокойствие и привидната отстъпчивост на вашия избраник са мираж. Той няма да търпи съпротива от страна на никоя жена. Ако реши, че го използвате, непредсказуемият уранов чар ще се изпари моментално, а вие ще изпитате странното усещане, че Кари Грант в един миг се е превърнал в Джеймз Кагни, готов да размаже гнил домат по физиономията ви. Един Водолей, стига да е достатъчно разстроен, е абсолютно способен на това. Страшното е, че може да му простите. Не го правете. Или поне не повече от веднъж. Той ще се впечатли от жена, която държи на достойнството си. Колкото до разваления домат, Водолеите обикновено не са чак толкова груби. При силна възбуда обаче разликата между половете изчезва от съзнанието им и наистина може да си изпатите.

Всеки Водолей се стреми да се сдобие със слава приживе. Независимо дали е футболен трофей или грамота като отличие за най-високия човек в областта. Но нищо чудно да бъде и Нобелова награда. При Водолеите всичко е възможно. От друга страна, голям процент от тях са постоянни пациенти на психиатрията. (Понякога двете групи трудно се различават една от друга.)

Някои мъже, родени под знака на Уран, са вманиачени на тема чистота. Непрекъснато се страхуват от микроби и болести. Изпадат в ужас, ако някой се избърше с тяхната кърпа за лице или диша над чинията им. Понякога несъзнателно, а друг път с определена цел пренасят фобиите си в интимните отношения. Царе са на това да развиват алергии към неща, които не им харесват. Правят го толкова достоверно, че могат да заблудят дори лекаря, камо ли наивните момичета. Затова не се учудвайте, ако вашият приятел изведнъж ви заяви, че не понася сенките ви за очи и от тях киха.

Водолеят не си пада по ухажването. Няма да ви подарява визонени палта и диаманти. И въпреки това животът с него пак може да има блясък, макар и без визони. Чуйте известния анекдот за Хелън Хейс и съпруга й Чарлз Макартьр. Когато се запознали, той й подал пликче фъстъци и казал: „Бих искал това да са изумруди.\" След като изтекли много години и спечелени долари, той й подарил колие от искрящи изумруди с думите: „Бих искал това да са фъстъци.\" Не зная дали Макартър е бил Водолей, но безспорно Уран е имал силно влияние в рождения му хороскоп. Неща от този род можете да очаквате при една връзка с Водолей. Тогава защо ви е визон?

А сега идва ред на най-неприятния за вас факт. За разлика от Рака, Козирога, Лъва и Везните Водолеят съвсем не примира за брак. Даже прави всичко възможно да го избегне. Много рядко на млади години се изправя под звуците на Менделсоновия марш. За да се измъкне по-лесно, обикновено още от самото начало поставя в основата на (любовта едно голямо и красиво приятелство. Избира си момиче, добро за компания, което ще споделя многобройните му интереси: бейзбол, кръстословици, арабски коне, светулките в делтата на Мисисипи и т.н. Защо ли? Много просто. Колкото повече общи теми за разговор имат, толкова по-малко време ще остане за интимности. А Водолеят се бои от тях, защото могат да го обвържат. Неговият идеал е жена, която му е приятел и не го притеснява с емоции. Затова дълго има да чакате първата целувка. Дори и да е събрал кураж най-сетне за обяснението в любов, въпросът за брака ще бъде избягван с всевъзможни извинения. Когато те бъдат изчерпани, ще се премине към невъзможните. Ако и тогава не се откажете от идеята си, ще започне да ви убеждава, че не си струва, защото при една ядрена катастрофа... Или пък какво ще стане с вас, ако догодина шефът му реши да го изпрати в Аляска? Един мой познат Водолей беше сгоден дванадесет години за едно момиче и все отказваше да се оженят под предлог, че тя в такъв случай ще трябва да пожертва кариерата си на Бродуей. Горкото момиче не беше и помирисвало сцена, но според него тя имала талант и нямало начин някой ден някой продуцент да не я забележи. И тогава женитбата й с него само би попречила. А как би се почувствал той? Като последния егоист, виновен за провала на нейната кариера. Момичето накрая не издържа и отиде да си търси щастието другаде.

Все пак има някаква надежда. Макар и късно, Водолеят накрая, общо взето, се жени. Това става, когато и последният му приятел ерген замине на сватбено пътешествие. На другата сутрин урановият човек се събужда с прозрението, че има една загадка, която другите хора вече са разрешили, а той още не е. И тогава, съвсем неочаквано, ще получите предложение. Уранови работи, не е ли така? Ако сте имали неблагоразумието да разбиете сърцето му, опитвайки се да му дадете урок за бавенето, той едва ли ще хукне да ви гони. По-вероятно ще пророни две-три сълзи и ще каже примирено: „Какво да се прави, такъв е животът.\" Възможно е дори да ви попита по детски наивно: „Не можем ли да си останем приятели?\" Ако му заявите категорично „Не\", ще свие рамене и ще си тръгне натъжен. Кажете ли „Да\", връщате се там, откъдето сте започнали - от приятелството.

Обикновено той не ревнува, освен ако няма силни негативни влияние в рождения си хороскоп. Или поне няма да ви го покаже. Самият едва ли ще ви изневери физически по простата причина, че за него сексът може да е интригуващ, но в никакъв случай не е всепоглъщащ. Естествено изключение прави Водолеят с асцендент Скорпион, но нищо чудно и при него интересът да си остане пасивен.

Веднъж свършил с тази важна работа - да си избере партньорка - той се успокоява и съсредоточава вниманието си върху по-интересни неща. При него сексуалните отношения не стоят на първо място. Те винаги са подчинени на идеалите му. Ако почувства, че е въвлечен в незаконна (от собствената му гледна точка) връзка, ще прекъсне всякакви отношения, каквото и да му струва това, само и само да не се забърка в нещо безчестно. Дори да ви свързва най-гореща любов, Водолеят ще страда мълчаливо, но няма да възобнови близостта си с вас. И ще трепери, да не би приятелите му да разберат и да започнат да го подпитват. Най-отчайващото е, че никога няма да ви обясни причината за скъсването. Нали той си я знае. А вие, ако можете, я разберете сама. По най-мазохистичен начин ще ви накара да повярвате, че всичко е било фантазия от самото начало. И някой далечен ден, когато може да сте вече на деветдесет и отдавна да е минало времето за всякакви връзки, ще ви разкрие истината, за да потърси опрощение и помирение. Това е прекалено жестоко, но единствената ви утеха е, че и той е страдал през всичките тези години. Откъде съм сигурна ли? Ами прочетете още веднъж началото - „Как да разпознаем Водолея\". Той притежава неуловима способност да телеграфира на другите чувствата си, с което може да ви доведе до пълно объркване.

Единственият начин да го накарате отново да ви обърне внимание е да измислите нова интригуваща за него загадка или да завоювате шеметна слава (например да станете първата жена, обиколила с космически кораб Венера). Не си мислете обаче, че такъв подвиг би променил чувствата му. Ако ви обича, ще продължи да ви обича, дори обиколката ви да не стига по-далеч от кварталния магазин за деликатеси. Вече ви стана ясно, че този човек е голям инат в любовните дела, нали? Неговата незаинтересованост в интимните отношения може да ви вкара направо в капана или да ви отпрати отчаяна в обятията на друг. Не бързайте, това ще бъде чиста загуба на време. Не сте забравили, че той не е ревнив, нали? А дори и да е, никога не го показва. И веднага ще надуши с проклетата си уранова интуиция, че му\'правите номер, защото ви е изучавал достатъчно дълго и сте му ясна. Остава ви единствено да се надявате, че ще бъдете привлекателна и на деветдесет, иначе почвайте отсега да се готвите за оная експедиция до Венера.

Ако обаче ролите се разменят и той започне да ви прави номера, много внимавайте да не би да дадете воля на собственическите си чувства. Тъй като за хората, родени под знака на Уран, приятелството е на първо място, след брака ви често ще има моменти, когато няма да знаете къде е вашият съпруг. Затова просто се успокоявайте, че колкото и да закъснява, причината е в любопитството и неизменния интерес към хората. Ако приятелят е от женски род, направете се на разсеяна. Най-вероятно и той самият не е забелязал разликата. Поставите ли му ребром въпроса къде е бил, ще ви каже истината. Проявите ли съмнение обаче, ще измисли най-невероятната история, за да ви накаже. А той е цар на това да измисля истории, коя от коя по-невероятни. След няколко тежки часа на размисъл ще съжалявате за подозренията си, както и за подробностите, които сте се опитвала да изкопните от него. Защото той действително не си ги спомня или просто не ги смята за важни, ето защо, ако упорствате, започва да си ги измисля.

Не бива да ви терзае чувството на пренебрегнатост, ако той предпочита да остане сам, когато го е обхванало някое от типичните му настроения. Не му обръщайте внимание и след малко той ще дойде да сподели мислите си, още по-нежен и внимателен от преди.

Вашият съпруг Водолей е способен всеки миг да ви поднася изненади. Може да не е много напорист в печеленето на пари, но пък ще направи или изобрети нещо в полза на цялото човечество. Или пръв ще стъпи на Марс, където ще се чувства като у дома си. Разбира се, има и богати Водолеи, дори и милионери, но те не са постигнали това с борба или с болезнени амбиции за забогатяване. Парите са им паднали едва ли не от небето. Понякога те са спечелени между другото, или пък са възнаграждение за опитите им да усъвършенстват някой продукт или идея за благото на човечеството. Друг път това са спестяванията им за ексцентричните прищевки на стари години, когато се готвят да пътешестват с машината на времето. Обикновено Водолеят е разумен и не харчи много, но вие не се разпускайте и спестявайте за всеки случай. Понякога може да ви изненада с известна щедрост, особено ако има асцендент Овен, Лъв, Стрелец или Риби.

Той ще бъде идеален слушател за децата ви. Те ще го занимават с историите си, а баща им ще ги приема на сериозно. Ще им помага и в математиката, защото е цар на сложните и трудни задачи. С удоволствие ще им разказва приказки и ще му бъде още по-интересно, отколкото на тях, как вълкът успява да преправи гласа си пред седемте козленца и как е приготвена отровната ябълка за Снежанка.

Трябва да сте наясно, че освен любовта другата причина един Водолей да се ожени за вас е, че иска някой Да му е подръка за доста прозаичните неща - да му зашие копче, да му сготви картофено пюре, да му намери забутаните чорапи. Затова не правете грешката да поставяте кариерата си над семейните задължения. Нито пък се застоявайте по кафенета с приятелки. Веднага откъснете поглед от интересната книга или вълнуващия филм по телевизията, ако той ви моли да му извадите трънче от пръста. Неговата представа за идеалната съпруга и майка е жена, отдадена постоянно на дома си. Но едва ли ще ви липсват разговорите с приятели, модните списания и мюзикълите. Той е в състояние да ви ги осигури сам и вкупом, защото винаги прелива от изобретателни идеи и изненади. Пък и преспокойно ще имате време за женски клюки и бъбрене по телефона, докато вашият Водолей е погълнат от поредното предизвикателство.Тогава даже няма да ви забелязва. Само че внимавайте да се озовете навреме до него, когато си притисне пръста, защото иначе ще се почувства пренебрегнат и ще нададе вой до бога.

Водолеят никога не забравя първата си любов. Той е в състояние най-подробно да я опише, което едва ли ще бъде приятно за съпругата му. Изходът е тя да е тази първа любов. (Впрочем за него първа любов не е първото момиче, с което е излизал, а това, което му е показало първо небесната дъга. Има разлика, нали?) Мъжете, родени под знака на Уран, често се женят години по-късно за юношеската си любов. Може дълго да почакате, докато чуете сватбения марш, но поне няма да бъдете изместена от призрак. Кой друг би могъл да превръща фъстъци в изумруди или обратно?

Нищо чудно вашият съпруг Водолей да забрави годишнината от сватбата ви, но за сметка на това ще ви донесе теменужки през януари. Може цели седмици и месеци да не ви каже нито една нежна дума, но една сутрин, когато му поднасяте боровинковия пай, да ви погледне в очите и да каже: „Знаеш ли, много си красива!\" Тогава нещо в гласа му ще накара коленете ви да омекнат.

Коледни изненади на плажа, великденски яйца през ноември, небесни дъги посред нощ, поздравления за празника преди разсъмване, торта със запалени свещи на виенското колело - забравихте ли? Та вие сте влюбена във Водолей! Пожелавам ви дълъг живот с щастлив край като в холивудски филм. Само гледайте по пътя да не се изгубите в Страната на чудесата!


ЖЕНАТА ВОДОЛЕЙ

Ако сте на път да започнете романтична връзка с жена Водолей, първото нещо, което трябва да знаете е, че тя е не по-малко странна в любовта, отколкото във всичко останало.

Тя е вярна, когато е влюбена, ала мъничко безстрастна и хладна като въздушните зодии. Съжителството с нея ще бъде безметежно и щастливо само ако й дадете пълна свобода да кръжи сред приятелите си и да се отдава на безбройните си интереси и занимания. В никакъв случай не се опитвайте да я вържете към печката. В най-неочаквания момент ще й хрумне да учи балет, да медитира високо в планината или да отиде в Корпуса на мира. Спомнете си приказката за златокосата принцеса, която живеела във високата кула. Сто.на сто тя е била Водолей. Нейните мечти са различни от вашите и моите. Тя чува празнични далечни фанфари, а повечето от нас никога не са и зървали пътеводната й звезда.

Тя прилича на мелодия, която почти сте забравили. Смътно помните думите и се опитвате да си я изтананикате, но тя все ви се изплъзва. Такава е и любовта на момичето Водолей - нежна, ефирна и в същото време изплъзваща се по неуловим начин. Това момиче принадлежи на всички и същевременно на никого. То държи на свободата си и ще бъде вярно само на оня, който оцени и приеме това. Освен това, когато се впуснете да уловите тази пеперуда в мрежата си, помнете, че тя няма да сподели непредсказуемия си живот с мъж, който не е верен на себе си. Нейните етични норми са твърде своеобразни и се различават доста от общоприетите, но тя се придържа към тях докрай. Ще разбере и вашите правила, стига да не правите компромиси с тях.

Ако в нейно лице търсите страстна партньорка, сбъркали сте адреса. Физическата любов за други може да е най-приятното нещо, но тя може и с нея, и без нея. Ще откликне със силно и дълбоко чувство на интимностите, но няма нищо против и по-продължителните платонични отношения. Защото може би изпитва страх да не би желанието към един човек да ограничи по някакъв начин свободата на духа й, да наруши верността й към нейната единствена истинска любов - волността. Оставете я на воля да проучва и експериментира, да върши нещо за човечеството, да се отдаде на странните си занимания.

За типичната жена Водолей парите не са от голяма важност. Няма да се разстрои, ако не сте най-богатият човек. Повече ще я радват вашите интелектуални постижения. Доктор Кристиан Бърнард със сърдечните му трансплантации и Вернер фон Браун със своите ракети биха я заинтригували много повече, отколкото Пол Гети и милиардите му.

Ако вашата кариера е свързана с политиката, науката или образованието, не бихте могли да направите по-успешен избор от една жена Водолей. Тя е истинско съкровище за пред обществото - изискана, духовита, жизнерадостна и лесно приспособима към всякакви социални слоеве. Пазете се само да не попаднете на по-странна и необуздана особа с неблагоприятни аспекти между планетите в рождения си хороскоп, която обича да скандализира хората, като ходи боса по улицата или пуши големи пури в автобуса.

Типичната уранова жена никога няма да ви подозира в изневяра и рядко ще се усъмни в думите ви. За един търговски пътник например тя е въплъщение на мечтите му. Няма да ви проверява в службата, няма да търси следи от червило по носните ви кърпи. Измамата трябва да се натрапи на вниманието й, иначе тя никога няма да тръгне да я търси сама. Ако се случи обаче да й изневерите, това ще нарани до болка чувствителната й натура. Ще го усетите по нейните странни замечтани очи.

Липсата на страстна ревност у нея обаче не е изцяло резултат на морална сила. Тя вероятно още след първия поглед ви е подложила на дисекция под микроскоп и сте й ясен. Освен това си има толкова странични интереси и хора, с които й е приятно да разговаря, че не й остава време да мисли какво правите, когато не сте й пред очите. „Далеч от очите, далеч от сърцето\" - казва поговорката. Отсъствието рядко засилва привързаността на Водолея. Понякога тази жена е способна да си затвори очите за кръшканията на своя партньор, стига да открива някои важни за себе си неща само у него. Но ако в действителност не се нуждае от този човек, въпросната морална сила ще заработи в обратна посока и тя ще си иде още при първото пряко доказателство за изневяра. Не се опитвайте да разпалите вече угасналите въглени. Но можете да си останете приятели, тя има желание за това. Жената Водолей обича да поддържа дружески отношения с бившите си съпрузи или любовници. Тя е забравила миналото и е изтрила от съзнанието си всички спомени. Това е като правило при нея. И има само едно странно изключение - цял живот помни първата си любов. Само първата обаче, която най-вероятно е свързана с момчето, подарило й пликче леблебия, когато е била на девет години, или с младежа, разхождал се с нея под дъжда. Или с оня клепар, мил и смешен едновременно, който е бил приятел на клоуна в цирка.

Много рядко тази жена би се впуснала в извънбрачна връзка. Това противоречи на чистотата в моралните й възгледи. Но доста от тази зодия са разведени. Те никога не предизвикват сами развода си, нито пък той им доставя някакво удоволствие. Просто охладняват, когато положението стане нетърпимо. Отиват си без да се обръщат назад. Щом се налага, могат спокойно да продължат пътя си сами.

Родената под знака на Уран е твърде любознателна и обича да човърка в душите на другите. Обича да разгада-ва тайните им, но никога не споделя своите. Не се опитвайте да четете мислите й. Това ще я ядоса. Обикновено е искрена, само че не забравяйте, че за нея едно е да излъже, а съвсем друго да премълчи част от истината.

След Везните жените Водолеи са най-красивите от Зодиака. Интересни и озадачаващи, те притежават някаква вглъбена и загадъчна красота. Образът им е много променлив. Ту приличат на нежни мадони, ту на жизнерадостни селянки. Преходът е непредсказуем и мигновен като яркосиния зигзаг на урановото електричество. Маниерът им на Сближаване може да ви зашемети. Обличат се умопомрачаващо. Може първи да тръгнат по новата мода, а може и да се придържат към стила на прабаба си. Не биха посра-мили корицата на нито едно модно списание, но в същото време всяка циганка би завидяла на умението им странно да съчетават дрехите си. С типично за Водолея безразличие те ще отидат на прием с прозрачна нощница или ще сложат дантелен шал на кожения гащеризон. Или пък ще идат на пазар с щраусови пера, а в зоологическата градина - с диаманти. Нищо чудно да ги видите на театър с маратонки. Прическата им също е непредсказуема като самата им личност. Всъщност коктейл от прически най-често украсява главите им. Плитки, кок, опашка, ангелски букли или прави като праз коси - всичко им отива. Пък и така няма да приличат на никоя друга жена на планетата.

Да разговаряш с жена Водолей е цяло преживяване. В първия момент прави впечатление с плахото си и резервирано държание. В следващия с внезапен уранов изблик ще изрече забележка, нямаща нищо общо с разговора. Умовете на всички други хора може да работят в логическа последователност, нейният обаче прескача като светкавица от утрешния в днешния ден. Неочаквано ще ви подхвърли трогателните си спомени. Питате я например какво мисли за космическите пътешествия, а тя отвръща: „Когато бях малка си мислех, че звездите са дупки в пода на рая и от тях струи светлина.\" Ако бъде в друго настроение, а вие се опитате да влезете в крак с мисленето й и кажете, че ви става тъжно да гледате как се разтапят снежните човеци, тя ще ви парира: „Стопеният снежен човек е просто купчина мокър сняг, Чарли.\" Най-напред е мечтателна, после - практична. Първо плаха, след това - буйна. Безжалостно ще се присмее на вашата история за летящи чинии и след малко ще ви разкаже за нежния нашарен с точици елф, който всяка вечер се появява на перваза на прозореца й. Никога не разговаряйте отвисоко с нея. Проявите ли неразбиране, ще се затвори и ще стане недостьпна. Би трябвало да се очаква, че жените Водолей ще имат силен майчински инстинкт, тъй като тяхната планета Уран управлява бъдещето, а децата също принадлежат на това бъдеще. Ала типичната жена Водолей може и да се стъписа пред задълженията на майчинството. Нужно й е време да свикне с мисълта, че трябва да посвети вниманието си само на едно човешко същество, след като толкова време го е разпилявала към кого ли не. По-хладна по природа, тя едва ли ще демонстрира външно своята майчина любов. По принцип е предана на децата си, но и вътрешно независима от тях. Въпреки това с желание ще се включи в родителския комитет. Ще разговаря с малките приятели на децата й като с равни, ще хвърля енергия и сили в училищните мероприятия. С отношението и действията си ще учи децата на доброта и човечност. Няма да бди също като орлица над рожбите си, но те ще могат да споделят всичко с нея. Тя рядко би наказала дете, което е казало истината, независимо какво е направило. Малките ще й имат пълно доверие и ще я търсят за съвет, понеже нейните схващания са лишени от предразсъдъци. Много я бива да вдъхва кураж и самочувствие, било то по повод на скрити под леглото чудовища или на обида от другарче. Способна е за броени минути да обърне нещата от плач на смях. За децата ви тя ще бъде забавна подвижна въртележка, всяваща около себе си радостен хаос. Няма да им мърмори за несвършените домашни задължения и ще им помага при уроците. Няма да ги задуши от обич, но ще бъде много нежна, когато са болни.

Май изпреварихме малко събитията, макар Уран действително да преобръща порядъка на нещата отзад напред. Защото преди момичето Водолей да стане майка, ще трябва да стане съпруга. Но първо трябва да я убедите, че бракът не е синоним на ада. Тя едва ли ще се втурне към женитбата. Не и преди да ви е изпитала, проучила и претеглила щателно. Ако преминете през проверката, знайте, че трудното тепърва предстои. Бракът с жена Водолей не е най-лесното нещо. Тя кротко на вид ще слуша съветите ви, но нещо вътре в урановата й природа се съпротивлява да ги приеме безпрекословно. Все й се ще да измени нещичко. Не може да направи кейка точно по рецептата, както не може да паркира колата точно както искате вие. Макар че ще се усмихва сговорчиво, ще си кара по своему. Ще експериментира нов начин за правене на кафе, за пълнене на писалка, за закрепване на кънките или за пресичане на улицата. Ще си облича пуловера наопаки, ще слага цветята в аквариум, ще си мие косата с крем за бръснене и ще подреди малък алпинеум върху бюрото ви. Само не я питайте защо. И тя не знае. Просто нейната вълна е с по-друга дължина.

За жената Водолей е трудно да дава израз на дълбоки чувства. Тя се задоволява обикновено с внезапни кратки откровения за любовта си. Намери ли обаче подходящия партньор, двамата се превръщат в модел за съпружеско щастие. Тази жена намира за глупави песните за влюбени, които се гледат само в очите. Толкова чудеса има по света, които трябва да се видят, че на нея й се струва чиста загуба на време да се взираш в нечии очи. Тя с радост ще ви позволи да я хванете за ръка и заедно да се любувате на залеза, на изгрева, на някоя стара кола, на коня на млекаря, на жълтата боклукчийска кофа или на червения балон, закачил се на църковния купол. Пуснете я сама да се скита из нейната Страна на чудесата, когато пожелае, и тя никога няма да се интересува защо така често се събирате на карти с приятели.

Най-сигурният начин да я изгубите е да проявявате ревност, собственическо чувство или предразсъдъци. Също и да бъдете критичен, тесногръд и консервативен. Ще трябва обаче да харесвате приятелите й, които са като Пъстра палитра.

Интуицията на тази жена е забележителна. Често я взема внезапно вдъхновение и тя вижда с месеци и години напред. Ето защо първоначалната й преценка може да не ви се стори разумна, но в края на краищата урановата жена винаги излиза права. Тя живее в утрешния ден и вие можете да прогледнете за бъдещето само чрез нея. Твърденията й винаги се сбъдват. Тя си пада малко магьосница и това е най-особеното й качество. Доверете й се.


ДЕТЕТО ВОДОЛЕЙ

Според едно неписано правило бебетата от мъжки пол трябва да се обличат в светлосиньо, а от женски - в розово. Но ако вашето бебе е родено през февруари, обличайте го от горе до долу в цвят електрик, без да се съобразявате с правила. Детето ви е направено от уранов материал и ще ви се наложи да го гоните в утрешния ден, накъдето все бяга.

То е чувствително, непредсказуемо, упорито, вибриращо съчетание от изобретателност и електрични импулси. Мисловните му процеси протичат със скоростта на уранова светкавица. Мозъкът му вибрира с високочестотни радиосигнали, дори и асцендентът му да е Телец (характерен с известна мудност и предпазливост). С годините .ще почувствате, че и вие самите се въртите на бързи обороти и сигнализирате SOS.

Всички родители смятат, че тяхното дете е най-умно и най-талантливо. При децата Водолеи случаят е по-специален. Те наистина са различни и неповторимите сравнение с останалите. Познавам една майка от Ню Йорк, която нарече сина си „Чудото на Бронкс\". Така тя уреди въпроса и се застрахова - при тези деца никога не се знае какво ще излезе накрая. Всичките им познати, роднини и съседи са озадачени. Те гадаят какво ли означава този прякор. Междувременно се оказа, че момченцето е чудесен баскетболист и мнозина решиха, че затова му викат така. Само че не би трябвало да бързат със заключенията. Историята още не е приключила. В момента той разпределя свободното си време между няколко неща: композира мюзикъл, който или ще се появи на Бродуей, или ще иде в кошчето за боклук; участва в детективски филми като епизодичен герой и в разни телевизионни реклами.

Междувременно работи върху едно изобретение в стаята си, като хвърля по едно око на телевизора и похапва сандвичи с кисели краставички. Засега не мога да ви кажа какво е изобретението, защото го пази в тайна. Или е машина на времето, тъй като тя интригува много Водолеи, а пък и той обича да човърка разни часовници и будилници, или пък... кой знае? Е, ще поживеем и ще видим. Повечето Водолеи се изтръгват от оковите и започват да пръскат своята гениалност пред тръпнещия от очакване свят, след като вече са прехвърлили петдесетте. Това бавене май не се отразява добре на нервите. Разбира се, има и доста вундеркинди от тази зодия. Но нека ние се опитаме да разгадаем обикновения малък Водолей (пак напомням, думата обикновен не е най-подходяща за малкия уранов човек). Така ще имате някаква възможност, макар и спорна, да поведете тая заредена ракета в някаква посока.

Юношата Водолей ще се противопоставя на всичко, докато зрелостта не посмекчи урановите влияния и обществото не формира у него по-традиционни възгледи. Първата му реакция на всяка заповед и дори само предложение е категоричен отказ. Но ако го оставите да помисли, в крайна сметка ще реагира съвсем разумно и точно с това ще ви изненада.

Момичетата и момчетата Водолеи външно изглеждат спокойни и мили. Но духне ли северният вятър, те тръгват на зигзаг. Сега вече очаквайте всичко. Непредсказуемо в поведението си, но обичливо и забавно, детето Водолей е същинска въртяща се перка. Използвах това сравнение, защото знакът Водолей и планетата Уран действително управляват въздухоплаването, самолетите, Чарлз Линдберг и другите подобни. И все пак тези деца дотолкова са изтъкани от противоречия, че вместо да ги тегли към летенето, много от тях изпитват страх от самолети и асансьори, даже от електричество (а Уран управлява и него).

Докато отглеждате и възпитавате тези малки „чудеса на природата\", ще се сблъскате с какви ли не парадокси и конфузни ситуации. Тъй като притежава остра проницателност и желязна логика, вашият малък Водолей изведнъж, ни в клин, ни в ръкав ще попита най-добрата ви приятелка защо си е направила козметична операция на лицето (това, между другото, е вярно). Или ще изложи чичо си пред чужди хора, че е спестил доходите си пред данъчните (и това е вярно!).

Тези деца обичат да помагат на приятелчетата си. Ако им купите ботушки например, те ще отидат веднага да стъпчат новия сняг, та другите деца да могат да се пързалят с шейните си.

Вашето слънчево дете Водолей ще си има една единствена, ама много голяма мечта. Докато не дойде следващата, също така единствена. Момиченцето ви ще иска да е балерина, по-велика от Павлова, или пък първата жена-президент, или най-малкото Мария Кюри. Момченцето ви ще се изживява като океанограф, ихтиолог, археолог или пилот на изтребител. По-обикновените професии като медицинска сестра, секретарка, чиновник, магазинер не им правят впечатление и не предизвикват фантазията им. В крайна сметка може да се наложи да упражняват някоя от тях, но ще скътат дълбоко в сърцето си детската мечта и никога няма да я забравят. Колкото и да ви звучи фантастично, Водолеите могат да предизвикат едно нещо да се случи просто като се концентрират върху него и постоянно го очакват.

Никога няма да ви бъде скучно, защото не знаете каква изненада ще ви поднесе вашето Водолейче на другия ден. Ако завали дъжд, то няма да си седи вкъщи. Ще хукне навън с една от скъпите ви сребърни лъжици да копае канавка, за да не отмие дъждът хълмчето зад къщата.

В една стара детска песничка се пее: „Мечката отиде отвъд билото на планината да види какво има там. Ала нямаше какво да види, а само другия планински склон.\" Затова пък вашето дете Водолей ще има по-голям късмет и все нещичко ще намери. Може би гърне със злато или просто нова порода кълвач. Но нито една от експедициите му няма да остане безплодна.

Нарочно прескочих бебешкия период, защото тези деца никога не са бебета. Те се раждат направо възрастни. Но някои от тях минават през момента на прохождането, затова няма да е зле за тогава да си купите куче, обучено да води слепец. Задръжте кучето поне додето малкото човече не навърши десет години, защото при всяко излизане го дебне злополука. Както си плува на облака, ще му хрумне да скочи на улицата и ще улучи точно телеграфния стълб. Със своята разсеяност Водолеите си докарват изкълчени глезени, фрактури и гнева на учителите. Ще бъдете разкъсвани от чувство на гордост и срам, когато ви съобщят да отидете в училище и там ви кажат, че Оливър има заложби на гений, но не внимава в час, а непрекъснато гледа през прозореца или си играе с часовника си. А пък Гертруд просто не желае да учи и току си извива стъпалата, обути в ония глупави балетна пантофки. Ако започнете да се карате на Оливър и Гертруд, те отегчено ще свият рамене. Защо вдигате толкова шум? Той се е опитвал да установи влиянието на лятното слънцестоене върху гринуичкото време, а тя е гадаела какво превръща гъсеницата в пеперуда. Всичко е толкова логично! Защо ли тяхното училище е скучно и ограничено? Нищо чудно и да са прави, но едва ли могат да го докажат в този век.

Учителите не могат да разберат как детето Водолей решава сложната математическа задача, която още не е разяснена на дъската. Непонятна им е последователността на мислите му. А всичко е много просто. Тъй като урановата му интуиция действа чрез невидими радиовълни, я го превежда през отделните етапи толкова бързо, че то просто не може да си ги спомни. Това дете също така понякога си забравя и адреса, и фамилията, и в колко часа трябва да се прибере у дома. Затова блестящият му ум трябва да бъде научен, че не е достатъчно да бъде жив компютър. Детето трябва да разбере колко е важно да умее организира мислите си в логически ред. В противен случай потенциалният гений и бъдещ философ, инженер, лекар и т.н. ще се превърне в ексцентрик, разхвърлял способностите си в няколко посоки.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост