РИБИ 20 февруари - 20 март

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

РИБИ 20 февруари - 20 март

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:55

Изображение

РИБИ
20 февруари - 20 март


КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ РИБИТЕ

Много рядко достолепният банков директор, разположил се зад масивното бюро, е представител на Риби. Късметът ви ще проработи, ако посетите нощно заведение с вариететна програма, ако се разходите до някоя тиха манастирска обител или се потопите в тишината на изложбена зала. Рибите се чувстват уютно и зад театралните кулиси, на многолюдно събрание на Писателския съюз или с развят перчем край платната на някоя яхта.

Богат ще бъде уловът ви на Риби както в една творческа и артистична среда, потънала в тайнствена езотерична тишина, така и на бляскав и шумен коктейл или светско парти. Нежното шумолене на коприна и облакът от екзотични аромати са характерни спътници на блестящи екземпляри от двата пола.

Поданиците на Нептун не са особено амбициозни. Не биха се хванали на въдицата нито на хипотетичното високо положение и власт в обществото, нито на материалното благосъстояние. Не че Рибите ненавиждат паричните знаци. Не! Те обаче съзнават колко преходен е всеки материален успех. Затова ако все пак им се намират пари, то е само когато са ги получили в наследство или чрез спътник в живота с дебел портфейл.

Типичният представител на нептуновата зодия е верен на девиза: „Аз не желая да бъда милионер. Аз желая да живея като милионер.\" За истинските представители на зодията Риби алчността или загрижеността за утрешния ден са нещо непознато. Много им е трудно и да преодоляват каквото и да било съпротивление. Какво по-приятно, казват си те, от блаженството да се оставиш на течението и да очакваш къде ще те отведе... Но колкото и странно да изглежда на пръв поглед, тъкмо пътуването нагоре, срещу течението, е единственият начин за Рибите да сполучат в живота, да се озоват в рая на щастието и блажения покой. Лекото постигане на целта за тях обикновено е онази стръв, която прикрива опасната кукичка на безцелно пропиления живот.

Представителите на зодията Риби са с благ характер. Те са пренебрегващи забраните и ограниченията чаровници, заети със самовглъбено съзерцание и непрестанни опити да налучкат пътя в живота. Равнодушни са към разни обиди и обвинения, особено пък ако не са адресирани пряко към тях. Може да им говорите колкото си щете за упадъка в обществото, за некадърността на правителството, за екологичното замърсяване, което ще ни унищожи, че човечеството е на път да се затрие с безумните си действия. Представителите на зодия Риби ще отминат всичко това със снизходителна усмивка, сякаш искат да ви кажат: „Е, и какво от това?\" Малко по-иначе стоят нещата, ако ядосате някоя Риба. Тогава тя може да бъде жлъчна, с рязък и остър език. Потоците от гневните й словесни филипики могат застрашително да ви залеят. Не трябва да изкарвате Рибите от кожата им, запомнете този полезен съвет. Е, гневът им лесно се уталожва. Подобно на водата в океана, която минути след бурята отново очарова с гладката си повърхност, гневният изблик на Рибите е краткотраен.

Външността на Рибите е привлекателна. При среща с тях погледът ви първо любопитно се плъзга към краката. Те са или малки, изящни, сякаш изваяни, или големи, с широки стъпала. Ръцете на рибите също са „на двата полюса\". Дланите им или са малки, нежни, като излезли изпод длетото на древен скулптор, или едри, с изпъкнали кокалчета, като набързо оформени от къс глина. Косата им много често е гъста и обикновено е светла.Очите им -кръгли и леко изпъкнали - светят със странен тайнствен блясък. Под гъстите клепки понякога поглеждат към вас чудно красиви очи. Кожата им е нежна, мимиката - изразителна, весели трапчинки украсяват миловидното лице. Представителите на зодията обикновено не са високи на ръст. Походката им е грациозна. Когато са на улицата или в стаята, Рибите сякаш не ходят, а плуват край вас. Ако пък близо до тях има някакво пространство, заето с вода, то ги привлича неудържимо. Привличат ги и течностите в чаша. Не могат да устоят на кафето, чая, газираната вода или водата с бучка лед през лятото. Колкото до по-огнените течности, Рибите, подобно на Скорпиона и Рака, обикновено успяват да им устоят. Има, разбира се, и Риби, които оценяват алкохола като средство да удавят неприятностите, да се отдадат на блажен унес или да намерят сигурност. Измамна представа, но за съжаление процентът алкохолици сред Рибите е по-висок, отколкото би ни се искало. Само, моля, не възприемайте като роби на огнената течност всички Риби, които придружават чашката кафе с няколко безобидни глътки коняк.

Рибите познават грозните страни на живота, но предпочитат да обитават приказния си подводен свят, където властват красотата и благородството. Предпочитат да гледат света през розови очила, да се наслаждават на абсурдните розови миражи и да градят пясъчни кули. Изхвърлените от талвега на живота риби са склонни още по-пълно да се вживеят в своите химери, да удавят мъката от неуспеха още по-надълбоко в безплодните си илюзии. Вместо да изплуват от страшните води на безнадеждността, когато животът ги отритне, Рибите „обръщат корем\" в зеленясалото блато и изпадат в странно вцепенение. В този момент една решителна промяна, една енергична стъпка би могла да ги доведе до спасителния бряг. Разбира се, този нептунов капан не заплашва всички родени през март Риби, но мнозина попадат в него. Творците от зодия Риби са много податливи на подобни периоди на вцепенение. Лесно ще ги познаете. Писателят от зодия Риби месеци наред броди из гори и поля, непрекъснато обяснява как трупа материал за следващия си шедьовър, а в същото време трупа единствено неплатени сметки... Художникът от зодия Риби, изоставен от щедрия си покровител, по цели дни се разхожда из парка и все не може да подбере най-подходящия фон за поредното велико творение на четката си, докато същата тази четка събира прах в някой ъгъл на ателието... Актьорът Риби вдъхновено обяснява месеци наред как ей сега ще намери най-вярната трактовка на образа на крал Лир, а междувременно се опитва да удави душевните си терзания в литри алкохол. Жената Риби с часове мечтае унесено за отлетелия щастлив вчерашен ден или за утрешния - по-заможен, по-радостен и още по-щастлив, докато вълните на красивото настояще се плискат все по-далече от нея...

Зодиакалният символ - две риби, които плуват в противоположни посоки - не означава, че човекът, подвластен на Нептун, е разкъсван от противоречиви, двойствени желания. Подобни двойствени стремления са присъщи на Близнаците. Двете риби тук символизират избора, който Рибите трябва да направят - да изплуват на повърхността или да се спуснат на дъното и никога да не осъществят целите, мечтите и начинанията си.

Рибите трябва да осъзнаят, че са призвани да служат на човечеството и да не посвещават живота си единствено на светски удоволствия. Ето, Айнщайн създаде цял нов плаващ свят със своята теория на относителността. Други Риби служат на човечеството като мият чинии, поправят водопроводни тръби или ринат сняг. (Нали и това е свързано с вода и е полезно!). У всички представители на зодиакалния знак Риби е скрит някакъв потенциален талант. За съжаление, очите им са разположени раздалечени едно от друго, поради което не могат да съзрат верния път. Затова Рибите са склонни да се усамотяват - или в недосегаемите за останалите хора висоти на професионалната кариера, или в стимулантите и фалшивата възбуда. Много често ги обсебват изкуствено предизвикани емоции.

Независимо от вродената си стеснителност, Рибите са едни от най-добрите драматични актьори. Това обаче може да стане само в случай, че се преборят с непоносимостта си към изнурителните безкрайни репетиции, към наизустяване на текстове и към еднообразието на годините, през които трябва да натрупат опит. На сцената, под блясъка на прожекторите, те най-добре могат да изявят невероятните си интерпретаторски възможности, макар че по природа не обичат да се съревновават. За чувствителните Риби попаденията на острите стрели на критиците понякога имат въздействие на отровно ужилване. Ето кое би могло да лиши любителите на театъра от една нова Сара Бернар или Елизабет Тейлър. Паметта на Рибите е пословична, макар че ако имат ранена Луна или ранен Меркурий, в определени моменти забравят дори собствения си адрес или телефонния си номер.

За Рибите светът е една голяма сцена. Замечтаните им очи запечатват всеки миг от мимолетното и неуловимо театрално действие, наречено живот. Това е причината повечето представители на зодията да посрещат спокойно връхлитащите ги житейски бури. Кошмарите, пророческите видения и прочие ужасии бележат дните и нощите им. Затова ви препоръчвам да тръгнете по суша или по вода, ако представител на Риби ви каже да не се качвате в самолет.

Астролозите често говорят за „стар дух\". Те имат предвид дух, който се е прераждал многократно и носи в себе си мъдростта на всяко от своите предишни съществувания. Докато в Зодиака знакът Овен символизира раждането, знакът Риби е символ на смъртта и вечността. В последния, дванадесети знак от Зодиака, откриваме черти на всички предшестващи го 11. В характера на Рибите проблясват качества, присъщи на останалите знаци. Добротата, организаторските им способности и умението им да се съсредоточават върху детайлите те дължат на Девата. Оценките им са обективни и балансирани като тези на Везните, от тях са взели и влечението към удоволствия. Отзивчиви са, чепати и с особено чувство за хумор като Рака. Понякога им е присъща прямотата и щедростта на Стрелеца, друг път са общителни като Лъва, трети път - жадни за обществено признание и верни на дълга си като Козирога. Могат да бъдат мрачни като лунно дете или слънчеви и жизнерадостни като Лъва. В един момент са непоправими идеалисти като Овена, после изведнъж се оказва, че са умни като Близнаците, бързоречиви и пори-висти като тях. А могат да бъдат също като Телеца мудни и кротки. Едновременно им е присъща както нежната грация на Венера, така и острият ум на Меркурий. Към това можем да прибавим и прозорливостта на Скорпиона, но неговата безпощадност им е абсолютно чужда.

Рибите обичат да спорят като въздушните знаци, любовта към природата си дължат на земните знаци, а пламенния порив - на огнените знаци. Те са подвижен знак -не са нито постоянен, нито кардинален знак. Качеството, което никой не може да им отрече, е способността им да виждат по някакъв невероятен начин, сякаш отстрани, миналото, настоящето и бъдещето като едно цяло. Техни типични качества са мъдростта и състраданието, в основата на които са натрупаният благодарение на многобройни прераждания вековен човешки опит и познанията. Любовта си към музиката и изобразителното изкуство Рибите дължат на влиянието на другите знаци.

След всичко, което научихте до тук, вече няма да се учудвате, че вашите приятели Риби понякога ви изглеждат леко смахнати или отнесени. Много често се държат така, като че ли ще живеят вечно и сякаш го вярват.

Ако имате приятел или роднина, роден под знака на Риби, сте се убедили, че той може да се втурне да решава паричните ви или сърдечни проблеми, сякаш от това зависи собственият му живот. А това на свой ред може да доведе до сериозни проблеми със здравето му. Защото го изтощава емоционално. Пък и по принцип здравето на Рибите е доста крехко, безпомощни са като малки деца. Затова би трябвало да се пазят от психическо пренатоварване, да избягват всякакви стимуланти или транквиланти. Често се събуждат изморени и трудно се разсънват. Най-вероятната причина за това е забавената обмяна на веществата в организма им. Сериозно застрашени са от грипове и пневмонии, а смущенията в черния дроб и чревните функции при много от тях са следствие от небрежност по отношение на храненето. Рибите са склонни към болестни изменения в тазобедрените стави, стъпалата и ръцете. Глезените и пръстите на родените през март са слаби, често имат проблеми с белите дробове. Колкото до краката, при Рибите няма средно положение - или имат изключително здрави и красиви крака, с които се гордеят, или страдат от смъкване на свода на ходилото и от лесно разраняване.

Рибите ту изпитват разни маниакални страхове от котки, мишки, подлези, надлези, асансьори, височини, многолюдни сборища, ту пък изведнъж могат да кажат, че от нищо не ги е страх. Може би причината за това безстрашие са дремещите у тях съпротивителни сили. Ако приемат предизвикателството на Нептун и успеят да ги събудят, тези сили могат да ги накарат да се чувстват точно като Риби във вода.

Едно от скритите оръжия на Рибите е хуморът. Макар че понякога смехът им прикрива непролетите сълзи, върхът на сатиричната им стрела може толкова неочаквано да се забие в човека, че той в първия момент да не може да разбере какво точно го е сполетяло. Без да може да осмисли целта и да проследи подтекста на искрометните жлъчни коментари, които Рибите сипят наляво и надясно, човек остава със смътно неприятно чувство от чутото. Рибите се шегуват, а в същото време запазват невъзмутимо сериозни физиономии. Понякога хуморът им е лек и безобиден, друг път - смразяващо безпощаден. Но при всички случаи е параван за някакво истинско чувство, което Рибите искат да прикрият. Усмивката на изразителните им и подвижни лица обикновено е тяхна предпазна маска. Понякога палячовщината им буквално след броени минути се сменя с интелигентен хумор. И в края на краищата човек се губи в догадки дали това, което Рибата е искала да каже, е нещо много мъдро и съществено, или странен каприз на неразгадаемата й душа.

Рибите са подвластни на желанието си да помагат на болните и слабите. За разлика от Девите, които са склонни повече към съчувствие, Рибите се опитват да вникнат в проблемите на своите познати или роднини самотници, особняци, несретници. Те са склонни да утешат дори онези, които Девите смятат за недостойни за подобен жест, защото слабостта им е притворна. Когато другите, включително и Девата, ви откажат да ви услужат с дребна или по-голяма сума, без колебание се обърнете към Рибите

Все едно дали за помощ към тях се обръща лъжец, крадец, убиец, светец или грешник, наркоман, лицемер или почтен човек, сексуален маниак, джебчия или скитник -Рибите са изпълнени със съчувствие, готови са да откликнат на всеки зов за помощ. Интуицията обикновено не ги лъже относно това дали човекът пред тях е носител на порок или добродетел. Тази им способност подтиква мнозина от истинските Риби да се посветят на монашество или да приемат свещенически сан. Ориста на мнозина от тях е да прекарат живота си в пост и молитва.

Подвластните на Нептун Риби спонтанно откликват в душата си на отправения към тях зов за помощ. Но за да не станат за смях, понеже светът е доста груб и нечувствителен за нептуновите излъчвания, понякога за известно време запазват привидно безразличие. Те са наясно със собствената си уязвимост и привидната им незаинтересованост от съдбата на потърсилия от тях помощ е своеобразен начин да се спасят, да не бъдат отъпкани чрез подигравателно или пренебрежително отношение. Ако Рибите ви изслушат с външно безразличие, помнете, че те поглъщат чуждата мъка дълбоко в нептуновата си душа и безразличието им е своеобразна мимикрия. Нещастната съдба на ближния не може да ги остави за дълго време безучастни. Ако не сполучите при първия си опит, споделете още веднъж болката и проблемите си с тях. Тогава от непрогледните дълбини ще изплуват истинските Риби - отзивчиви, нежни и състрадателни.

Изтънченото въображение, чувството за красота и тънкият им хумор са причина за блестящата проза и поезия, създадени от Рибите - известни имена в световната литература. Без изключително надарените представители на този знак от Зодиака е немислим театърът. Много често Рибите жертват собственото си благополучие и личния си успех заради другите. Не ни напуска усещането, че без тях Земята би престанала да се върти. Толкова много са Рибите, които даряват от сцената хората със смях и жизнерадост, помагат на близките и приятелите си да се спасят от меланхолията, да се борят с нещастията и несгодите в живота. Това качество на Рибите е безспорно. Но също толкова безспорно е, че Рибите много често крият истинските си чувства, могат дори да изопачат истината, рязко сменяйки посоката на мисълта и действията си. Причината е във влиянието на коварната планета Нептун, която всъщност ги кара да крият истинските си чувства. Ето това им качество не може да ви е убегнало, ако сте се опитали да накарате блестящите артистични Риби да изкажат категорично мнение. Техният отговор на конкретен въпрос никога не е „Да\" или „Не\". Отговорът им винаги е театралното драматично раздвоено „Може би\". Дори най-елементарният въпрос за някоя пиеса, книга или филм ви препраща в сферата на уклончивото двойствено възприятие. Или да вземем друго. Усмивката на грейналото лице на някой екземпляр от колекцията Риби може мигом да се смени с поток от сълзи, сякаш невидима ръка задейства някакъв бушон в душата им - също както слънчевият ден изведнъж помръква и от небето се излива краткотрайният пролетен дъжд. При Рибите всичко е илюзия - нито сълзите, нито усмивката им са искрени. Много често дори за самите тях е трудно да проумеят какво е истинското им настроение. Подобно на безбрежните океани на Нептун, душата на Рибите е бездънна. Никакви мрежи или въдици не могат да уловят дуалистичната същност на родените под знака на Риби. Това могат да сторят само хорските грижи, чуждите неприятности и потребността на другите от съчувствие. Затова ако вашата съседка е готова с часове да изслушва оплакванията ви от мъжа, децата или кучето, ако барманът в съседното заведение впечатляващо великодушно поглъща десетките тъжни и смешни истории, не се губете в догадки защо го\'правят и каква им е ползата от всичко това. Те непременно са Риби!

Рибите прекарват голяма част от живота си в уединение - странни скитници между безмълвните морски дълбини и отразяващия се във водите звезден безкрай. Рядко, когато е абсолютно наложително, те докосват сушата. Приятелите и близките на Рибите трябва да проявяват изключителен такт, да извикат на помощ цялото си въображение, за да успеят да проникнат до тайнствените пластове на изключителния им интелект и чувствителна душевност. Малцина са избраниците, които рибите допускат до своята изстрадана истина, до своето прозрение за света и хората. Другите два водни знака - Рак и Скорпион - се символизират от земноводни същества, те могат да живеят и във водата, и на сушата. Рибите не могат да дишат на сушата. Техният свят е прохладната синьо-зелена вода, вечно движеща се и макар че понякога се случва да бъде мътна и тинеста, тя никога не е застояла.

Зодиакалните метали на Рибите не са нито желязото нито златото, нито оловото. Илюзорният им свят се отразява в звъна на изкуствени сплави. Скъпоценните им камъни, символизиращи зодията, са аметистът и изумрудът - прозрачни и загадъчни като целия им подводен свят. Цветята на Рибите са водната лилия и лотосът. Двойствената им природа и тук намира своята проява - нежните цветове увенчават здравите и жилави стебла, които не могат да бъдат прекършени, а единствено изтръгнати от корен. Все едно дали Рибите плуват по течението или срещу него, дали се гмуркат към дъното на забравата или се борят да излязат на повърхността и да намерят покой в бистрите води, преодолявайки бързеите - малцина могат да следват тези безбройни сребристи петънца в рибния пасаж. Рибите не се поддават на изследване, изучаване и опитомяване. По-силни са, отколкото мислят. По-мъдри са, отколкото могат да предполагат. Но те сами трябва да разгадаят тази съдбовна тайна на Нептун.


МЪЖЪТ РИБИ

Великият Шекспир е бил Телец, но е оставил своеобразно послание към представителите на нежния пол, които биха желали да свържат живота си с мъж от зодия Риби.

Готова сте да се хвърлите дори в огъня за мъжа на мечтите си? И неговият слънчев знак е Риби? Тогава, мила моя, препишете си прилежно тези стихове и си ги забодете с карфица на тапета над леглото. Поглеждайте ги всеки път, когато ще ви се прииска да скачате от радост или да си скубете косите от яд. Защото сама сте се оставила в ръцете на поданика на Нептун. Сама сте си го избрала за спътник в живота. През приливите и отливите. По течението и срещу него.

А замисляла ли сте се дали младежът Риби, с когото искате да плувате по веселото течение на живота, може да усети кога настъпва приливът? Ако е така, вие ще бъдете много щастлива в живота. Очаква ви истинско изобилие от богатство и слава. Но ако бъдещият ви спътник Риби не успее да види прилива, нищо добро не ви очаква. Ще останете с него на дрейф в страшните нептунови плитчини. Защото някои мъже Риби не виждат прилива дори когато вълните се плискат досами краката им, не са способни да предприемат нито някаква решителна стъпка, нито някакво полезно действие. Потънали са в някогашните си мъгляви мечтания, които пречат на бъдещия им успех. И го правят не защото са слаби, а защото са мечтатели. Съзерцаването на далечната звезда в нощното небе може да им попречи да видят блясъка на реалния земен успех. Повечето от представителите на зодия Риби са такива. Е, има и изключения. Има и надежда - нали човек докато диша се надява. Светът наистина има нужда от живата, ярка фантазия на мъжа Риби, не по-малко се нуждае и от неговата интуиция и интелект. Впрегнати веднъж в работа, тези качества на мъжете Риби могат да им донесат и слава, и успехи, и богатство. Ако щастието им се усмихне по-слабо, сигурно е, че ще се сдобият поне с уважението на околните.

Да се надяваме, че вашият избраник от зодия Риби е от онези представители на нептуновия знак, които са работоспособни и дейни. Защото ви предстои дълго плаване, а то не е за самотни мореплаватели и празни мечтатели.

Ако мъжът Риби до 25 години не е попаднал на прилив, бъдещето пред него не е особено розово. Не сте съгласна? Добре, нека бъде до 35 години. Става дума за неговото бъдеще в съвместния ви живот. Заедно с вас, обременен от ежедневието на съвместния бит, той няма да преуспее. Личното бъдеще на много мъже Риби, които не се разделят със старите си мечти, е доста добро. Разбирате ме, нали? Когато живее редом с вас, той има усещането, че не му трябва нищо друго, освен къшей хляб и глътка вино, за да се чувства добре. Да не забравя -има нужда и от пожълтелите листове на книгата, запечатала неговите спомени и мечти... Чувствителен, нежен, замечтан... Пред него - хляб и вино... Мъжът Риби спокойно може да се задоволи с това. Но не и вие, и няколкото малки рибки около вас, които трябва да бъдат обути, нахранени, облечени. Пък и самата вие имате нужда от толкова много неща. Съдейки по зодията, твърде вероятно е около него да се умилкват още куп златоперки от женски пол... Виждате каква финансова стагнация се очертава около вашия мъж Риби. С този мъж, когото сама сте си избрала, не ви остава нищо друго, освен да намерите работа за двама и да работите и на двете места. И от време на време, ако това ще ви утеши, да поглеждате към забоденото с карфица над леглото ви листче със стиховете на Шекспир, все по-пожълтяващо с годините... Има и друг изход - най-неочаквано да станете единствената наследница на преселилата се в по-добрия свят богата леля...

Моля да ме разберете правилно. С мъжа Риби ви очакват и много щастливи мигове. Всички до един от тази зодия са романтици, романтиката буквално струи от тях като нежен прозрачен водопад. Само че, простете за грубата проза, от нея не можете да си сварите лещена чорба, не можете да обуете с нея малките палавници, нито можете да я размените срещу бележка за платен телефон.

Житейският път на мъжа, роден под знака на Рибите, може да бъде и много приятен и безоблачен, ако успее да се приюти под крилото на някой покровител (или, по-често, покровителка). Тогава той може да стане велик художник, музикант, актьор, писател. Но как, кажете ми, би могъл да реализира тази златна възможност да се сдобие с щедра покровителка, когато на шията му висите вие, малките рибки и още куп златоперки от женски род, които не могат да устоят на чара му, но безкрайно усложняват живота му? Нима си представяте някоя покровителка на таланти да търпи всичко това?! Никога! Затова, мила моя, по-добре се откажете от намерението си да се омъжите за този екземпляр, белязан от зодията Риби. Сигурно ще страдате, може и да си поплачете. Но тази болка е несравнимо по-слаба от болката, която ще ви носи евентуалното брачно съжителство с един отвлечен мечтател, с празния ви джоб и празната тенджера. И от усещането, че сте заболи карфицата, която придържа онези стихове на Шекспир, не в тапета над леглото, а в собственото си сърце...

Толкова за безплодните мечтатели от типа на „стига ми къшей хляб и глътка вино\", които никога няма да хванат прилива. Уловът ви ще бъде наистина добър, ако попаднете на мъж Риби, който е успял да улови мига на прилива.

Скъпа млада приятелко, не забравяйте, че от този вид Риби винаги може да се получи нов Алберт Айнщайн или Джордж Вашингтьн. Какво щастие, нали? Ако пък Алберт прекалено заляга над своите уравнения, а Джордж посвещава нощите ви на разговори по държавни дела не бързайте да се отчайвате. Никой не е съвършен. Ето, дори предприемчивият Овен, практичният Козирог и преданият Рак си имат по някой недостатък. Важното е, че мъжът Риби, който успее да улови прилива, да изплува нагоре, неизбежно ще сложи в краката ви славата и богатството. Какво повече желаете?

Мъжът от зодия Риби не робува на предразсъдъци. Няма да отправи упрек към някого, преди да се е постарал да го разбере. Тогава обикновено е склонен да оправдае постъпките на другия, а не да го осъжда. Ами че той е склонен да разбере дори тъща си, а колко хора са способни на подобна жертва? Той е искрено съпричастен към проблемите на близките си, приятелите му винаги могат да му се доверят, без да се притесняват, че ще го шокират или ще го извадят от равновесие. Ето, например, как бихте реагирали, ако в стаята се втурне някой и започне да обяснява, че има четири съпруги в четири различни щата? Ще му кажете, че е за затвора или че е луд за връзване, нали? А мъжът- типичен представител на зодия Риби - ще го попита: „В кои щати са жените ти? Обичаш ли ги?\" Ще се уверите още веднъж, че нищо не е в състояние да учуди или да смути родените под знака на Риби. Да, мъжът Риби в случая е любопитен, но нищо повече.

Понякога се случва мъжът Риби да издаде нечия тайна. Но не го прави нарочно. Понякога говори, без да мисли много. (Кой казваше, че това е по-скоро женска черта?) Той например дълго ще се мъчи да разбере защо майка ви или сестра ви така бурно укоряват нещастния многоженец. Но ако специално споделите нещо с него и го помолите да мълчи като риба по въпроса, можете да бъдете сигурни - няма да отрони нито дума.

Мъжете Риби, които имат ранен Меркурий, говорят бързо и почти без да спират. За разлика от тях типичният нептунов мъж говори бавно, спокойно, разсъждава върху проблемите и се опитва да си върши добре работата. Ех, само да не бяха всички тези приятели, роднини, познати, които непрекъснато буквално го обсаждат, защото той така хубаво умее да ги изслушва. Вие също сте готова да го засилете с дребните си ежедневни проблеми, но, за бога, не го правете! Другите не са го оставили да си поеме дъх цял ден. Позволете му да си отдъхне, когато е с вас.

Хората не се натрапват съзнателно на представителите на зодия Риби. Те дори не си дават сметка за тяхната „широка душа\", готова да побере в себе си чуждите душевни терзания - и отрицателните емоции, и радостта, и страха, и възторга. Както би казал някой мистик (те най-често също са Риби), представителите на тази зодия попиват в себе си цялата земна радост и болка, усещат почти физически вълненията на хората, които ги търсят за съвет. Понякога имат нужда да останат насаме, да се отърсят от бремето на чуждите рани и да успеят да възстановят душевния си мир. Ако ви се струва, че отделям прекалено много думи на този проблем, ще ви кажа съвсем накратко: Оставете мъжа си за известно време на спокойствие. Ако иска, нека се поразходи сам, ако предпочита да помълчи, помълчете и вие, ако желае да се усамоти, не се противете на желанието му. Прекаленото ви желание да бъдете непрекъснато близо до любимия може да има обратен ефект. Най-сетне, понякога сваляте от врата каишката на любимото си куче, нали? Съпругът ви Риби болезнено се нуждае от глътка самота, а любовта му - от простор. Не му ги отказвайте.

Рибите са лесно уязвими. Те инстинктивно усещат слабостите и недостатъците си и поради това са твърде притеснителни. Имат нужда човекът, от когото се възхищават и пред когото благоговеят (нали не се съмнявате, че това сте вие?) да им казва, че цени високо качествата им. Затова, моля ви, не си спестявайте похвалите и... поощренията.

Мъжът Риби може да се увлече по йога, дзен-будизъм, окултни науки, прераждане, нумерология. Подобно на Скорпиона, има вродени познания по някои езотерични принципи. Мистичните преживявания имат благотворно влияние върху неговата личност - поддържат бодростта на духа му. Понякога се случва мъжът Риби да избухне, да се поддаде на някой гневен изблик, но за съвсем кратко време - подобно на гръм, който раздира тишината, а след минута сякаш нищо не е било. Ще ви се наложи в такива моменти да помълчите, защото избухването е краткотрайно. Да не говорим, че ревът му например въобще не може да се сравнява с рева на един Телец. Така че, вие сте направо голяма късметлийка със своя мъж Риби.

Не е лесно да излъжеш един представител на Риби. Той безпогрешно долавя фалшивите нотки и хитруването на дребно, а погледът му сякаш прониква в най-съкровените кътчета на другия. Самият той пък може много хитро да ви преметне, така да ви измами, че да не можете да се опомните. Един мой приятел, роден под знака на Риби, успя да заблуди дори държавата, което обикновено не е лесна работа. Той няма адресна регистрация. Телефонът му е на чуждо име. Няма нито шофьорска книжка, нито застрахователна полица. Изпитва невъобразим ужас от всякакви представители на официалната власт - да не би да го превърнат, подобно на един негов събрат, герой на Оруел, в номер и да му открият досие. Най-куриозното в случая е, че този мой приятел е писател, а официалните власти знаят за него точно толкова, колкото за някой неизвестен туземец от Огнена земя. Какво говоря, знаят сто пъти По-малко, отколкото за най-неизвестния жител на Бонго-Бонго. Защото е един достоен екземпляр, белязан от знака на Риби.

Не се стряскайте. Вашата половинка може никога да не стигне дотам. Но имайте предвид, че много вероятно е да ви каже, че е прескочил до градината да нагледа децата, докато всъщност е посетил дрогерията на ъгъла, за да провери във вестника резултата от вчерашния бейзболен мач. И защо му е да ви лъже така на дребно, питате се. Едва ли и самият той би могъл да ви отговори. Изглежда му доставя удоволствие. Най-сигурен се чувства, когато е облякъл бяла риза, а ви уверява, че ризата му е виолетова и непоклатимо си вярва. Защо не, щом това му доставя удоволствие? Макар че сте го зърнала, когато влиза в дрогерията, попитайте го как е малкият Джон и дали Мойра не се е изцапала с топката. И когато ви отговори, че децата са добре и си играят, само онзи, малкият Майк на съседите е спукал топката на Мойра, споделете с него мнението си за възпитанието на съседските деца и сложете точка на случая. Но съвсем приятелски ви съветвам да бъдете нащрек, защото безобидните му дребни лъжи може да прераснат в нещо много по-сериозно - постоянните му тренировки шлайфат въображението му и поддържат добрата му форма.

Вашият съпруг Риби няма да ви направи сцена на ревност. По-скоро вие ще трябва да се владеете, защото общителният му характер, искрената загриженост за здравето или благосъстоянието на многобройните му приятели и приятелки ще го кара да споделя техните грижи и тревоги по всяко време. Дори и в малките часове. Тогава за вас става опасно, ако сте честолюбива и властна жена. Ако сте родена под знака на Овена или на Лъва, ще ви посъветвам да се ориентирате към друг представител на силния пол. Защото мъжът Риби е способен да се възхищава на всички хубави неща, а ако това са нечии хубави крака, може да стане твърде горещо в семейното ви гнезденце. Искам да ви успокоя, че раздялата съвсем не е единственият изход в случая. Напротив, с тактични, деликатни усилия от ваша страна, ще успеете да го накарате да бъде по-пестелив във възторга си по повод на нечии чужди прелести и да забележи вашите безспорни достойнства. Тогава ще имате до себе си романтичен брачен партньор и сладкодумен събеседник, с когото ще ви е приятно да разговаряте за всичко под слънцето.

Когато вашият мъж Риби изпадне в някое от меланхоличните си състояния и блестящият му взор помръкне в изблик на досада и чувство за самота, не се колебайте. Бързо събличайте домашния халат, обличайте онази сладка копринена рокля на цветя, купете билети за нашумелия хумористичен спектакъл и го накарайте да повярва, че точно това е било подсъзнателното му съкровено желание през последните дни. Рибите са изключително податливи на внушения.

Не ми е особено приятно да го кажа, но такива са фактите - уви, мъжете Риби не могат да бъдат наречени спестовници (с изключение на представителите на зодията с асцендент Козирог или силни планети в Телец, Рак или Водолей). Не се опитвайте да действате на принципа „клин клин избива\". Ако и вие започнете да харчите колкото него, това няма да спаси, а окончателно ще опропасти семейния ви бюджет. На прахосника в семейството му е нужен положителен пример и това може да бъде само вашата пестеливост. Не забравяйте, че на Рибите е присъщо стадно чувство, те винаги са готови да следват водача си. Непрекъснато усещат вибрациите около себе си. Затова -водете смело мъжа Риби по пътя на разумната пестеливост, давайте му добър личен пример. Ще бъдете приятно изненадана и възнаградена за усилията. Струва си, повярвайте ми!

Вашият съпруг Риби ще бъде много грижовен и забавен баща. Ще се старае по всякакъв начин да развесели и да достави удоволствие на децата. Ще ги води на плуване, риболов, ще им дава уроци по гребане. Ще им разказва приказки, превъплъщавайки се в ролята и на Палечко-Малечко, и на страшния Змей, и на вълшебника от Оз. Докато накрая успее да ги убеди, че животът е една приказка, в която има и добро, и лошо, но че доброто в края на краищата побеждава. Ще ги учи на йога, ще им предаде и любовта си към музиката и литературата. С него те ще споделят своите младежки проблеми, а вие ще държите диригентската палка на доброто възпитание. Той ще се грижи за чистотата на душите им, докато вие ще поддържате добрия им външен вид. Под неговото крило, пардон, перки, децата ви ще израснат уравновесени, добри хора, готови да се впуснат в бурните води на живота. Благодарение на съвместните ви усилия с вашия мъж Риби в края на краищата от децата ви ще излязат хора с добри помисли, артистични и чистоплътни. Чудесно, нали!

Мъжът Риби няма да ви прости, ако се опитате да стъпчете в праха мечтите му. Не го правете! Помогнете му да открие щастливата си пътеводна звезда и го насърчавайте в усилията му да реализира мечтите си. Мъжът Риби е по-слабият в любовта, по-ранимият и нуждаещ се от нежното ви покровителство. Бъдете грижовна, нежна и му спестявайте дребнавите заяждания, досадното мърморене за дреболии и оплакванията за щяло и нещяло. Отровните бурени на излишните препирни не трябва да избуяват на общата ви семейна нива. Поощрявайте начинанията му, дори когато ви изглеждат налудничави. Не се знае, може би благодарение на неговите осъществени мечти и вие ще успеете да откъснете плодовете на някой своя блян. Посявайте зърното на доверието и нежното съпричастие в душата на своя съпруг Риби. Надеждата в сърцето му се нуждае от вашето доверие и грижи. Сгрята, погълната и избуяла в шепите ви, тя ще ви донесе бленуваното щастие. Така благодарение на нежните усилия от ваша страна ще заслужите прекрасните дни на съпружеския си живот.

След всичко казано не вярвам да не сте се убедили, че не трябва да ви плаши прочетеното или дочутото в случаен разговор, че мъжете Риби са склонни към самоунищожение. Дори да има нещо вярно в това, всичко е във вашите ръце. Ако усетите подобни намерения у съпруга си, бъдете неговия ангел-спасител. Прегърнете го, за да не се разпадне пред очите ви подобно на пакет книги, чиято връвчица се е скъсала и те всеки момент ще се разпилеят по земята. Както за пакета книги е добре да бъде вързан и стегнат отново, така и на вашата скъпа половинка - мъжа Риби - му е необходима здравата ви приятелска ръка. Добра работа ще свърши в случая и едно дневно меню, включващо реноаровска нежност за закуска, поезия от Браунинг към обяда и чаша искрящо шопеново шампанско или тъмно червено вино марка Хари Белафонте към вечерята. За всеки случай прибавете към основното блюдо и сто грама Едуард Олби за аромат. Бъдете сигурна, отново ще станете господар на положението. Подмолните камъни ще останат зад гърба ви, а пред вас отново ще блести с цялата си красота безбрежната водна шир. Гмуркайте се смело. Плуването е нещо много приятно, особено когато вашият спътник е мъж, роден под нептуновия знак на Рибите.


ЖЕНАТА РИБИ

Сега вече здравата закъсахме! Да видим как ще се оправяме. Моля ви, спокойно. Изчаквайте реда си. Разберете, жените Риби няма да стигнат за всички желаещи. Без нерви! Бъдете благоразумни!

Туй то. Говориш им на чист английски, но кой да те послуша. Разбира се, определена вина за възникналата ситуация имат и астролозите. Реки от мастило са изписани за качествата на жената Риби. Дори подсъзнателно да го човърка мисълта, че и тези момичета сигурно имат някой скрит недостатък, мечтата на почти всеки юноша в колежа е да има приятелка Риби. Въображението му притуря към достойнствата на нежната, скромна и красива млада жена Риби, прикрити зад семплите дрехи, по нещичко от прелестите на красавиците от кориците на „Плейбой\". Контрастът между жената Риби и съвременната еманципирана жена още повече засилва копнежа по жадуващата неговата закрила жена.

Няма нищо чудно в тълпата от кандидати за ръката на жената Риби. Ако я спечели за спътница в живота, тя ще позволява на мъжа си да бди над нея, да я закриля и да предугажда всяко нейно желание. Ще приема великодушно неговото желание да й подаде ръка, когато слиза от колата, да й държи палтото, когато се облича, или да запали цигарата й. Тя ще го гледа влюбено с големите си леко изпъкнали очи, ще му бъде благодарна, че може да се опре на неговото рамо и ще му позволява да доказва колко силен и загрижен е за нея. Нали той, избраникът на жената Риби, означава толкова много за нея. Тя е убедена, че той ще успее да предотврати опасностите, които я дебнат едва ли не на всяка крачка. Ще го изслушва внимателно, ще бъде отзивчива и предана приятелка на спътника си в живота. С нея той ще може да сподели неприятностите и проблемите си.

Според жената Риби (все едно дали се отнася за нейния баща, брат, приятел, съпруг или любовник) мъжът до нея може да се справи с всеки проблем. Успява да убеди и него, че на света няма нещо, което да може да му се опре. Е, кажете след всичко това, как мъжете да не се тълпят около жената Риби с тайната надежда, че щастието ще ги споходи?

Кротка, деликатна, със спокоен нрав, жената Риби е истинско тихо пристанище за своя мъж. Забързан, обременен от тежки мисли за финанси, борсови проблеми или грижи около колата, кой мъж не би мечтал за синьо-зеления цвят на водата около жената Риби, за неговата тишина и безветрие? Истински дар божи след неона на градските улици и изнурителното вглеждане в банковите книжа.

Жената Риби е изискано женствена през всички сезони на годината. Ще я видите със свободно падаща край тялото пола през пролетта, с шорти през лятото, елегантен джемпър през есента и пухкави ръкавици от ангорска вълна към зимния тоалет. Ако в някой прохладен ден ви придружи на игрището за голф или на футболното игрище, със сладък жест ще пъхне ръце в джобовете на панталона ви, за да ги стопли. Струва ми се излишно да ви обяснявам защо не само вие, а почти всички мъже са очаровани от представителките на зодия Риби и постоянно се опитват да се пререждат взаимно на опашката пред тях.

Няколко разменени думи са достатъчни, за да оприличите жената Риби на буен огън в студена нощ или на нежен полъх на пролетен зефир. Жената Риби успява да подскаже на мъжа до себе си, че проклетият началник, нелоялният колега или просто малшансът са виновни за проблемите му на работното място или в живота. Тя никога няма да си позволи дори най-лек намек, че някаква вина може да има самият той. Затова ако вече сте надянали брачната халка на някоя друга, преди да срещнете жената Риби, внимавайте! Тя е едно опасно увлечение за вас. Ако ли пък не сте издържали на чара й и сте се обрекли пред олтара да делите тъкмо с нея радости и грижи, докато... (да не повтаряме всичко, което сте чули от свещеника), знайте, че сами сте си виновни. Предстои ви доста често да изслушвате гневните й изблици, понякога дори саркастични. Ако ще ви подейства утешително, ще ви кажа, че няма жена без трески за дялане, а вашата жена Риби през повечето време може да бъде много мила. Когато все пак й се случи да бъде малко проклета и дори зла, главната причина няма да бъде тя, а вашата прекалена жестокост, леност или нетолерантност. В този случай вината е изцяло ваша. Аз не мога да не бъда на нейна страна.

Очарователна и женствена, нежна и мила, жената Риби успява да запази спокойствие в критични ситуации, които биха извадили от равновесие представителките на други знаци от Зодиака. Това се дължи на плуващите в различни посоки риби в нейния зодиакален символ. Разбира се, и при нея през плавния поток на мисълта може да изплуват на повърхността укорителни думи и раздразнение. Това е почти сигурно при жена Риби, която в детството си е била принудена да търпи грубости. Преживяната горчилка се загнездва между двата знака и изключва връзката помежду им. Такава жена се превръща в самотна несретница, която се мята от единия полюс на чувствата си към другия, без да може да се пребори с това. Тя не съзнава, че нейното пагубно състояние се дължи на едновременната любов и омраза, които изпитва към самата себе си. Тогава тя може да посегне към алкохола или опиатите и, заслепена от тяхното въздействие, няма да може да съзре смъртоносно опасните подмолни рифове. При обикновената представителка на знака двете риби плуват плътно една до друга ту назад, ту напред, затова никога не си мислете, че можете да отгатнете накъде са поели в момента.

Казват, че Рибите олицетворяват загадъчните водни дълбини между два бряга, в които се вливат всички житейски реки. Ако узнаете някоя от тайните на жената Риби, може би ще успеете да я уловите.

Нека се опитаме да си изясним как плува тази жена в живота.

Преди всичко жената Риби е хитра. Най-добре ще ви разкажат за това и Ники Хилтън, и Майкъл Уайлдинг, а Еди Фишър, и Ричард Бъртън, и Лари Фортенски, и... (да влезе следващият!). Те всички са имали за жена представителка на Риби. Всъщност представителката е една и съща. Хитра и дори коварна, как само те уплита и те кара да следваш като омагьосан изумрудените й обеци в необятните нептунови дълбини!

Ще ми кажете, че познавате жена, родена под знака на Риби - свенлива и скромна, образцова домакиня, на която дори не й минава през ум да бъде хитра и коварна. Грешите. Имам една позната Риби. Казва се Полин, вдовица е и живее в Бронкс. Винаги съм се чудела как става така, че Полин, отрудената жена с домакинска престилка, успява да накара всички да се въртят около въпросната престилка? (Понеже все още няма изумрудени обеци.) Ето нейната история. Преживяла е загубата на съпруга си, на едно от децата си, разочарования, страх, трагедия, временно замогване, мизерия... Принудена е била сама да се бори с ожулените колене на децата, със скъсаните им дрешки и изгубените ръкавички, с хаоса в кухнята, с кулинарните прищевки на съпруга си, с безбройните посещения на роднините му до десето коляно и най-сетне - с кучето на съседите, което непрекъснато рови пръстта в саксията пред къщата. И е успяла да се пребори, тази дребничка Полин, невзрачната домакиня с вечната кухненска престилка, подобно на победителя в свръхтежка категория на последното световно първенство по вдигане на тежести. Кажете ми, за бога, нима това е по силите на едно обикновено същество от женски пол? А двамата й сина продължават да я смятат за безпомощна дребна женица с приятна усмивка, която има нужда от тяхната постоянна закрила и която не би могла да се справи дори с бравата на входната врата. Както уж не разбира нищо от икономика и сметки, Полин успява да изглежда облечена по последна мода, да радва любимите си деца и внучета с безброй кулинарни специалитети, да си плаща навреме сметките, редовно да изпраща на роднините си подаръци за рождените им дни и още куп празници. И всичко това, забележете, с месечните си доходи, които едва ли надхвърлят един солиден бакшиш в „Хилтън\". Двете й снахи, портиерът, библиотекарят, управителят на бакалията, месарят, внучетата и техните приятелчета, пощенският раздавач, бездомните котета и... няма да го повярвате!... дори хазяите й я обичат. Има един единствен враг. Мъжът, когото навремето изоставила, за да се омъжи повторно. Почти съм сигурна, че е разбила сърцето му за цял живот, докато тя най-вероятно е забравила името му, защото понякога обича да казва: „Какво ли стана с онзи нещастник, за когото бях омъжена, преди да срещна моя Джони.\" Съгласете се, че за да постигне всичко това, една жена Риби наистина би трябвало да бъде страшно хитра и коварна. Иначе рискува да се загуби в хаоса, наречен живот - все едно дали е със или без изумрудени обеци.

Вашата собствена жена Риби е склонна рязко да променя настроението си. Много е сантиментална и от очите й внезапно може да рукне поток от сълзи, подобно на внезапен пролетен дъжд. Ако нараните чувствата й, може да ви отправи такъв унищожително-укорителен поглед, сякаш сте убили човек. Честа спътница на жените Риби е депресията, защото са убедени, че не са подготвени за жестоката конкуренция в живота и че не им достига амбициозност. В моменти на депресия ще трябва да повтаряте на своята Рибка, че всичките ви познати и приятели са се възхищавали пред вас от нейната мъдрост и човещина. Това всъщност си е самата истина, нали? Приемете и още едно неотменимо свое задължение - научете я да превъзмогва своята стеснителност и терзанието на постоянните си съмнения. Ако не успее да го стори, много е възможно да се затвори в себе си, да се изолира от останалия свят. После самата тя ще се пита защо е толкова самотна.

Девойката Риби понякога дори обича да демонстрира хладнокръвна независимост. Това е защитната реакция на една стеснителна и уязвима натура. Защото се опасява, че демонстрирайки своето остроумие и финес, ще бъде наранена от прагматиците, които няма да я разберат. Познавам една Риба, която тайно пише изтънчена лирика и така споделя с белия лист собствените си съкровени блянове. А в ежедневието си е безскрупулна кариеристка, която иска да блесне пред другите с деловите си качества. „Истински сухар\", би възкликнал всеки, който не познава другото й лице. Но дори и този тип жена Риби не може да се пребори с истинската си същност. Въпреки демонстрираната си независимост, тя изчаква на тротоара, докато мъжът отиде да извика такси.

На публично място жените Риби са готови да се подиграят на мъжете, забравяйки, че въпреки всичко единствено те могат да ги накарат да се откажат от любимия си израз „За какво ми е мъж? Само ще ми усложни живота.\" И само като си помисли човек, че подобно изявление може да бъде направено от жена, за която копнежът да принадлежи някому е по-силен от копнежа да може да спи, да се храни или дори да диша. Иди че ги разбери тези странни нептунови поданички. Въобще не се държат така, както подобава на солидни дами.

След като свиете семейно гнездо, жената Риби ще запази в сърцето си кътче за вас, но по-голямата част от него ще подари на децата. С най-много грижи и любов ще обгради по-дребните, слабоватите или грозноватите. Само жената, родена под знака на Риби, може да не забележи къдравокосата палава чаровница и да пожелае да осинови някое кльощаво, мижаво, грозно патенце, което поглежда стреснато иззад гърба на възпитателката. Жената, родена под знака на Риби, най-добре разбира страховете, желанията и терзанията на малките невзрачни момченца и момиченца. Тя с радост се посвещава на своите рожби, готова е да задоволи всяка тяхна прищявка, да им осигури всичко, от което някога е била лишавана. Тя гради планове за щастливото им бъдеще, готова е на всякакви жертви заради децата си. Прекалено мека е в отношенията си с тях, трудно се решава да ги накаже. Трябва обаче да й се напомни, че нейната мекушавост по отношение на децата е също толкова вредна, колкото пълното незачитане на детската личност. Непрекъснатите наставления и грижи също могат да бъдат равнозначни на пренебрежение към индивидуалността на детето. За да се научат да плуват сами, вашите малки палавници се нуждаят от деликатен, но последователен водач. Напомнете го на жена си, ако тя е готова да отстъпи и да задоволи всеки техен каприз. Ако сте достатъчно тактичен, жена ви ще ви разбере. Но искам да ви утеша, че много от жените Риби успяват да намерят точния модел на поведение към децата.

Жената Риби не изгаря от желание да съсипва живота си и да работи нахалост в онази фирма, където отидоха най-хубавите й години, преди да се появите вие и да я спасите от това непосилно бреме. Тя не е толкова амбициозна, че да вземе да ви доказва, че в работата я бива поне колкото двама мъже. Великодушно ще задоволи вашето желание да печелите за издръжката на семейството, ще ви разреши да осигурявате достатъчно пари и за собствената си, и за нейната чекова книжка. Малко са жените от зодия Риби, които ще вземат да се задълбочават в размисли над проблема защо така зашеметяващо бързо се топят парите ви в банката и как най-добре да съчетаят любовта си към някои чудесни екземпляри от колекцията на най-нашумелия моделиер с набиващото се на очи изтъняване на портфейла. В края на краищата жената Риби ще се справи успешно с всичко това.

Ако искате да зарадвате жената Риби, непременно я поздравете по случай рождения или именния й ден, по случай годишнината от сватбата или от деня, в който сте поискали ръката й. Това ми напомня, че исках да ви разкажа за една приятелка от зодия Риби, с която учехме заедно в Западна Вирджиния. Беше приятно миньонче с дълга тъмно-кестенява коса и зеленикаво-кафяви очи със загадъчен нептунов блясък. Най-неочаквано се омъжи за поредния си (не помня точно кой по ред) съпруг, известна футболна звезда. Спомням си как в мое присъствие тя го попита защо тъкмо на нея е предложил да се омъжи за него. „Точно това е най-странното, сладурче. Въобще нямах намерение да ти правя предложение за женитба. Нали си спомняш, седяхме в парка близо до басейна. Разни мадами се бяха излегнали по скарите - едни такива мокри, със сплъстени от водата коси, пъшкаха и се потяха на жегата. А ти беше седнала на сянка встрани от останалите, беше толкова сладка и различна от другите с бялата си дантелена рокля и красивата прическа. Приличаше ми... абе, без майтап... приличаше ми на малко момиченце. Направо пощурях. Сега, казах си, или никога!\". Честна дума, точно така каза.

Това е тайното оръжие на жените Риби, нептуновият им ключ към успеха. Все едно дали са монахини или кабаретни танцьорки, те винаги си остават малки момиченца. Сто на сто и за цял живот. Как да не им поискаш ръката? За цял живот.


ДЕТЕТО РИБИ

Обществена тайна е, че бебетата ги купуват в магазина. Е, някои може да ги донесе щъркелът или чичо доктор в черната си чанта. Случаят с вашето съкровище обаче е уникален. То се е спуснало при вас по копринената стълба от страната на приказките. Ако по-внимателно се вгледате в замечтаните му красиви очи, ще откриете там сенките на вълшебни дървета и приказни елфи. Не е изключено зад сладкото му ушенце все още да блещука звездният прах, който го е поръсил, докато е бързало към вас. Ангелските му крилца най-вероятно са изчезнали по пътя му към родилния дом, но не може да не е останала лека подутинка на мястото им.

Време е да кажем на всеослушание, че художникът е взел за модел вашето бебе, когато е рисувал онези пухкави сладуранчета с трапчинки на бузките. Как кои - онези, на честитките за новородени. Но не се заблуждавайте, че ще ви бъде лесно да възпитавате, да моделирате подобно на мека глина скъпото си детенце Риби. Откажете се! Също като ревливото си връстниче от зодия Овен, властното и капризно Лъвче или вироглавото малко поданиче на зодия Телец, то ще се инати и ще ви се изплъзва от ръцете. За разлика от тях обаче вашата малка рожба Риби ще ви удави в море от прелестни усмивки ще ви побърка от радост, че я имате, и в края на краищата ще ви се качи на главата.

Любимите герои на вашето дете от зодия Риби ще бъдат Питър Пан и Алиса, така че не губете време и го запишете в списъка на гениалните изпълнители на тези роли. Само че то няма да се изявява на театралната сцена, а ще ги играе убедително в живота. Винаги ще бъде обгърнато от нещо вълшебно, илюзорно, детински отвлечено. Не само през първите няколко години от живота му. Вашата рожба Риби ще си бъде същото дете и на осем, и на осемдесет години.

Преди да започне да се рови из бюфета и да унищожава скришом запасите ви от сладка и конфитюри, вашата Рибка ще живее в странния си вълшебен свят. Ще се храни като същинско ангелче, седнало на бебешкия си стол, ако се превъплътите в шут, царица или любимото му коте. Дайте простор на фантазията си. Нахлупете на главата си стария абажур, украсете го с разни дрънкулки, смело се гримирайте с червило, креда, туш за мигли или сенки за очи. Мяукайте нежно и любвеобилно и ще бъдете възнаградени - любимата ви малка Рибка ще си изпапка попарката. След някоя и друга година пък ще я накарате да кротува и да се забавлява на балкона, докато вие перете, ако вържете няколко балончета по перилата, пъхнете в ръката й пликче с пуканки, подредите в кръг любимите й плюшени животинки и й съобщите, че е на цирк. Друг изпитан вариант е да налеете в по-широк съд хладка вода, да пуснете вътре книжни корабчета и да разрешите на малката Риба да цамбурка на воля и да се чувства като в морето. Не се изненадвайте ако малкият ви ученик, белязан от знака на Риби, някоя сутрин ви изтърси, че снощи е срещнал баба Стратьн и тя му е заръчала майка му да полива редовно цветята и да изпрати парите на чичо Кларънс. Ще се почувствате като в небрано лозе и ще започнете да го подканяте да побърза, защото ще закъснее за училище. А къде ли се е дянал пуловерът му? И защо не си е изпил какаото? И защо връзките на обувките му се влачат, ще вземе да се спъне и т.н., и т.н... И как няма да се смутите, когато баба Стратьн почина още преди вашата Рибка да се роди. Подгответе се обаче за много по-голяма изненада след закуска, когато синът ви вече ще е на училище, а раздавачът ще ви донесе писмо от чичо Кларънс, който ви моли да му услужите с пари за новия бизнес...

Големи врагове на детето Риби са режимът, програмата, упоритото ви желание да му втълпите някакви полезни навици. Излишно е родителите на една Риба да се опитват да я напъхат в рамките на общоприетите правила. Вашето дете Риби ще иска да играе, когато му се играе, да спи, когато му се спи, да яде, когато му се яде и няма да го интересува кое време на деня или на нощта е. Като че ли по-разумно ще бъде вие да пригодите собствения си режим към неговия, защото ако се опитвате да налагате собственото си виждане по въпроса за яденето, спането и игрите, то направо ще ви съсипе живота. Няма да крещи или да се цупи, но така изкусно ще ви оплете в мрежите си, че ще се видите принудени да отстъпите пред хаотичните му хрумвания. Неусетно за вас ще ви накара да не обръщате чак такова внимание на тиктакащия нахалник, наречен будилник. Ще ви помогне да проумеете, че въобще няма защо да изпитвате угризения и да продължите да си бъбрите сладко с Кейт на чашка кафе, когато е време да го храните. Ще ви накара да изпитате радост, когато в някой късен мрачен следобед седнете двамата пред чиния топла обедна супа или изпиете по чаша сутрешен шоколад с мляко. Кой казва, че сутрешният шоколад е най-вкусен сутрин?

Не забравяйте да поощрявате своето дете Риби в неговите начинания, защото то е доста несигурно в себе си и има нужда от вашата добра дума и внимание. Понякога му е необходимо уединение. Не го притеснявайте, когато усетите, че духом е някъде далеч. Оставете го да изживее спокойно особеното си състояние. Ще успее да се завърне за супата и шоколада, макар че сигурно пак ще е объркало времето на закуската с обеда или вечерята. Може пък наистина да се е забавило, защото е летяло с НЛО до Марс и обратно. Нали знаете, че за него няма нищо невъзможно.

На учителките няма да им бъде лесно да вкарат свободолюбивия дух на вашата Рибка в строгите рамки на образованието. Все едно дали са кръгли, овални или квадратни, рамките никога не са по мярка на едно същество, родено под знака на Риби. Чака ви тежка борба, за да обедините уникалните възгледи на рожбата си със закостенелите педагогически постулати. Не му се сърдете. Разбира се, че педагозите трябва да се съобразяват с вашата нептунова рожба, а не обратно. Почти всички деца Риби са артистични, музикални и влюбени в танца. Дори когато са по-закръглени, походката на момченцата Риби е лека, а много от момиченцата мечтаят да станат балерини. Кумири на мечтателните момченца от зодия Риби не са разните политици, генерали или учени, а Бетховен, Микеланджело или астронавтите. Любимият им предмет в училище може да стане литературата, защото те много обичат да четат и са добри разказвачи. Привлекателен за тях е и светът на поезията. Ако в началото математиката ги по-изплаши, сигурно е, че абстрактният магичен свят на геометрията и алгебрата няма да представлява никаква трудност за тях.

Някои от децата Риби са лишени от чувство за отговорност и това може да наложи отпечатък върху целия им по-нататъшен живот. Те лесно се обиждат, много са чувствителни и проявената към тях грубост може за дълго време да ги извади от равновесие. Някои предпочитат компанията на възрастните пред тази на връстниците си. Още от малки проявяват разбиране и съчувствие към околните, вродената им мъдрост е направо удивителна.

Преди да обвините нептуновото си дете в лъжа, си спомнете, че то обича да фантазира най-невинно, да плува във водите на въображаемите си светове, да преживява насладата на вълшебно красивата измислена реалност. То просто не може да различи реалното от илюзията, истината от измислицата. Вместо да укорявате склонната си към фантазиране рожба, по-добре се помъчете да я разберете. Вашето снизходително разбиране и дори състрадание ще спасят детето ви от самоизолация или безмълвно мрачно отчаяние.

Детето ви - жител на нептуновото царство на Рибите, чува в душата си напева на морския прибой. То не може да понесе бруталните истини от реалния живот. Не го наричайте лъжец, защото това няма да бъде справедливо по отношение на романтичната му същност. Поощрявайте фантазията му и го насочвайте да пресътворява виденията си в поезия, музика или живопис. С течение на времето самият живот ще го научи да възприема по-спокойно бруталното, жестокото и егоистичното. Защо да го изваждате преждевременно от добрия му фантазен свят? То може и да не възприеме изцяло застиналите социални норми на поведение, но затова пък възрастните - и родителите, и учителите - ще имат възможност да получат от него уроци по състрадание, толерантност и доброта. Ще могат ако пожелаят да възприемат част от неговите схващания за красота и фантазия. Защото нали знаете, в дипломата за живота не се включват само задължителните предмети от учебната програма в училище.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост