ЗА АСТРОЛОГИЯТА

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ЗА АСТРОЛОГИЯТА

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 22:25

Астрологията е позната на човечеството от незапомнени времена. Завладяваща е идеята, че си служим с наука, пренесена през хилядолетията, за да достигне до нас. През своята еволюция хората са запазили знания и умения, нужни за тяхното развитие и успешно оцеляване.
Не мисля, че в астрологията има някаква особена мистификация. Хората са използвали небесните тела като огромен часовник, който е отмервал времето. През своето съществуване нашите предци се опитвали да опознаят законите на природата, да овладеят нейните тайни. Техният непосредствен опит, задълбоченият анализ на наблюденията им, проследяването на движението на небесните тела и връзката им с определени събития, са довели до откриването на закономерности между природните ритми и човешкия живот. Хората изучавали търпеливо и упорито връзката между ставащото и времето на наблюденията: денем, нощем, през определено време на годината, при различно положение на Слънцето, Луната и звездите.
Открили например, че много от нещата, които стават в природата, са свързани с движението на Луната- приливите и отливите, бременността, времето. Установили също, че резултатът на неизброими дейности, всекидневни или с по-голямо значение, като хирургическите операции, кръвопускането, лечението с билки, подстригването, сеченето на дървета и много други, се определят от природните ритми. Билките, събрани в най-подходящото време, притежават най- добри целебни качества. Селскостопанските култури, засети в определени дни, се развиват по-добре и дават по-богат урожай.
Забелязали също така, че резултатът от много дейности зависи не само от способностите им и методите, които използват, но и от времето, когато се извършват. Факторът време е толкова съществен, че понякога най-добрите и разумни намерения не могат да се изпълнят поради зле подбрания момент.
За нас, съвременните потребители на Интернет и на благата на днешната цивилизация, е почти невъзможно да си представим колко голямо значение са имали изводите на древните мъдреци за всекидневния живот на хората.
Нашите стъпки се направляват до голяма степен от постиженията на модерната наука и икономика, а здравето и физическото ни благополучие зависят освен от собствените ни грижи, също и от развитието на медицината и здравеопазването. Не трябва да знаем астрология, за да определим какво ще е времето през следващите дни, достатъчно е да чуем метеорологичната прогноза. Нито пък оцеляването ни зависи дотолкова от правилно избрания ден за започване на лечение.
И все пак тази древна наука се е съхранила до наши дни, като в последните десетилетия се радва на разцвет и бележи нови достижения. Тъй като за всяко нещо има причина, не мисля, че запазването на астрологическото знание е случайно. От него има определена полза за модерния човек.
Човешката личност, психиката и животът на съвременника, са обект на огромен интерес и многобройни изследвания от страна на науката. Астрологията може да ни помогне в стремежа ни да се опознаем. С нейна помощ е възможно да направим един доста точен психологически портрет на самите себе си, на близките си хора, на случайни познати.
Астрологията също ни показва качеството на времето, в което живеем, ориентира ни в какъв етап на житейския ни път се намираме. Съдейства ни да изберем благоприятния момент за начало на различни дейности.
Защо е толкова важно да познаваме себе си и околните? За да знаем силните и слабите страни на нашия характер, да се насочим към област на развитие, подходяща за нас, а не да страдаме от това, че не ставаме за дейност, в която други бележат успехи. За да можем да разберем какво кара детето ни да се съпротивлява на нашите добронамерени и мъдри съвети. За да проумеем защо сме се разделили с любим човек, въпреки чувствата, които са ни се стрували силни и дълготрайни.
Познанието за качеството на времето ни е нужно, за да се примирим с това, че има периоди в живота ни, изпълнени с трудности, през които трябва да преминем, за да излезем по-силни и мъдри. За да разберем, че хаосът, в който ни се струва, че се намираме в определени моменти, означава преход към нов етап в живота ни. За да открием с изненада и удовлетворение, че има години, в които нещата стават по-лесно и светът ни приема с неочаквано признание.
Разбира се, астрологическото знание не бива да се абсолютизира. Не бива да смятаме, че сме открили вълшебния камък, чиято светлина ще озари живота ни и в миг съмненията ще отпаднат. Съмнението е неразделна част от безкрайния път на познанието, което никога не е пълно и съвършено.
Астрологията не може да ни даде готови рецепти, по които да живеем, нито да предвиди конкретните събития, които ще ни се случат. Тя не може да разреши всички човешки проблеми, нито да поеме отговорност за живота на хората.
Но, използвайки знанията, които ни дава, можем да станем по-мъдри, по-търпеливи, с по-голяма обич и разбиране да приемем себе си, другите и светът, който ни заобикаля.
източник:http://liastro.com/index.php?lang=bg&show=4

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост