Коледната елха през призмата на фолклора

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

Коледната елха през призмата на фолклора

Непрочетено мнение от Goddess » 08 дек 2009, 15:58

Легендите идват до нас от дълбините на времето с дъх на романтика и красота, понесли у себе си зрънце истина за сътворението на света, за обикновените хора и историческите истини, за вярата и вярванията на народа. Човек винаги е копнеел да стигне до корените на тибетските истини, до същността на природните явления и да разгадае безкрайния свят на живота и не живата природа . А този копнеж е бил съпроводен от усещането за красота и преклонение, понякога и от страх от света, който го заобикаля .Затова в легендите има прелест, вяра, оптимизъм и смирение . Легендата датира вероятно от времето, когато светът не е бил направен. Фолклорът изпитва подчертан интерес към отминалите времена, тяхното тълкуване и опознаване. Християнската традиция повелява, на Коледа във всеки дом да има украсена елха. Коледното дърво се е превърнало в едни от символите на празника. Съществува легенда, която през призмата на фолклора, ни дава обяснение защо, всеки един католик, православен християнин или протестант украсява коледно дърво.
През святата нощ, когато във Витлеем се родил Христос, дърветата и цветята поискали да го видят и поздравят, но само палмата, маслината и стройната елха могли да постигнат това. Те решили да отидат да го поздравят и му поднесат своите дарове. Елхата се замолила и тя да отиде с палмата и маслината но те надменно и се присмели.
Коледно дърво
Тя имала остри игли вместо листа и тежко миришела на смола. Но един ангел чул това. Палмата дарила Младенеца с най-хубавия си лист, маслината дала от благоуханното си масло. Омърлушената елха, която нямала такива дарове, се отдръпнала, но ангелът и казал в смирението си да не се унижава и свалил от небето сияйни звездички, с които окичил клоните и. Младенеца отворил очи и само нея гледал, елхата не се възгордяла , а осветила и палмата и маслината със сиянието си. Това била наградата за скромността и. От този момент на елхата било отредено да краси празника на Рождество Христово.
Освен като възхвала на скромността и добротата, тази легенда е израз на радостта от раждането на Спасителя. Народното въображение е одухотворило образите на маслината, палмата и елхата, като по този начин е постигнато едно дълбоко внушение – В КОЛЕДНАТА НОЩ СЕ СЛУЧВАТ ЧУДЕСА.
Това е легенда, но елхата навлиза като част от коледния обред в България много по-късно, отколкото сред останалите народи. За първи път Коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Случаят обаче не е Коледа, а Новогодишен бал организиран от княз Александър Батемберг. След това коледно украсено с играчки дръвче се появява на коледни и новогодишни празници и във Военния клуб в София, както и в читалище „Славянска беседа”.
Изображение
Коледната елха - тази вълнуваща феерия от светлини огряващи дома ни на най-хубавия празник. Във всеки дом коледните празници започват с поставянето на коледната украса. Има много легенди и предания за това как коледната елха се превръща в неразделна част от празника. За нас българите този обичай започва в началото на 20-ти век, когато в двореца на Александър Батенберг за първи път украсяват елха. Така година, след година все повече хора поставят в домовете си коледни дръвчета и елхата се превръща в неизменен спътник на коледните празници. Днес не си представяме Коледа без традиционното коледно дърво. Години наред се използват отсечени дръвчета от ела, бор или смърч. След това „на мода” дойдоха изкуствените елхи, а сега всеки може да постъпи интелигентно и да избере жива елхичка в саксия. Радостно е, че все повече хора правят този избор. Така освен, че спасяваме дръвчета от отсичане, създаваме и нови насаждения .

Има две възможности за жива коледна елха. Всеки според своите предпочитания и възможности, може да избере коледно дърво, което след празника да засади в парка или да отглежда елхичката в саксия на терасата през останалото време в годината. Ако не искате да съхранявате дървото през цялата година, може да изберете всякакъв вид иглолистно дърво, което ви харесва. Купувате го няколко дена преди Коледа и след празника, засаждате в близкия парк или сред природата.

Какво трябва да знаете за да запазите дървото в добро състояние? Тъй като то ще бъде4_christmas-tree1 поставено в необичайни за него условия, трябва да положите грижи, за да се чуства то добре. Мястото, където ще го поставите трябва да е далеч от отоплителни уреди и възможно по-просторно. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна. Пръскайте около елхата с вода, както оросявате стайните растения. Това ще поддържа по-добра влажност на въздуха и ще освежи листната маса на дървото. Въпреки тези мерки не е добре дръвчето да престоява в помещение повече от две седмици. Ако украсим дръвчето на 24 декември то спокойно може да стои в помещението до 6 януари.

На какъв вид иглолистно дърво да се спрете? Най-срещаните видове, предлагани за коледни елхи са елата и смърча. Обикновенната ела - Abies alba е красиво дърво с правилна конусовидна корона в млада възраст. Ще я различите от смърча по плоските иглички с две бели ивици от долната страна. Естествените местообитания на елите са планински райони с надморска височина от 1200-1400м. Тя е чуствителна към замърсения градски въздух и летните засушавания, следователно трябва да засадите вашето коледно дърво във вътрешността на парк или сред природата.

Обикновенният смърч – Picea abies е друг вид дърво, което се предлага в градинските 3_picea_abiesцентрове. Той прилича на елата, особенно докато дръвчетата са малки. Ще го разпознаете по игличките, които са заострени с ромбовидно сечение и спирално разположени по клонките. В сравнение с елата смърчът е по-устойчиво за градски условия дърво. Той е по-често срещан сред парковете.

Ако желаете да отглеждате коледното дърво през цялата година, трябва да се спрете на ниските вариетети на иглолистните дървета. Много подходящ за тази цел е конусовидния смърч - Picea glauca ,,Conica”. Това дръвче достига най-много до 5м височина и то ако е засадено в свободна почва. В саксия може да го отглеждате години наред, на терасата или в двора.

Конусовидния смърч се цени най-вече заради правилната си и изключително гъстакорона.

За отглеждане на дърво по този начин трябва да изберете подходящ съд, който да е с дълбочина 1/4 от короната на дървото. На дъното на съда поставете добър дренаж –пласт камъчета, с около 3-4 см. Почвата с която ще засадите растенията трябва да е хранителна и лека. Подходящи са торфено-почвените смеси, които се предлагат в градинските центрове, като към тях за по-голяма отцедливост може да се добави 1/3 промит, речен пясък. През вегетационния сезон, подхранвайте дървото с изкуствени торове за зелена листна маса, обогатени с микроелементи. През лятото поддържайте почвата постоянно влажна. Поставете дървото на защитено от вятър място, най-добре на място с източно изложение или осигурете засенчване за част от деня при южно изложение. Така ще имате красиво коледно дърво, което ще пази вашите спомени от веселите семейни празници.
Изображение
Източник: www.zeleno.bg

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта