
Зимнината
Модератор: Ерато
- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината
Ето ви една тайна - за настроение
ТАЙНАТА НА БАБИНАТА ТРУШИЯ
Цял ден внучката ме моли,
след мен ходи и бърбори:
"Хайде, тайната издавай,
таз трушия как я правиш?"
Ох, не мога да се скрия,
тайната си ще разкрия!
Отначало, мило внуче,
да подготвим зеленчуците!
Първо се измиват щателно
(туй се прави обезателно!).
Чушки и домати - цели.
Морковите не се белят.
Гулията - на парченца.
Зеленцето - на цветченца...
В туй бидонче ще я сложим,
ред по ред ще я наложим.
Ред чушлета, ред домати -
тъй от всички зарзавати.
Стрък кервиз за вкус богат,
дюлята - за аромат!
Тъй редихме - ред по ред...
Но ви казвам (под секрет!) :
всичко друго е халтура -
тайната е ...в саламурата!!!
п.п. Ако някой се интересува от саламурата, да пита! Не е чак такава голяма тайна, но е изпитана - от баба на внучка предадена!
ТАЙНАТА НА БАБИНАТА ТРУШИЯ
Цял ден внучката ме моли,
след мен ходи и бърбори:
"Хайде, тайната издавай,
таз трушия как я правиш?"
Ох, не мога да се скрия,
тайната си ще разкрия!
Отначало, мило внуче,
да подготвим зеленчуците!
Първо се измиват щателно
(туй се прави обезателно!).
Чушки и домати - цели.
Морковите не се белят.
Гулията - на парченца.
Зеленцето - на цветченца...
В туй бидонче ще я сложим,
ред по ред ще я наложим.
Ред чушлета, ред домати -
тъй от всички зарзавати.
Стрък кервиз за вкус богат,
дюлята - за аромат!
Тъй редихме - ред по ред...
Но ви казвам (под секрет!) :
всичко друго е халтура -
тайната е ...в саламурата!!!
п.п. Ако някой се интересува от саламурата, да пита! Не е чак такава голяма тайна, но е изпитана - от баба на внучка предадена!
- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината

И тъй, време е да разкрия тайната:
Тя е следната(и за зелето се използва):
Разтваря се едра морска сол в топла вода. Наситеността се проверява със сурово яйце - да изплува кръгче колкото монета от 5 стотинки. После се залива като има редуване на една част солена вода, една част чиста чешмяна - задължително да се започва и завършва със солена. Накрая се слага стрък кервиз (или кръг, изплетен от лозови пръчки, ако съдът е по-голям), притиска се с речен камък с подходяща големина. На няколко пъти през 2-3 дни се продухва с маркуч(вместо т.нар. претакане). Друго не е нужно. До май месец не мръдва, все си е твърда!
Трушията имам предвид, нали е ясно

Това което дяволът не може праща жената да го свърши:))))

- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината-Туршия от камби
Туршия от камби
Продукти за 10 броя камби:
- 10 броя камби
- 10 чаени лъжички олио
- 5 чаени лъжички захар
- 5 чаени лъжички сол
- 10 чаени лъжички оцет
- черен пипер на зърна
- дафинов лист
Приготвяне:
Камбите се почистват от дръжките, семето и се измиват.
В почистените камби с малка лъжичка се слага в тях от солта, захарта, олиото и оцета. На една камба по 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. оцет.
Овкусените камби се нареждат в тава и се запичат в загрята фурна докато си променят цвета и се набръчкат.
Докато камбите са още топли се нареждат една върху друга в буркан, като всяка се притиска леко до запълването на буркана. Прибавят се по един дафинов лист и няколко зърна черен пипер и се затваря с капачка. Готовите буркани не се стерилизират.
Продукти за 10 броя камби:
- 10 броя камби
- 10 чаени лъжички олио

- 5 чаени лъжички захар
- 5 чаени лъжички сол
- 10 чаени лъжички оцет
- черен пипер на зърна
- дафинов лист
Приготвяне:
Камбите се почистват от дръжките, семето и се измиват.
В почистените камби с малка лъжичка се слага в тях от солта, захарта, олиото и оцета. На една камба по 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио и 1 ч.л. оцет.
Овкусените камби се нареждат в тава и се запичат в загрята фурна докато си променят цвета и се набръчкат.
Докато камбите са още топли се нареждат една върху друга в буркан, като всяка се притиска леко до запълването на буркана. Прибавят се по един дафинов лист и няколко зърна черен пипер и се затваря с капачка. Готовите буркани не се стерилизират.

Това което дяволът не може праща жената да го свърши:))))

- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината-Кисело зеле на цели глави
Кисело зеле на цели глави
1. Подбират се средно големи стегнати зелки.
2. Кочанът се изрязва наравно със зелката и се разцепва на кръст на дълбочина 3-4 сантиметра.
3. Зелките се нареждат плътно в каца и се притискат с дървена решетка.
4. Заливат се със студена вода, в която е разтворена готварска сол - 400 г на 10 л вода.
5. Саламурата трябва да бъде 10 сантиметра над решетката. По Желание за оцветяване на сока се прибавят няколко глави червено салатено зеле.
6. За усилване на ферментацията се пускат няколко зелени мамула царевица.
7. Няколко дни след заливането започва претакането на саламурата.
8. То се извършва през ден 6 продължение на две седмици.
9. Когато зелето втаса добре, отгоре се пускат няколко шепи измит ечемик. Той покълва и образува „капак", който предпазва от разлагане образувалата се в саламурата млечна киселина.
10. При вадене на зелето капакът се повдига, а след това се поставя отново в първоначалното положение.
11. Отгоре кацата се затваря плътно и се привързва с парче найлон.

1. Подбират се средно големи стегнати зелки.
2. Кочанът се изрязва наравно със зелката и се разцепва на кръст на дълбочина 3-4 сантиметра.
3. Зелките се нареждат плътно в каца и се притискат с дървена решетка.
4. Заливат се със студена вода, в която е разтворена готварска сол - 400 г на 10 л вода.
5. Саламурата трябва да бъде 10 сантиметра над решетката. По Желание за оцветяване на сока се прибавят няколко глави червено салатено зеле.
6. За усилване на ферментацията се пускат няколко зелени мамула царевица.
7. Няколко дни след заливането започва претакането на саламурата.
8. То се извършва през ден 6 продължение на две седмици.
9. Когато зелето втаса добре, отгоре се пускат няколко шепи измит ечемик. Той покълва и образува „капак", който предпазва от разлагане образувалата се в саламурата млечна киселина.
10. При вадене на зелето капакът се повдига, а след това се поставя отново в първоначалното положение.
11. Отгоре кацата се затваря плътно и се привързва с парче найлон.

Това което дяволът не може праща жената да го свърши:))))

- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината - Смесена туршия
Смесена туршия
- 6 кг чушки червена капия
- 2 кг зеле
- 500 г моркови
- 2-3 глави чесън
- 200 мл олио
- 200 г захар
-сол и оцет
- 7-8 бр. дафинови листа (по-малки или половинки)
- 7-8 зърна бахар
- около 20 зърна черен пипер
- по желание магданоз или целина

Приготвяне
Чушките се опичат, обелват и нарязват на големина по желание. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите и обелените скилидки чесън - на кръгчета. Прибавят се останалите продукти. Сместа се овкусява със сол и оцет на вкус. Престоява около половин час. Пълнят се бурканите, затварят се херметически и се стерилизират 10-15 минути.
- 6 кг чушки червена капия
- 2 кг зеле
- 500 г моркови
- 2-3 глави чесън
- 200 мл олио
- 200 г захар
-сол и оцет
- 7-8 бр. дафинови листа (по-малки или половинки)
- 7-8 зърна бахар
- около 20 зърна черен пипер
- по желание магданоз или целина
Приготвяне
Чушките се опичат, обелват и нарязват на големина по желание. Зелето се нарязва на тънки ивици, морковите и обелените скилидки чесън - на кръгчета. Прибавят се останалите продукти. Сместа се овкусява със сол и оцет на вкус. Престоява около половин час. Пълнят се бурканите, затварят се херметически и се стерилизират 10-15 минути.
Това което дяволът не може праща жената да го свърши:))))

- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината - Стерилизирани кисели краставички
Стерилизирани кисели краставички
Продуктите са за еднолитров буркан
2 връзки копър цвят
1/2 глава лук
10 бр. черен пипер на зърна
/чесън, бахар, синап по желание/
1 с. л. сол
1 ч.л. захар
1 к.ч. или до ръбчето на дъното доливаме оцет.
Приготвяне:
Киселите крадтавички поставяме за няколко часа във вода да откиснат и да се измият добре.
Измитите краставици почистваме от дръжките.
На дъното на буркан слагаме сол, захар, оцет и половината лук.
След като напълним бурканите с краставички плътно една до друга прави отгоре слагаме черен пипер, още малко лук и още един стрък копър.
Доливаме със вода до ръбчето.
Затваряме с нове капачки и стерилизираме.
Ако искате да са хрупкави, щом заврат веднага извадете от врящата вода.

Продуктите са за еднолитров буркан
2 връзки копър цвят
1/2 глава лук
10 бр. черен пипер на зърна
/чесън, бахар, синап по желание/
1 с. л. сол
1 ч.л. захар
1 к.ч. или до ръбчето на дъното доливаме оцет.
Приготвяне:
Киселите крадтавички поставяме за няколко часа във вода да откиснат и да се измият добре.
Измитите краставици почистваме от дръжките.
На дъното на буркан слагаме сол, захар, оцет и половината лук.
След като напълним бурканите с краставички плътно една до друга прави отгоре слагаме черен пипер, още малко лук и още един стрък копър.
Доливаме със вода до ръбчето.
Затваряме с нове капачки и стерилизираме.
Ако искате да са хрупкави, щом заврат веднага извадете от врящата вода.

Това което дяволът не може праща жената да го свърши:))))

Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта