Ето какво още забелязах за ефективност на хранителния режим. Явно е важен
моментът в който се започва. Интересното е, че сега тече Великденския пост. Дали е странно съвпадение, но хората явно от векове са забелязали, кога е най-пречистващо човек да се разтовари от обичайния си начин на хранене. Опитите ми през януари, не дадоха никакъв резултат. Сега със същите усилия има резултат и това много ме мотивира да продължа.
Друго много важно е спокойствието. Човек се надява на бърз резултат. Няма траен бърз резултат. Но пък трайното насочване към един добър хранителен режим дава много по-бърз резултат от многогодишните неуспешни бързи опити.
Разбира се много важно е това осъзнаване на необходимост и на процеса, както и подкрепа от човек на който може да се разчита.
Друго много полезно е да се води дневник. Ползата е от това, че човек вижда количеството и качеството на храната за деня, освен това може да проследи как се променя това по дни. Как се чувства през тези дни, как може да се подобри с малки стъпки.
Обикновено имаме чувството, че сме изяли повече, отколкото е в действителност - това ни ядосва и ни кара да мислим, че сме изгубили битката и от яд, хапваме още за да се успокоим. Когато видим от дневника, че всъщност това чувство е илюзорно, ще се успокоим и няма да посягаме към "успокоителна" или "предателска" порция, от която изобщо не се нуждаем и която всъщност идва в повече.
Аз си водя дневника по следния начин: Първо си пиша прогнозно меню за деня по часове, след това по часове отмятам, кое е изконсумирано и от кое съм нямала нужда, а също и нови неща с които съм ги заменила, обикновено няма и такива. Обикновено си слагам резерви: при нужда и обикновено тези резерви си остават резерви.
Не съм спазвала точни грамажи и калории, а само приблизителни. Вманиачването в тях води до стрес. Все пак си подбирам според калоричността, полезността и други качества на продуктите. Ядките например са калоричен продукт, но пък са много полезни. След като човек не консумира пакетирани некачествени храни, в малки количества ядки са чудесен избор. Техните калории са полезни и дават чувство за ситост.