ОВЕН 21 март - 20 април

Goddess
Отличник
Мнения: 599
Регистриран: 22 фев 2009, 22:52
Местоположение: Враца

ОВЕН 21 март - 20 април

Непрочетено мнение от Goddess » 22 сеп 2009, 21:24

Изображение

ОВЕН
21 март - 20 април

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ОВЕНА

Помислете си дали не сте срещали някога енергичен и властен човек, дружелюбно усмихнат? И може би той ви е притиснал в разговора така, че не сте могли да се проявите, а сте го гледали с възхищение като онемели? В такъв случай сте попаднали под магнетичната власт на някои Овен, затова се пригответе да изживеете главозамайващо въртене в неговата орбита.

Вероятно този Овен твърдо вярва в някакъв идеал и е готов да разбие стената с глава, ако за него тази стена е олицетворение на висша несправедливост. Готов е да влезе в бой с всеки, за да защити слабите и онеправданите. Готов е да избухне и да направи на пух и прах противника си. След това може и да съжалява, но в критичния момент забравя всякаква предпазливост.

Това е Овенът - първият слънчев знак. Той символизира раждането така, както Рибите символизират смъртта и познанието на душата. И тъй като е бебето на Зодиака, Овенът както новороденото се интересува само от себе си. Той открива с наслада, че има палчета и пръсти, че съществува физически. За да бъдат задоволени всичките му нужди, е необходимо само да ревне с цяло гърло и възрастните тутакси са на негово разположение. Новороденото не се съмнява в нищо и не се страхува от никого, просто защото не му отказват нищо. По същия начин хората, родени под знака на Овена, вярват безрезервно в невидимата сила на доброто, което като с вълшебна пръчка ще задоволи всичките им желания.

Щом реши да сподели нещо, което го измъчва, и така да освободи съзнанието си, Овенът е в състояние да ви позвъни в четири часа сутринта без да му мигне окото. Защо пък не, щом трябва да бъде изслушан? Та нали той не спи! Всичко останало е без значение. Овенът иска нещо и го получава. Също като детето, той се интересува от заобикалящия го свят само доколкото този свят е свързан с него. Но това съвсем не означава, че Овенът е себичен.
Готов е да ви обсипе с хиляди благодарности, с целувки и милувки, загдето сте откликнали на нуждите му. И по този начин ви обезоръжава с наивността си.

Овенът не познава хитростта и лукавството. Управляван от Марс, той цял живот си остава такъв - силно вярващ в една кауза, постоянно пада и става, за да опита още веднъж. Не умее да лъже. Затова пък има най-невероятните мечти, родени в силно развитата му фантазия. Нищо потайно или сложно няма в характера му. Уязвим е като бебе, но съвсем не е безпомощен, защото знае как да постигне своето.

Родените под знака на Марс лесно могат да се разпознаят по външния си вид. Лицата им имат силно изразени, характерни черти. Веждите се сключват точно в основата на носа и образуват знака на Овена, който служи като предупреждение към всеки, дръзнал да пресече пътя им. Тези символични рога означават готовност за действие. Понякога бенка или белег на лицето, риж оттенък на косата са отличителни знаци. Бързи и ловки движения, съответстващи на стрелкащата се мисъл, навяват усещане за невидими искрици, които хвърчат във всички посоки. Походката е устремна - това усещане се създава от широките рамене, здравите и силни кости, леко приведеното напред тяло и главата, бързаща първа да се бухне в тухлената стена, макар от това да пострадат и се изкривят рогата. Цялата стойка отразява самоувереност и властност. Видите ли (рядко обаче) Овен с отпуснати рамене, той вероятно е от овчедушния тип, чието Аз е било грубо накърнено още в най-ранна възраст. Ако раните са били дълбоки, няма бързо да се оправи, но някой ден непременно ще вдигне глава. Нищо не е в състояние да потисне тези хора завинаги, най-малкото пък неуспехът.

Човекът, управляван от Марс, ви гледа прямо - с чистосърдечност и затрогващо доверие - и сякаш пита: Харесвате ли го? Ще направите ли всичко за него? Не? Тогава ще заплаче, но тайно. Никой няма да види сълзите му. Видите ли го да плаче открито, значи нещо го е наранило до дън душа. По-скоро би умрял, отколкото да се покаже слаб и безсилен.

Овенът обича да бъде пръв в избраното от него поприще. Допадат му независимите професии. Когато е принуден да се подчинява другиму, недоволството е изписано открито на лицето му. Свободомислещ е, разточителен с времето и материалните придобивки. Умира да бъде водач, съпровождан от шумни фанфари и възхитени погледи. Но не очаквайте от него проницателност, такт или покорство. Типичният Овен вероятно се е бил сврял зад вратата на обора, когато Бог е дарявал тези качества. Да не говорим, че не е от най-търпеливите. В ресторанта все ще намери за какво да се заяде. Но пък ще остави щедър бакшиш, ако обслужването е добро.

Въпреки това Овните не са от най-коректните длъжници. Понякога проявяват детинска безотговорност и могат да забравят старите си дългове, залисани в някое ново предизвикателство. Все пак ще платят сметките си, но докато ги стигнете, може да останете без крака.

Човекът, подвластен на Марс, е луда глава. Сърцат, предприемчив и инициативен, той смело си пробива път в живота. Но понякога тази смелост най-неочаквано се пропуква. Овенът не може да търпи болка и изпитва ужас от зъболекарската машина. А в същото време е способен да се изправи без страх пред Снежния човек или чудовището Франкенщайн.

В определен момент от своя живот, белязан от безразсъдство, всеки Овен наранява главата или лицето си. Не са изключени порязвания и изгаряния, както и силно главоболие или трайна мигрена, причинена от бъбречна инфекция. Колкото и да не му се ще, Овенът трябва да ходи редовно на- зъболекар, да пази зрението си, да внимава с хремите и да избягва алкохола (не само заради бъбреците, но и защото лесно може да възпламени Марсовата му натура). Спохождат го и кожни обриви, болки в коленете и стомашни смущения. По начало организмът му е здрав и жилав, но не бива да злоупотребява с него и да пренебрегва напълно здравето си. Овенът рядко ляга на легло - тогава действително е много болен. Може да се пребори с толкова високи температури, които биха уморили друг човек. Негова слабост е работата. Разтакаването просто го поболява. Способен е да работи и при неблагоприятни обстоятелства, и в лошо време, и с неподходящи хора. Но това предизвиква у него раздразнение и чувство за неудовлетвореност, които са истинската причина за здравословните му проблеми. Не търпи съвети в това отношение, понякога с години не стъпва при лекар, докато не капне от изтощение или не стане все пак малко по-разумен с възрастта. Няма опасност да се пристрасти към наркотици, не пие приспивателни. (Ами ако пропусне нещо, докато спи?)

Наред с другите огнени знаци Лъв и Стрелец, Овенът рядко е жертва на хронични, продължителни заболявания, причинени от меланхолия и песимизъм (нещо, което и медицината вече признава, макар астролозите открай време да го твърдят). Огнените знаци са предразположени към яростни невротични пристъпи, остри инфекции, удари и високо кръвно налягане. Благодарение на импулсивността си Овенът рядко изпада в униние. Семената на депресията не виреят в неговата почва. Но прословутата му вироглавост, че е най-компетентен от всички, може да му изиграе лоша шега. Той осъществява със замах и самоувереност проектите си, без да си дава сметка, че с такава неистова работа без почивка всъщност върви право към язвата или нервното разстройство.

Ловките стратегически машинации са изключени при хората, управлявани от Марс. Познавам един Овен, пламенен ентусиаст, който намери спонсор за своята оригинална идея. Тъкмо сделката щеше да бъде сключена и Овенът щеше да осъществи най-съкровената си мечта, когато на спонсора неочаквано (всъщност съвсем естествено) му хрумна финансовата операция да се прегледа от известен експерт. Овенът бе категоричен, че никой не може да я ръководи по-добре от него самия. Опасяваше се, че може да се наложи да изпълнява чужди нареждания и да свири втора цигулка. Затова с властен жест извади пурата от устата си и безочливо попита: „Как предпочитате да получите отказа ми - бързо или бавно?\" Спонсорът беше втрещен.

Ако беше проявил малко такт и дипломатичност, мечтата му нямаше да отиде на вятъра. Но на обикновения Овен са нужни години, понякога ред неприятни провали, докато се научи на скромност и послушание. Едва тогава той самият може да подпомогне проект, така че от него да потекат пари, след като го обогати с конструктивни идеи. Издига се до ръководен пост чак след като привикне да зачита тези, които по качества и заслуги стоят над него. Затова пък тогава успехът му е грандиозен.

Повечето хора, родени под знака на Овена, често правят състояние по-скоро за другите, отколкото за самите себе си. Странното е, че те рядко имат собствен дом и понякога цял живот живеят под наем. Парите не се задържат у тях вероятно защото това, което търсят, не се намира непременно в банката.

Девизът на Овена, особено на младини, е: „Аз съм\", „Първо аз\". Искрено вярва, че с всичко може да се справи по-добре от другите. Не може да стои със скръстени ръце, докато някой се помайва и разтакава. Ако трябва да избира между парите и лаврите, винаги ще предпочете лаври* те. Обича парите, разбира се, но много повече обича похвалите и славата. Умее да взима мигновени решения и да поема отговорност.

Овенът е най-сърдечен и великодушен от всички слънчеви знаци. Не е жесток. Езикът му може да бъде подигравателен, язвителен или направо злъчен. Гневът му се разразява като мълния, но обикновено преминава преди жертвата да е разбрала какво става, и доволна, наивна детска усмивка отново грейва на лицето му. Нека си спомним за един невъздържан Овен, Никита Хрушчов, който в изблик на гняв свали обувката си и затропа с нея по трибуната на ООН пред очите на телевизионните зрители от цял свят. Бил пренебрегнат, а нима тактът значи нещо за Овена, когато го пренебрегват? И стана тя каквато стана. Но същият този Овен бил дълбоко съкрушен, когато се разминал с възможността да се порадва като дете на Дисниленд.

Факт е, че повечето Овни имат ужасен характер. Бързо избухват, но от друга страна са неспособни да се сърдят продължително и скоро забравят неприятния повод. Ще ги засегнете, ако им припомните прибързаните и остри думи, които са изрекли. Важното е, че не са ги мислили. Овенът е в състояние да се извини и на най-големия си враг. Той рядко се ядосва на отделни хора. Гневът му е предизвикан от идея или положение, което за него е нетърпимо.

Овенът предпочита да казва истината. Не че не е способен на дребни лъжи, ако това ще му осигури първенството или ще спаси скъпия му идеал. Но чрез откровеността най-бързо се стига до същността. А Овенът няма време нито за разтакаване, нито за клюки. Така е погълнат от самия себе си, че не си струва да пилее излишна енергия и да обсъжда поведението на другите. Освен това за него хората са или бели, или черни. Или приятели, или врагове. Тук полутонове и нюанси няма.

Овенът е безцеремонен. Но умее да бъде и невероятно любезен. Така Марсовият инстинкт към агресия може да бъде прикрит от външния блясък и Овенът с часове да разговаря забавно и остроумно на теми, за които не знае абсолютно нищо. Търпението му е чуждо. Нека друг се занимава с пипкавите, дребни, несъществени неща; друг да установява фактите. Овенът няма време. Той живее само в настоящето и е напълно погълнат от него. Не го интересува миналото, защото никога не си вади поука от него, нито пък бъдещето, което е твърде далече.

Много трудно е да се направи емоционална характеристика на Овена. От една страна реалист, напорист, груб и невъздържан, от друга - идеалист, сантиментално нежен и трогателно вярващ в чудеса. Не признава пораженията, дори да са реалност - все едно дали става въпрос за любовните му преживявания или за срещата на любимия му бейзболен отбор. Тъй като разчита на рогата си, Овенът се бие най-добре с глава (е, и с ума си, разбира се). Често приема боя заради самото предизвикателство или заради опияняващото усещане за сблъсък с препятствието, макар то да е далеч напред или дори не е в неговата посока. Със същата стръв преследва и успеха. Ето защо няма да срещнете Овни в списъка за социални помощи.

Когато реши, Овенът може да бъде спокоен, разумен и сериозен. Жалко, че това обикновено става едва когато премине по-голяма част от живота му. От него трудно може да се роди политик, макар че с лекота печели симпатии и омайва. Рядко изключение от това правило са Томас Джеферсън и Юджийн Маккарти. Повечето Овни, кандидатирали се за президентския пост, са с краткотрайна и смутна кариера. От 1840 година насам, след Джон Тейлър, САЩ не са имали президент от тази зодия. Причината е в характера на типичния Овен. Той притежава два катастрофални недостатъка за един политик - от една страна говори невъздържано и не владее словесното жонгльорство, а от друга - не се оправя в дебрите на икономиката. Повечето политици първо изслушват другите хора и едва тогава казват своето мнение. Типичният Овен има свое виждане за нуждите на хората, не се съобразява с техните желания. Бързайки да им даде онова, което според него най-напред трябва да получат, той не винаги действа политически целесъобразно. И въпреки това с идеализма и прямотата си Овенът печели публиката и тя му се доверява.

Най-добрите сфери за изява на Овните са изкуството или търговията.

Не е изключено да срещнете и стеснителен Овен, но никога няма да попаднете на такъв, който не е наясно със собственото си положение. Трудно бихте се проявили в компанията на човек, управляван от Марс. Тези хора предпочитат да говорят за себе си и за своите планове, отколкото за някой друг или за нещо друго (единствено ще направят изключение за любимите си, ако са попаднали в плен на любовта). Ако все пак успеете да ги заинтересувате, те ще ви служат внимателно, особено ако идеите ви са вълнуващи и напредничави. Ще ви похвалят, ще ви предложат времето и паричната си подкрепа. Ако не дай си боже постъпите в болница, Овенът може да пропусне да ви изпрати картичка. Но в замяна на това ще ви препоръча своя лекар (естествено по-добър от Пастьор според него) и сам ще ви закара дотам. Не ще пожали сили, веднъж заел се да ви помага. Но бъдете така добри да покажете благодарност и признателност. Той ще бъде дълбоко накърнен, в случай че не оцените усърдието му. Овенът обича да прави услуги. Но държи това да му бъде признато.

Този Марсов човек създава такова впечатление за искреност, че оставате направо потресени от явното му безочие, когато твърди нещо, за което знаете, че не е истина. Само се опитайте обаче да го хванете натясно и той ще ви погледне с такива учудени честни очи, пълни с ужас: „Как бихте могли да се съмнявате в мен?\" Способен е да си затваря очите и да си запушва ушите, за да не вижда и да не чува онова, в което не му се иска да повярва. Дори когато позицията му е разклатена и уязвима, Овенът храбро и искрено я защитава. Но в решителен миг е в състояние да се отметне от най-твърдия си възглед и щом го стори, вече не си го и спомня. Желанието да загърби миналото и да се втурне напред е една от главните причини да се приспособява така безболезнено към нови места и хора. Това бързане, това несъобразяване с реалното и разумното са причина той да не понася спокойните и уравновесени хора и да ги смята за свои врагове.

Рогата на Овена са твърди като диамант и трудно се чупят. В характера му се съчетават детинската наивна вяра и безразсъдния устрем на кръстоносеца по рождение.

Той често изпада в ярост, но гневът му преминава бързо. Тогава пак става весел, открит и дружелюбен. Неговият метал е желязото. Желязната сила му дава девет живота повече, отколкото на другите, и девет пъти повече шансове да спечели битката. Желязната му вяра е чиста, без лицемерие и алчност. Огненият му дух осветява пътя на безстрашните, води ги към невъзможната цел.

Овенът рядко натрупва богатство. Дори да се случи, той няма да спре, за да преброи парите си. Нека другите около него се възползват от тях. Той спазва библейската истина, че хлябът, хвърлен по водата, не храни само него, а се връща увеличен и дарява щастие на хората. Според Овена на този свят има много чудеса. И ако те се свършат някой ден, той е в състояние да ви сътвори още няколко.


МЪЖЪТ ОВЕН

Погледнете там! На какво ви прилича онова създание, което говори по телефона? На зареден детонатор или на горящ факел? На пърхаща птица, динамит или Супермен? Всъщност това е мъж Овен, който ще ви засипе със силни усещания, особено ако сте търсач на такива. Скуката ще избяга далеч от вас. Но ако мечтаете за спокоен пристан и безметежно щастие, явно сте сбъркали адреса.

За миг Овенът може да ви задуши с пламенната си страст, а след това изведнъж да стане леденостуден като полярна мечка. Посмейте само да го обидите или да изгубите интереса му, и сърдечната, импулсивна марсова натура мигом ще се вледени. Ако искате да промените нещата, трябва да започнете от самото начало.

Мъжът Овен е пълен с творческа енергия и идеи. Уморително е да вървите по стъпките му, защото на всичкото отгоре той не обича да хвърля поглед назад и стремглаво задминава по пътя си всичко живо. Ако искате да сте в неговата орбита, направете усилие и го следвайте поне умствено. Той ще ви се отблагодари с радостна усмивка. Хлапашкият вид и държанието му са просто прелестни. Но внимание! Тази хлапащина прониква така дълбоко в емоционалния му живот и мислене, че го обсебва чак докато порасне, което не става рано в неговия живот. Овенът е смел и самоуверен. Флегматичните хора го дразнят. Може да бъде безкрайно щедър и с лека ръка да раздава на непознати времето, парите, симпатиите и вещите си. Но може да бъде и придирчив, заядлив, нетолерантен, когато желанията му не се изпълняват начаса или когато е в обкръжението на мрачни хора.

Що се отнася до любовта, той се хвърля във всяка връзка с твърдото убеждение, че това е най-истинската любов на света (е, може би след тази на Ромео и Жулиета). Когато нещата между двамата не потръгнат, Овенът събира счупените късчета и се мъчи да залепи отново изгубената си обич. Ако станалото е непоправимо, той започва отначало, намира нова Жулиета и историята се повтаря. Независимо колко сърдечни грешки е допуснал, Овенът е уверен, че неговата истинска любима е не по-далеч от следващата му мечта. Като изключим Скорпиона, никоя жена не би могла да мечтае за по-страстен мъж от Овена.

Може да се влюбите в някой на пръв поглед по-кротък представител на зодията. Не се оставяйте в плен на това заблуждение. Всеки Овен се управлява от Марс. Ако бихте могли да проникнете в дебелата му глава, щяхте да ви-Дите как мозъкът му прави двеста оборота в секунда. Освен това се допитайте до бившите му приятелки. Те ще ви отвърнат със смях: „Той е срамежлив и плах? Вие говорите за някой друг!\" Не след дълго картината започва да се прояснява. Зад паравана на привидното и кротко спокойствие се крие пламенно сърце, упорство и предприемчивост. Така че няма нищо страшно да се влюбите в един типичен Овен, който изразява въодушевлението си от всичко - от пържените ви картофи до романтичните разходки в лунните нощи.

Когато наистина е влюбен, няма по-предан от Овена. Неговата честност и идеализъм са гарант, че няма да ви измами. Развратът или пък дребните флиртове не са за него. Той търси любов като в приказките, а там няма лековато отношение към любовта и секса. Всички други момичета са били преди вас. Познавам един Овен, който обясняваше често на любимата си: Това беше преди да те има теб.

Но ако не подхранвате непрестанно неговите илюзии и не превърнете любовта си в приказка, Овенът може и да погледне встрани. Та той изпитва такава силна потребност от любов! В мига, в който допуснете връзката ви да изгуби романтичния си привкус, той ще започне да кръшка. В случай, че не сте съвсем наясно какво е романтичен привкус, запомнете: Овенът не обича нощем да се пренася в страната на приказките с жена, която си лекува кашлицата, като си е намазала гърдите с мас. Нито пък обича пред него да се лакирате, избелвате, боядисвате или да се мотаете с ролки на главата. Когато е край вас, се парфюмирайте, а когато го няма, може да бъбрите с майка си по телефона. Той иска да се вживее в ролята на Прекрасния принц. А това няма да стане, ако хъркате или се мръщите недоволно, когато ви буди с целувка. Та нима Спящата красавица би постъпила така? Постарайте се сутрин да изглеждате свежа, да му показвате възхищението си и да му хвърляте замечтани погледи.

Ако пренебрегнете романтиката, мъжът Овен в първия момент ще бъде съкрушен. После ще се ядоса и ще тръгне да търси принцеса, която не хърка и не се държи отвратително. В случая той не постъпва подло. Вие сте тази, която е нарушила очарованието на приказката. Повярвал е, че сте сладкопойна чучулига, а изведнъж разбира, че сте креслива сврака. Затова всеки път, когато докосне ръката ви, неприятната изненада го изтръгва от божествения му свят, в който пеят ангели. Какви ти ангели, щом му крещите, че две вечери подред си идва след полунощ! (Което, естествено, той е направил, но коя сте вие, че ще му държите сметка?) Бракът не е затвор и вие не сте му пазач - така смята.

И тъй, мъжът Овен не е измамник. Преди да започне нова връзка, той вече е приключил окончателно със старата. За него е малко вероятно да принадлежи едновременно на две жени (освен ако няма асцендент Близнаци или Венера в рождения си хороскоп). Това би било в разрез с неговата представа за истинска и вечна любов. От вас се иска само да го задържите в страната на приказките. Научете се да гледате замечтано, когато се събуждате, постарайте се да не бъдете никога скучна, пасивна или прекалено стеснителна. Тогава той ще пренебрегне всяка друга и с радост ще стои при вас. За да не го изгубите, трябва да сте съчетание от Грейс Кели, Урсула Андерс, Мари Дреслер, мадам Кюри и кралица Виктория. Нито една принцеса не се покрива с образа на неговия идеал. Няма да ви бъде лесно да го убедите, че превъзхождате всички жени, но ако успеете, той ще ви е предан докрай. Тогава не се притеснявайте за бъдещето. Вълшебният ключ за сърцето му е във ваши ръце. Заключете го.

Ако мислите да го разигравате с флиртове, по-добре се откажете. Първото ви прегрешение навярно ще бъде и последно. Само заради фамилиарен поглед към друг мъж може да загубите Овена, какво ли остава за истинска изневяра. Тъй като иска да бъде пръв във всичко, това естествено включва и първото и единствено място в сърцето ви. Той е прекалено властен и ревнив. В това отношение само Лъвът го превъзхожда. На всичко отгоре никога няма да ви вярва сляпо, както очаква да направите вие. Налага се просто да се примирите, че оживените му разговори с Други жени за него са израз на самата невинност, тъй като той трябва да има лична свобода.

Овенът е бунтар по природа. Не зачита никого и се мисли за по-умен от всички. Изтъквайки неблагоразумно своето превъзходство, има опасност да оплете нещата, защото повечето хора няма да го разберат. Поради вродената си потребност да ръководи и нежеланието да следва друг често пъти получава уроци от по-силните. Тогава душата му ще бъде накърнена и той ще потърси утеха при вас. А вие ще разберете, че под агресивната му самоуверена външност се крие комплекс за малоценност. Но Овенът е готов по-скоро да умре, отколкото да си го признае. В такъв момент не допускайте грешката да съдите безпристрастно или не дай си боже да защитите неговия противник. Постарайте се да обичате това, което той обича, и да мразите онова, което той мрази, защото човекът, управляван от Марс, изисква същата дълбока и предана вярност в любовта и приятелството, на каквито самият той е способен. Ако не разберете това, по-добре си намерете друг мъж.

Овенът не е лукав и не се прикрива. Веднага! ще разберете кога е престанал да ви обича. Ще ви го каже откровено, със студенина и досада. По-добрият вариант е да избухне в яростен гняв, защото това показва, че ядът е мимолетен и любовта може да бъде спасена. Затова се страхувайте повече от ледената му студенина, отколкото от огнената му стихия.

И към любовта, и към работата Овенът пристъпва директно. След като ви е обикнал, няма да губи и секунда. Но не забравяйте, че той трябва да го осъзнае пръв. Не му звънете по телефона и не го преследвайте. Най-бързият начин да го изгубите е да направите първата крачка. Той трябва да я направи. Попречите ли му, интересът към вас ще секне. Когато ви се обясни обаче, не бъдете прекалено хладна и безразлична. Има опасност да потърси другаде внимание. Изобщо любовта с Овена прилича на ходене по въже, а вие трябва да бъдете акробатка. Не тичайте подире му, но и не бягайте от него. Вържете си синьо мънисто, носете четирилистна детелина и си наричайте желания при всяка падаща звезда. Това ще ви отведе до целта. Хубавото на Овена е, че той пръв ще се извини след спречкване и пръв ще дойде, ако имате нужда от него. Когато сте болна или нещастна, ще бъде неуморно до вас. Щедро ще харчи пари за прищевките ви, ще ви обсипва с комплименти (само не забравяйте и вие да му отвръщате с тях). Въпреки че понякога се държи началнически и кипва за дреболии, много рядко не се сдобрява още същия ден.

Но ако е преуморен или обсебен от нова идея, не се сърдете и не настоявайте за обичта и вниманието му. Той иска да изпълва вашия свят, но за разлика от другите мъже ще ви въведе в своя само ако сте негов равностоен партньор.

А ето и изискванията на Овена към вас, неговата избраница: Да бъдете много женствена и същевременно по момчешки палава. Да бъдете независима и в същото време да стоите на няколко крачки зад него. Да го хвалите и да му бъдете предана, но не и покорна робиня. Още ли сте тук? Браво! Значи сте смело момиче. Не съм свършила. Когато е наранен, Овенът може да ви наговори жестоки и язвителни неща, които изобщо не мисли. Ако не го разбирате, това ще ви смаже. После пък иска да му простите и също като него веднага да забравите случилото се. Иска да харесвате всички негови приятели, докато той може да има резерви към вашите! Нали искахте мъж и не побягнахте? Тогава вашата любов може да стане достойна за възхищение.

След сватбата Овенът или ще стане господар на дома, или ще го напусне. Няма да търпи забележки особено за това как харчи парите си. Нали си ги изкарва? Нали са негови? (Не е важно, че понякога притежателното место-имение се разтяга и включва и вашите пари.) Овенът може да не се справя твърде добре със семейния бюджет (изразявам се така тактично само от любезност), но вие не се нагьрбвайте с тази работа дори да сте имали шестица по математика в гимназията. Не му давайте да разбере, че не вярвате във финансовия му гений. Оставете го да държи семейната каса. Ако е типичен Овен, ще бъде щедър и ще ви купува всичко, от което имате нужда. Той може да бъде егоист, но не е скъперник. Може често да сменя служби, но няма да ви остави да гладувате. Ще намери начин парите да се вливат в дома ви, макар веднага пак да изтичат навън. Ето защо няма да е зле да спестявате тайно по нещичко и когато е най-закъсал, да го изненадате. (Това няма Да ви се налага само ако той има Луна в Козирог или Рак.) За децата си Овенът е предан, сърдечен, забавен - с една дума, прекрасен баща. Но след време започва да проявява деспотизъм и да им се меси в избора на професия, забравяйки, че и на младите е нужна по-голяма независимост. Все пак оставете го да играе бащината си роля, не му пречете да води дъщеря си в ресторант или да обсъжда със сина си бейзбола и момичетата. Той не бива в никакъв случай дори да допуска, че децата са по-важни за вас от него самия.

Ако сте решили да работите и след като се омъжите, вероятно вашият съпруг Овен няма да има нищо против, стига, разбира се, да не го засенчите професионално. Той трябва да бъде по-добрият, защото иначе животът му губи смисъл. Поддържайте мъжкото му самолюбие, но не се обезличавайте около него. Живо се интересувайте от работата и плановете му. Един Овен по-лесно ще прости набързо приготвените сандвичи за вечеря, отколкото безразличието към идеите му. Не се опитвайте да го командвате, както и не се оставяйте той да прави това. Съпругът Овен няма да е очарован от жена, която всяка вечер си намира работа навън - било с приятелки, било по курсове. Но още по-малко ще се примири със съпруга, която не мърда от къщи и непрекъснато плете пуловери или шие гоблени. Трябва да сте някъде по средата. Ако успеете, след години ще бъдете единствената белокоса Жулиета, чийто съпруг все още я носи на ръце дори на златната им сватба. За една романтичка това е истинско предизвикателство. А вие, то се знае, сте такава - в противен случай не бихте се влюбили в мъж Овен.


ЖЕНАТА ОВЕН

И така, влюбен сте в момиче, родено под знака на Овена. Не съм сигурна дали трябва да ви поздравя или да ви съчувствам.

Когато Байрон е написал: Любовта е нещо отделно От живота на мъжа, но изпълва цялото същество на жената, той навярно не е имал предвид жената Овен. Тя може да си мисли, че любовта е смисъл на живота й, но е така погълната от заобикалящия я свят и от самата себе си, че по-лесно от всяка друга би могла да мине без мъж.

Липсата на мъж за нея обаче не означава липса на любов. Сърцето й винаги ще копнее по един герой на мечтите й, за когото да бленува в дъждовните априлски дни, по първия сняг или при блясъка на светкавица. Но колкото и да въздиша, няма да страда много, ако той не се появи. Защото знае, че може да прави всичко дори по-добре от него.

Може сама да си отваря вратата, да си облича палтото, да спира такси и да си пали цигара. Може сама да си свърши всякаква работа, даже според нея това е най-сигурният начин работата да бъде свършена. Естествено, това не се отразява много добре на мъжкото самолюбие. И в любовта тя иска да направи първата стъпка, особено ако се бавите и не й определяте среща. Едва когато ви се изповяда, можете да разкриете чувствата си - преди това рискувате. Много внимавайте как ще подходите към жената Овен. По-добре първо да спечелите сърцето й и едва когато сте напълно сигурен, се опитайте да я прегърнете и целунете. Иначе тя може да ви удари плесница и да избяга подплашено.

Тук не бива да се заблуждавате обаче. Тя е избягала не защото се страхува от вашите любовни намерения, с които спокойно ще се справи. Страховете й са продиктувани по-скоро от това да не се отегчи до смърт, ако се свърже с един боготворящ я роб, предан като куче. Ще я спечелите само ако я държите в неизвестност и се показвате безразличен. Мъжът, който не се предава лесно, винаги интригува жената Овен. Тя не може да проумее как той все още устоява на безспорната й прелест. И понеже е управлявана от Марс, тази жена ще преобърне света, за да докаже, че е желана, дори ако въпросният мъж вече не я интересува.

Скарлет О\'Хара е самото олицетворение на жената Овен. Тя събира в краката си всички мъже в радиус от сто километра, а сърцето й копнее за единствения, когото не може да завладее. Своенравна, но и бързо приспособяваща се, тя се опълчва срещу условностите, сама се изправя срещу настъпващата армия и дори може да застреля човек, ако той застрашава онези, които обича.

Марсовата същност на Скарлет се проявява особено когато е сама, без мъж, приятели и гладува. Тогава изрича заклинание към небето: „Ще преживея всички тия мъки, а когато краят им дойде, никога вече няма да гладувам. Нито аз, нито семейството ми. Дори да ми се наложи да крада или да убивам, кълна се, че никога вече няма да бъда гладна\". Много по-късно, когато детето й е мъртво, а любимият човек се кани да я напусне, тази типична жена Овен все още има сили да каже: „Но как ще го пусна да си иде! Сигурно има някакъв начин да го задържа!... Веднъж да дойде утре, ще намеря начин да спечеля Ред отново. Та нали и утре е ден.\"

Действително Скарлет О\'Хара ви дава най-точна представа за първия слънчев знак от Зодиака, с цялата му присъща марсова сила и годност отново да се изправя на крака след изживяната трагедия. Тя е съвършената жена -пърхаща с мигли кокетка, но същевременно способна да поеме и мъжката работа, когато мъжете липсват. Ако изучите характера на Скарлет, ще разберете точно какво ви очаква с жената Овен, след като сте проявили смелостта да се захванете с нея. Но оптимизмът и вярата й в утрешния ден ще бъдат вдъхновение за вас.

Жената Овен обича ласкателствата, стига да са искрени. Показвайте й своето възхищение просто, без да го обличате в помпозност. Тя е много сантиментална и ще ви бъде вярна. Само че в нея се крие типичното за Овена противоречие: не иска да бъде преследвана, а бързо губи интерес към резервирания. Не желае много властен мъж, но още по-малко ще хареса някой, който се свива в краката й като куче. Преди да се почувства щастлива в любовта, жената Овен трябва да се пребори с вечното марсово предизвикателство - неистовото желание да има власт над любимия си, което противоречи на тайната й мечта той да я завладее. За да ви обича, трябва да се гордее с вас. Затова не забравяйте да изтъквате нейните дарби и способности. В замяна ще ви бъде благодарна и щедро ще ви възнагради.

Жената Овен не е скъперница. С лека ръка раздава време, вещи и пари. Но опре ли въпрос до любовта, там „нейното си е нейно\" и ревността пламва от дреболия. Никога не се възхищавайте пред нея на друга жена. Не рискувайте да имате млада секретарка (все пак по-добре да бъде мъж!). Ако не й отреждате единственото първо място във всичко, ще има да се чудите къде са отишли горещите чувства и страсти. Когато наистина засегнете жената Овен, тя се превръща от огън в лед. Но огънят бързо изгаря, а ледът може да бъде вечен. Запомнете това, ако наистина държите на нея.

Тъй като предпочита мъжката компания и печели възхищението на всички мъже, с които общува, независимо дали те са на девет или на деветдесет години, ще имате предостатъчно повод да изпитате терзанията на ревността. Не мислете за това. Тя може да се разпорежда собственически с вас, но няма да допусне вие да сторите същото с нея. Жената Овен твърдо отстоява свободата си - и преди, и след брака. Налага се да й вярвате за всичко, което ви казва: къде ходи, какво прави, макар че тя няма да се отнася със същото доверие към вас (е, понякога се старае да контролира чувствата си, макар това да я съсипва). Но веднъж привързала се, тя ще ви бъде вярна. Твърде малко вероятно е да ви изневери. Честната й натура няма да го позволи. Ако все пак престане да ви обича, ще ви го каже ясно и едва тогава ще погледне към друга връзка.

У нея има странна смесица от дълбока страст и нежна мечтателност. Способна е да се отдава докрай, водена от естествените си чувства.

Обикновено се потапя напълно в професията си. Всяка работа й се отдава - от борсата и недвижимите имоти до сцената и манекенския подиум. Може да ги напусне, и то временно, само ако е изпълнена с любовен плам и си представя приказна къщичка за двама край морето (типично за въображението на Овена, което се пренася направо в щастливата част и пренебрегва досадната). Но щом къщичката протече и чувствата се поуталожат, тя ще побърза да се върне на работа. Не й пречете. Това ще запази добрите ви отношения.

Няма положение, с което жената Овен да не може да се справи. Предизвикателствата в живота я привличат като магнит. Познавам една такава жена, която няколко години бе принудена да живее в две стаи със съпруг, пет деца и куче. Макар че на няколко пъти стигаше до ръба на истерията, тя издържа. (Жена от никоя друга зодия нямаше да го направи!) И не само това - в един момент реши, че кучето е тъжно и му трябва другарка. Естествено, децата веднага я подкрепиха. За беда второто куче не беше свикнало да живее в къща. Това съвсем не я смути. Тя направи дежурства за чистене на килима. И когато този килим заприлича на нищо, й хрумна знаете ли какво? Да намери отнякъде пари за нов. (Всяка друга жена би изхвърлила второто куче). Накрая килимът беше купен, а моята позната беше уверена, че ще се случи чудо - ще се родят кученца и цялата чета ще се премести в нов апартамент. Така и стана. Чудесата спохождат тези, които вярват в тях. Жените от зодия Овен са непоправими оптимисти, понякога дори до глупост. Често се забъркват в оплетени ситуации, но не признават грешките си. На думи са готови да го сторят, ала по характер са вироглави. А библейското предупреждение: „Пред погибел гордост върви и пред падение - надутост\" за тях има следното значение: „Напусне ли ви гордостта, започва падението\".

Няма опасност жената Овен да попадне в лапите на вълка. Тя е имунизирана срещу вълци и знае как да се пази. Много по-вероятно е да бъде прелъстена от някой идеалист, защитаващ загубена кауза. Но дори с него тя ще съумее да наложи своята индивидуалност, която никога не може да бъде напълно обезличена, макар понякога да се подчинява на подходящия мъж.

За жената Овен любовта означава всичко да се дели по равно. Когато е нещастна, вие също трябва да сте нещастен. Когато е щастлива, и вие трябва да сте щастлив. Тя очаква, че може да ползва вещите ви, банковата ви сметка, приятелствата ви и да споделя мечтите ви. В замяна ви дава своите. Е, не е важно, че сметката й е празна, а приятелствата - отминали. Важното е, че не ги крие само за себе си. И ако вие си позволите да криете нещо от нея, тежко ви _ това ще я вбеси. Тогава по-добре не излизайте насреща й!

Да накърните гордостта й или пък да подрежете крилата й - това означава направо да я унищожите. Обикновено другите се отнасят точно така с нея, защото не понасят жена, която се смята за по-умна от всички. Когато след многото уроци открие, че действително не тя управлява света, разплакана и съкрушена ще се хвърли в обятията ви. Тогава ще покаже истинската си същност на беззащитна и уязвима жена. Всъщност тя не е толкова силна - само би искала да бъде. В такива моменти нежно я успокойте и така никога няма да я загубите. Защитавайте я от враговете й. Тя няма да ви прости, ако не сте на нейна страна. В същото време бъдете готов да се сдобрите с неприятелите й, защото тя може да го стори всеки момент. Но жената Овен е справедлива и също предано ще ви защитава.

Ако ви стане съпруга, може да ви побелеят косите. Но никога няма да ви е скучно. Обикновено домът е тесен за нейните способности и дейна натура. Ще готви, ще чисти, пере и кърпи, но без особено желание. Просто ще върши всичко, щом е необходимо. И в същото време ще гледа навън, където ще задоволява доста интереси. Вместо да внася спокойствие и уют около камината, тя ще ви създава тревоги и напрежение. Но е забавна и умее да дарява запомнящи се мигове на щастие. Точно те са вашата награда, ако имате търпение да ги дочакате. Тогава ще разберете, че марсовите жени имат много нежни сърца.

Жената Овен по принцип говори много, макар и умно. Рядко се оплаква от болести и от умора. Но щом се разболее наистина, очаква всички да й треперят.

Тя вероятно ще направи отлично впечатление на шефа ви, стига да я убедите, че не бива да му дава съвети относно фирмата. Ако се окажете без работа, с готовност ще поеме бремето и сама ще докарва семейния бюджет. Но не би уважавала мъж, печелещ по-малко от нея (както и не би го изоставила само за това). С готовност ще притопля вечерята и предано ще ви чака, но трябва да знае къде сте и какво правите. Способна е даже да ви провери по телефона.

По отношение на външността си тя е достойна Евина Дъщеря. Много рядко ще я видите занемарена. Един неодобрителен поглед или намек, и ще се втурне към козметичката, фризьорката, шивачката. Само се опитайте да похвалите новата прическа на секретарката си - в следващия миг си търсете мъж за секретар. Понеже е суетна, тя е чувствителна към всичко,- от възрастта до най-невинната реплика от рода на колко уморена изглежда. Тогава ще направи всичко възможно никога да не ви прилича на баба Яга.

Жената Овен е грижовна майка. Няма да взема на ръце бебето си всеки път, когато то ревне, но ще го държи чисто, доволно и здраво. Ще му даде много топлина и майчини милувки. Детето й ще израсне в приказния свят, в който и тя живее. То ще вярва в духове и чудеса, ще вижда в утринната роса на тревата искрящите забравени огърлици на приказните феи. Но в същото време ще бъде възпитано в строга дисциплина и ще стане самостоятелно.

Понякога тази жена прави бурни сцени, но те са краткотрайни като лятната буря. Тя не е злопаметна, не търси отмъщение. Както след дъжд внезапно грейва дъга, така се връща априлската й ведрост. И ако успеете да превърнете Овцата в агне, ще имате жена, която е честна и пламенна, предана и забавна, макар понякога да е малко невъздържана, деспотична и независима. Е, човек никога не бива да иска всичко.

Жената Овен ще ви помогне да върнете изгубените си илюзии и мечти. Нямате мечти? Ами вземете назаем от нея. Тя ги има предостатъчно. Тогава заедно можете да сътворите чудеса.


ДЕТЕТО ОВЕН

Докато таткото забавлява гостите, бебето Овен, оставено в кошчето, реве до посиняване, че не му обръщат внимание. Как смеете, родители такива? Кой командва в тая къща?

Ще разберете това още щом го докарате от родилното. Вашето дете, управлявано от Марс, ще бъде главнокомандващият. Изобщо не се и съмнявайте. То няма да мрънка или да хитрува, а направо ще крещи и ще тропа с лъжица по чинията, когато вече седи само на високото детско столче с масичка. Твърдо ще ви предяви своите предпочитания и вие ще разберете, че металът на родените през април е желязото, а камъкът - диамант, най-твърдият минерал на земята.

Малкото Овенче прохожда и проговаря по-бързо от другите деца. По-палаво е от тях. Но само опитайте да му кажете „Не пипай там\" и ще видите! С него трябва да сте непрекъснато нащрек. Внимавайте да не падне, защото ще си нарани главата или лицето (предразположено е към такива травми). Оглеждайте се за остри предмети наоколо, пазете го от огъня и врялата вода. Можете да бъдете сигурни, че има ли нещо горещо и забранено, то моментално ще навре любопитната си лапичка там. И въобще няма да се поучи от това.

Вашето дете Овен расте яко и пъргаво. Леко се преборва с всичките там шарки, заушки, скарлатини. Никненето на зъбите може да бъде по-тежко, но и с това ще се справи. Само на вас тежко ви! Защото вече ще започне да проявява особеностите на своя характер. Ако му пречите или забранявате нещо, ще избухне в неразумен гняв. После бързо ще му мине. Ще ви се усмихне подкупващо и ще ви задуши в своята гальовна мечешка прегръдка. Пазете го от ранни емоционални стресове, защото те могат да го превърнат в тъжен кротък Овен, чиито рога обаче не са по-малко опасни.

Детето Овен щедро раздава играчките си на всички наоколо. Но щом някой го обиди, щедростта му ще секне. Опитайте да му попречите да отиде там, където иска, или да направи това, което си е наумило. Тогава бъдете готови за гръм и мълнии.

Когато тръгне на училище, често ще забравя да напише домашните си. Излишно е да му давате за пример Деца Козирог, Рак, Дева или Риби, които са по-послушни от него. По-добре му хвърлете някакво предизвикателство, например че е разсеяно и по-посредствено от другите, но за вас това няма значение, защото го обичате такова, каквото е. Елате да видите тогава какво значи бясно учене. То ще ви докаже, че може да бъде най-доброто в класа. Споделете опита си с учителката. Тя ще ви бъде благодарна, особено ако има повече Овни в класа си. И тъй като не всички родители на дете Овен знаят този трик, нека ги успокоя - никога не е късно децата им да наваксат пропуснатото.

В огнената натура на вашето дете ще откриете несъвместими черти. То е добродушно и жестоко, мило и нахално, сантиментално и с развинтено въображение, но в същото време не би се оставило да го излъжат. С една дума, то е упорит и практичен мечтател идеалист.

Детето Овен обикновено е лидер сред другарчетата си. То обича да играе и да измисля игри, които често се превръщат в необуздани щуротии. Затова го дръжте под око. Животът му е подготвил много удари. Днес то е вироглаво и изглежда несъкрушимо, но утре може да дотича при вас да търси закрила със сълзи на очи, защото някой се е присмял на ентусиазма му или е попарил мечтите му.

Малкият Овен вярва в магьосници и великани, които могат да поместят цели градове. Ще му се той самият да бъде като тези великани и да твори чудеса. Но когато разбере, че на света има освен добро и зло, освен вълшебници и разбойници, които убиват, се стъписва. Все пак бързо се окопитва и пак се втурва напред. В битките ще се покрие с рани, но няма да се откаже да продължи.

Крийте добре приготвения за Коледната нощ или рождения ден подарък. Овенчето е нетърпеливо и ще го открие. Не разваляйте магията на дядо Коледа. То вярва в нея. Чувствителността му се закалява от това, че след годините на детската вяра ще дойдат следващите, в които ще свикне да не вярва. Урокът е необходим.

Овенчето е с широки пръсти и бързо харчи джобните си пари. Но то ще ви даде с удоволствие последното си петаче, а малката ви дъщеричка с него ще откупи от уличните разбойници живота на котето.

Ако малкият Овен получи повече грубост и незачитане, отколкото топлина, това ще го нарани. Може да изгради у себе си жестокост като защитна реакция. Трябва да му обясните внимателно, че не е хубаво да се гаври и издевателства над по-кротките деца. По-добре е да проявява съчувствие и великодушие. Никога не му се налагайте и не му заповядвайте. Говорете му кротко и с усмивка и ще видите как ще направи много неща, за да ви се хареса.

В един момент младият Овен може да напусне дома си, защото иска да бъде независим. После ще се върне сам, след като се поблъска и помъдрее. Жадно ще чете, ще чувства нужда от по-стабилно образование, макар че годините за следване са прекалено дълъг срок за него и чиста загуба на време. Ще иска отведнъж да постигне всичко.

Няколко съвета към родители и учители: Когато ги хвалите, на децата от зодия Овен им поникват криле. Тогава те искат да постигнат все повече и повече. Изградете у тях чувство за отговорност и не ги оставяйте да бездействат. Ако не вършат нещо полезно, ще използват енергията си, за да правят бели. Нужен им е много сън, за да възстановят тази енергия.

Детето Овен обича приказките и вярва в чудеса. Ако успеете да го възпитате с внимание и топлота, когато порасне, то само ще умее да мечтае за невъзможното и да постига тази мечта.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта