Зимнината
Модератор: Ерато
- sisi - kiss
- романтик
- Мнения: 46
- Регистриран: 22 яну 2011, 14:26
Re: Зимнината
Хайвер от домати със зеленчуци
Измиваме добре и смиламе 3 кг домати, 2 кг моркови и 1 кг кромид лук. Добавяме 700 мл олио, 1 с.л. оцет, 3 с.л. захар, 3 с.л. сол 1 ч.л. смлян черен пипер и 5 дафинови листа. Разбъркваме добре и слагаме да ври. Щом кипне, варим на слаб огън 2 ч. и 30 мин. Сипваме в затоплени стерилизирани буркани и затваряме с капачки.
Компот от пъпеш
Подбираме зрели, ароматни плодове със стегната месеста част. Почистваме ги и нарязваме на парченца. Нареждаме ги плътно в буркани и заливаме с горещ захарен сироп (на 1 л вода слагаме 1 кг захар). Затваряме бурканите, нареждаме ги в съд с гореща вода и стерилизираме 25 мин.
Измиваме добре и смиламе 3 кг домати, 2 кг моркови и 1 кг кромид лук. Добавяме 700 мл олио, 1 с.л. оцет, 3 с.л. захар, 3 с.л. сол 1 ч.л. смлян черен пипер и 5 дафинови листа. Разбъркваме добре и слагаме да ври. Щом кипне, варим на слаб огън 2 ч. и 30 мин. Сипваме в затоплени стерилизирани буркани и затваряме с капачки.
Компот от пъпеш
Подбираме зрели, ароматни плодове със стегната месеста част. Почистваме ги и нарязваме на парченца. Нареждаме ги плътно в буркани и заливаме с горещ захарен сироп (на 1 л вода слагаме 1 кг захар). Затваряме бурканите, нареждаме ги в съд с гореща вода и стерилизираме 25 мин.
Re: Зимнината
Много интересни рецепти, благодаря.
А в първата рецепта бурканите не се ли стерилизират или само се обръщат с капачките надолу?
А в първата рецепта бурканите не се ли стерилизират или само се обръщат с капачките надолу?
Re: Зимнината
Хайверът не се стерилизира.
Re: Зимнината
Благодаря! Колко издържа, каква трайност има...Макар, че с домати ли е лично у нас няма да може да установим колко издържа, щото ние няма да му издържим и ще го изпапкаме. 

Re: Зимнината
До другата година по това време - със сигурност. За по-натам и аз не знам.
Ето още една рецепта:
Стерилизирани тиквички
Избираме съвсем малки пресни тиквички. Измиваме ги и ги нареждаме в буркани. Най-дребните составяме цели, останалите нарязваме на колелца. На дъното на всеки буркан слагаме клончета копър, по 1 люто чушле, листа от целина, магданоз, мента, 2-3 скилидки обелен чесън, парче морков. Заливаме бурканите с марината, приготвена в съотношение 1 л вода, 60-70 г сол, 300 мл 6-процентов оцет. Най-напред загряваме водата със солта до завиране, след това прибавяме оцета и щом заври, дръпваме от огъня. Тиквичките заливаме с горещата марината. Затваряме бурканите и стерилизираме 15 минути.
Ето още една рецепта:
Стерилизирани тиквички
Избираме съвсем малки пресни тиквички. Измиваме ги и ги нареждаме в буркани. Най-дребните составяме цели, останалите нарязваме на колелца. На дъното на всеки буркан слагаме клончета копър, по 1 люто чушле, листа от целина, магданоз, мента, 2-3 скилидки обелен чесън, парче морков. Заливаме бурканите с марината, приготвена в съотношение 1 л вода, 60-70 г сол, 300 мл 6-процентов оцет. Най-напред загряваме водата със солта до завиране, след това прибавяме оцета и щом заври, дръпваме от огъня. Тиквичките заливаме с горещата марината. Затваряме бурканите и стерилизираме 15 минути.
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта