Как човек да си бъде самодостатъчен? И защо е нужно да си бъде самодостатъчен?

самодостатъчен, изграждане на пълноценна личностКогато човек се опитва да е щастлив чрез другите, възможно е да не получи пълно удовлетворение в отношенията. Дали има нужда от грижи или пък да се грижи за някого, дали се нуждае от внимание, от одобрение от другите или просто да го забавляват по някакъв начин  – на другите не може да се разчита. Те си имат свой живот и дори, да ни обичат често са отвлечени от свои  вълнения. Тогава човек се чувства изоставен, неразбран и самотен. За да е щастлив човек, трябва да има неизменна отправна точка в динамичното ежедневие.

Затова, човек трябва да се чувства удовлетворен и от своето присъствие, да умее да се грижи сам за себе си и да се забавлява сам, сам да има добра оценка за себе си и свои самостоятелни занимания. Така няма значение дали другите присъстват в живота му или не – той ще води пълноценен живот.

Друго предимство човек да си е самодостатъчен е, че така той е изградена удовлетворена личност. А когато един човек е пълноценна личност, качеството на отношенията му с другите също нараства. Хората забелязват това и го търсят, защото в него виждат равновесие, мотивация, опора и всичко към което се стремят.

Разбира се в такъв случай дори може да започнат да му досаждат, но друго качество на изградилият се правилно характер е, че може да отказва. Човек, който си е самодостатъчен може да прецени кога да каже  „Не“.

И така, как човек да се научи да си бъде самодостатъчен?

Ако, човек е вникнал в горе посочените ползи, вече би трябвало да е направил най-главната стъпка към изграждането на своята  личност, като самодостатъчен индивид. Наистина най-важното е да осъзнае своята потребност от това, и по-какъв хубав начин животът му ще се промени.

След като осъзнае, вече може да изгради план за постигането му. За всеки този план и методите за постигане са различни. Но  ще ви дам примери.

  • Откриване на ценностите в живота.
  • Намиране на неща, които носят радост без присъствието на други хора. Това са различните самостоятелни хобита и занимания.
  • Организиране на живота, така че да не се нуждае от  грижите на други хора. Всеки здрав човек, може да се грижи сам за себе си.
  • Разглеждане на личните   си, физически и емоционални комплекси, осъзнаването им и работа върху тях.
  • Намиране на силна опорна точка в живота – това може да е Бог или вътрешните сили.
  • Любов към себе си. Човек трябва да се изчисти от всички вини, чувство за малоценност и комплекси. Да открие своите способности и да ги реализира, така че да е удовлетворен от себе си. Когато се хареса и е в хармония със себе си, той непременно ще се заобича. Разбира се любовта към себе си, както и човек да си е самодостатъчен няма нищо общо с егоизма. Егоизма е да бъдеш щастлив за сметка на другите, докато да си самодостатъчен е да бъдеш щастлив от личните си постижения.

Ако откриете други важни начини за достигане на вътрешно удовлетворение, може да ги споделите за да ги допълним.

Когато повече хора се изградят като пълноценни личности, и всеки си бъде самодостатъчен, това като цяло ще подобри взаимоотношенията помежду ни.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!