Джон Дейвисън Рокфелер
Джон Дейвисън Рокфелер

Джон Дейвисън Рокфелер – известен, като човека превърнал един „долар“ в милиарди споделя:

Приятелство, основано на бизнес е по-добре, отколкото  бизнес, основан на приятелство.

Приятелството – не е най-добрата причина за създаването на общ бизнес. Парите имат невероятна способност  създават проблеми и в най-силните отношения – не смесвайте бизнеса и личния живот. Това не означава, че с всички колеги и партньори, трябва да се държите  хладнокръвно и официално. Дръжте се приятелски, но организирайте  приоритетите ясно –  успешното сътрудничество или най-важното – силно приятелство.

Всички, дори и незначителните  успехи изискват жертви. Трябва да се даде нещо, ако искате да получите нещо. Само като инвестирате от енергията си, способността и от ценното си време, можете да постигнете желаните резултати.

Всеки успех носи отговорности,  всяка щастлива възможност предполага задължение, всяко притежаване носи задължения.

Вашето благополучие зависи от вашите собствени решения.

Вие решавате – да успеете или не. Поемете отговорност за живота си, и той щедро ви благодари за това.

Ако единствената цел  е  да станете богати, никога няма да го достигнете.

Не искайте  пари само заради самите пари. Вашата цел трябва да бъде по-глобална  и благородна. Търсете това, което ще ви вдъхнови и стимулира, и задоволявайки нечия потребност всички да спечелят от него.

Най-важното качество за успеха е постоянството.

Никога не се отказвай! Повечето хора дори не знаят колко прекрасни възможности пропускат заради липсата на търпение. Ако имаш цел, следвай я – може би си на крачка от нея.

Основният въпрос по отношение на богатството – какво  ще правиш с него?

Ако всеки  реши за себе си – защо има нужда от много пари, тогава спечелването им се осмисля. Осмислената цел се планира и постига.

Винаги се опитвам да  превърна всеки провал във възможност.

Животът дава много възможности на всеки, просто трябва да бъдете в състояние да ги видите. Във всичко, което ви се случва, можете да намерите причина за промяна към по-добро. Уволнени сте от работа? Не се притеснявайте. Може би новата работа ще бъде началото на нов, по-щастлив и успешен етап в живота си.

Невярно е да се предполага, че хората с голямо богатство са винаги щастливи.

Ако смятате, че размера на щастие зависи от размера на банковата ви сметка, вие грешите. Щастлив  e  човек  с емоции, спомени, чувства, и близки.

Предпочитам  да наема човек с ентусиазъм,  вместо такъв който знае всичко.

Качества като ентусиазъм за бизнес, отворен ум и любопитство са далеч по-ценни, отколкото рутинно знание.

Американския бизнесмен Джон  Рокфелер роден в Ню-Йорк 8 юли 1839 г. Като дете е бил скромно момче и никой не е предполагал, че ще стане най-богатия човек на света. Но зад обикновената му външност се  крият качества като  добра памет, хладнокръвие, желязна хватка, съчетани със скрита чувствителност. Парите за него не са самоцел и  искрено е дал стотици милиони за  благотворителност.

Всъщност още от дете е имал търговски нюх. Като съвсем малък е купил бонбони и продал на сестра си на-по висока цена, а като пораснал малко продавал на съседите си пуйки и печелел от това.

Рокфелер не завършва училище.На 16-те години той търси  работа в Кливланд. Изкарва три месеца курсове по счетоводство. След известно време  получава работа като помощник-счетоводител в компанията, „Хюит и Тътъл.“ Първата му  заплатата му е  около 20 $  на месец. С първата  си заплата Рокфелер купил книга, в  която записвал своите разходи и приходи. На 18 години, Рокфелер се превръща в младши партньор на бизнесмен Морис Кларк. Неговият бизнес нюх, стъпка по стъпка, следвайки сам своите горе изброени правила, довеждат Рокфелер до богатство и успех  за които мнозина мечтаят.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!