Тайни » заблуди и табута

Забравата

публикувано от:  на септември 6, 2010 няма коментари

fog_forgetЗабравата е мъгла в която се губят неща, които уж би трябвало да помним. Тя може и да е хаос в който не откриваме, натрупани до безпорядък факти.
Хората често се корят, че забравят. Смятат, че да забравяш е недостатък, болест или нещо друго негативно. А забравата щом я има, значи е необходима.
Но замисляли ли сте се в какво може да е нейната полезност?

Първата нейна важна функция е да освободи съзнанието от претоварване. Ние не сме забравили наистина, просто сме забутали информацията, която ще се появи при наличие на ключ-асоциация.
Ежедневно попиваме толкова много информация, че ако помнехме всичко щеше да е ад. Представете си да не можете за забравите всяка маловажна информация от изминалия ден… Какъв цвят е всяка кола, с колко човека сте се разминали, какво пише на всеки рекламен билборд и т. н. – Това е невъобразимо много информация. А представете си ден след ден всичко това…

Друга не по-малка по важност функция е забравянето на обременяващи събития. Ако нямахме способност да ги забравяме, щяхме да се терзаем денонощно от тях, хабейки жизнени сили.

Не се сърдете и на хора, които имат склонност да забравят дати. Други пък забравят имена и т.н. Със сигурност си има причина да забравят и тя може да е различна, но със сигурност полезна за тяхната личност и по никакъв начин не го правят за да ни ощетят. По други неща трябва да съдим за тяхното отношение за тях.

Предполагам всеки се е мъчил с онова чувство, върти му се нещо в главата и аха да се сети, аха с еди коя си буква почваше. Може би това е полезна гимнастика за ума, да го научи да подрежда по азбучен ред информацията, за да му е на разположение, но в края на краищата с общи усилия и подсказки, се намира заветната дума.

Или пък другия случай: Защо дойдох тук, какво щях да правя? Явно в този момент се занимавате с прекалено много дейности. Спрете се върнете се малко назад и ще си спомните.

Казват, че забравата помага на жената след първото дете, да зачене отново и да ражда още деца. Както и при всеки друг случай, когато е било нещо болезнено, мъчително или с голямо усилие, но необходимо да се прави отново.

Да забравяме непрекъснато едно и също нещо пък ни носи отново и отново радостта: Аз успях! Защото често забравяме успехите си, а имаме нужда от чувството на успех.

©Септемви 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!