Всеки дом си има своя уникален вид. В едни домове е прятно да се ходи. Атмосферата им притегателно привлича с уникалния си чар. Неговите стопани са знаели инстинктивно точно как да намерят място на всяко нещо доверявайки се на инстинкта, имали са познания или са се доверили на специалист, са различни начини да се постигне хармония в дома.
Една картина, пано или друго произведение в рамка винаги придава акцент на стената и така на помещението. Но и най-красивата или ценна картина може да е дразнеша, ако не се вписва добре в интериора.

Ето някои насоки в тази област:
*Малка картина не е добре да се закача в средата на празна стена.Картината поставяме приблизително на височината на очите, над мебел, разположен до стената или между двата прозореца, така че те да образуват нейна естествена рамка.
*Голямата картина изисква не само голяма стена, но и голямо помещение. Възможно е да подтисне цялото излъчване на интериора.
*Чрез ефектна комбинация от група картини, най добре на обща тема, може да украсим челната стена на стаята. Най-подходящото подреждане се преценява като отстъпим на растояние.
За да се подредят върху една стена картини, рисувани с различна техника е нужно по-особено внимание и деликатен вкус.
*Остъкляването на картини, рисувани с маслени бои, е грубо нарушение на всички правила.
*Хубавата картина изпъква най-добре връху неутраен, светълфон. Тъмният фон или ярките фигури на тапетите изискват грижлив подбор на картините и рамките.
*За по-съвремения интериор подхождат по семпли рамки. Богато украсените, позлатени рамки са подходящи за мебели в съответния стил.
Когато подреждаме картини и декоративни предмети, избягваме строгата симетрия, която действа отегчително. Картините трябва да се съобразят и със завесите.
*Някои картини изпъкват с цялата си красота, гледани отдалече, а други са очарователни в непосредствена близост. Това също трябва да се съобрази.
*Картините се повреждат от преките слънчеви лъчи.
*Някои картини са ефектни с локално осветление към тях.
*Комбинирането на картина с декоративно огледало или стенен часовник също трябва да се прави внимателно.
* Не купувайте скъпа картина на известен автор, само защото е модно, или пък само за да я имате.

Дали ще изберем скъпа картина или рисунка на някой приятел, творбите които поставяме на стените ще облагородят нашия дом. Ако просто желаете за закупите картина на някой известен художник, е добре да внимавате с кого се консултирате за да не ви подведат с накой фалшификат. Проучете дълго и внимателно преди да направите покупката. Също помислете къде ще я поставине, ще изпъква ли въздействащо в помещението, и не на последно място, ако е достатъчно ценна, не забравяйте да я застраховате.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 847 пъти