Според изследователите креативността и психичните смущения имат общо помежду си
Според изследователите креативността и психичните смущения имат общо помежду си

Ново изследване показа, че креативността и психичните смущения имат общо помежду си. Много от хората, които работят нещо креативно имат психични смущения, въпреки че не е установено на какво се дължи това. Исландски учени установиха, че голямата креативност може да се дължи на генни мутации, предизвикващи психични болести. БТА съобщава за изследване, в което участие взели 86 000 исландци. Същата връзка бе разкрита и при изследвания, обхванали близо 9000 шведи и 18 500 холандци.

Обикновено за креативен човек се смята някой, който има нов подход различен от често срещания.  По искане на учените в проучването взели участие само членове на национални творчески съюзи на танцьорите, актьорите, музикантите и писателите, като под внимание взели и коефициента на интелигентност и образователния ценз на участниците, както и дали сред семейството им има болни от шизофрения или биполярно разстройство.

Получените резултати, от които става ясно, че креативността и психичните смущения имат общо помежду си, били публикувани в Nature Neuroscience. От тях става ясно, че генетичните фактори имат директно въздействие върху креативността.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 161 пъти