Полезните бактерии в киселото мляко избавят от срамежливост
Полезните бактерии в киселото мляко избавят от срамежливост

Учени са установили в проучване, че полезните бактерии в киселото мляко избавят от срамежливост. Освен млякото могат да подействат и туршии, както и някои тъмни шоколади. Проучването на екипи на университета в Мериленд и колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА показва,че редовните консуматори на тези продукти не изпитват срамежливост при среща с непознати или разговор по телефона. Едно от най-често срещаните психически разстройства е социалната фобия – страх от социално общуване. То се наблюдава при всички социални дейности и засягат една десета от населението, като при жените този процент е два пъти по-голям за разлика от мъжете.

В тестовете взели участие 710 души, които трябвало да попълнят въпросници за психологическото си състояние и количествата на ферментирала храна, която приемат (кисело мляко, ферментирало соево мляко, туршии, някои видове тъмен шоколад и др.)

От тестовете станало ясно, че участниците, които консумирали повече пробиотици, страдали много по-рядко от социални фобии.

Според учените полезните бактерии увеличават нивата на GABA в мозъка – невротрансмитер, а ефектът му е сходен на действието на антидепресантите от рода на диазепама.

И съвета от всичко това е ясен – яжте повече кисело мляко, за да се избавите от срамежливост.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 126 пъти