Причини за загубата на коса
Причини за загубата на коса

Има много причини за загубата на коса – раждане, операция, грипни състояния или друг вид физически стрес. Косата има програмиран жизнен цикъл, включващ няколко фази – фаза на растеж, фаза на покой и фаза, в която косъмът пада. Когато тялото ни е подложено на физически стрес този ритъм се нарушава. В рамките на три до шест месеца косопадът може да бъде забелязан след травма. „Аз жената“ пише, че след травмата косата отново пораства през процеса на възстановяване на тялото.

Твърде много витамин А

Според учени от Американската академия по дерматология и венерология, злоупотребяването с добавки, в които се съдържа твърде много витамин А също води до загуба на коса. За възрастни е подходящо да се приема около 0,6 милиграма на ден.

Липса на протеини

Важна роля за здравето и растежа на косата имат протеините. Ако в храненето ви се наблюдава липса на протеини, то нормалният растеж на косата може да се забави или пък да повлияе на нейната загуба.

Консумирайте по-често яйца, риба, червено месо, ядки, продукти от животински произход .

Хормонални промени и фамилна обремененост

Загуба на коса може и да бъде предизвикана от хормоналните промени свързани с прием на противозачатъчни, раждане, настъпване на менопауза. Група хормони наречени андрогени могат да нарушат нормалния цикъл ако сте генетично предразположени към загуба на коса.Този вид косопад се нарича андрогенен косопад. Голяма част от космените фоликули загиват.

Емоционален стрес

Емоционалният стрес също не е за пренебрегване, защото е една от най-честите причини за загубата на коса. Единственият начин да предотвратите косопада в следствие на стрес е да се справите със стреса.

Отпускайте се по-често чрез посещаване на масаж, клас по йога или някаква динамична спортна активност, ароматерапии у дома или чайове, богати на полезни билки.

Анемия

Част от причините за загубата на коса могат да бъдат и анемиите. Жените между 20 и 49-годишна възраст често имат анемия вследствие на дефицит на желязо, бременност или заболявания. При анемията се среща бледа и вяла кожа, слабост, хронична умора, студени крайници и косопад.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 298 пъти