Канелата е източник на добро здраве
Канелата е източник на добро здраве

Канелата е ароматна подправка, която често се добавя към десерти, кафе или горещ шоколад. Тя съдържа калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти.

ЮПИ пише, че резултатите от ново изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, което дезактивира вируси.

Вируса, който учените изследвали е Phi X. Използвали са сайгонска и цейлонска канела, както и лук, чесън, мента, какао, испанския шафран. Phi X е сходен с вирусите, които причиняват болести при животните и хората. В последствие се оказва, че в лабораторни тестове другите екстракти нямат никакъв ефект, докато канелата дезактивира 99,9 на сто вирусите.

Д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк заявява:“Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси“.

Освен това учените отбелязват, че заради приликите между вирусите и използваните за тестове бактериофаги заключенията им са правилни.

Резултатите от изследването с канелата бяха показани на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 147 пъти