Канелата е източник на добро здраве
Канелата е ароматна подправка, която често се добавя към десерти, кафе или горещ шоколад. Тя съдържа калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти.
ЮПИ пише, че резултатите от ново изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, което дезактивира вируси.
Вируса, който учените изследвали е Phi X. Използвали са сайгонска и цейлонска канела, както и лук, чесън, мента, какао, испанския шафран. Phi X е сходен с вирусите, които причиняват болести при животните и хората. В последствие се оказва, че в лабораторни тестове другите екстракти нямат никакъв ефект, докато канелата дезактивира 99,9 на сто вирусите.
Д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк заявява:“Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси“.
Освен това учените отбелязват, че заради приликите между вирусите и използваните за тестове бактериофаги заключенията им са правилни.
Резултатите от изследването с канелата бяха показани на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.
Статията е прочетена 157 пъти
Вашият коментар