Продукти: Приготвяне:
Супа с коприва
Коприва – колкото сте успели да съберете
Глава лук
1/2 кафена чаша ориз
3-4 лъжици масло / олио
сол, червен пипер
кисело мляко за гарниране – по вкус
Почистете и измийте добре копривата – това става лесно в гевгир на течаща вода. Поставете в подходяща тенджера и залейте с вода. След като кипне оставете да поври 5-6 минути. Свалете от котлона и пасирайте – с гевгир и дървена лъжица или с пасатор. Поставете отново на котлона, добавете мазнината, ориза, подправките. Варете още 10-15 минути до разваряването на ориза. Поднесете топла или хладка, по желание гарнирана с кисело мляко.–––––––––––––––––––––––––-
Зелена салата с царевица
1 зелена салата
2 стръка зелен лук
10-12  маслини (по възможност без костилки)
2-3 суп. лъж. варена ронена царевица
2-3 суп. лъж. зехтин
2-3 суп. лъж. оцет
сол на вкус
по желание – пармезан 1-2 суп. лъж.
Нарежете зелената салата на едро. Поставете в дълбок съд за салата. Добавете маслините, цели, царевицата, подправете. Разбъркайте. По желание поръсете с пармезан. Добър апетит!–––––––––––––––––––––––––-
Пролетна салата със спанак за 4 порции:1 връзка спанак
4 средни домата
200 г прясно  сирене
100 г ементал
За дресинга(сос) :
сок от един лимон
1 кафена лъжичка хрян
2 суп. лъжици зехтин
1 щипка пресен джоджен
1 щипка пресен босилек
кафена лъжичка мед

Изчиства се спанакът, подправя се с дресинга и се оставя за 10-15 мин. докато се овкуси. Доматите се нарязват на дребно и се подправят със сол и пресен босилек. В порционна чиния се слага канапе (купчинка) от спанак, отстрани се подреждат доматите, парчетата сирене. . Украсява се с парченца ементал, навити на фунийки.  –––––––––––––––––––––––––-
Великденска салата4 сварени яйца
2 марули
1 връзка зелен лук
2 с. л. зехтин
2 с. л. оцет
маслини
репички
сол на вкус
Твърдо сварените яйца се обелват и се нарязват (3 на кръгчета, а едно на квадратчета). Марулите се измиват и нарязват на тънки ивички. Пресният лук се почиства и нарязва на ситно. В салатиера се поставят марулите, лукът и трите яйца на кубчета. Салатата се посолява и подправя със зехтин и оцет и се разбърква. Декорира се с нарязаното на кръгчета яйце, репичките по вкус се оформят и маслини. –––––––––––––––––––––––––-
Гъби с пресен чесън
около 200 г гъби печурки
50 г масло
2 лъж. олио
4-5 стръка пресен чесън
1 стрък пресен лук
1/2 връзка копър
сол
черен пипер (по желание)
Почистете и нарежете печурките. Задушете в мазнината. Добавете 1/2 ч. ч. вода. Нарежете на парченца чесъна и лука. Добавете 1/3 при гъбите и оставете още 5-6 минути на умерен огън. Добавете солта и черния пипер. Свалете от огъня и поставете в салатна чиния. Добавете останалия зеленчук и копъра, нарязан на ситно. Разбъркайте и поднесете като салата, гарнитура или предястие.–––––––––––––––––––––––––-
Витаминозна салата 2 моркова, 1 глава бяла ряпа, 1 глава червено цвекло.
Дресинг: 2-3 с.л. зехтин, сокът от 1 лимон, сол, 1 скилидка чесън
Зеленчуците се рендосват и се поливат с дресинга. По желание може да се добави и 1-2 с.л. нискомаслено кисело мляко. –––––––––––––––––––––––––-
Спанак с гъби
500г спанак 220 мл прясно мляко 1 чаша ситно нарязани гъби 3 лъжици олио 2 лъжици брашно сол

Задушете гъбите в олиото, след като омекнат прибавете на ситно нарязания спанак. Леко запържете брашното, долейте прясното мляко /може да се замени с вода/, разбъркайте да се получи гладка смес и я прибавете към спанака и гъбите. оставете да поври, докато стане готово.–––––––––––––––––––––––––-
Спаначен шницел
500г спанак 500г картофи 120г галета 100г мазнина 2 яйца брашно черен пипер сол

Почистете и измийте спанака. Сварете го в подсолена вода за кратко. Обелете картофите, сварете и тях. Смесете спанака и картофите добре, може и с миксер. Прибавете разбитите яйца и галетата. Овкусете с черен пипер и сол. Направете шницели, оваляйте ги в брашно и изпържете в сгорещена мазнина.–––––––––––––––––––––––––-
Лазаня от коприва
300 г свежа коприва
2бр. картофи
половин пакет спагети
1 гъбен бульон
За заливката:
2 яйца, соев сос и черен пипер на вкус
В половин литър вода се варят нарязаната на ситно коприва, спагетите, настърганите картофи и гъбеният бульон. След това получената гъста смес се разпределя в гювечета, полива се със разбитите и овкусени със соев сос и черен пипер яйца. Запича се до златисто.–––––––––––––––––––––––––-
Сърми от спанак
20-25 бр. по-големи листа от спанак
2 глави лук
1/2 чаена чаша ориз
1 супена лъжица брашно
сол, черен пипер, магданоз и олионяколко маслини

Ситно нарязаният лук се задушава в олио, прибавя се оризът, който също се задушава леко. Слагаме брашното и пържим до зачервяване. Заливаме с 1 чаша вряла вода. Когато оризът я попие слагаме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Оставяме да поизстине. Спаначните листа се потапят за малко във вряла вода. Завиваме сармички и ги нареждаме в тава. Заливаме с 1 чаша вода и печем в слаба фурна. –––––––––––––––––––––––––-
Ягодова пролет – десерт
2 кофички изцедено кисело мляко
1  чаена чаша захар
половин  килограм ягоди
чаени бисквити с аромат на ягоди
ягодов топинг

Млякото се подслажда със захарта. Прибавят се ягодите, нарязани на половина /или на четвъртинки, ако са големи/. В подходящи стъклени купички се редуват млякото с ягодите и бисквитите. /Обикновено слагам по три бисквити в купичка/. Завършва се с овкусеното мляко и се полива с ягодов топинг. Преди консумация престоява 6-8 часа в хладилник за да омекнат бисквитите.–––––––––––––––––––––––––-

Източник на рецептите: az-jenata.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 846 пъти