Цигарите и пурите са вредни за кожата
Цигарите и пурите са вредни за кожата

Как да предпазим кожата от лошото влияние на цигарите? Отговорът е един – да спрем да пушим! Но не всеки е готов на такава жертва. Ето защо прочетете нашите съвети, за да предотвратите вредното въздействие и лошото влияние на цигарите и пурите.

През 1985 година е въведен терминът никотиново лице, което всички заклети пушачи рискуват да получат. Терминът е въведен след като било доказано, че цигареният дим и токсините от цигарите проникват в кожата, а кръвоносните съдове се свиват – най-вече миниатюрните капиляри в кожата на горната лицева част.

Характерни белези за никотиново лице са сухата посивяла кожа, ранните бръчки, тъмните кръгове около очите и жълтеникавият оттенък на очната склера. Това не е болка за умиране, но пък вреди сериозно на самочувствието. Трудно е човек да откаже цигарите затова съществуват варианти, които намаляват влиянието им.

Слънчевата светлина може да бъде опасна. Комбинацията ултравиолетови лъчи/цигари е изключително вредна за красотата. Затова използвайте слънцезащитни продукти и ограничете слънчевата светлина.

Избягвайте досега с всичко горещо: бани, маски за лице, напитки, сауни, храни. Ако имате фина мрежа от кръвоносни съдове върху бузите си – страдате от купероза. При повечето пушачи, куперозата се среща в различни степени. Ако избягвате горещото, тя няма да може да се развива.

Използвайте специални средства за пушачи, препоръчани от козметик.

Кремът ви за всекидневна грижа на кожата трябва непременно да съдържа витамините А, Е и коензима Q10. При пушачите витамините А и Е, които са активни антиоксиданти, са повече отколкото при непушачите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 202 пъти