Колко ястия трябва да има на трапезата на Бъдни вечер?

коледа, бъдни вечерТрапезата за Бъдни вечер се подрежда според традициите с постни ястия, защото 24 декември е последният ден от коледните пости. На семейния празник се приготвят 9 ястия. Броя на ястията в различните краища на страната може да е 7 или 12 броя, според символиката, която се влага в тях – дните от седмицата или броя на месеците в годината. Най-разпространено е числото 9, като месеците на бременността. Традицията да се слагат девет гозби носи посланието за плодовитост, както в семейството, така и обора, на нивата и във всяко начинание. Всъщност 9 трябва да е общия брой на храните поставени на празничната маса.

Традиционните ястия за този празник са боб, сърми, пълнени постни чушки, зелник, тиквеник, варено жито, ошав. На масата се поставя още постна питка, ядки, кисело зеле,  плодове, туршия, мед, лук, сол – представители на всички видове храни.

Едва ли във всяка къща е имало точно еднакви ястия и всяко семейство е приготвяло гозби, които има или обича. Боба може да се приготви на яхния, запечен в гювеч със зеленчуци или да се напълни в пиперките. Тиквата може да е печена или под формата на баница. Всяка една от храните може да се приготви според вкуса на семейството. Днес има голямо разнообразие от постни храни, които да допринесат и за индивидуални и оригинални ястия на масата. Ориз, царевица, картофи, киноа, чия, екзотични плодове и зеленчуци могат да доближат празничната вечеря до традициите по целия свят. Всяко семейство само решава на коя традиция и символика да заложи  и спазва. Съхраняването на миналото носи енергиен заряд, но това не трябва да пречи на новото да заема своето място. Една от символиките и посланията на коледните и новогодишните празници е идването на новото, новото начало. Затова хармоничното съчетаване на старото и новото ще създаде уют, празнично настроение и надежда за бъдещето.

Изберете толкова броя ястия, колкото ви подсказва сърцето. Трапезата на Бъдни вечер е постна, но изобилна, за да донесе изобилие на къщата. Традициите за вашето семейство ще бъдат такива, каквито си си създадете.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 80 пъти