подаръци за коледа и нова година

Празнична традиция  е да се разменят подаръци за Коледа или Нова Година. Някои хора избират Коледа, други Нова Година, а трети подаряват и се надяват на подаръци и за двата празника.

Какво обаче да изберем за подаръци на любимите си хора?

В миналото подаръците са се изработвали ръчно, защото е нямало магазини, от които да се пазарува. Разбира се, по заможните хора са поръчвали на майстори да изработят подаръците за празниците. С развитието на обществото, занаятите, индустрията, търговията, постепенно хората започнали да купуват подаръците, защото от една страна вече самите работейки, нямали време да ги изработват, от друга страна стоките ставали все по-достъпни. Докато до преди десетилетие  повечето хора преминали изцяло на закупуване на вещи, които да подаряват. Едва през последните години отново започнаха да се ценят ръчно изработените подаръци. В момента има две тенденции – едни  купуват ръчно изработени предмети от други хора, а други се насочват сами да изработват изненадите за близките си.

 

Традициите са хубаво нещо, но не трябва да се подарява каквото и да е, само за да се отбележи, че традицията е спазена. Същността на подаръка е той да зарадва получателя си. Затова подаръка  трябва да е нещо, което той ще хареса.

Е, днес повечето хора си мечтаят за телефони и таблети, тях няма все още как да ги изработим сами. Все пак винаги може да се изработи и нещо със собствените си ръце, свързано с новите технологии – калъфи, поставки и други полезни неща. Хубаво е подаръците да удовлетворяват потребности, но те имат и възпитаващ ефект. Подаръкът е и подходящ начин да се насочи вниманието към истинските ценности в живота.

Защото ако продължаваме да ценим и да се стремим към скъпи и модерни вещи, ще се превърнем в безпомощни консуматори, студени един към друг.

Затова най-лесният и деликатен, но и ефектен начин да се направи послание е чрез подарък. Ако подарявате нещо купено на близките си, винаги добавяйте по нещо от себе си – картичка, малък сувенир, рисунка, стих, музикален поздрав – нещо малко, но от сърце.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 79 пъти