Пробиотици и отслабване: мисия невъзможна или точно обратното?

За антибиотиците всички сме чували достатъчно и сме съвсем наясно със свойствата им. Доста по-малко факти са известни за техните противоположности обаче, познати още като пробиотици. За тях е известно, че съдържат голям брой съставки, които помагат на организма да бъде по-здрав и в отлична форма. Знаете ли обаче, че можете да използвате пробиотици, за да се разделите с излишните килограми?

В случая съвсем не става въпрос за мит, слух или поредна градска легенда, според която за 3 дни можем да свалим 30 кг. Нищо подобно. Информацията идва от проучване, проведено неотдавна в Канада и резултатите били изключително интересни.

За целта на своето изследване учените използвали малко над 100 мъже и жени на диета. Към нея обаче добавили още нещо: на половината дали пробиотици, а на другата – хапчета с плацебо ефект. И зачакали.

След три месеца се оказало, че жените, пиещи пробиотици, са отслабнали с близо 4 кг, докато останалите са свалили едва 2 и половина кг. След още три месеца тези, приемащи пробиотици, свалили още килограм и половина, докато другата част от изследваните просто задържали теглото си.

Забележете обаче, че тези резултати съвсем не се отнасят за всички участници в изследването, а само за дамите. Оказало се, че този добър за нормализирането на теглото ефект работи само при нежния пол.

А ето и причините: при жените, успели да свалят повече килограми, било установено, че имат по-малко наличие на чревната бактерия, подпомагаща напълняването. Също така учените са убедени, че приемът на пробиотици намалява пропускливостта на червата и така през тях минават по малко на брой молекули, отговорни за пълнеене, диабет тип 2 и други.

Излиза, че отслабването съвсем не е мисия невъзможна и дори може да се случи по здравословен и полезен за организма начин. Всичко, което е нужно, за да се разделите с излишните килограми, е просто да регулирате диетата си и да включите в нея подходящи храни като фибри и кисело мляко, също така можете да приемате и специални добавки. Допълнителен съвет е максимално да намалите консумацията на мазнини, тъй като те са един от факторите, отговорни за повишаването на теглото.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 70 пъти