Портокалови лакомства
Портокалови резенки
Продукти:
• 170гр. твърд маргарин
• 1 чаша пудра захар
• кора на един портокал /много старателно измит/
• 2 с.л. портокалов фреш
• около 2 ч.чаши брашно
• 2 с.л. царевично нишесте
• 1 щ. сол
• прах ванилия, портокалова есенция
още пудра захар за овалване
Разбиват се маслото с пудрата захар, кората, солта, ванилията, фреша. Добавя се нишестето и брашното /на части/ за омесване на средно тесто. Разделя се на две части, които се оформят на стегнати рула с диаметър около 3- 4 см /аз с хартия за печене/ и поставят във фризер за около 2 часа.
Фурната се загрява на 180 ºС.
Изваждат се рула последователно, режат се на тънки кръгчета около 5-6 мм, поставят се върху хартия за печене. Пекат се около 10 минути – докато съвсем леко променят цвета си – около 13 мин. Изваждат се от фурната, леко се охлаждат за около 7-8 мин. и още докато са топли, се овалват с пудра захар, смесена с ванилия.
Могат да се аранжират с глазура от пудра захар, лъжичка портокалов сок и малко прах от инстантна напитка портокал /степче/. Да се поръсят с кокосови стърготини.
gotvetesmen.com
Руло с портокали и сушени кайсии
В някои рецепти за сладкиши се използват само белтъци или само жълтъци. Обикновено се чудим какво да направим с неизползваните продукти.
Десерта носи летен вкус и топлина от слънчевите портокали, чиито аромат се смята за антидепресант и зарежда с положителна енергия. Много подходящо за този сезон, а и липсата на мазнини в десерта е идеално предложение за тези, които ревностно внимават за фигурата си. В книгата има отбелязана енергийната стойност на порция.
Енергия: 154 Kcal/652 kJ
Мазнини: 0,3 гр.
Холестерин: 0 мг.
Фибри: 1.5 гр.
Ако се съобразяваш с това, трябва да имаш предвид, че изчислените калории са за грамажите отбелязани в скобите (от оригиналната рецепта). А порциите от оригиналната рецепта са 6.
Продукти за блатът:
- 3 белтъка /(4)
- 90 гр. захар /(115 гр.)
- 40 гр. брашно – 3 суп. лъж. /(50 гр.)
- настъргана кора от 1/2 портокал/(1 портокал)
- 2 суп. лъж. портокалов сок /(3 суп. лъж.)
Продукти за пълнежа:
- 100 гр. сушени кайсии/(115 гр.)
- 130 мл. портокалов сок/(150 мл.)
За декорация:
- пудра захар
- настъргана портокалова кора
Фурната се нагрява на 190°C.
Продълговата тава с размери 28×22 см. се покрива с хартия за печене. Хартията се намазва с малко олио. Ако рецептата се приготвя с грамажите в скобите, използва се тава с размери 23×33 см. Белтъците се разбиват на сняг. Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава, докато се сгъстят. Добавя се брашното, портокаловата кора и сокът. Разбъркват се хубаво.
Сместа се разстила в тавата, заглажда се отгоре. Пече се в предварително нагрятата фурна за 10 (15) минути. Изважда се от фурната и блатът внимателно се отлепя от хартията.
С помощта на друго парче хартия за печене, блатът се навива на руло от късият край. Оставя се да изстине.
През това време се приготвя плънката. Кайсиите и портокаловият сок се слагат в тенджерка и се загряват на среден огън. Оставят се да врат докато течността почти се изпари – около 15-20 минути. След това кайсиите се смилат на пюре. Ако са останали сухи се добавя още портокалов сок.
Блатът се развива, хартията се маха. Намазва се с пюрето от кайсии и се завива на руло. Поръсва се с пудра захар и се декорира с портокалови кори.
За по-интересна декорация (видях я в книгата) пудрата захар се поръсва на ивици.
За целта от хартия за печене се изрязват ленти, които се закрепят върху рулото по диагонал. Поръсва се с пудрата захар и лентите се махат внимателно.
kulinarno-joana.com
Портокалово сорбе в джинджифилови кошнички
Това сорбе е идеално за приготвяне в домашни условия, прилича много на плодов сладолед, с плътен сметанов вкус и свежест от пресните портокали. Лесно се приготвя и не е необходимо да имаш машина за сладолед. В тази рецепта няма яйца, не бъркаш нищо и след една нощ в камерата имаш гладко и плътно сорбе. Сорбето е замразен десерт, обикновено подсладена вода или плодов сироп с добавки на алкохол, плодове и различни подправки. Може да се каже, че е алтернатива на сладоледа, но без или със съвсем малко съдържание на млечни продукти (прясно мляко, сметана).
В тази рецепта обаче съдържа повечко сметана, но за това пък му придава плътна и нежна текстура.
Интересен и атрактивен е начинът по който се поднася портокаловото сорбе. Да си изядеш купичката! Не защото си се увлякъл в телевизионният сериал, докато ядеш сорбето, а защото купичката е сладка и хрупкава. В заглавието и по-надолу купичката наричам кошничка.
Продуктите са достатъчни за 6 порции, че и малко допълнително сорбе.
Продукти за сорбето:
сокът и фино настъргана кора от 2 портокала
180 гр. пудра захар
300 мл. сладка течна сметана
200 гр. заквасена сметана (или цедено гръцко кисело мляко)
Портокаловият сок и кората се слагат в голяма купа. Върху тях се пресява пудрата захар. Оставят се така за 30 минути.След това сиропа се разбърква хубаво, докато захарта се разтопи напълно.
В друга купа се разбива течната сметана. Към нея се добавя заквасената сметана и разбиването продължава докато се образува гъст крем. Това обикновено става много бързо, важно е сметаните да са охладени добре. Към портокаловият сироп на части се добавя кремът. Разбърква се докато сместа стане еднородна. Ако се образуват бучки, сместа се разбива с миксер за кратко. Изсипва се в подходящ съд за фризер и се покрива с капак или фолио. Оставя се във фризера, докато се замрази.
Продукти за джинджифиловите кошнички: 2 суп. лъж. масло
1 суп. лъж. глюкоза
2 суп. лъж. захар
1/4 ч. лъж. джинджифил на прах
1 суп. лъж. брашно
1 суп. лъж. ситно нарязани цитрусови кори (аз не сложих)
Фурната се нагрява на 180°C.
Приготвят се три чаши или подходящи панички. Обръщат се с отвора надолу и дъното им се намазва с малко олио.В тенджерка се смесват маслото, захарта и глюкозата. Загряват се на умерен огън, докато всичко се разтопи и сместа стане еднородна. Добавят се джинджифилът и брашното и се объркват добре. В този момент се слагат и цитрусовите кори.
Тава се покрива с хартия за печене. От сместа се взима около 1 чаена лъжица и се правят кръгове върху хартията с диаметър 5 см. Разпределят се на голямо разстояние един от друг, защото докато се пекат се разстилат настрани. Наведнъж се пекат не повече от 3 кръга, за да могат да се оформят на кошнички докато са топли. Работи се бързо. Пекат се 5-6 минути, или докато придобият златисто кафяв цвят. В книгата пише, че се пекат 12-14 минути, но при мен половината от времето беше достатъчно. След като се извадят от фурната се изчакват да се охладят за 1 минута. Докато са все още топли и пластични с помощта на шпатула се пренасят върху подготвените чаши и се оформят кошнички. Оставят се да изстинат. Същото се прави и с втората тава с останалите три кръга. Трябва да се работи бързо за да не се втвърдят джинджифиловите кръгове, преди да са оформени кошничките. Ако това все пак се случи, се връщат за няколко секунди във фурната. Кошничките и сорбето могат да се направят няколко дена предварително. Когато дойде ред да се сервират, в чиния се слага джинджифилова кошничката, напълва се с една голяма или няколко по-малки топки сорбе. Десерта се декорира с портокалови кори и портокалови парченца.
Портокалови корички с шоколад
Продукти:
Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Статията е прочетена 463 пъти
Вашият коментар