торта шишарка
Основната форма на шишарката се прави от 4 пласта пандишпан, сиропирани  с плодов или захарен сироп,  и слепени с пълнеж по избор: шоколадов крем,  сметана или  боровинково сладко.

Стъпки

1. Приготвя се пълнеж, или шоколадов крем или плодов пълнеж. хлад. (15-30 мин.)
2. Пандишпан. (45 мин.)
3. Нареждане на пандишпана и оформяне като  шишарката (20 мин.)
4. Направа на формичките за облицоване.  Кръгчета от захарно тесто. (10-20 мин.)
5. Облепване на основната форма с кръгчетата и придаване вид на шишарк.  Наръсване с какао, канела  и декориране в съда за поднасяне. (15-30 мин.)

Приготвяне на различните варианти:

Шоколадов пълнеж:

време: около 25 минути

1 пакет желатин
2 яйца
1 чаша  пълномаслено мляко
4 супени лъжици какао
4 супени лъжици захар
1 1 / 4 чаши сметана

1. Накисване на желатин в студена вода за около 10 минути.
2. Разбъркайте яйцата в тенджера, докато жълтъците се разбиват. Добавете млякото, какао и захар. Оставете сместа да къкри, като се бърка. Да не се допуска сместа да ври, или ще стане на бучки. Добавете желатина и бъркайки   горещата смес.
3. Охладете сместа желатин, като поставите тенджера в мивката напълнена със студена вода. Разбийте сметаната и я добавете в охладената смес желатин. Поставете в хладилника, докато подготвя пандишпан.

Плодов пълнеж:

250гр маскарпоне
1 чаша боровинки / малини, ягоди /
1,25 чаши студена сметана за разбиване

пудра захар
Разбийте поодтелно продуктите и ги смесете внимателно

Блата:

време: около 45 минути

1 / 2 чаша фино  брашно
1 / 4 чаша или 0,75 пълнозърнесто брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1 / 4 чаена лъжичка сол
1-2 супени лъжици какао
3 супени лъжици пълномаслено мляко
2 супени лъжици  масло
1 / 2 чаена лъжичка ванилия  или ванилия захар
5 яйца стайна температура
3 / 4 чаша захар

1. Загрейте фурната на 175C градуса. Тавата се намазва обилн ос мазнина и се наръсва с брашно или се пече върху хартия за печене. Смесете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа. Млякото и масло в малка тенджера на слаб огън, се разтапят. Отстранете от огъня и добавете ванилия.
2. Разбърк

ват се три белтъка до сгъстяване.  Постепенно добавете 6 супени лъжици захар към  белтъците .
3. Разбийте 3 жълтъка и останалите 2 яйца с  6 с.л. захар докато побелеят и към тях добавете разбитите белтъци.
4. Добавяйте брашното много бавно докато го поеме. В дупка последата се изсипва млечната смес. Бърка се до получаване на еднородна смес

5. Пече се около 15-20 минути
За плочките за облицоване се правят от захарно тесто


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 622 пъти