Стил » декорация ястия, традициите по света

Nyоtaimori – голо суши

публикувано от:  на май 1, 2010 няма коментари

Nyоtaimori e по-известно като naked sushi ( голо суши ).
Буквалният превод на Nyоtaimori  е украсено женско тяло.

nyo – жена, tai – тяло, mori  – сервирам

Nyotaimori е Японска древна традиция и се възприема като изкуство. То е било част от културата на Гейшите. В Япония се приема, че сушито е наслада не само за небцето, но и за очите.

История

Сервирането на голо суши символизира религията на гейшите – пълно подчинение и желание да се достави пълно удоволствие на клиента. В миналото, гейшите практикували nyotaimori, както чеаната церемония или samisen (свиренето на струини инструменти). Чирикуването на гейшите започвало в ранно детство и продължавало докато навършат 16 години. Най-важното за една гейшата било да достави удоволствие на клиента си.
Изкуството на голото суши е било проява на най-висша форма на изисканост и отдаденост.

Подготовка

Nyоtaimori гейшите преминават през специална подготовка. 6 кокоши яйца се поставят върху тялото на момичетата. Легнали на пода те трябва да прекарат така около 4 часа. И то без да падне някое от яйцата. Като междувременно обтриват части от телата им с ледени кубчета. Ако някое от яйцата падне, тренировката започва отначало. Не е лесно да стоиш спокоен и неподвижен,без да се интерсуваш какво казват или правят хората около теб.
За Nyоtaimori гейшuте се избират млади и много търпеливи момичета. Когато ги подбират, японците се водят от старите си вярвания. Предпочитат момичета с А кръвна група. Те вярват, че хората от А кръвна група са спокойни и ведри. Хората с В кръвна група са амбициозни. Хората с О кръвна група са властни.
А тези с АВ кръвна група са интелекуалци.
Има и допълнително условие – гейшите трябва да са девствени.Вярва се, че само девствените момичета притежават вътрешна и външа чистота.
От момичета се изисква и да бъдат безупречни.
Трябва да се обезкосмяват навсякъде. Задължително преди ритуала се къпат с топла вода и сапун, без аромати. Всяка част от тялото се изтърква с nukabukuro. Нещо като нашето хасе. Целта е да се свали мъртвата кожа от тялото. Следва отново топла вана, отново пилинг, но този път с мека гъба.
И чак след това студен душ, за да се затворят порите и да се намали потенето. Не се използват дезодоранти и парфюми.
Защото те могат да навредят на вкуса на сушито.
Ако гейшата участва в няколко голи сушита за вечерта. То тя трябва да повтори тази процедура няколко пъти. В допълнение трябва да се измие с лимонов сок и сол.
За да отстрани петънцата и миризмата от суровата риба.
След като се подготви гейшата ляга върху килимче. Стаята е обикновена. Декорът се състои само от традиционни картини, растение и японска ваза.Температурата в стаята се подържа умерена, за да не се поти гейшата.

След като гейшата заеме мястото си в центъра на стаята. Пристига асистентка, който подрежда сушито и парчецата сурова риба въхру стомаха и краката й.
Гениталите и зърната на гърдите се покриват с лозови листа или цветчета. Косата й е прибрана около главата и също е декорирана с цветя.
Подреждането на сушито върху голото тяло се извършва много бързо. Сушито трябва да се консумира прясно. Всяко забавяне би навредило на вкуса му.
Някой клиенти предпочитат да се хранят от гърба на гейшата. Тогава тя ляга по лице и храната се подрежда върху гърба и краката й.
В миналото, различните видове суши били поставяни на определни части от тялото.
Ikura (яйца от сьомга ) се поставят върху сърцето. Вярвало се е, че те увличават силата на мъжа, който ги консумира.
Mekajiki (риба меч) се асоциира с храносмилането. Аgano (змиорка) увеличва сексуалното желание.
Днес се държи не толкоз на традицията, колкото на красотта при подреждането на храната. Но все още се внимава да не се поставя прекалено много суши върху тялото на гейшата. По този тялото й ще бъде скрито и се губи ефекта от поднасянето. Когато всичко е готово.
Клиентите влизат в стаята, облечни в традицонни yukata (памучно кимоно).
Правила
Има няколко неписани правила при консумирането на голо суши.
* Не се говори с гейшите.
* Към гейшите се отнасят с респект.
* Не се докосват телата на гейшите.
* Клечките се използват само, за да се вземе сушито от тялото на гейшата.
* Не са позволени неприлични забележки или коментари.
Всеки гост получава комплект алуминиеви клечки за хранене и чаша за саке.
Сервира се саке, японско сливово вино, традиционенен ликьор или японска бира.

Цената на това традиционно японско представление е доста висока. За това е привилегия само на бизнес елита. Цената на 1 nyotaimori гейша е 150 000 yen ($1500), 2 nyotaimori гейша е 260 000 yen ($2600). Тази цена не включва напитките.Една съвременна nyоtaimori гейша изкарва около $70 на час. За седмица около $2000 + бакшишите.
Къде се сервира голо суши?
Много е трудно да се намери суши ресторант, където се сервира голо суши. На много места то е забранено, заради протестите на различни организации.
Токио е световният център на naked sushi. Носят се слухове, че има naked sushi bars в…Берлин, Лондон, Сан Франциско, Ню Йорк и Париж.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 073 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!