В моето семейство се яде малко риба, а шаран – никога не сме готвили. Но винаги отбелязвам празника по някъкъв начин, веднъж със дребничките рибки цаца/трицона/копърка по-често със Скумрия. А веднъж с готовите бисквитки рибки …. В празниците търся символа. За други е по-важна традицията. А празника е хубав повод да се съберат близките хора.
Не съм от най-виртуозните готвачки, затова няма да представям някъкви изтънчени рецепти. Мога да споделя само какво приготвям на този ден и нещо интересно от чуждите идеи.
Пълнена скумрийка
Та, както казах шарана го замествам с по-голяма скумрийка. Поливам я с марината от лимон и сол. Пълня я с домати, чубрица, лук, маслинки, морковче, магданоз, може гъбки, като всеки път е различно за разнообразие. Отгоре също я гарнирам с кръгче домат, шайба лук и чубрица. Преди да е готова я наръсвам с едро смлени орехи или други ядки и я връщам само да се запечат леко. После я слагам върху зелено плато от салатки, украсявам я с магданоз и кръгчета лимон, маслинки и морковчета във някъкви формички.

Ето и една рецепта за тези които изобщо не обичат риба, намерих я във форумите за готварство, не съм я изпробвала, ако някой я опита да сподели:

Никулденски рибен пай:
200г филе от риба по избор
1 морков
2 картофа
лук
сос с къри, горчица,сметана, сол черен пипер, зехтин
бутер тесто за оформяне на рибата
Слага се лист бутер тесто, върху него нарязани на тънко и предварително леко задушени морков, картофи и лук.Отгоре рибното филе, овкусено със соса и подправките, полива се със зехтин,лъжица сметана, отгоре също малко от зеленчуците и се запечатва с тестото, като му се придава желанта форма(може и без форма).

Рибни рецепти: club.biberonbg.com/read.php?6,723455
Рибник за Никулден

История на празника Никулден

Приятен празник и на имениците ЧЕСТИТО!
Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 029 пъти