Стил » празниците, рецепти, Стил на хранене

Целувката празнува

публикувано от:  на юли 6, 2010 няма коментари

Целувката има свой световен празник и той се чества именно днес, на 6 юли. Отбелязва се официално от 1988 г. насам.
Ако се прегръщахме повече, ако се целувахме и обичахме повече … ех, че хубаво щеше да е! А за да допълним нейния празник, нека си приготвим и торта с целувки:

Торта с целувки

Продукти:
За блата:

  • 5 яйца + 2 жълтъка (ако я прявиш с купени целувки може и без тях)
  • 150 гр.захар,
  • 4 с. л олио,
  • 1 ванилия,
  • 1 бакпулвер,
  • 1 1/2 ч.ч. брашно.

За целувките: 2 белтъка,

  • 2 ч.ч захар

За крема :

  • 7 с.л захар,
  • 250 мл прясно мляко,
  • 2 с.л. брашно,
  • 1 1/2 ч.ч. смлени орехи,
  • 250 гр масло (предпочитам немско),
  • 1 ванилия.

За сиропиране сок от компот от кайсии.

  • 1/2 ч.ч. смлени орехи за украса

Блатът се приготвя по обичайния за пандишпаново тесто начин. Пека го в тава с d=38 cm. в загрята на 180 С фурна. Още при включването на фурната поставям в нея ореховите ядки да се запекат съвсем леко. След като орехите изстинат се смилат с машинка за орехи. За целувките разбийте белтъците на твърд сняг и тогава постепенно добавете захарта. В тава върху хартия с лъжица се оформят целувките. Сушат се около час при температура 100-120 С. За крема загрейте 7 с.л захар + 1 с.л. вода докато се получи карамел , залейте с 150 мл. мляко и варете докато се стопи карамела. Добавете размитото с останалото мляко брашно и варете докато крема се сгъсти. Щом кремът се охлади се добавят 1 1/2 ч.ч смлени орехи. Маслото със стайна температура се разбива, добавя се ванилията и след това лъжица по лъжица с много добро разбиване напълно охладения карамелен крем. Блатът се разрязва на две платки . Сиропира се със сок от компот от кайсии ( в оригинала бишкотите се потапят в подсладено прясно мляко, но аз предпочитам сока от компот защото е леко кисел и прави тортата по-свежа) и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставят леко натрошените целувки така че да се покрие целия блат. Сиропира се леко и втората част от блата, намазва се с крем и внимателно се обръща върху целувките. Тортата се намазва с останалия крем и отстрани се посипва с 1/2 ч. смлени орехи. Украсява се според повода.

Източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=639.0;prev_next=prev

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 446 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!



Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!