Стил » рецепти, традициите по света

Сезона на Рататуй

публикувано от:  на юли 25, 2010 няма коментари

Френското лятно ястие  Ratatouille прилича на нашия гювеч. И това е така защото е се приготвя от същите съставки. Малко по-различното е вида му. Мишлето от едноимения анимационен филм внася идеята, че в най-изискания френски ресторант, намира място и една простичка манджа от прованса. За главния герой всеки продукт е звук, и ако се съчетават хармонично се получава музика.
За рататуй няма единна рецепта, а разни вариянти около използваните печени зеленчуци.

Има два основни начина да се приготви рататуй. Първият е чесънът, лукът, тиквичките, патладжанът и пиперът да се пекат заедно на тих огън, след което да се добавят доматите. Много е важно, още преди поставянето на доматите, патладжанът да е напълно изпечен.  Вторият съставките да се опекат поотделно и да се смесят към края на готварския процес.

Продукти: 2 патладжани, 2 тиквички, 2 глави кромид лук, 1морков, 1 зелена чушка, 1 жълта и 1 червена чушка, 400 г домати, 2 – 3 скилидки чесън, зехтин,  мащерка, босилек, розмарин, риган,  дафинов лист

Приготвяне1: Тиквичките и патладжаните се нарязват на кубчета или филийки и се посоляват. Оставят се да се отцедят за 20 минути.  След това се изпичат. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Запържват се в малко  зехтин до златист цвят. Прибавят се нарязаните чушки и сместа се задушава още 5-7 минути. Патладжаните и тиквичките се  се прибавят към сместа. Прибавят се наситненият чесън и настърганите  домати. Сместа се готви непокрита още 10 минути до почти пълното изчезване на течността.
Приготвяне1: Тиквичките, патладжаните и пиперките се изпичат предварително, и се редят върху предварително приготвения  доматения сос с лук и подправки. Запичат се като се заливат с още от доматения сос.

Баба ми правеше нещо подобно но без тиквички. Приготвяше доматен сос с лук и чушки. Отделно изпържваше патладжан, нрязан на филии по дължина и го заливаше с този сос, после  наръсваше с магданоз. Затваряше ги в средни бурканчета и ги стерилизираше десет минути.  През зимата беше наслада да се отвори такъв буркан със сочно лятно ястие.

Събрал: Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 2 335 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Лятно меню | Стил

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!