Тези вкусни топчета не са с портокал. Те се правят от сварен ориз, може и от останало ризото плюс някаква плънка.

Arancine са едно от най-традиционните ястия в Сицилия . Представлява панирани топки ориз,  наподобяващи портокали и затова са и кръстени така – на италианската дума за портокал – Arancia.  Златистите топчета се украсяват с пресни дафинови листа. Те могат да бъдат пълнени с различни смеси, месо, кашкавал и други. В Сицилия, те се продават навсякъде, подобно на хот-дога на други места по света.

Традиционната кръгла форма и оранжев цвят, обикновено са пълни с месо. Овална форма, понякога е пълнени със сирене и шунка, моцарела и прошуто нарязани на кубчета, грах, срещат се и капковидни.  Те са най-удобни за улична продажба, поставени в хартиени кошнички. Някои ги приготвят в големи количества и после ги замразяват и като им потрябват само ги притоплят. Но разбира се най-добре е да се похапват току що изпържени и топлички.

Продукти:
за 6 бр големи, средни или 12 малки
4 чаши пилешки бульон
щипка шафран
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици масло
1 / 2 малка глава лук, на кубчета
2 чаши ориз
2 с.л. настъргано сирене
2-3 белтъка
2 чаши галета
1 яйце, разбито
около 1 чаша месна плънка
достатъчно растително масло за паниране

Приготвяне на ориза

Запържва се лука до златисто, добавя се ориза, да се изцъкли. После се сипва бульона, добавя се шафрана и се разбърква. Оставя се да къкри. Когато е готов оставете го да изстине.

Оформяне и паниране

Приготвят се разбити белтъци в една купа. В друга се приготвя галета. В трета плънката.

Към изстиналия ориз се добавя цялото, разбито яйце и се разбърква хубаво. Взема се в ръка количество от ориза за топка, с какъвто размер ни е необходимо и се оформя паничка в която се поставя плънката. После се загръща и оформя така, че да стане топка и плънката да остане затворена вътре. Така приготвеното топче се топва в разбитите белтъци и после в галетата. Пържат се в сгорещена мазнина или фритюрник до златисто. Поставят се върху хартия да попият излишната мазнина. Украсяват се със свежите листа от дафинов лист и „фалшивите портокалчета “ са готови.  Може да се украсят и с друг вид листенца.

Всъщност можем да си ги кръстим и прасковки  да им при дадем и крушовидна форма или на вретено и да се украсят по най-произволен начин. Ще ни бъде интересно да споделите какво се е получило при нас.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 410 пъти