Ден годинина храни – казват старите хора.  Няколко часа в сезона на изобилието могат наистина да обезпечат няколко дни с вкусна храна.  Баба ми приготвяше такава зеленчукова гозба, затваряше я в бурканчета и през зимата само отваряш и хапваш с наслада.

За вкуснотията са нужни патладжани, чорбаджийски чушки, за подправки магданоз и чесън по желание, сол. По желание може да се сложи и лук. Но и само с единия зарзават и домати и малко сол, пак си става достатъчно вкусно. Комбинациите просто дават повечко разнообразие.

Мерки няма да ви дам, защото не ползвам такива. Колкото  зарзават има за оползотворяване, толкова се прави. Всеки сам си знае съда в който ще стерилизира бурканите, както и тяхната вместимост. Горе долу в едно купешко бурканче от лютеница ще се побере един патладжан или четвърт чорбаджийски чушки и около 300 гр домати.

Патладжаните се режат на тънки филийки, чорбаджийските чушки на по няколко парчета. Доматите се настъргват. Зеленчуците се изпържват по отделно до златисто и се осоляват. Слагат се в бурканите в съотношение, което ви допада, поединично или смесено. Аз си слагам  една трета пържени зеленчуци и ги заливам с врящ,  доматен сос докато се напълни бурканчето. Добабавя се нарязан магданоз и чесън и се затварят. Стерилизират се 10 минути. Докато са горещи се вадят и обръщат за да се вакумират хубаво.

И ето готова, апетитна гозба за зимата.

© Октомври 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 829 пъти