Заливки за стерилизирани зеленчукови и плодови консерви

В зависимост от вида на консервираните зеленчуци се приготвят различни заливки. За зеленчукови:
– Воден разтвор с готварска сол 2-3 %-ов разтвор. Към 1 л вода се прибавят 20-30 г готварска сол. Разтворът се загрява до завиране, прецежда се и се залива суровината в бурканите.
– Сладко- кисела заливка – воден разтвор на сол и оцет с или без олио и подправки
– Доматена заливка 2-3% сол. Доматите се измиват, нарязват и поставят в неръждаема тенджера до кипване. След това се пасират през сито. Отделения чист сос се възвира отново с 20-30 гр сол на литър сок . Доматите може предварително да са настъргани или смлени през машинка.
Работи се с количество което може да се консервира до час, поради бързата ферментация на този вид заливка.
– Захарен сироп за плодови консерви. Зависи от сладостта, която искате да се получи. На един буркан компот, за хубава сладост се прибавят от 100 гр захар, като при по кисели плодове може да до 200 гр.
Стерилизация
Времето за завиране трябва да е до 20-25 минути за да се получат качествени консерви. За начало на стерилизацията се отчита момента на завиране на водата. Средно консервите се стерилизират още 20-35 минути. И се охлаждат за още толкова време.
Има продукти които се варят малко по дълго. Примерно грах -80 мин, гювеч 60мин.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 170 пъти