Тайландската кухня е известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки. Тя е популярна с баланса си от пет основни вкуса – лютиво, кисело, сладко, солено и горчиво, и обединява няколко кухни от региона, общото между които е широката употреба на кокосово мляко, лайм сок (сок от малки зелени лимони), рибен сос и разнообразие от подправки. Най-използваните съставки в Тайландската кухня са нам пла (силен и ароматен рибен сос) и ка-пее пастетът от скариди. От подправките, специфичен почерк за Тайландската кухня имат лимонените листа кафир, които се използват в супи и като съставка за къри.

За да приготвите Тайландска храна в домашни условия, ще са ви необходими: хаван – за счукване на  необходимите подправки за съответното ястие; средна по големина тенджера за да сготвите жасминовия ориз, голям тиган за пържене и по-малка тенджерка, в която да варите супи и да приготвяте къри.

Традицията за дълбаене на плодове е издигната в изкуство в Тайланд. Счита се, че е приемствена на японското изкуство Мукимоно – белене на плодове и зеленчуци. В Тайланд дините и пъпешите оформят блюда, в които се поставят моркови, тикви, лук и репички, оформени като рози и карамфили. Корените от джинджифил се изрязват във форма на цветя, раци и скариди. Някои от по-големите плодове служат за поставка за пържен ориз, плодови салати и сосове (на снимката по-горе – крем брюле в кокосов орех). При подредбата на всички ястия, тайландците съобразяват цвят, форма и вкус, тъй като държат изключително много на баланса от добре изглеждаща и вкусна храна.

А ако искате да изненадате семейството си с нещо вкусно, ви предлагаме следната рецепта за тайландска салата …

    Необходими продукти:

  1. 3 големи краставици
  2. 2 люти чушки
  3. 1/2 чаша фъстъци
  4. 2 с.л. кантарион или копър
  5. 1/4 чаша оцет
  6. 1/4 чаша захар
  7. 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Обелвате и нарязвате краставиците, а чушките почистете от семки и ги нарежете. Смесете краставиците с лютите чушки, кантариона/копъра и солта в голяма купа. Разбийте захарта и оцета в купа, докато захарта се разтвори. След, което залейте салатата с дресинга и поръсете с фъстъците, които трябва да бъдат обелени.

Снимки: К. Герчева, Януари 2011

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 653 пъти