С уханието на Тайланд
Тайландската кухня е известна с екзотичния си вкус на пикантни подправки. Тя е популярна с баланса си от пет основни вкуса – лютиво, кисело, сладко, солено и горчиво, и обединява няколко кухни от региона, общото между които е широката употреба на кокосово мляко, лайм сок (сок от малки зелени лимони), рибен сос и разнообразие от подправки. Най-използваните съставки в Тайландската кухня са нам пла (силен и ароматен рибен сос) и ка-пее пастетът от скариди. От подправките, специфичен почерк за Тайландската кухня имат лимонените листа кафир, които се използват в супи и като съставка за къри.
За да приготвите Тайландска храна в домашни условия, ще са ви необходими: хаван – за счукване на необходимите подправки за съответното ястие; средна по големина тенджера за да сготвите жасминовия ориз, голям тиган за пържене и по-малка тенджерка, в която да варите супи и да приготвяте къри.
Традицията за дълбаене на плодове е издигната в изкуство в Тайланд. Счита се, че е приемствена на японското изкуство Мукимоно – белене на плодове и зеленчуци. В Тайланд дините и пъпешите оформят блюда, в които се поставят моркови, тикви, лук и репички, оформени като рози и карамфили. Корените от джинджифил се изрязват във форма на цветя, раци и скариди. Някои от по-големите плодове служат за поставка за пържен ориз, плодови салати и сосове (на снимката по-горе – крем брюле в кокосов орех). При подредбата на всички ястия, тайландците съобразяват цвят, форма и вкус, тъй като държат изключително много на баланса от добре изглеждаща и вкусна храна.
А ако искате да изненадате семейството си с нещо вкусно, ви предлагаме следната рецепта за тайландска салата …
- 3 големи краставици
- 2 люти чушки
- 1/2 чаша фъстъци
- 2 с.л. кантарион или копър
- 1/4 чаша оцет
- 1/4 чаша захар
- 1 с.л. сол
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Обелвате и нарязвате краставиците, а чушките почистете от семки и ги нарежете. Смесете краставиците с лютите чушки, кантариона/копъра и солта в голяма купа. Разбийте захарта и оцета в купа, докато захарта се разтвори. След, което залейте салатата с дресинга и поръсете с фъстъците, които трябва да бъдат обелени.
Снимки: К. Герчева, Януари 2011
Статията е прочетена 653 пъти
Звучи много вкусно, екзотично и здравословно, но къде може да се опита освен в Тайланд?
Даниела, във Варна има превъзходен тайландски ресторант… 🙂