Магията на индийската кухня
Индийската кухня се основава на учението Аюрведа, което в превод от санскрит то означава “знание за живота” и е предписание за употреба и съчетаване на определени храни и подправки, в резултат на което ежедневното меню освен много вкусно, става и здравословно. Индийската кухня е основно вегетарианска. Ястията се сервират на масата и всеки си взима колкото иска. С пръсти се късат парчета плосък хляб и с тях се загребва храната. За измиване до всеки се поставят купички с ароматизирана вода. Основните продукти в индийската кухня са зеленчуците и плодовете, различни видове варива, млечни продукти – пречистено масло, кисело мляко и домашно сирене, агнешко месо и птици, ориз, плоски пшеничени питки.
Най-голямата тайна на индийската кухня са подправките или по-скоро смесиците от тях, например гарам масала, чието приготвяне става чрез настъргване на подправките. Други видове подправки са асафетида, шафран, анасон и кориандър, които придават екзотичен вкус. Подправките Гарни представляват смесица от силно ароматни подправки и билки. Те се потапят за кратко в ястието, след което се вадят без да остава следа от тях. В готовото ястие те не се виждат, но правят ястието уникално вкусно.
Освен че са изключително вкусни, индийските ястия са и много полезни. Лютивите подправки помагат за по-добро храносмилане и предпазват от заразните стомашни болести, към които предразполага климатът в Индия.
Всеки който се е потопил в индийската кухня, не е останал безразличен … потопете се и вие като опитате да приготвите следната рецепта за ориз с кимион:
Продукти:
ориз – басмати 250 гр.
вода – 500 мл.
олио – 1 с. л.
кимион – на зърна 1 ч. л.
лук – 1 глава
грах – замразен 100 гр.
сол – 1 ч. л.
Оризът се измива и се залива с 0, 5 л. вода и се оставя се за 30 минути. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до стъклен цвят около 5 минути. Добавя се кимионът и се запържва за още 1 минута. Водата от ориза се излива в тенджера и се кипва. Изсипва се оризът и отново се изчаква, докато кипне. Добавя се лукът с кимиона и замразеният зелен грах. Покрива се с капака и се вари на тих огън около 15 – 20 минути, докато ориза не попие цялата вода, и се разбърква внимателно.
Източник: http://www.indiancooksuppliers.com/
Статията е прочетена 938 пъти
Вашият коментар