Стил » рецепти, традициите по света

В кухнята на Индонезия

публикувано от:  на април 26, 2011 няма коментари

Индонезийската кухня употребява много кокосово мляко, с него се приготвят  напитките, сосовете, супите и дори оризът. За подправки към храната се използват кориандър, черен пипер и чесън. Аромат към храната придават куркумата, касията (местно дърво, подобно на канелата), дафиновият лист, звездният анасон, джинджифилът, галандалът (растение с корени, подобни по вид и вкус на джинджифила), кардамонът, лимоновата трева, фъстъци, сушените аншоа и едри скариди.

Основното хранене в Индонезия се поднася на обяд. Ястията се сервират върху бананови листа на масата, около която се събира семейството. По средата се слага оформен като висок конус сварен  ориз. Менюто включва супа, салата и основно ястие. Храната се загребва задължително с дясната ръка.

Най-популярните национални блюда са „наси горенг“ (пържен ориз) и „мие горенг“ (пържена юфка). Сместа „гадо гадо“ се състои от леко сварени зеленчуци, картофи и яйца. Ястията от месо се наричат „сате“ и се приготвят от пилешко, свинско и говеждо. Най-известните пилешки специалитети са „айам горенг“ (печено пиле от остров Ява) и „айам бакар“ (пилешко барбекю, мариновано в сладък соев сос).

Ако и Вие искате да опитате от превъзходния вкус на Индонезия, Ви предлагаме следната рецепта за пиле с ананас и ориз по индонезийски:

Продукти:

2 с. л. зехтин

500 г пилешко филе

3 чаени чаши пилешки бульон

1 ч. л. сол

2 чаени чаши дългозърнест ориз

1 малък ананас

Необходими продукти за сместа за подправка:

3 стръка зелен лук

5 скилидки чесън

парченце корен от джинджифил

1 ч. л. семена от кориандър

1 ч. л. бял пипер на зърна

1 ч. л. семена от кимион

щипка настъргано индийско орехче

малка пръчка канела

семената на 2 шушулки кардамон

2 плодчета карамфил

1 ч. л. настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват, джинджифилът се обелва и нарязва на ситно. Всички съставки за сместа за подправка се смесват и се счукват в хаванче, докато се образува паста. Тя се запържва за 2 минути в зехтина. Прибавя се нарязаното на хапки пиле и пърженето продължава още 3-5 минути. Налива се пилешкият бульон, разбърква се и се оставя да къкри при умерена температура, докато месото омекне. Бульонът се прецежда и се заделя и с него се сварява оризът. Около 5 минути преди да е напълно готов се прибавят пилешкото месо и нарязаният на парченца ананас.

Източник: en.wikipedia.org/wiki/Indonesian_cuisine

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 537 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!



Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!