Лес Пол
Лес Пол (Lester William Polsfuss)

Лес Пол е американски китарист-виртуоз, новатор в областта на звукозаписа. Лес Пол е един от изобретателите на електрокитарата и оказва влияние на съвременната музика, въпреки, че никога не е придобил широка масова популярност.

Лес Пол (Lester William Polsfuss) – Лестър Уильям Полсфус е роден на 9 юни 1915 във Вокеш и почива на 12 август 2009 г.

Още в своето детство проявява интерес към радиоапаратурата. Започва професионалната си кариера в началото на тридесетте години като певец – конферансие на сейн-луиските и чикагските радиостанции. Именно придобития опит в радиото е оказал влияние в многожанровото творчество на Лес Пол – свирил е  блус, кънтри, хавайска музика.

През 1941 г. Лес Пол самостоятелно изобретява първата електрокитара с плътен корпус. След Втората световна война започва работа в студията на Лос Анджелис в качеството си на акомпаниращ китарис на различни изпълнители (Бинг Кросби, Джек Бени и др.). Бинг Кросби му предоставя един от първите записващи радиоапарати, позволяващи запис на магнитна лента.

Резултатът от тези експерименти е, че се появяват първите му солови изпълнения през 1948 г. “Lover” и “Brazil” – в тях китаристът променя техниката на многократно наслагване на звука. От тогава Лес Пол започва своята солова кариера.

Електрическа китара Гибсън "Лес Пол"
Електрическа китара Гибсън "Лес Пол" - една от най-популярните електрически китари и носи името на човека, който я е измислил

През 1950-52 г. Лес Пол се възползва от предложението на компанията за китари – “Гибсън” и се включва в създаването на електрическа китара, която е кръстена на неговото име. Електрическата китара “Лес Пол” се предлага в няколко версии – „Стандарт“, „Спешъл“, „Поръчков“ и „Джуниър“ и става една от най-популярните китари сред средите на рокмузикантите.

През 1949 г. се жени за Айрис Самърс, но след това се увлича по Мери Форд, с която и създава музикален дует. Заедно почват да издават албуми, които им носят популярност. Записите в албумите представляват изпълнения на песни от Мери Форд и инстументални композиции. Често се случва самата Мери Форд да свири на китара. Нейният равен и лек глас, свойствен за кънтри музиката уравновесява виртуозното свирене и сложните композиции на Лес Пол. Освен с наслагването на звука той е експериментирал и с многократното ехо. По тази причина неговите записи се рекламирали като “Новия звук” (new sound). Лес Пол е осъществявал своите новаторски идеи в рамките на достъпната популярна музика. Първите записи на дуета са в стил джаз, а след това преминават към блус, кънтри, естрада.

В началото на шестесетте години дуета постепенно губи своята популярност.

През 2006 г. Лес Пол получава 2 награди Грами за своя албум от 2005 г. “American Made World Played” – първият записан албум от него, след 27 годишна пауза.

В последните години от живота си музикантът свири един път в седмицата в нюйоркският клуб “Iridium Jazz Club”.

Превел от руски: Борислав
Снимки – Уикипедия

Поставяйте активен линк към сайта и името на автора на материала!


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 477 пъти