Още от далечни времена  до днешно време лозата се отглежда предимно за производство на грозде, вино и безалкохолни гроздови продукти. За първи път виното е било произведено в западна Азия, като от древността се носят безброй легенди за виното. Една от легендите разказва, че преди много години във френския град Лим е живял богат винопроизводител, който имал седем красиви дъщери. Един ден той решил да посади седем лозя от различни сортове, от които да направи вино с изискан букет и да го остави като наследство на дъщерите си, за да ги предпази от раздос, а владенията си – от подялба. Но всяко от момичетата било с независим характер, събрали реколтата и направили седем различни вина, всяко от които отговаряло на вкуса и нрава на всяка една от сестрите.

  • Емилия била най-младата и романтична сестра. Тя обичала цвета на акацията, шипката и разходките покрай реката. Свежестта на характера й определила избора на виното Шардоне. Тя му подарила красив златист цвят и му внушила ароматите на цитруси с леки нотки на плодове и полски цветя, за най-голямо удоволствие на любителите на рибни блюда и бяло месо.
  • Клотилд – весела, лека и подвижна, отдала гласа си за виното Совиньон блан. Тя се стремила да запази неговия изумителен, несравним вкус, с присъщата му живост на екзотични аромати, който е способен да удиви и очарова всички поклонници на марката „7-те сестри“, също така то прекрасно се комбинира с рибни блюда и морски дарове.
  • Розалия – насмешлива и своенравна палавница, обичала ярките цветове, които много добре се връзват с виното Каберне Совиньон Розе. Това свежо, сухо вино, пълно с плодова изящност, с много сложен букет от виолетки, малини и ямайски пипер в прохладна лятна нощ кара дори въздържателите да пеят. Прекрасно съпровожда блюда от риба, пастет, а също и салатата.
  • Меката, заоблена, страстна Розалина обичала гроздето Мерло и създала от него кадифено сухо вино с пурпурен цвят с тон на вишна и ароматни плодове в букета. Уникалният му плодов вкус чудесно се съчетава с месо на скара, птиче месо с трюфели, задушено агнешко и свежо сирене. Тя сервирала виното с температура +15 ° С.
  • Решителната, волева, щедра Мадлен вдъхнала във виното Каберне Совиньон цялата си страстност. Добре заобленото й вино може да бъде пример за природно равновесие и наистина е украшение на цялата гама на „7-те сестри“. То има аромат на черен касис, вишна с пикантни подправкови нотки и има дълъг плодов послевкус. Идеално подхожда на месни блюда и за направата на сосове.
  • Смелата и добродушна Мария веднага се влюбила във виното Сира. Тя без задни мисли му придала целия си ентусиазъм и мъжественост на характера си, а на лозята й все още продължава ръчното събиране на гроздовете. Сирата е един от най-старите сортове грозде в света, който дава плодови вина със свеж вкус и деликатен аромат на подправки на финала. Това вино чудесно допълва блюдата от дивеч.
  • Милата Валентина обича да посреща гости, които гощава с шунка, колбаси, месо на скара и Гренаш от лозята си. Гренаш е типичен сорт грозде за горещ южен климат. Този сорт се отличава с високо съдържание на захари. От него се получава екстрактивно червено сухо вино, имащо лека тръпчивина във вкуса.

По българските земи отглеждането на лозата и добиването на вино са познати от най-дълбока древност. От археологическите данни и писмени източници се разбира, че траките, които са най-старите обитатели на Балканския полуостров, са били най-добрите лозари и винари. Редом с лозите виното се е превърнало в един от символите на нашата страна. Първите лози са пренесени в България от Близкия и Среден изток. По това време Богът на виното и плодородието е един от най-почитаните богове. Според някои историци тракийското му име е Загрей, римляните го наричат Бакхус, но и до днес той е познат най-вече с елинското си название Дионисий. Когато славяните и прабългарите идват на Балканския полуостров, развиват  лозарство и винарство по нашите земи, това е една от причините, благодарение на която и до днес можем да се наслаждаваме на разкшния вкус на виното.

Източник – легенда – winelegends.blogspot.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 400 пъти