Димитър Иванов е собственик и управител на първия тайландски ресторант в България (Inter Thai Restaurant). Преди една година и седем месеца той стартира семеен бизнес в град Варна заедно със съпругата си, която е от Тайланд и е главен готвач.

А още с влизането в ресторанта им, започва твоето екзотично пътуване към вълшебството на един различен свят … към страната, която е наситена с невероятно разнообразие от емоции, незабравими приключения и разбира се изкусителна кухня. Ето какво споделя за работата и живота си Димитър Иванов в това интервю, специално за читателите на www.utro.bg .

Как решихте да стартирате този бизнес?

  • Идеята беше да запълним една ниша, която не съществува до момента в България – именно липсата на подобен тайландски ресторант.

Наричат Тайланд още страната на усмивките – защо?

  • Аз посещавам Тайланд от 4 години, работил съм там 1 година. Местните жители там са естествено усмихнати, самото им мислене е друго, може би и Буда ги учи на други неща. Там светът е различен – обърнат е на 180 градуса от към климат, хора, храна и обичаи. Друг свят, който трябва да се види.

Пренасят ли се и в България усмивки чрез вашия ресторант?

  • Всеки, който идва в ресторанта и е говорил с главния готвач му доставя удоволствие не само да си прави снимки с нея, но и да си разговарят, понеже тя говори български и винаги успява да предаде този позитивизъм в хората.

В какво се състои магията на едно тайландско ястие?

  • Магията се състои в съчетаването на петте фундаментални вкуса в Тайланд – кисело, сладко, солено, горчиво и люто. Рецептата, по която се приготвя едно ястие е ясна, написана черно на бяло, но е много тънко и фино да смесиш тези пет вкуса и да поднесеш ястието на клиента вече овкусено. Всички салати, супи при нас са предварително овкусени, не се използват оливерници. Това е именно тънкостта, когато готвачът успее да приготви ястието така, че да смеси тези пет вкуса по начин, по който клиентът да остане възхитен.

Имате ли свое любимо ястие сред тайландската кухня?

  • Да, бих казал множество от ястия. Все повече и повече преоткривам тайландската кухня, тъй като тя е много разнообразна. Имам си характерни ястия като супата Том Ям Кунг – това е леко пикантна супа с кокосово мляко, къри и морски дарове. От към салатите – Там Тай – това е тяхната най-характерна салата, която бих сравнил с българската шопска салата.

Какво харесва съпругата ви в българската кухня?

  • Тя все повече и повече се адаптирва в България. В началото не й харесваше, струваше й се, че българската кухня е безвкусна, понеже тайландската кухня е много наситена от към вкусове. Но все повече и допадат и българските ястия, дори има някои, които сама си приготвя. Много обича да си прави шопска салата, пиле със зеле, мусака, също и харесват нашите български кебапчета, т.к. в Тайланд няма такива.

Имате ли планове за разширяване бизнеса с откриване на ресторанта и в други градове в България?

  • Да, това е нашата дългосрочна цел, но търсим сериозни хора от Тайланд – тайландци, които могат да готвят, тъй като не искам кухнята да бъде побългарявана, но за сега пречка се оказва отпускането на визи на тайландците за България.

К. Герчева, Август 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 462 пъти