Желанието за създаване на красиви, ръчно изработени неща в България съществува още от създаването на българската държава. Към края на 14 век изкуствата и занаятите в България са близо 50 и тяхната красота не спира да ни очарова и до днес. На първо място българската бродерия, в която се използват заплетени геометрични фигури, където преобладаващ е червеният цвят. А текстилното изкуство в България включва тъкане черги, килими и покривки – тази индустрия се развива през 18-19 век в Котел и Чипровци. Котелските килими се отличават с големи и правилно подредени фигури, докато  в чипровските са втъкани малки фигури.

От незапомнени времена българите са дълбали дървото, изобразявайки природата върху овчарските кавали и геги, ракли и детски люлки, както и върху тъкачните станове. Разкошни дървени композиции могат да бъдат видяни във възрожденските къщи в Трявна, Котел и Копривщица. Българското медникарство – друг български художествен занаят, достига своя разцвет през 18 – 19 век. Моделирането на формата е в зависимост от големината на декорацията (миниатюрни зрънца или разпръснати звезди ) на чашките за кафе, котлетата, саханите и подносите.

По времето на българското Възраждане в края на 18-ти и 19-ти век в България са се практикували около 100 занаята, между които ковачество, ножарство, пушкарство, медникарство, дърводелство, бъчварство, самарджийство, папукчийство, сарачество, кожарство, абаджийство, терзийство, гайтанджийство, мутафчийство и т.н.

К. Герчева, Август 2011

Снимки от събитието „Панаир на занаятите – Варна – 2011„: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 794 пъти