Всеки ден човек трябва да чуе поне една хубава песен, да погледа една хубава картина, да прочете едно мъдро изречение … или просто да побъбри сладко с добри приятели в приятна обстановка. А още с първата крачка в Алфа Арт кафе в Дворецът на културата и спорта във Варна попадаш сред очарованието на цветовете, с които художниците са омагьосвали бялото платно, за да предадат магията на всички, които после се докосват до картината им … Място за релаксираща глъдка кафе и много повече, тъй като част от кафе-аперитива е Алфа Арт галерията, която с много стил, цветна красота и нежност от ноти се стреми да привлича в своя свят автори, изпълнители и ценители на изкуството, за да го популяризира. В специално интервю за www.utro.bg Весела Цанкова, собственичка на заведението, ни разказа повече за този свят на красота и цветове:

От колко време съществува Алфа Арт кафе и каква беше основната идея, с която решихте да отворите именно това заведение?

  • Откриването на заведението беше през месец Октомври, 2010 година. Инициатори на Алфа Арт кафе и Алфа Арт Галерия са Алфа имоти. Основната ни идея беше да направим място, което да е по-свободно, обширно и удобно за хората, дори по-представително, когато има организирани изложби. Искахме да има повече възможности за изяви като например танци, музикални изпълнения. По настоящем искаме да развиваме заведението като място, където хората могат да дойдат да пият кафе на приятно място с хубава компания и релаксираща музика. Заведението има достатъчно места за провеждане на по-големи мероприятия, на няколко пъти сме правили и кетъринг за по-големи събирания.

Случвало ли се е да откривате таланти измежду хората, дошли да пият кафе на приятна обстановка при вас, докато сте разговаряли?

  • За сега не, по-скоро хората винаги са били отзивчиви, споделяли са, че им харесва обстановката, музиката, която пускаме и обслужването. А ние се радваме, когато хората оценяват това, което правим.

В галерията има и стена, предназначена за послания – всеки ли може да напише по нещо върху нея?

  • Случвало се е хора, дошли само за кафе да напишат нещо, но по-скоро е предназначена за ВИП гостите на организираните от нас изложби, които оставят впечатления и мъдри мисли.

Има ли мисъл, написана върху стената, която Ви е впечатлила?

  • Не бих могла да кажа някоя конкретна, има много интересни. Повечето неща са по-скоро хвалебствени относно галерията и екипа.

Организирали сте специални вечери, посветени на Владимир Висоцки, Фреди Меркюри, Франк Синатра – каква е връзката между тях и картините?

  • Хубавата музика и красивите картини са едно цяло, което не може да бъде разделено. Но тези вечери за съжаление не можаха да се случат както трябва, защото хората очакваха да видят изпълнителите на живо, например някой беше попитал дали Владимир Висоцки ще бъде гост при нас …

Заведението е отворено до 19 часа, а прави ли ли сте нещо като вечерен коктейл до по-късно или нощна дискотека на арт обстановка?

  • Имали сме събитие, което беше продължило до по-късно, но повечето неща, които организираме са по-представителни, по-елегантни. Не всички събития подхождат на нашето заведение, тъй като нямаме и подходяща музика за тях. Имахме идеи заведението да работи и през нощта, но за да се случи трябва да се направят доста промени, които изискват и средства.

Планирате ли скоро някоя изложба?

  • В последно време изложбите се случват в крачка. Имаме много планове, чието осъществяване зависи от нас, от творците, от средствата, с които разполагаме – всичко е комплексно, но се надяваме много от тях да се реализират.

К. Герчева, Август 2011

Снимки: М. Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 518 пъти