chefff

Ако нещо се обърка в кухнята,  не бързайте да се шашкате или да викате неволята, предлагам ви няколко простички съвета за бързо и лесно справяне.

1.Пресолен сос може да се оправи, ако се разбърка с малко мляко, вино или с каймак от прясно мляко.

2.Много гъст сос се разрежда с малко вино или със сметана.

3.Останал сос от гарнитура може да се съхрани в хладилника до 2-3 дни. Преди консумация образувалата се коричка трябва да се намаже леко с омекнало масло и да се подгрее след това на слаб огън.

4.Ако яденето е пресолено, вкусът му може да се оправи като към него се прибавят 2-3 гъби или нарязан малък картоф.

5.Ако сосът на ястието е загорял, прехвърлете го в друг съд, без да се обира дъното. Вкусът му се коригира с малко лимонов сок, със захар на върха на ножа, с други зеленчуци и с пресни зелени подправки /магданоз/.

6.Обилната мазнина от яденето /супи, яхнии/ се отстранява след като то се охлади и в него се пуснат няколко парченца лед. По този начин мазнината полепва по ледените блокчета, след което те се отстраняват. Същият ефект се получава, ако листа от маруля се прекарат през охладеното ястие.

7.Прегоряло печено месо може да се оправи, ако след изрязване на засегнатите части, му се прибави щипка сода бикарбонат, след което отново се запича.

8.Ако домашно приготвена майонеза се пресече, може да се оправи веднага като разбиете 1 жълтък и малко сол, които прибавяте „на капки“ към майонезата чрез непрекъснато бъркане.

9.Приготвеният с недостатъчно бакпулвер или мазнина сладкиш се рони при рязане. За да избегнете това добре е да го поставите за 2 часа на студено /или в хладилника/.

10.Ако сте прегорили сладкиш /кекс, руло и др./, отрежете загорялата част и върху нея нанесете като гарнитура конфитюр, млечен крем или пудра захар.

Моника Василева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 317 пъти